Navštíveno 907x

muze nekdo uplnymu trotlovi rict co jim pomuze zablokovat dalnici a prilehly silnice a akorat. Nasrath lidi ktery s tim nemam NIC spolecnyho?
kdybys byl zemědělec tak tam stojíš taky ....
je to sice k nasrání, ale bohužel se u nás jinak než naschvály jednat nedá :o(
ale me zajima co jim to pomuze? At si to jedou blokovat na vladu nebo na ministrstbo zemedelstvi... Kde kua byli kdyz se o dotacich jednalo? A btw: mam dva kamarady zemedelce a rozhodne si nestezujou... Spis naopak.
Nicmene je videt ze na naftu a na stroje maji neni tu jedinej starej zetor nebo tatrovka
Bohužel, tenhle problém okolo toho je dost velkej a já se jim teda nedivím.
Luke: včera jsem poslouchal debatu k tomuto problému. Snad jsem pochopil, že důvodem je hlavně to, že zemědelci jsou ve výkupních cenách pod náklady za které vyrobí.´A dále pak,že je 30% rozdíl mezi dotacema pro české a pro zemědělce původních členů EU. To co dělají jim podle mne nepomůže, ale ocenuji jejich organizovanost a to, že za ně a s nima jde jejich agrární komora. Nesouhlasím s tím co dělají ale chápu je.
tak sakra,pokud se jim to nevyplati vyrabet,ak at to nedelaj ne??

29.06.2009, 09:52 |
Luke-Jeep | Upraveno: 2009-06-29 09:56:49
Diky Pavle... Tohle vim... Jak rikam o problemu vim mam ho i z "jejich" strany... Ale tohle? Brno je dopravne v haji uz nejakej ten patek diky staveni a ted? Mno potes... Me jen sere ze nekteri umi a nekeri ne... A ti co ne rvou nejvic... Kdyz se o dotacich jednalo bylo ticho :-)))
(edit:) ZAKLADNI Duvody chapu s provedenim nesouhlasim
nj, ale postupně by to takhle dopadlo se všim.........A pak budem muset žrát skurwený sojáčky z rakouska, předražený jogurty a mlíko, skažený maso z německa, atd.
jinak asi jako piwoj... At jdoutreba na postu... Jak radi se budou vracet

29.06.2009, 09:56 |
Kapka (M)
no ja nevim jak se maji špatně zemedelci u nas..ale mam dva zname co jsou zemedelci..a zrovna spatne se nemaji..jeden si ted koupil novou Audi R8,k tomu ma Audi Q7..druhy ma asi taky 3 auta,barak atd,ted se vratil z Francie kde si byl zalyžovat atd..tak asi ten zbytek dela neco spatně
Kapka: Nechci ani domyslet, co tvy kamaradi na tech polich pestuji:-)))

29.06.2009, 11:14 |
Rudi Já vim taky o 2 a oba maj nový traktory a rozhodně si nestěžujou. Pokud by mě blokli na dálnici, asi bych stejně tím houfem protestujícím projel bo mě to absolutně nezajímá. Pokud s tím maj problém, ať jedou zablokovat vjezd ke všem ministerstvům a vládě, ale ať normální lidi nechaj bejt. Vždyť ty na ně budou akorát ještě víc nasraný.
No ku*va akorat jsem to obsral ja, ktery s tim nemam absolutne nic spolecneho. Jako spousta lidi jedouci normalne do prace nebo kamkoliv. Co je me po tom, ze jsou ve srabu a nemaji na to. Asi jak uz tady padlo delaji neco spatne. Znam par zemedelcu co si jenom mnou ruce. Ja taky nemam penize a nebloji kvuli tomu dalnice. At jdou do prdele. Klidne me ted ukamenujte...

29.06.2009, 13:19 |
zipp já jsem se dneska taky nehorázně nasral a vytočil, jak ti ko*oti blokli celou slatinu apod... člověk na ně troubí o106 a oni se ani nepodívají...
tim si vyjednavani s vladou bezpochyby usnadni, kdyz proti sobe postvou i verejnost.
Jak už jsem psal jinde...je to na přesdržku...už tak se v Brně nedá hnout a ještě tohle..nevím o tom nic konkrétního, ale řešit to tímhle způsobem je sakra ujetý...kdyby to takhle řešili učitelé, vláčkaři atd..nehledě na to, že když jedu přes venkov, tak i u polozbořené stodoly stojí 2nový traktory..
A padly tu výkupní ceny...za to si můžeme sami, když upřednosňujeme cenu před kvalitou a kupujeme sračky z dovozu.

