Navštíveno 1688x

30.10.2008, 08:40 |
capo Ahoj,
asi jsem to pochopil špatně, ale mám za to, že když výrobci, a některé testovací laboratoře tvrdí, že max stáří zimních pneu než začnou významně ztrácet původní vlastnosti, jsou 4 roky, tak je od data výroby, nikoliv prodeje.
Poptával jsem asi 10 prodejců, a prostě nejsou schopni mi dodat úplně nové. Někdo je nemá skladem vůbec, jiný se vymlouvá že jich má skladem moc a nebude to jednotlivě procházet, abny vybral požadovaný DOT.
Pak mi napsala jedna operátorka, že pneu staré do dvou let, které je správně uskladněno (napuštěno nějakým olejem, který vyživuje pryž, zabraňuje pronikání UV záření a prostě stárnutí) je považováno za nové, a tudíž když mi takové pneu přijde, vydrží ještě další 4 roky.
Aktuálně na mě u PPL čekají pneu s DOT 3307, ačkoliv se prodávájící zaručil, že je to 2008. (předtím už jsem jedny s DOT4306 vrátil, protože jsem do objednávky psal, že chci 2008)
Kde je tedy pravda?
Já je stejně většinou ojedu za dva roky, tak mi to je jedno.
pravda je v tom, že si myslím, že to moc hrotíš...
Kdyby neměli gumy skladem, tak na ně čekáš měsíc a víc. Když je skladem mají, tak na tom hledáš mouchy jestli nejsou z loňska. Pravda se stárnutím to je, guma prostě tvrdne, ale je to provozem a nejvíc se na tom podepisuje změna teplot a sůl/voda. Takže ve skladu vydrží ta guma podstatně déle než na silnici co se vlastností týče.
jj.........moc to hrotíš.
No nevím jakou máte zkušenost vy ale já na sněhu novou, roční i dvouletou pneu setsakramentsky poznám.
RB: Tak to asi budes sam... :o)
v principu gumy co lezi ve skladu a nejsou vystaveny vnějším vlivům budou i po roce i dvou pořád nové v pohodě a ty 4 roky zvládnou bez potíží
RedBaron: Ano poznat to je, ale je to hlavně i tím vzorkem. Když koukneš na novou gumu, tak má krásně jemné malinkaté lamelky, ale ty zmizí jako jedny z prvních a prostě ta guma pak ztrácí. Nehledě na to, že za ty dva/tři roky je nová guma s jiným desénem, většinou lepším.
ty bláho to je téma...tak z kápa musej mít pneuservisy/prodejci radost:-))
moc hrotis :-) a navic neni pneu jako pneu..muzes mit nankang vyrobenou minuly tyden a stejne bude horsi jako pirelka co lezi nekde na sklade rok 2

30.10.2008, 09:38 |
Alííí V autě to neřešim, tam je i 5 let stará guma dobrá - jsou 4, tak se to nějak rozloží do plochy. Hlavně je potřeba jí ohřát.
Ale na motorce to sakra poznám, a dávám si záležet, aby slicky byly max. roční. A i když ta guma vydrží tak 20 minut + 2 kola, tak je potřeba vědět, že mě udrží na silnici...
já teda nevím. objednávám na rajpneu.cz máme s nima obchodní smlouvu, takže ceny jsou pro mě docela ucházející. a pokaždé mi přijdou letošní. budď si nakoupíš před zimou kdy je super cena, což je veětšinou výprodej skladů a pak jsou gumy strší, nebo nakopupíš z nového závozu, pak je guma supr nová ale na blbý 13ce se zvedneš o cca50 Kč. a věřte tomu že kvůli 20Kč jsou schopni lidi oběhat celé město jestli neseženou levněji... jinak si taky myslím, že to moc hrotíš. pokud na ni 05 nebo 06 tak si je prosím nech. pokud by mě někdo takhle vysíral tak mu do toho snad navrtám malé dirky... on v tom skladě ti nikdo nebude sledovat jestli máš 07 nebo 08. v tom množství co oni za den naskladní a vyskladní to ani dost dobře nejde..

