Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Vodoinstalatérský rébus

o Navštíveno 9217x o
o 26.08.2008, 19:22 | Zdeny_1 | Upraveno: 2008-08-26 19:54:20
Lidi, poraďte, co může být špatně:
mám kuchyňskou instalaci:
- 10l boiler pro SPODNÍ montáž.
- směšovací baterii se 3 vývody (beztlaková instalace boileru)
-baterie nemá vývod, ale vývod do sporchové koncovky je veden z "T" kusus umístěného na přívodu STUDENÉ vody do boileru.

tedy: ze zdi čumí trubka s ventilem.Odsud vede přívod studené vody nahoru do baterie. Z baterie vede prává větev do boileru (pravý přívod), kde je současně umístěn "T" kus a z něho vývod vody do té spršky. Z levé trubky bolieru (teplá voda)jde přívod nahoru do baterie do teplé.

Než mi začala téct původní 8 roků stará kartuš, pustila se voda, zastavila se voda a v tom okamžiku ani nekáplo. Nyní, když zavřu vodu pákou, ještě asi 30 vteřin dotéká silný (původní) proud než se zcela vytratí. Taktéž, když hřál boiler před tím, tak doslova ukapávalo z té spšky (simuluje pojistný ventil). Dnes, když hřeje boiler, voda teče prakticky souvislým čůrkem 2-3mm silným pod odbu, než dohřeje (kolikrát i 5-10 minut).

Pojal mjsem podezření, že nově zakoupená kartuš je vadná. Vymněil jsem ji za další (/ale shodný typ) a žádná změna.
Pak mě napadlo, když vodu zastavím pákou a rukou ucpu vývod z té spršky, tak cítím tlak, který má sílu, že voda z pod dlaně normálně stříká. ALeč když jsem nainstaloval baterii a jen zkusil, zdali zavřená nepropouští, tak nepropouští.
Připadá mi to, jak kdyby byl v boileru stlačený vzduch a po vypnutí vody pákovou na beterii vytlačoval vodu ještě ven, než se tlak vlastně ztratí. Něco jako Darling.

Můj dotaz zní: jelikož jsem měl bopiler venku a byl prázdný,, je možné že se sám nedostatečně naplnil vodou a zůstává v něm vzdcuh, který po stlačení (jak do boileru teče studená voda z přívodu) vytlačuje znytek vody přes "studený" vývod do spršky?

Mě nic jiného už nenapadá. Jestli je to fakjt ten vzduch, tak mě nenapadá, jak ho dostat ven, jedině odpojit ten boiler nějak odpojit a ručně naplnit??

Jsem z toho jelen a navíc mmi není zcela jasný princip nastavení teplé vody mezi studenou a naplno teplou (tedy míchání), tam musí být jakási !cirkulace" přes ten studený přívod do boileru a vřívodem čertsvé vody??

Pokusím se vložit obrázek:
protožemi sem nejde vložit word obrázek, tak to zítra naskenuji a dodám. Každý nápad, jak odstranit to tečení po zastavení vody, uvítám. Díky všem předem.

o 26.08.2008, 19:58 | .mycTD
ad obrazek: word.exe->PrtScr->Malovani.exe->Ctrl+V->Ulozit jako...
o 26.08.2008, 21:10 | Zdeny_1
Obrázek:

foto k příspěvku  od Zdeny_1

o 26.08.2008, 21:13 | Zdeny_1
A pro změnu správně:-)

foto k příspěvku  od Zdeny_1

o 26.08.2008, 22:10 | Šestikule
nemá být na přítokové trubce před baterií ještě zpětný ventil?
o 26.08.2008, 22:17 | .mycTD
600: to asi ma: ...ze zdi čumí trubka s ventilem...
o 26.08.2008, 22:20 | Šestikule
To jsem právě myslel, že je klasickej rohovej ventil a ten zpětnej má být až za ním, i když to pravda nemá vliv na problém, který popisuje. Zpětnej akorát zabrání odtečení vody z bojleru, když není v řadu voda.

Nemáš třeba prohozený ty hadice studené vody?
o 26.08.2008, 22:48 | cupra.165
Jaka je znacka te smesovaci baterie?
Stalo se mi,ze si zakaznik misto kohoutkove beztlake objednal beztlakou pakovou a ac se mi tomu nechtelo verit,italsky vyrobce popletl konstrukci baterie a udelal z ni klasickou... jeste mi rekni znacku beztlakeho ohrivace...diky
o 27.08.2008, 07:20 | Zdeny_1
Žádný zpětný vwentil ta není a být nemá, 8 let to fungovalo k naprosté spokojensoti tak, jak to je na obrázku.

Cupra.165:
včera jsem se ptal ve speciálce a NENÍ údajně žádná tlaková nebo beztlaková baterie. Kartuše jsou jen jedny (resp. dvojí - dlouhé a krátké).

