Navštíveno 4452x

přišlo mi mejlem,tak doufám nebylo ( nenašel jsem ).. jakože tady už bylo skoro všechno.. :o)
Sami víte, že zaujmout dítě je věc nelehká. Pokud zrovna nemohu lechtat, bafat,štěkat a dělat legrační obličeje, musím si vystačit s říkadly a básničkami. Svým zpěvem porušuji domovní klid a jistě i autorský zákon, tak většinu písní zrychleně recituji. Podobně, jako to dělají rappeři. Co se v dětské poezii vlastně dozvídáme? Beru si na pomoc knížku svého dítěte, abych to zjistil.
Tak třeba: Ententýky dva špalíky, čert vyletěl z elektriky. Slovo "ententýky" je jedno z prvních slov, které se dítě naučí... a nikdy nepoužije. Nevím, jestli jsou zmíněnými "špalíky" myšleny devítivoltové baterie. Pak bych chápal, že jde zřejmě o varování před následky úrazu elektrickým proudem.
Pec nám spadla, pec nám spadla, kdopak nám ji postaví. Starý pecař není doma a mladý to neumí. Viděli jste někdo starého pecaře? A mladého? Možná tak starého pizzaře! Taky se vám zdá, že jsou říkanky našeho dětství málo aktuální? Tady je poselství mladým generacím jasné. Starý pecař je pracovně vytížený machr a mladej je lempl. V bytech s ústředním topením lze použít variantu "starý topenář není doma" nebo pravděpodobnější "starý topenář nebere mobil".
V písničce "Ovčáci čtveráci" se dítě dozvídá: Nebyla to vička ani čočovička. Co je to proboha "vička"? Ta patří podle mého soudu do stejného pytle jako "ententýk". Potřebovali jste někdy slovo "vička"? (Neplést s frekventovaným výrazem "slivovička"!) Vzpomínejte! A výraz ovčáci čtveráci? Mrně zvládající nějakých 200 slov má ve své slovní zásobě pecaře, ententýk, čočovičku (nebo šošovičku?) a vičku. O významu těchto slov nemají leckdy jasno ani odborníci (o rodičích nemluvě a odpovídejte pak na otázky typu "Co to je?" nebo "A ploč??").
Šnečku, šnečku vystrč růžky, dám ti tvaroh na parůžky. Předně šneček nemá růžky a vzhledem k tomu, že je hermafrodit, tak si obtížně nasazuje i parůžky! A pak, koho z vás láká představa, že běháte po
zahradě a drolíte nízkotučný tvaroh na slimáky?? Pokud by básnička vznikla v dnešní době, byla by označena jistě za "odvážnou" či "výstřední".
A pak zde máme sadistické - například "Šla Nanynka do zelí".
Při verši: "Přišel na ni Pepíček rozšlapal jí košíček." Se dítě dozvídá o vandalství a šikaně. Dejme tomu... Jen nevím, proč je v záhlaví písničky uvedeno "veselá lidová"...
O něco těžší kalibr je Chodí pešek okolo, nekoukej se na něho. Kdo se na něj koukne, toho pešek bouchne. Pokud si dobře vzpomínám na pravidla této hry, tak pešek (kdy jste naposledy použili slovo pešek?) bouchne, i když se nekouknete. Vidíte v tom nějaký výchovný element? Já ne! Poslouchej příkazy a budeš náhodně potrestán. Velký bratr (s peškem) se dívá!
Nejhorší jsem si nechal na konec. Co si myslíte o verši Budulínku, dej mi hrášku, povozím Tě na ocásku? Ano! Pedofilní lišák loudí luštěninu! Nebo snad uveze pětikilová liška patnáctikilového Budulínka? Na ocásku? Viděli jste někdy lišku vozit někoho nebo něco na ocásku? Radši svému dítěti
budu číst před spaním v matematicko-fyzikálních tabulkách! A každého, kdo mi bude podstrkovat podobnou dětskou knížku, praštím! Peškem!
A já bych jenom dodal.
Že je fakt na čase se nad některými věcmi zamyslet a dětem jimi nazatěžovat hlavy. Ten ententýk a vička jsou fakt už dost mimo. Osobně vůbec netuším, co to je... :-) Najdou se určitě i další poklady z naší lidové slovesnosti, které jsou out. :-))) Stačí kouzelné pohádkové horrory - O červené karkulce - kde vlk sežere babku, karkulku a následně mu za odměnu myslivec rozpáře celé břicho, odkud vyskočí obě sežrané osoby (fuj, ty musely vypadat, když tam na ně nějakou dobu působily žaludeční šťávy - zombie hadr) a do toho břicha mu pak nacpou kamení, zašijou ho a hodí do studny (to je závěr, za který by se nemusel stydět ani starý Brůna...). A to nemluvim o Bajajovi, který řezal hlavy drakovi, a z nich ještě vyřezával jazyky nebo O Kůzlátkách, kde si vlk rašplí upravoval jazyk.... :-) Taky asi budeme prckům, kteří znají maximálně ústřední topení nebo sklokeramickou desku v kuchyni, těžko vysvětlovat, jak vypadá taková pec a jak se na ní dalo spát. Bylo by pak asi dost tristní, najít mrňouse ubytované v kuchyni na zapnutém sporáku, když přeci líný Honza na té peci pořád spal...

