[ Link ] Slíbil jsem pokračování. Tady je.
Tak: dnes jsem požádal zástupce firmy Clage o podporu při řešení problému, protože jsem si s ním nevěděl rady já, a ani odborník z firmy, která provádí vodařinu v našem regionu ve velkém.
Z firmy Clage se neráčili odpovědět vůbec, ale abych jim zatím nekřivdil, vyčkám do zítra. Třebas se někdo ujme mého problému...
Dnes jsem hloubkovou analýzou zapojení a principu funkce zjistil, že věc se má zcela jinak, než odpovídá myšlené realitě. tedy, zapojil jsem baterii na přívod vody, oba vývody z baterie (dále baterie jen B) jsem vyústil do kýble a jal se zkoumat. Když pustím naplno studenou, teče pravý vývod (na B označen modrou šipkou směrem k B !!!). Když pustím naplno teplou vodu (/páka naplno doleva), teče studená voda z řadu z vývodu levého, označeného červenou šipkou směrem k B. Tedy jde o přepouštění vody z pravé výstupní díry kartuše do levé a nebo nastavneí poměru když je páka v mezipoloze mezi R a L polohou páky. Toť je logické. Zatím.
Avšak, jak jsem psal, mám B bez vývodu, vývod je tvořen jen samopstatnou sprchou, která se napojuje do systému přes T kus. Dosuád byl T kus dle návodu výrobce na studeném vývodu z boileru a z T byla vyvedena i sprcha. Viz obrázek. Teplý výstup z boileru byl napojen na červenou hadici do B, jak praví návod. Když se pustila naplno teplá voda - pozor, o pár řádku výše píši, že v této poloze B valí ven studená voda !! - tak tato stiudená voda vtéká do bolier přes jeho teplý vývod a ihned na hladině teplé vody se míchá stáudená s ohřátou. Postupně se vytlačuje z bolierru "nějaká" směs T+S vody z pravého(studeného) vývodu boileru!! nebylo divu, že po pár okamžicích tekla už jen studená voda !!!
Takže znova rozebrat a te´d úvaha: když chci, aby tekla jen vařící voda )bez míchání se studenu) musí přecevytékat práve s povrchu hladiny teplé vody, protože na základě různé m.h. je teplá voda soustředěna vždy ve vrchní části boileru. Aspoň to tak bylo za mých mladých let, ale dnes se vše mění :-)
Tak jak dostanu jen tu vařící vodu do sprchy?? Áno, musím ji vytlačovat ODSPODU do teplého výstupního hrdla. jenže jak? Přeci návod mluví jasně, leč to jnefunguje. V tutop chvíli´jsem návod odhodil stranou jako naprosto nepoužitelný a uvažoval. Když mi při otevření B do leva (jen plná horká vodaú) valí studená voda ven z hadičky, tak musí přijít napjit na pravý studený vývod z boileru a TZ musí být opačne proti návidu na teplém výstupu. DOsud je to jasné. Ale jak se studenou?? KDyž se naplno otevře B doprva, teče studená voda z pravé hadičky, což je v pořádku, takž musí jít napjit přímo něajk na sprchu, aby se nemohla míchat s teplou, přeci, to je jasné. Takže logická poloha je jen napojit vývod studené vody z B na T kus.
K čemu dojde: k tomu, že když pustím naplno studenou (B napravo) tak mi studená voda vytékající z R vývodu jde přímo do T a následně hned ven na sprchu, ale ne dále do boileru, protože ke vtoku do boileru jí brání zastavená přívodní hadička od teplké vody (kartuš je v této poloze uzavřená pro teplou vodu). A naopka. Když chci jen plnou teplou, tak vlatsně tlak stýudené tekoucí do pravého studeného hrdla bolieru (/trublka jde ke dnu) vytlačuje pístovým toke ode dna teplou vodu do B, až se tam dostane jen studená a teplá je tedy plně spotřebovaná. V tom začně nahřívat bolier a situace se opakuje.
ZÁVĚR: pro mnohé z vás to je kravina, napojení baterie "stojánkoe s boční sprchou", ale já, jakožto laik, když jsem tu sestavu v sobotu rozebral,jserm si za A) nezapamatoval, jak to bylo,a za B) mám přeci návod, takže jsemo tom ani nespekuloval, vycházejíc z předpokladu, že návod mi pomlůže. Jenže OUHA!! Návod je totálně blbý, ba neřku li nepoužitelný a za další, "odborníci" vodaři a prodejci baetrií a atd. vymýšlěli fantasmagorie. Nakonec, po 3 nepropspaných nocích, když jsem o tom přemýslšle, jsem to dnes dovedl ke zdárnému konci. Mám radost sám ze sebe, že njesem ještě úplný blba zvítězil nad poťouchlým živlem.
jen ještě dumám, proč mi pořád při vypnutí vody tzv. dotéká ten proud, než se zcela vytratí, to předtím nedělalo. Opravdu,vzcuh v boileru jsem vytěsnil jeho naplněním po okraje výstupních trubek pomocí domácí konvičky a tryktýrku, ale toto nepomohlo. Je ale fakt, že nyní je vedení jak teplé, tak studené vody delší o cc 0,4m (dal jsem tam prodlužovací pancéřované hadičky kvůli snadnější montáži a je možné, že se celý systém nyní chová jako sifon (/proud vytékající z sprchy s sebou pak bere na druhé straně to, co zbylo ve výstupních trubkách).
Třebas někdy budu mít náladu ty hadičky vyjmout a zkrátit vedení a tak si hypotézu ověřit v praxi.
Tož asi tak to bylo s blbým kuchy%nským boilerem a 3_vývodouvou baterií s externí sprchou.
Howg.