30.10.2008, 10:15 |
sts kupuju u PNEU PROCHÁZKA
V létě mi přišly PIRELKY 1!!! měsíc staré.
Zimáky většinou 2 - 3 měsíce!
SPOKOJENOST
Asi takhle, nehrotím to, protože u nás v zimě bývá klidně i 15°C, ale i -20°C, sucho, max mráz......sníh napadne max jednou za zimu a hned roztaje. Takže to tak neprožívám jako ti, kteří navlíknou svetry, ozbrojí se lopatama už v listopadu a nevylezou ze sněhu do dubna.

30.10.2008, 10:56 |
capo Pánové, jsem rád, že všichni píšete, že to moc hrotím.
Já chci koupit nové značkové pneumatiky. Pokud přímo výrobce tvrdí, že je mám po 4 letech měnit, tak si nemyslím, že bych to hrotil.
To na co jsem se ptal, což jste mnozí nepochopili, bylo, zda jsou to 4 roky od data výroby označeného na DOT, nebo 4 roky od začátku používání.
Guma vám jak známo spuchří, i když nikdy použita nebyla, takže podle mě je to prostě od data výroby.
Pokud by to skutečně bylo od doby výroby, jak se domnívám, potom vidím svůj požadavek jako 100% oprávněný, protože 2 roky staré pneumatiky mi vydrží poloviční dobu, protože je jako Silverghost nesjedu během dvou let. Počítám s tím, že mi vydrží cca ty 4 roky, a za své peníze nechci podporovat nikoho, kdo neřeší co prodává, nebo vyprodává starý zásoby.
A poznámka pídi - to je přesně ten případ. Stáří je podle mě sterjně důležitý údaj, jako rozměr. rozměry vedete, tak veďte i stáří, ne?

30.10.2008, 11:18 |
hanzz Vždycky, když jsem kupoval nové gumy, tak byly maximálně 1/2 roku staré. Taky by se mi nelíbilo, kdybych v listopadu 2008 obdržel gumy s DOT 4306.

30.10.2008, 11:29 |
capo | Upraveno: 2008-10-30 11:33:09
...

30.10.2008, 11:48 |
capo Tak jsem si vyžádal stanovisko Bridgestone, protože jeho pneumatiky kupuji.
Je to tedy oproti mé původní doměnce tak, že pneumatika je brána jako nová, pokud byla správně skladována, do 5!! let stáří. Můj požadavek na nové pneu dle DOT tedy podle nich není opodstatěněný.
Abych to upřesnil, z asi 8 poptaných dodavatelů pneu se našli pouze dva, kteřá mi toto dokázali vysvětlit, nikdo jiný to neřešil, ačkoliv jsem se na to při poptávce přímo ptal. To jen bohužel svědčí o tom, kolik je u nás prodejců, kteří nerozumí tomu, co prodávají. A není to jen o eshopech, týký se to i kamenných pneuservisů!
stačí kupovat od firem kde se to točí a neměl by být problém...s tou dobou podle selskýho rozumu od doby používání za předpokladu, že to neleželo někde venku na slunku. Na konci sezony kola natřít impregnací a musejí vydržet mnohem dýl. Kolik najdeš že ti vydrží 4 roky?

30.10.2008, 11:50 |
capo Kdo by měl zájem, mohu k tomu přidat nějaký technický článek, který mi poslali. Je to pdf, tak to nelze přiložit....
capo: možná nebyl důvod nad tím přemýšlet..abych se přiznal, já tohle třeba nikdy neřešil...

30.10.2008, 12:01 |
capo Já bych to taky neřešil, kdyby všichni netvrdili "používejte pneu max 4 roky stará", aniž to tam vysvětlí. Najedu cca 20tis ročně, na zimních lehce pod polovinu, a jezdím celkem slušně, takže mi vydrží dlouho.. I když jak které samozřejmě :)

30.10.2008, 12:03 |
Rudi jako kamil306 - docela by mě zajímalo, kolik najedeš za rok a hlavně kde, že řešíš tak extrémně tu kvalitu?
no ja řešim kvalitu a to docela dost i kdybych najel 500km za rok...

