Navštíveno 739x

21.06.2009, 01:01 |
bafis Vím že už se to tu několikrát řešilo, ale jelikož jsem si teď koupil skutra 50 ccm s konstrukční rychlostí do 45 km/h a mám jen čistý Béčko, tak by mě zajímalo, jestli na tom fakt můžu jezdit.
Tady jsem vyhledal že teda jo, ale každej říká že ne. ví někdo na 100% jak to tedy je ?? Díky.
Do konstrukcni rychlosti 45km/h ti staci sk. B

21.06.2009, 01:38 |
bafis V tom právě žiju, proto jsem si to pořídil, ale známej dneska volal příma majiteli autoškily a ten řekl, že nee. Tak buď je to zase jinak, nebo už i instruktoři ve školách mají z těch neustálejch změn hokej :-(
pokud mas v ridicaku jen B a uz nemas to jak se tenkrat davalo automaticky i na malou masinu... teda do 50ccm... tak nemuzes...jestli B+AM tak muzes... ja na masinmu nikdy nedelal a tenkrat sem dostal i na AM... ted sem si nechal udelat new ridicak a najednou koukam, ze tam mam A1... tak hned koukam co to je a ejhle... je to do 125ccm nebo 11kw vykonu :-) a pak se v tom vyznejte :-)
Proste dam ruku do ohne za to, ze s B muzes ridit jednostope vozidlo do 45km/h. Je prece blbost, aby si mel na takove ty motokola ridicak na malou motorku.
tak jmenovec ma pravdu :o)......
Od 1. července 2006 došlo k na první pohled drobné, ale ve skutečnosti velmi významné změně ve vymezení řidičského oprávnění skupiny B.
Od 1. července 2006 jsou všichni držitelé řidičského oprávnění skupiny B, tedy i ti stávající, přímo ze zákona oprávněni k řízení mopedů a malých motocyklů s nejvyšší povolenou rychlostí max. 45 km/h. Zatímco do té doby (od 1. ledna 2001 – 30. června 2006) bylo nutné mít samostatné řidičské oprávnění skupiny AM, nyní již není potřeba, neboť skupina B ho v sobě plně zahrne. Není tudíž nutné, aby řidiči mopedů, kteří jsou držiteli oprávnění skupiny B, byli vedle současně držiteli oprávnění skupiny AM
Důležitou informací také je, že tuto novinku není nutné žádným způsobem zapisovat ani do starých, ani do nově vydávaných řidičských průkazů. Změna rozsahu oprávnění totiž vyplývá přímo ze zákona, obsah zápisu do řidičského průkazu se nijak nemění.

21.06.2009, 09:09 |
bafis Tenhle odstavec jsem už taky tady našel,ale od 06 bylo pár novelizací, tak nevím jestli to platí. Hlavně mě zaráží, že i instruktor autoškololy tvrdí že to nejde.
Proste v tom ma hokej a nevi co je pravda. Ptal jsem se instruktora autoskoly a kamose co dela u organu a dokonce mi to nalistoval i vtech jejich napovedach. Presne zneni zakona neznam, ale s B muzes. Nebo tak to aspon plati tady na jizni morave :-)

21.06.2009, 11:20 |
X-sat (M)
V zákoně je to takto:
Paragraf 81, odstavec 4
Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
b) traktorů a pracovních strojů samojízdných, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg,
c) jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla

21.06.2009, 11:31 |
kuja Takze jestli tomu dobre rozumim,tak clovek,kterej ,ma B,tak muze jezdit na motu s maximalnim vykonem 25kw? Jestli jo,tak to je super :-) Do ted sem si myslel,ze jezdim na vetsich moto nelegalne...myslim 125,250 :-)
Kuja: ani prd... jak vidíš, tak se to vztahuje k vozidlům v odstavci 2 a 3 a tam jsou vyjmenované právě skupiny A, A1 - tedy i motocykly do 25kw:)
pravňuje k řízení - motorových vozidel, s výjimkou vozidel skupin A, A1 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg - traktorů a pracovních strojů samojízdných, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, - jízdních souprav složených z motorového vozidla a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla
to: Ibizman a kuja- to A1 co máš v řidičáku není skupina,kterou můžeš řídit,ale kód EU což je do 50ccm

21.06.2009, 16:14 |
Nevřis | Upraveno: 2009-06-21 16:14:43
Mám to teda chápat jako Kuja ??? Kdo má pouze řidičák "B, tak může jezdit na motorce do 25KW ?