Ohřívač může pracovat v talkovém i beztalkovém zapojení a je to německá CLAGE.
To tlakové a beztlakové zapojení se týká boileru:
tlakové: boiler je zapojen přímo na řad a pak je třeba pojišťovák a baterie má jen 2 přívody
beztlakové: baterie je připojen přímo na řad (tzn. při zavřené baterii nepůsobí tlak na boiler) a baterie musí mít 3 vývody. Takl to mám já.

Další noc jsem nespal a na nic nepřišel a už mě to sejří, protože tak primitivní věc, jako je zapojení baterie mi dělá takovýhle potíže, tam, kde se žádný snad ani nedají očekávat...

Jinak baterie je italská a název se už smazal, žena tvrdí Pirelli (ale určitě ne paffoni), já nevím, nepamatuji se.
o 27.08.2008, 07:36 | tappaja
No asi bych sel cestou njmensiho odporu a dal jinou baterii a tamtu jim vomlatil vo hlavu...
o 27.08.2008, 08:39 | cupra.165
Prosimte,jake ma oznaceni ten ohrivac clage?Moc by mi to zajimalo,protoze takoveho hybrida sem jeste nevidel,aby sel zapojit jak tlakove tak i beztlakove....muj nazor je,ze mas tlakovy ohrivac a beztlakou baterii a protoze ten ohrivac se pri ohrevu si zveda tlak,tak uz to nema kam jit a tlaci to pres pakovou baterii.....coz muze vyustit jak znam nekolik pripadu ve vybuch...
o 27.08.2008, 08:57 | Šestikule
cupra.165: tuším, že to Clage značí MDH nebo tak nějak

Zdeny_1: ještě to můžeš zkusit odvzdušnit, ale spíš to vypadá na vadnou baterii
o 27.08.2008, 08:58 | Zdeny_1
Cupra.165
Clage U10 (tzn. 10l pro spodní montáž).
Není to tak, jak píšeš. To zapojení beztlakové (jak jsem popsal výše) je skutečně dle servisního manuálu a funkci pojišťováku plní právě ta 3-vývodová baterie - viz obrázek - při ohřevu jde voda ven z baterie )odkapává) přes vývod studené vody z boileru do spršky (T kus).

Dnes jsem udělal pokus a dal tam zpět tu starou tekoucí kartuš. A je to to samé. Zavřu - dotíká aspoň 2-3 dcl vody. Když zacpu spršku rukou -stříká voda tlakem. Dle mého je skutečně někde vzduchový polštář a chová se to jako Darling. Natlakuje se vzduchem tak jak přitéká voda z řadu do boileru a pak stlačený vzduch vytlačuje ještě chvíli vodu z boileru ven.
Dnes přijde vodák a zkusíme se nad tím zamyslet. Já už jsem z toho vedle - taková krávovina !! Ale za rok bych púrodělal půl baraáku na vodě!

Tappaja: baterie je OK, vždť to říkám, 8 roků byl klid a po výměně kartuše toto! Ale je fakt, že jsem měl odpojený a rozebraný bojler (kontrola) a asi je zavzdušněný. Jediné, co mě napadlo, je, ho odpojit a tryktýrem ho naplnit vodu až po okraj výstupního/vstupního hrdla a pka se uvidí. Ale ta jebačka s odpadem .- nelze jináč, než vše rozebrat a vodáci se tehdá vyřádili... Blbě navžený vývod odpadu do zdi a celý komplet sifonů (2xdřez a 1x myčka) se musí komplet rozšroubovat a rozebrat a pak zase dát dohromady, jenže jim to nepsovalo, tak to ojebali a všelijak zdeformovali a je to drbačka na půl dne to udělat tak, aby to ve spojích neteklo.

Až přijde vodák, podám referát. Za chvíli jedu vrátit tu druhou kartuš, je mi k ničemu, protože se chová stejně jak ta první.
o 27.08.2008, 09:02 | Šestikule
kvůli odvzdušnění nemusíš s bojlerem hýbat, stačí odpojit pomocí pojistky od elektriky, pak několikrát otevřeš a zavřeš výtokový ventil teplé vody až přestane unikat vzduch, připojíš zpátky el. a je odvzdušněno
o 27.08.2008, 10:35 | cupra.165
Tak mas pravdu a ja sem zase o neco chytrejsi :-)
[ Link ]
o 28.08.2008, 17:00 | Zdeny_1
[ Link ]

Slíbil jsem pokračování. Tady je.

Tak: dnes jsem požádal zástupce firmy Clage o podporu při řešení problému, protože jsem si s ním nevěděl rady já, a ani odborník z firmy, která provádí vodařinu v našem regionu ve velkém.
Z firmy Clage se neráčili odpovědět vůbec, ale abych jim zatím nekřivdil, vyčkám do zítra. Třebas se někdo ujme mého problému...

