Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > plz rada kotel Protherm-Panther-Turbo 24KTV

o Navštíveno 1114x o
o 10.12.2007, 21:06 | Zephyr
Poslední dobou se mi všecko jebe :-(((((
viz třeba : [ Link ]
mimochodem jsem to ještě nevyřešil

Teď pro změnu mi blbne výše zmiňovaný kotel.Neustále se mi ztrácí tlak v okruhu.Musím to cca 1-2x denně dopustit vodu :-/
Mám podezření na únik z trubek, ale ty jsou v podlaze(zabetonované), takže nezjistím kde by to teklo bez demolice.
Je ještě nějaká varianta, na co se podívat, než zašnu rozbíjet rok starou dlažbu? :-//
Dík za rady

o 10.12.2007, 21:36 | cupra.165
z ceho jsou ty trubky v podlaze?Jinak vodarny mam pocit ze umi zjistit presne misto uniku,kde ti to presne uchazi....zkus se optat u nich....expanzni nadrz..nemuze Ti to unikat nekde tam?
o 11.12.2007, 05:09 | Zephyr
trubky jsou v mědi.Expanzka tam není.Je to uzavřený okruh a kotel má svoje čerpadlo.
o 11.12.2007, 12:35 | cupra.165
tak to pak uz moc moznosti nemas :-( zkus ty vodarny,pokud mas vedeni v kovu,mam za to,ze to umi zjistit,kde ti to utika.
o 11.12.2007, 15:19 | radek.613
Samozřejmě že tam je expanzka - je vestavěná přímo v kotli. Ztrácí se Ti voda, nebo tlak? Jestli to dpouštění probíhá tak, že na zlomek vteřiny až pár vteřin otevřeš ventil dopouštění a už je to natlakované, neteče Ti systém, ale máš prázdnou expanzku. Ty pak dopustíš kotel tza studena (odstavený do poruchy manostatem min. tlaku vody) na správný tlak, jenže díky absenci protitlaku expanzky se během následného chodu ohřátá voda natlakuje natolik, že ukápne pojistným ventilem (to kolikrát nestačíš zaznamenat, je to mžik), poklesne tlak a když se to během hodiny stane 2 x, jak kotel vypne, voda vychladne, tlak padne na minimum a musíš zase dopouštět.... klasický problém, pokud je nefunkční expanzní nádoba.....
Pokud dopouštíš dlouho, pak to patrně někde teče. V tom případě je vhodné osadit na dopouštění automat + vodoměr, sledovat kolik se dopouští a hledat, kde začne mokvat zeď/podlaha......
o 11.12.2007, 15:28 | Algol
To radek.613: u dopouštěcího automatu je problém cena, od Reflexu se to dá pořídit za 22000 + filset, ale zase je to komfort, žádný starosti...jinak ten pochod je zcela správně vysvětlený....
o 11.12.2007, 15:34 | Zephyr
Mno na display bliká kontrolka tlaku, že je něco v nepořádku.Když přepnu na zobrazení tlaku tak tak tam je cca0,6 baru. Tak to dopustím kohoutem na kotli na 1,2-1,4.Dopouštění trvá cca 0,5 minuty.Když to dopustím ráno, tak odpoledne už je zase malý tlak.
Asi to bude někde unikat, ale mám pocit že se mi to na podlaze nikde neukáže.Je na tom beton a dlažba.Asinezbyde než to pod kotlem uříznout a udělat nové vedení na zdi u podlahy.
o 11.12.2007, 16:31 | cupra.165
co zkusit odpojit kotel a natlakovat samotne potrubi?ukaze ti zda je chyba ve vedeni nebo v kotli....
o 11.12.2007, 18:35 | Zephyr
good nápad.Ještě musím sehnat někoho kdo má na to vybavení.Tahle možnost mě nenapadla.
o 11.12.2007, 19:47 | radek.613
Dopouštěcí automat je věc za 740,- CZK, obyčejný vodoměr stojí cca 400,-, něco fitinek, hadičky.... do 1200-1400 CZK v pohodě.