21.06.2009, 16:27 |
Kesam Já mám do 25KW :-)
Nedávno o tom bylov televizi a není to zrovna jednoduché,byl tam případ kdy při výměně ŘP napsali jinou skupinu-člověk toho využíval,pak byl součástí nehody a zjistilo se,že nemá oprávnění na danou skupinu motorky! Nejjednodušší je to řešit přímo na tvém magistrátě.

21.06.2009, 18:29 |
bafis Jo, to radši udělám, když to tak sleduju. Jak v tom můžou udělat takovej maglajz ?? Aneb odvolávám co jsem odvolal a slibuju co jsem slíbil.

22.06.2009, 09:36 |
DaveX na tom skutru co máš můžeš v pohodě jezdit s béčkem.
mno mě rikaly v autoškole že když udelam ŘP na B tak získame B1(čtyrkolky) i AM-tj moped do 50ccm (babeta,simson atd...),ale boužel to na magistratu zapoměli nějak zapsat a šance že to tam budu mít je nerealná.

22.06.2009, 16:28 |
X-sat (M)
Stačí se naučit pořádně číst. Vše je výše napsáno!

22.06.2009, 16:38 |
Daryl (A)
sat: neni tu odstavec 2 a 3 na ktere se odkazuje. Nevim co v nich je. Jestli jsou tam i moto do 25kw tak to postrada smysl a nemuzes jezdit nicim.
(2) Řidičské oprávnění skupiny A opravňuje k řízení motocyklů s postranním vozíkem nebo bez něj.
(3) Řidičské oprávnění podskupiny A1 opravňuje k řízení lehkých motocyklů o objemu válců nepřesahujícím 125 cm 3 a o výkonu nejvýše 11 kW.
jinak jsem dělal papíry taky jen na "B" a při vydání nového ŘP (r.2005) mi tam napsali A1 a harmonizační kód 150 (Omezení řidičského oprávnění skupiny A1 do 50 cm3)
Předpokládam, že to v mém případě pořád platí, nebo se něco měnilo?

22.06.2009, 18:04 |
X-sat (M)
ach jo
21.06.2009, 09:01 | ibizmantak jmenovec ma pravdu :o)......
Od 1. července 2006 došlo k na první pohled drobné, ale ve skutečnosti velmi významné změně ve vymezení řidičského oprávnění skupiny B.
Od 1. července 2006 jsou všichni držitelé řidičského oprávnění skupiny B, tedy i ti stávající, přímo ze zákona oprávněni k řízení mopedů a malých motocyklů s nejvyšší povolenou rychlostí max. 45 km/h. Zatímco do té doby (od 1. ledna 2001 – 30. června 2006) bylo nutné mít samostatné řidičské oprávnění skupiny AM, nyní již není potřeba, neboť skupina B ho v sobě plně zahrne. Není tudíž nutné, aby řidiči mopedů, kteří jsou držiteli oprávnění skupiny B, byli vedle současně držiteli oprávnění skupiny AM
Důležitou informací také je, že tuto novinku není nutné žádným způsobem zapisovat ani do starých, ani do nově vydávaných řidičských průkazů. Změna rozsahu oprávnění totiž vyplývá přímo ze zákona, obsah zápisu do řidičského průkazu se nijak nemění.

22.06.2009, 18:05 |
X-sat (M)
A raději ještě jednou:

22.06.2009, 19:02 |
X-sat (M)
Jen aby to taky věděl ten, kterého potkáte při kontrole ;-) Já to nebudu :-D