05.09.2007, 13:00 |
JP ententýk:)))
No mozna lepsi kdyz dite umi odrikat basnicku (ikdyz ji treba nerozumi), nez kdyz pak musi jit do prvni tridy o rok pozdeji, protoze neumi poradne mluvit, Diky jednoduchejm rikankam se dite nauci mluvit a artikulovat.
Prej pedofilní lišák loudí luštěninu :))))))

05.09.2007, 22:29 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2007-09-05 22:31:36
Tarrance : ale no jasně....s tím,co jsi řekl naprosto souhlasím..:o) ale tohle je hlavně p*del.. :oD ...místy fakt k zamyšlení
"Nebo snad uveze pětikilová liška patnáctikilového Budulínka? Na ocásku? Viděli jste někdy lišku vozit někoho nebo něco na ocásku? "

05.09.2007, 23:16 |
FBS tohle je jen na zasmání, reálnou hrozbu vidim spíše v televizi, kdy každej druhej seriál je o vraždách a jejich vyšetřování. Praktiky vrahů a pedofilů jsou mnohdy kvuli sledovanosti onoho seriálu vždy ty nejbrutálnější. Ty "normální" seriály jsou většinou natočený dříve, viz přátelé, krok za krokem, simpsnovi (i když sem si všiml že už i ty začli vysílat po 22hod. nějaký spešl díly s hektolitry krve). Dobře když má někdo úchylku dívat se na pořad kde je samá krev a mrtvoly, zbraně atd ať se na to dívá po 22hodině, ale většina chodí v hlavní vysílací čas, tj 20.00. Líbí se mi jak jsou všichni bez sebe že se na americkejch školách střílí, je násilí, atd. Čemu se pořád všichni diví? Přivést do dnešního světa dítě a vychovávat ho? heh, celkem sranda...
Jako FBS
hlavně že pokud se objeví třeba jen trocha nahoty v hlavnim vysílacim čase je to blbě, ale střílení dávaj přes den běžně. Mám malýho synovce (5 let) a neteř (1.5 roku), samo že se chtěj dívat na pohádky, tak jim zapnem třeba Jetix (prej dětskej kanál) ano, spíš kanál, protože to co tam dávaj prostě pro děti fakt neni, samý zabíjení, nadávky atd. tak to přepnem na..už nevim název, ale taky, je to sice pro ještě menší prcky, ale vesměs to samý. Zlatej Tom & Jerry, Vlk&zajíc atd. fakt jsem rád, kdy jsem se se narodil, protože jsem se narodil ještě včas a ne moc brzo :)
no Tom&Jerry sice nejsou zadny "klidasove",
nektere jejich metody jsou dost brutalni,
ale zas furt lepsi nez Itchi&Scratchi :-)))
ne, kazdopadne mas recht, dneska deckam pustit tak max Shreka a pod, bo to ce je v telce je ve vetsine pripadu na koko....
btw: kolega ma asi 3leteho syna a Toma&Jerryho mu odmita pustit pro prilisnou brutalitu :-))
a jeste btw a OT: T&J jsou moji detsti hrdinove a pohadka na kterou se rad divam zas a znova :-)))))))
a jeste btw a OT: T&J..... :D
T&J jsou zupa, jen takový ty fakt hodně starý jsou trochu takový zvláštní ale stejně dobrý :)

06.09.2007, 14:04 |
JP Simpsonovi po 22. hodině (resp. po půlnoci) jen opakujou, jinak dávaj všechny díly normálně v 19:30.
T&J taky můžu, ale ještě víc žeru Bugse Bunnyho a vůbec celý starý Looney Tunes. Wile E. Coyote, supergénius:)
[ Link ]

08.09.2007, 14:18 |
FBS JP: nene viděl jsem v noci simpsonovi kde bart hulil travu, homer hral automaty a ruletu, a všude bylo moc krve, a byl to takovej zvláštní díl, doufám že toto před desátou nepouštěj...