Fillset např. se Servitecem od Reflexu je záležitost kotelen nákupních center a bytových domů, nikoli věc k použití k domácímu 24 kW Prothermu, to je podobné, jako jít na komára s tankem :-D.

0,7 bar je hraniční hodnota tlakového snímače v kotli, od kteréžto hodnoty se vyhlašuje poruchový stav "nedostatek tlaku". Co se týká tlakové zkoušky okruhu bez kotle, to je samozřejmě vhodné provést, na druhou stranu může být i netěšnost v kotli, která pokud např. hned u připojení výměníku, ani se neprojeví tečením, protože se úniky za chodu kotle budou stíhat odpařovat. Další oblíbená místa úniků jsou nefunkční automatické odvětrávače (taktéž vestavěn v kotli, podle verze na zádech čerpadla či nahoře na výměníku), případně ukapávájící a tedy tlak nedržící pojistné ventily (opět je vestavěn v kotli).

Co se týká toho úniku samotného, zjevil se náhle/postupně/předcházela mu nějaká vada na systému? Je to nové topení/starý systém? Z čeho jsou ta vedení udělaná/byla při jejich zhotovování respektována pravidla o minimalizaci spojů a dodržen technologický postup? Nedošlo ze strany toho, kdo to dělal, k náhradám kvalitních materiálů za levné náhrady?.....

o 11.12.2007, 21:22 | Zephyr
kurňa ty máš otázky :-))))
Vedení je z mědi.Dělal mi to kamoš fuškou.Jinak je to profi vodař.
Únik nastal najednou(během 4 dnů se to dostalo do tohoto stádia).
Topení mám udělané před cca 2 roky. Kotel m montovala profi fyrma,která je tady u nás prodává.Tehdy to napojili na ohřívání vody a víc jsem nechtěl, bo jsem ještě neměl nakoupené radiátory.
To že to šlo tak rychle, bude asi značit že to někde praskolo že?Myslím jako spoj na trubkách.
o 11.12.2007, 22:57 | SilverGhost
No, podle toho co píšeš, bych řekl že to máš spíš únik vody někde v prasklině v systému. Když se ohřeje potrubí, tak se materiál roztáhne a s ním i prasklina. Po vychladnutí se zase většinou zatáhne. Bohužel, ohřáté potrubí dokáže únik vody vysušit, takže ani nemáš šanci zjistit, kde ti to teče. Jedině to natlakovat za studena a nechat to tak chvíli být a při poklesu tlaku to zase dopustit. Pak by se ti teoreticky měla objevit někde skvrna a budeš vědět, kde kopat. Jenže to může být i záležitost několika dní i týdnů. A to v tomto období nejde.
Zase na druhou stranu musím říct, že tohle většinou bývá problém starých systémů, ne dva roky staré instalaci. K únavě materiálu tak brzo by dojít němělo a kdyby to zkur..., tak by se to muselo objevit dřív, ne?

SG, instalatér teoretik, kterej podobný problém už řešil. Nakonec jsme to vyřešili přes léto a vybourali jednu zeď. Už je po problému :-)
o 12.12.2007, 07:47 | radek.613
Právě že to nemusí být únava materiálu, ale klidně jen nepoužití dostatečné tloušťky izolace pro umožnění dilatace potrubí (při zazdění/zalití betonem v ohybech zásadně minimálně dvojnásobná tloušťka izolace než na vlastním vedení potrubí, aby se to potrubí mělo kam při ohřátí roztáhnout, pokud je izolace odbytá nebo chybí, potrubí se při dilatování opírá o beton či zdivo až časem prostě v jednom z pájených spojů praskne, klidně po dvou, pěti či osmi letech...), nebo špatně pájený spoj. Pod pojmem profi vodař si mám představit i profi topenáře? Pokud je zvyklý tahat pitnou vodu z plastů a jednou za uherský rok udělat něco z mědi a to opět spíš jen pitnou vodu, nemusí mít dostatek zkušeností s rozvody vytápění, ale jen hádám, ono totiž není trubka jako trubka....

