Navštíveno 330x

Předčasně ukončuji leasing na auto (auto odkupuji), v době uzavření leasingu jsem nebyl plátce dph, takže tehdy odpočet nebyl. Auto je klasika bez přepážky. Nyní je tedy smlouva na odkup vozu, kde je pochopitelně vyčísleno 19% dph. Můžu si to dph nyní odečíst? De facto jde o nákup ojetého vozu (i když od leasingovky), takže bych dle selského rozumu měl mít na odpočet dph nárok, což?

23.06.2009, 13:18 |
vypuk Takže klasika leasing jo? No tak dle selského (mého) rozumu asi nárok nemáš, jako myslím dph z komplet ceny auta, ale nárok máš na odečtení DPH z té zůstatkové ceny. POUZE MŮJ NÁZOR, pokud jsi to takhle myslel tak to asi tak bude :)

23.06.2009, 13:42 |
hanzz Jestli je součástí ceny sazba DPH, tak bys měl mít na odpočet nárok.

23.06.2009, 13:58 |
hanzz No, tak jsem si pročetl metodický list k novele zákona o DPH a tak jednoznačné to není. Záleží v jakém daňovém režimu byl automobil původně pořízen.
Máš-li ekonomického poradce, raději se jej zeptej.
samo jde o uplatnění jen z té zůstatkové části, volal jsem na leasingovku a tam mi řekli, že pokud je vyčísleno DPH (tj. není použit zvláštní režim parg.90 Zákona o DPH - což by bylo právě v případě, kdybych DPH uplatňoval už při uzavření leasingu), tak mám jako plátce nárok na odpočet, protože oni jakožto majitel plátci DPH jsou a z toho příjmu budou DPH odvádět. Ještě si to tedy někde ověřím, asi přímo na finančáku, ale pokud leasingovka DPH odvede, tak si ho já logicky mohu odečíst. Yes?

23.06.2009, 15:35 |
hanzz jj, je tam právě nějaký fígl s tím zvláštním režimem. Ale je to pro lajka docela složitý na pochopení :)
Každopádně obecně mám za to, že když je vyčíslená DPH, tak ji lze odečíst.

23.06.2009, 15:36 |
hanzz jj, je tam právě nějaký fígl s tím zvláštním režimem. Ale je to pro lajka docela složitý na pochopení :)
Každopádně obecně mám za to, že když je vyčíslená DPH, tak ji lze odečíst.