29.06.2009, 18:45 |
Kesam Tak zase záleží na co se kdo specializuje je jasný že nebude řvát ten kdo má jenom obilí kukuřici a řepku ten lowe má ale když mají krávy a prasata tak ty řvou nejvíc když na ně serou a tahají sem mléko z venku tak sou magoři ve vládě jako vždy..
presne tak, je smesny videt jak zemedelci travi den palenim drahy nafty a ojizdenim drahych pneumatik ve svych traktorech za dva mice... Ono je to vlastne neboli, kdyz na to dostanou dotace.
Opravdu nechapu smysl protestu, nasrat a obratit proti sobe co nejvic lidi z verejnosti a pripravit se tak o zastani mezi normalnima lidma ktery v kokotsky kolone stravi pul dne.
Proste pokud mliko a kravy nejde dohromady, at prejdou na kravy a biftek.
no s tema biftekama by na tom byli mozna uplne stejne jako jsou ted s tim mlekem. pred par lety jsme pestovali jatecni byky a po spocitani nam to vyslo sul nul a to jsme se snazili naklady opravdu minimalizovat! holt ceske zemedelstvi samo o sobe je totalne v prdeli a nebyt dotaci z EU tak je misto zasetych poli dvoumetrova lebeda! Jak to tak sleduju tak pomalu ale jiste se z dotacema dostava na vsechny,(pestitele obilnin,vinohradu ap.) ale na chovatele dobytka se nejak pozapomina..
Tim je samozrejme neobhajuju at delaji blokady dalnic, s tim jsem taky proti pac tim nejspis nic nevyresi...

30.06.2009, 08:34 |
Cenda když protestovali u uradu vlady, tak jim to bylo na hovno. Tak zkousej nasrat verejnost-volice, s nadeji, ze to uz politiky bude zajimat vic.

30.06.2009, 19:51 |
JP Zkoušej nasrat veřejnost s nadějí, že to už politiky bude zajímat víc? No nasraná veřejnost ale přece rozhodně nebude vyvíjet tlak na to, aby jí vláda sebrala peníze a dala je těm, na který je nasraná (zemědělcům). Přesně naopak...
Z mýho pohledu je škoda, že neprotestujou i na obalech svejch výrobků, abych věděl, co nemam kupovat. Každej zemědělec co tam přijel protestovat je pro mě sebestředná bezohledná svině. Kdyby měl blokovat dálnice každej, komu se zrovna nedaří a chtěl by peníze na úkor ostatních, tak by se z dálnic mohly udělat pěší zóny. Zemědělství neni proti ostatním oborům ničím výjimečný, tak proč proboha dotovat zrovna tenhle sektor?

30.06.2009, 20:19 |
Cenda toho protestu si vsimne vic lidi, nez kdyz si otevrou pivo nekde v Praze na namesti a pak se v tichosti rozejdou. To je fakt. Ze si tim nepomuzou, je taky fakt.
JP: víš, ono ničím vyjímečný :) Já teda nevím, ale osobně nemám vlastní dojnici ani kus pole, abych měl vlastní mouku s mlíkem a byl soběstačný v tom co budu jíst... Takže mi to zas tak moc zbytečný nepřijde.
Na obalech SVÝCH výrobků může protestovat tak akorát nějakej malovýrobce sýrů, protože kravský mléko primárně vykupuje nějaká mlékárna a pochybuju, že ta bude podporovat nějaký protesty, aby ona z toho měla menší vejvar.
Cenda: dobry zpusob to neni, ale jak jsi uz psal - prostesty u vlady byly, porad se neco slibuje, ale pripada mi to, ze skutek utek, takze bohuzel, ale jinak to nikoho moc zajimat nebude :/
jenze oni tu dojnici nechovaji, aby bylo na svete vice mleka, ale aby neco delali. bo jinak by o to mleko mel nekdo zajem;-)