Mno co, spáchej to už bylo psáno - tlakovku celého okruhu, ve studeném stavu, když se únik/flek neobjeví v rozumném čase, pak automatický dopoušťák, když na něm po týdnu - dvou uvidíš že dopustil 1000 litrů vody, tak už se ten flek někde zaručeně zjeví.... no a pokud chceš hledat pravděpodobné místo úniku, jsou zhruba dva způsoby - musíš tedy vědět kudy přesně potrubí vede - buď se studený systém rychle zatopí na vyšší teplotu (70-90 st.C), vezme se infra foťák/kamera (tedy věc reagující na teplo) a snímáním plochy budeš hledat anomálii na vedení (trubky uvidíš jako dvě souvislé čáry (nebo jednu tlustou), pokud někde ve spoji bude ta horká voda unikat, uvidíš nepravidelný geometrický flek podobné barvy jako trubky někde jejich "cestou", druhý způsob je pak použití kontaktního vlhokměru, který pozná i vodou více nacucaný beton, ač to okem vidět není, třetím způsobem je pak ještě možnost natlakovaný systém + vypnutý kotel + obsolutní ticho + stetoskop a "jet" po podlaze trasou trubek a fest poslouchat, zda bude slyšet únik vody (tedy pokud Ti jako auto hifistovi ještě zůstal jemný sluch :-D), i toto někdy slaví úspěch....

Každopádně stále a vždycky platí, jak jde topení mdo podlah, musí to dělat někdo kdo to fest umí, i za cenu že to bude něco stát, protože udělat díru do zdi, opravit a zazdít je hned, ale kuchat podlahu, to opruz nejtěžšího kalibru.....
o 12.12.2007, 08:58 | Algol
To radek.613: psal si dopouštěcí automat, ne dopouštěcí ventil, to je diametrální rozdíl, proto moje poznámka:-) Jinak o tom komáru bych asi pochyboval, tohle sem už párkrát dělal do RD na kotle kolem 25-50 kW (pokud má někdo např. vyhřívání bazénu), stejně jako úpravnu vody za 50k:-)
o 12.12.2007, 17:55 | Zephyr
Mno kámoš mi udělal rozvod a připojení na kotel.Zbytek (betony+dlažba) jsem dělal já.Izolaci jsem tam nedal(schválně).Chtěl jsem aby mi trubky vyhřívaly podlahu.yslel jsem že když to bude obalené betonem, tak to prostě nemá kam uhnout.Takže su prostě LAMA.Njn amatér.....
Ale pozitivní zpráva je že už je to OK (aspoň teda než mi kvůli tomu že tam není ta izolace něco praskne.Ještě jednou jsem to celé odvzdušnil.Tentokrát jsem čekal u každého radiátoru cca 2-3 minuty.Z každého jsem vypustil zhruba 3/4 - 1 l vody.
A světe div se tlak už drží. Dokonce po ohřátí vody stoupl o 0,1 bar.
Takže moje teorie - byla tam někde vzduchová bublina, která vždy po ochladnutí vody zapříčinila pokles tlaku.Divné je že se to po opakovaném dopouštění nenatlakovalo, ale hlavně že to jede ....
Tímto chci všem poděkovat za rady....
o 12.12.2007, 19:36 | cupra.165
no vidis,uz se to obraci k dobremu :-) ale obalit to betonem fakt neni dobry napad,ten material pracuje :-/
o 12.12.2007, 21:37 | radek.613
Algol: psal jsem doplňovací automat, mysleje krásnou, jednoduchou a nenáročnou armaturu založenou na pružinovém principu, plně vyhovující pro nasazení v 99,9% systémů ústředního vytápění. Opravdu není nutné kvůli občasnému dopuštění vody investovat X desítek tisíc do verglu od Reflexu, který navíc žere elektriku.....ale samozřejmě že se Magcontroly i Servitecy v projektej objevují, ovšem zpravidla proto, že za jejich použití v PD má příslušný projektant procentuální provizi a ta není malá, že, krásně to vidím např. pokaždé když stavíme Interspar, tzv. kniha standardu, zpracovaná projektanty, vymezuje striktně dodavatele a výrobky jistých částí systémů, které, ač jsou neadekvátní či předražené, vytváří projektantům provizní zisk.....
Takže samozřejmě pro lidi, kteří rozhazují tisícovky a ví o technice kulové je samozřejmě možné namontovat doplňovačku od Reflexu, Polycompu, Spirax-Sarca, Konceptu a jiných, ostatní si raději nechají funkci vysvětlit a ušetřený peníz investují do smysluplnějšího zařízení domu či systému ÚT, ale to jsem odbočil...