30.10.2008, 13:09 |
clown | Upraveno: 2008-10-30 13:10:40
skladem gumy, vcera prisly, v sobotu objednano
vyroba 38 tyden 2008, takze 15 az 20 zari ..
nejlevnejsipneu.cz :o) a za dva roky je mit stejne nebudu :o))
Continental
jsem se schválně díval a já mám 3308...o kvalitě nikdo nic neříká, samozřejmě taky kupuju to o čem si myslím že je nejlepší, ale řešit stáří pneu? Výrobce toho nakecá...je to čistě jen jeho ochrana, co kdyby...kolik potravin se dá jíst týden po doporučené spotřebě;-)
capo: Tak si přečti co Tě píšu hned v mém prvním příspěvku a nemusel jsi "otravovat" Bridgestone. Na stáří se podepíše hlavně provoz, voda, sůl, změna teplot atd. Pokud je ve skladu, tak se jí nic zásadního nestane.
Capo radoby odbornici v TV toho nakecaj a nakecaj. Treba pod 7 stupnu letni ztraci prilnavost a podobne kraviny. Nikdy jsem na DOT nekoukal a zatim jsem problem nemel.

30.10.2008, 13:54 |
clown je fakt, ze ac zastance zimnich povinnych musim jeste tyden jezdit na letnich a pri tech 5 stupnich jsem se bal, ale diky tomu, ze nemam uplny mrdky a jsou to rocni pneu tak drzej .., ale je fakt, ze jakmile je silnice leskla od namrazy, tak bych na lete nevyjel :o)
nesmíš jezdit jako lidojed a pak se to dá......zimní mám zatím ve sklepě.......

30.10.2008, 15:25 |
capo Tuner#2 - já jsem si to přečetl a díky ti za jednu z mála smysluplných reakcí. Jistě ale chápeš, že nevěřím každému, kdo jen něco řekne. Tvrzení chci mít podložená něčím, čemu se věřit dá. Když mi to potvrdil přímo výrobce, a jsou o tom i odboré články, tak tomu věřím. Kdyby mi to potvrdilo více dodavatelů pneu, tak tomu taky uvěřím. Ale nikdo z nich mi tohle neřekl....
Kamile306, a nemyslíš, že právě to stáří může kvalitu pneu dost ovlivnit? Já jsem si to tedy myslel, a proto to byl pro mě důležitý parametr.
Mrazíku, nevím jak ty, ale tomu, že letní ztrácí při nízkých teplotách přilnavost věřím. i tomu, že dle výzkumu je to znát již při 7st. Např na zimních 7st nad nulou poznám.
No pokud seženeš někde v zavedeným obchodě tak starý pneu, aby to bylo poznat na kvalitě, tak dej vědět...ty kupuješ gumy poprvé? V 7mi stupních je blbost řešit zimní, aspoň já se líp cítím s letníma.

30.10.2008, 17:33 |
xid capo: Nevim na jak dlouhu planujes ty gumy pouzivat ale normalnim jezdenim za dve sezony jsou stejne v haji, ja je sjedu za sezonu a myslim ze nejsem sam
capo ja zimni pri 7 stupnich celsia taky poznam - v zatacce nedrzi, na mokru prokluzuje, brzdeni taky horsi.
Nejak nechapu proc by meli ztracet prilnavost, protoze kdyz je venku 7 stupnu, tak drzi naprosto normalne a za chvili se ohreji a drzi jeste lepe. Ano pokud bude -20 tak budou mit horsi prilnavost, ale to zimni taky.
jo taky znám plno lidí co mi řikají, že zimáky jsou zbytečný pro lidi co nejezdí na hory a tak, ale podle mě to poznat je zimní si v klidu vždy obuju když začnou první přímrazky a sundám až je trvale na 5stupňů! Nesnaším pak lidi co stojí v sebemenším kopci a nemužou vyjet jen proto, že nebyli ochotní dat pár korun za zimáky!
capo, pises ze prd najedes a jezdis jako klobouk, tak proc to resis, to si jako myslis, ze kdyz koupis rok dobre skladovanou gumu, ze po 3 letech najednou nekdo mavne proutkem a je z gumy tvrdej puk? Delas si srandu? Nerikam, ze na tom neco pravdy neni, ale to prevazne marketing....