Dnes jsem hloubkovou analýzou zapojení a principu funkce zjistil, že věc se má zcela jinak, než odpovídá myšlené realitě. tedy, zapojil jsem baterii na přívod vody, oba vývody z baterie (dále baterie jen B) jsem vyústil do kýble a jal se zkoumat. Když pustím naplno studenou, teče pravý vývod (na B označen modrou šipkou směrem k B !!!). Když pustím naplno teplou vodu (/páka naplno doleva), teče studená voda z řadu z vývodu levého, označeného červenou šipkou směrem k B. Tedy jde o přepouštění vody z pravé výstupní díry kartuše do levé a nebo nastavneí poměru když je páka v mezipoloze mezi R a L polohou páky. Toť je logické. Zatím.

Avšak, jak jsem psal, mám B bez vývodu, vývod je tvořen jen samopstatnou sprchou, která se napojuje do systému přes T kus. Dosuád byl T kus dle návodu výrobce na studeném vývodu z boileru a z T byla vyvedena i sprcha. Viz obrázek. Teplý výstup z boileru byl napojen na červenou hadici do B, jak praví návod. Když se pustila naplno teplá voda - pozor, o pár řádku výše píši, že v této poloze B valí ven studená voda !! - tak tato stiudená voda vtéká do bolier přes jeho teplý vývod a ihned na hladině teplé vody se míchá stáudená s ohřátou. Postupně se vytlačuje z bolierru "nějaká" směs T+S vody z pravého(studeného) vývodu boileru!! nebylo divu, že po pár okamžicích tekla už jen studená voda !!!

Takže znova rozebrat a te´d úvaha: když chci, aby tekla jen vařící voda )bez míchání se studenu) musí přecevytékat práve s povrchu hladiny teplé vody, protože na základě různé m.h. je teplá voda soustředěna vždy ve vrchní části boileru. Aspoň to tak bylo za mých mladých let, ale dnes se vše mění :-)
Tak jak dostanu jen tu vařící vodu do sprchy?? Áno, musím ji vytlačovat ODSPODU do teplého výstupního hrdla. jenže jak? Přeci návod mluví jasně, leč to jnefunguje. V tutop chvíli´jsem návod odhodil stranou jako naprosto nepoužitelný a uvažoval. Když mi při otevření B do leva (jen plná horká vodaú) valí studená voda ven z hadičky, tak musí přijít napjit na pravý studený vývod z boileru a TZ musí být opačne proti návidu na teplém výstupu. DOsud je to jasné. Ale jak se studenou?? KDyž se naplno otevře B doprva, teče studená voda z pravé hadičky, což je v pořádku, takž musí jít napjit přímo něajk na sprchu, aby se nemohla míchat s teplou, přeci, to je jasné. Takže logická poloha je jen napojit vývod studené vody z B na T kus.
K čemu dojde: k tomu, že když pustím naplno studenou (B napravo) tak mi studená voda vytékající z R vývodu jde přímo do T a následně hned ven na sprchu, ale ne dále do boileru, protože ke vtoku do boileru jí brání zastavená přívodní hadička od teplké vody (kartuš je v této poloze uzavřená pro teplou vodu). A naopka. Když chci jen plnou teplou, tak vlatsně tlak stýudené tekoucí do pravého studeného hrdla bolieru (/trublka jde ke dnu) vytlačuje pístovým toke ode dna teplou vodu do B, až se tam dostane jen studená a teplá je tedy plně spotřebovaná. V tom začně nahřívat bolier a situace se opakuje.

ZÁVĚR: pro mnohé z vás to je kravina, napojení baterie "stojánkoe s boční sprchou", ale já, jakožto laik, když jsem tu sestavu v sobotu rozebral,jserm si za A) nezapamatoval, jak to bylo,a za B) mám přeci návod, takže jsemo tom ani nespekuloval, vycházejíc z předpokladu, že návod mi pomlůže. Jenže OUHA!! Návod je totálně blbý, ba neřku li nepoužitelný a za další, "odborníci" vodaři a prodejci baetrií a atd. vymýšlěli fantasmagorie. Nakonec, po 3 nepropspaných nocích, když jsem o tom přemýslšle, jsem to dnes dovedl ke zdárnému konci. Mám radost sám ze sebe, že njesem ještě úplný blba zvítězil nad poťouchlým živlem.

jen ještě dumám, proč mi pořád při vypnutí vody tzv. dotéká ten proud, než se zcela vytratí, to předtím nedělalo. Opravdu,vzcuh v boileru jsem vytěsnil jeho naplněním po okraje výstupních trubek pomocí domácí konvičky a tryktýrku, ale toto nepomohlo. Je ale fakt, že nyní je vedení jak teplé, tak studené vody delší o cc 0,4m (dal jsem tam prodlužovací pancéřované hadičky kvůli snadnější montáži a je možné, že se celý systém nyní chová jako sifon (/proud vytékající z sprchy s sebou pak bere na druhé straně to, co zbylo ve výstupních trubkách).

Třebas někdy budu mít náladu ty hadičky vyjmout a zkrátit vedení a tak si hypotézu ověřit v praxi.

Tož asi tak to bylo s blbým kuchy%nským boilerem a 3_vývodouvou baterií s externí sprchou.

Howg.

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.335 sekund.