Zephyre, narovnat Cu potrubí natvrdo do betonu, to je počin hodný, mno ani mě nenapadá koho :-D. Pokud jsi stávající problém vyřešil vyhnáním vzduchové kapsy ze systému, neusínej na vařínech a dávej si do prasátka stranou drobné na novou podlahu, za nějakou dobu se určitě přihlásí o slovo....
o 13.12.2007, 08:48 | Algol
To radek.613: jak se tak dívám, tak tvůj zásadní problém je ten, že tě štve, že ty tu provizi nemáš...ale já tě uklidním, já taky ne, to, že někdo v projekci napíše, jak uvádíš ty, striktní specifikaci je způsobeno pouze tím, že máš vyhotovený podklady pro určitý typ a pro určitého výrobce, taky uvádím jako standard PV Giacomini, i když vím, že většinou si zvolí cokoliv jiného, protože to stojí polovinu, ale to ještě neznamená, že mám od Giacomini provizi:-))) A když si tedy technik, tak bys měl vědět, jak se specifikuje automat, to, že to má napsaný na prodejním štítku automat neznamená, že to automat ve skutečnosti je, navíc skutečně nemůžu tušit, co si myslíš, když to napíšeš jinak:-))) Mimochodem veškerá provize spočívá v tom, že mě občas navštíví prodejce toho či onoho a dodá mi nový materiály, alt. software...možná je to pro tebe novinka, ale ne všichni dělají vše pro prachy, některý lidi to i baví....
o 13.12.2007, 22:00 | radek.613
Algol: mě nic neštve, já jsem spokojen, díváš se špatně...a štítky ani letáky nečtu, používám věci o kterých vím jak fungují, a jsou-li tedy adekvátní účelu, ke kterému je potřebuji.

A co se týká "již vyhotovených podkladů", takové mi na stůl chodí od projektantů často, přeci se nebudou namáhat za ty peníze co jim zákazník za projekt dá, přepisovat od dob studií sepsanou a používanou jednu univerzální technickou zprávu, někdy je to až čtení k podělání se smíchy, zejména když text končí obligátní větou "jakékoli změny či náhrady vůči v projektu uvedenému řešení je nutno konzultovat a schválit od projektanta, jinak za nic neručí". Tak si ty věci raději navrhuji sám, uvažujíce možnosti a situaci těch kterých konkrétních zákazníků, všichni jsou spokojeni, všechno funguje, a je klid..... no a jsem zpátky u toho, že pro udržování tlaku otopné soustavy rodinného domu s low-endovým závěsným kotlem bohatě a k plné spokojenosti uživatele stačí pružinová armatura, na které se nastaví systémový tlak a ty desetitisíce co "zbydou" lze investovat smysluplněji. Tak nějak mi totiž ze Zephyrových dotazů vyšlo, že nevlastní síť obchodních řetězců, nekoupe se každý večer v šampusu a nevytápí tím Prothermem barák o 3 patrech a 1800 m2 obytné plochy. Proto jsem navrhl, co jsem navrhl. Možná jsem v Tvých očích postupoval špatně a měl jsem mu obratem poradit rekonstrukci strojovny za 150.000,-, ale myslím že to slyšet nechtěl..... tím bych toto théma považoval z mé strany za uzavřené, snad jen s dovětkem, že bavit mě to patrně zákonitě musí, jinak bych to nedělal, že...
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3075 sekund.