30.10.2008, 18:53 |
capo Jak tak koukám, většina z vás má vlastní zkušenosti. Řiďte se podle nich, jak uznáte za vhodné. Já vám nic nenutím. Potrpím si na to, aby věci, které kupuji, měly dobrý poměr cena výkon. Prostě jsem špatně pochopil to o stáří pneu, tak jsem jednoduše chtěl za stejné peníze koupit co nejnovější, aby mi co nejdéle vydržely. Nic proti nikomu.
A toho klobouka si vyprošuju! To že najedu "málo" (20t zas tak málo není pro někoho kdo se tím neživí a nepotřebuje auto k práci), a pneu kupuju kvalitní a vydrží mi třeba 60t, neznamená, že bych se nechal přirovnávat k někomu, kdo vyjíždí jen na dušičky...

30.10.2008, 20:16 |
mrazik | Upraveno: 2008-10-30 20:16:56
Nekdo vybira vybira a vybere.
Nekdo vybira vybira az prebere.
Pokud na pneu najedes 60 tKm pak jezdis klobouka.
taky si myslim, mozna te to urazi, ale myslim si, ze s tim, kolik najedes na gumy fakt jezdis klobouka a i kdyby byly stary 6 let, smyk je u tebe malo pravdepodobnej.-) Jednou se mi podarilo na EcoContaktech najet asi necely pade, ale byly to 165-70-13... Jinak ani nahodou. A na zimach.... Maximalne sezona, ale jezdim vic.

30.10.2008, 21:27 |
Arnie_one | Upraveno: 2008-10-30 21:29:31
Pekna diskuze, zimaky nahovno, 7°c letni sou ovladatelny lip nez zimni, i kdyz letni smes tuhne a podle toho se ta guma chova :)
4 roky stary gumy od takovy fi, jako je Bridgestone a nikomu z Vas by to za ty prachy nevadilo.
Cesky prodejce, jsou ty nejpoctivejsi a rozhdne to lezi impregnovany ve sklade, bez pristupu svetla/slunicka.
Ted v ziem koupim 18" gumy na leto a rozhodne nechci, aby byly 4 roky stary to ani omylem.
Ceskej clovek, je tak nejak porad se vsim smirenej, nebo to pripada jen me :) ?
Teda jediny ty ujety km na gumy, me gumy vydrzi tak 15-20 tis, ani o km vic a to mam vyzkouseny jedny gumy na 3 typech aut ve stejnym rozmeru.
k posledním pár příspěvkům:
Mě se třeba povedlo se zimníma Vredesteinama najet za 7 měsíců (od ledna do srpna) 45 tisíc km a z původních nových cca 8-9mm jsem se dostal po tolika kilometrech na cca 3,5mm.
Dodnes to nechápu, ale jako "klobouk" rozhodně nejezdím a slabý auto to taky nebylo...
Takže opravdu hodně, hodně, hodně moc záleží na konkrétní pneumatice.
:-)
Capo: Pokud najedeš na pneumatikách 60000 km a ročně 20000 km, tak na nich stejně budeš jezdit šest let a ne čtyři roky. Pochybuju, že by si je vyhodil jen kvůli tomu, že jsou starší čtyř let.
kdyz se hlavne o ty gumy nejak staras, jsou mekky i dele. Ale zase ne 8 let...
ja radsi ani nove nekupuju protože by me v garaži zestarli :-D
Řešíš to správně, nekupuj pneu se starými DOTky, ty lidi co tady povídaj o nějaký impregnaci neposlouchej, životnost pneu je 4 roky, testujou je, neimpregnujou je, takže máš právo na pneu s DOTkou 08, moje několikaletá praxe v pneuservisu mě to potvrdila, ale doporučuju kamený pneuservis, kde si to můžeš ověřit, eshop na prodej pneu neuznávám, vidim co k nám lidi nosej, je mi z toho někdy zle! A pro všechny jde o naše bezpečí, na co ti je pneu, která je tvrdá jak bota? na nic! Jinak stáří se samozřejmě počítá od doby výroby, ne prodeje.
Aleshak:
Ono az budete mit v "kamenych" pneuservisech aspon ceny, jako inet obchody (znackove pneu), pak u Vas lidi budou kupovat. Pokud "nas" budete trestat vymenou 1000kč za vymenu, kdyz pneu neni od Vas, tak prejize jen velky pneuservis.
Koupit stejnou zancku a typ v kamenym shopu (z me zkusenosti) klidne 400-500kč na kuse a nasledne vyinkasovat 500kč za prehozeni, se me zda zlodejina, samozrejme je to muj nazor.
Nemohu posoudit, ze to takto chodi vsude stejne, aspon u nas ano.
jj, ceny v kamenných a v eshopech je sec sakra rozdíl.......ono eshop nemusí platit režii - nájem, lidi, atd atd. Vždy jsem kupoval přes eshop a nikdy nebyl problém. DOTku si kontroluju. Jinak v okolí mě baví pneuservisáci kecama o tom, že prej v eshopech jsou pneu druhé kvality:-)))))) a že prej tu první prodávaj oni:-))))))

31.10.2008, 20:52 |
Arnie_one | Upraveno: 2008-10-31 20:55:23
Jo presne tak, story samo o sobe.
Pokud rozdil bude 100kč na kusu, tak to zkousnu, ale ne 500,- i vic na kusu.
To ze musi platit zamestnance, neni prece muj problem, ja sem zakaznik a ten kdo odmita kseft, je dle meho hloupej, ale opet mmuj nazor a nikomu ho nenutim.
Kdyby kamenej obchod delal vse a nechal vybrat zakaznika, byl by na tom dobre. Kdzy sracku gumu, proc ne, je to prani zakaznika.
Do druhyho dne mu PPL,DPD priveze SUNNY, WANLI a ja nevim, jeste jaky noname gumy a zakaznik je spokojenej, proc je za to trestat. Jednou se tak rozhodnul a prodejce/pneuservisak by mu mel vyjit vstric.
Jo a jeste sem si vzpomel, muj vedouci bral Matadorky Stella na zimu, ptal se zanmyho kolik za ne, borec mu rekl cenu, druhej den mu volal, ze je nasel na netu na danny adrese o 300,- levnejc, a dotycny z pneuservisu mu rekl jo to stejnej obchod odkud beru ja :)
Takze, kde je tedy problem ?

01.11.2008, 17:55 |
Alííí Ted jsem na Leoše obul zimáky z roku 2001, tak bacha na mě, jsem nebezpečnej, v neovladatelnym autě...
Arnie_one: podnikáš? ono takovýhle úvahy o rozdílu 100Kč na kusu mezi eshopem a kamenným obchodem jsou názory člověka z druhý strany. otevři si krám (abys měl zaměstnance, nájem za plochy atd...) a nasaď ceny o 100Kč vyšší jak eshop a pak tu můžem pokračovat v debatě. vsadil bych se, že dýl jak rok nepřežiješ...
prej eshop na pneu neuznávám...ono nemusíme třeba chodit daleko, zeptej se Aleši odkud bere tvůj vedoucí, mohl by ses docela divit:-))
Tak treba kdyby to bylo par stovek,tak to taky resit nebudu,al kdyz je to rodil 1000.- na kuse tak uz je to napomyslenou :-(
jasně, ty ceny jsou jinde, sám jsem přes eshop vzal pár věcí a hezkých pár tisíc ušetřil, ale nelze to dávat do souvislosti s tim, že by měly kamenný krámy zlevnit...
Tohle by si měli pořešit víc dovozci, protože když ti velkoobchod nabídne cenu -35% a eshop -50% tak je to docela těžký..je to ve víc věcech než jen pneu a mělo by se to řešit.

02.11.2008, 09:50 |
clown souhlas s Lukem ..
u nas je problem ten ze vetsina na velkobchodu prodava koncakum za dealer ceny + 5 procent ..
pokud to berete tak, ze je pro vas lepsi usetrit 50kc na kuse, muze se vam stat, ze si za rok bude objednavat i rohliky po netu, pac u vas budou jen kancelare, hospody, kasina atd .. ale potraviny nebudou v okoli 3km zadny ..
respektive, bezte se kouknout do nejaky mensi vesnice, jak v ni nic nekoupite k snidani, kdyz ji projizdite
ja to videl namatkou minuly tyden v kramu manzelky ..
prisel metrouš, za kolik mají inkoust do EPSONa .., řekli jsme mu cenu 289 Kč, on odpověděl cože ??? jste se posrali, ne ???
tak jsem si sedl k netu a hledal jsem .., nejlevneji u alza v akci .., sleva na 252kč + dopravne, na spotrebak cz 220 kč + 90/110 dopravné .., na EPSONu doporučená cena 285 Kc
takze jsme o 4 kč dražší než doporučená cena, necháváme se posílat do prdele jen z pricipu nagelovaných sociálů, ale zase zaměstnáváme 3 lidi v malym krámě na Václaváku, kde je kurva nájem a velmi lehké krám sehnat ..
na druhou stranu, když udela zakaznik chybu a splete se v tom co chce, neni problem danou vec vymenit, pokud tedy inkoust nevymeni .. (zkuste to jinde :o) )
Kamile jsme velkoobchod, berem od výrobců, ne z eshopů, ale je fakt, že nakupuju taky přez eshopy, ale ne pneu, špatně se pak reklamujou, když popraskaj, nebo je jinej problem, pneu kterou si koupíš v kamenym, můžeš bezproblemů vyreklamovat, musej ti ji zdarma zout, pak zase nazout.... Když koupíš z eshopu, tak si všechno hradíš znovu a znovu a neni to ted už nic levnýho, takže jakoby ušetříš, ale pak to stejně zaplatíš na montáži....
Jinak je všechno věc názoru, žijem ve svobodný zemi, tak ať každej dělá jak chce :o))))
ano, ale nerad bych se dožil doby, kdy většina živnostníků krachne na úkor eshopů.
Oni na to češi přijdou, jednou:-)
já pevně věřim, že všichni ne, protože ve virtuálním světě, kde si všechno budu objednávat od monitoru fakt žít nechci...
Já k tomu nemám co dodat. Raději si koupím pneu v servise než na netu. A cenový rozdíl mě až tak nezajímá. Pro mě jsou důležitější jiné věci a ty my eshop nenabídne.
Luke já myslel tu slepotu za nejnižší cenou...u nás znamená, že třeba Tesco výrobek je nejlevnější, ale taky největší sračka (u nás hodně oblíbená), ale třeba v Austrálii to tak není, i když je to levnější, pořád je to kvalitní...jednuše proto, že by to lidi nechtěli...ono se to přemýšlení časem změní.
aha, špatně jsem tě pochopil
vim, jake jsou naklady na provoz prodejny, presto tenhle rozdil konkretne u pneuservisu nechapu.
provozovnu musi drzet tak jako tak, skladovaci prostory na jednu, dve sady, bo se stejne na prezuti objednavam dopredu a delsi dodaci lhuty, nez ja z e-shopu mit nebudou.
kdyz jsem shanel gumy na sluzebaka, taky jsem se mohl na nejaky tahani gum z posty da servisu vy*rat, kdyz me par (firemnich) stovek na sade nevytrhne. ale ta cena byla fakt moc. pritom jsme od zacatku mluvili o cene na netu, takze nemohl ocekavat, ze bych je od nej vzal. tzn kdyby byl co k cemu, tak je v tom e-shopu objednal on, dodaci terminy stejne a kdyby si nechal 200,-/kolo, tak byl vrabec (800CZK)v hrsti a ja nereknu ani slovo. takhle akorat pri prezouvani celou dobu pic*val, jak ho e-shopy nici a lidi s nim vyjebavaj.

09.11.2008, 11:58 |
RedBaron | Upraveno: 2008-11-09 11:58:40
Já jsem v pátek objednal z nejlevnejsipneu.cz opět Dunlopy M3 3D 195/65 R15 za 1369,- Kč kousek, v pneuservisu chtěj za kus dvojku a pro mě prostě 2500 na sadě není malý rozdíl. Kdyby to aspoň v ceně chtěli nazout ale oni si vezmou i za práci když jim ten kšeft uděláte. Prostě volím tu nejmíň náročnou cestu pro mě a nehodlám se za to červenat.