01.07.2009, 14:02 |
JP | Upraveno: 2009-07-01 14:06:07
mr.brain: No já doma taky nemam dojnici, kus pole by se ale našlo. Stejně ale nemam taky elektrárnu, ropný pole, fabriku na auta, fabriku na elektroniku, stavební firmu, neumim si ušít použitelný oblečení a neumim deset tisíc dalších věcí, který umět nepotřebuju, protože umim něco jinýho co zase potřebuje ten, kdo umí něco z předchozího. Já nenapsal, že je zemědělství zbytečný, jenom že neni ničim výjimečný a za tim si stojim. Když s tim sekne každej zemědělec, kterýmu se to nevyplatí, vůbec nic podstatnýho se nestane. Tam kde bude poptávka, tam bude i nabídka. A tam kde nebude poptávka, tam nebude nabídka, narozdíl od dnešního stavu.
JP: jenomze elektrarnu, ropne pole, fabriku na auta a ja nevim co jeste nepotrebujes nutne k zivotu tak jak potraviny ktere produkuji zemedelci, tak v tomhle je to zemedelstvi jine. a jde o to ze jine zeme EU dostavaji mnohem a mnohem vetsi dotace tak ze si muzou dovolit jit s cenou produktu dolu na takovou hranici, ktere uz cesky zemedelec nemuze konkurovat a tim padem tyhle vykupni ceny jsou pro nej likvidacni... Nebo ti to snad pripada v poradku ze u nas zemedelci (prevazne chovatele dobytka) krachuji a maso z mlekem se k nam vozi ze zahranici?? me tohle normalni rozhodne neprijde..

02.07.2009, 04:58 |
JP No to je mi pěknej argument, teď už chybí jenom "co když bude válka". A když nebude ropa a traktor, tak jak bude ten zemědělec zasejvat a sklízet (ručně asi pro 10 megalidí ne)? A jak se ke mě ta potravina od zemědělce dostane? Bez ropy se dnešní zemědělec ani neuprdne, měly by proto snad ropný společnosti protestovat za vyšší výkupní ceny, protože jsou jejich produkty nutný k životu? Kdo mi potravinu jednoduše prodá, když nebude elektřina? Nepřipadá ti ujetej samotnej argument, že nebude elektřina, nebo nebudou potraviny? Samozřejmě, že to bude. Dokud jsou lidi za něco ochotný dostatečně platit, tak se vždycky najde někdo, kdo to udělá. Nechápu proč má někdo pocit, že když zemědělec nedostane dotace, nebudeme mít co jíst. Je zajímavý, že v US může zemědělství fungovat prakticky bez dotací.
Že někde dostávaj větší dotace mi nepřijde jako relevantní ("někde to dělaj špatně, tak to radši budeme dělat stejně špatně, než vůbec") a s tim, že se sem vozí maso a mlíko problém vůbec nemam.
Když mi dá cikán nůž na krk s tim, že mě zabije když mu nedám peníze (dotaci) - to neni v pořádku. Když mi někdo nabídne sklenici mlíka za 5Kč, v tom přiběhne cizinec kterej mi dá tu samou za 3Kč, já si vyberu toho druhýho a ten první zkrachuje, přijde mi to naprosto v pořádku.
Jsem si vědom toho, že český suroviny jsou většinou kvalitnější než to, co se sem dováží, ale když to lidi nechtěj, tak proč to dotovat za jejich peníze?? Zemědělci tady budou vždycky, ale musej se přizpůsobit trhu, ne že se trh bude přizpůsobovat jim proboha.
JP: Ve spoustě věcí máš pravdu.
Ale: Zemědělci se můžou trhu přizpůsobit tehdy, kdy od nich bude někdo jejich komodity kupovat za normální ceny - a tím normální se myslí tržní. Problém je, že cena je tak pokřivená právě různými dotacemi (a tím nemyslím dotace našeho ministerstva zemědělství) a v podstatě neexistuje regulace trhu, která je bohužel běžná ve starých zemích EU. V okamžiku, kdy se srovnají výše dotací ( a tím myslím třeba taky směrem dolů) nebo nebudou vůbec, můžeme mluvit o konkurenčním prostředí v rámci EU a tím pádem i v rámci ČR. Zemědělci se prostě nemůžou přizpůsobit trhu v prostředí, kdy jsou bezmocní proti lobby řetězců, kdy síť jejich prodejen je nejhustší v Evropě. Tohle bohužel nezavinili zemědělci, ale vláda, která naprosto nesmyslně odmítá regulaci trhu, která je běžná ve starých zemích EU. Je to pouze připosranost z EU, aby jsme se zalíbíli, že jsme tvrdí. Takže se k nám vesele prodává rozředěné mléko z Polska, které tak tak splní normy, maso vozíme my do Polska nebo Německa, kde z toho nadělají různý šity a pak to k nám vozí jako naprostou pecku 39,90 v AKCI.
Tvoje přirovnání s mlíkem se mi líbí, ale ono to je v jádru věci trochu jinak - náš dojič prodává za 5,8 Kč/l, kde v přepočtu dostane dotaci 2 Kč na 1l. Rakouský dojič k nám prodává za 4 koruny, protože dotaci na litr má 30 centů - což je cca 7,5 Kč/l. Tzn. 1 l za 11,50. má cca 2000 litrů mléka denně, utrží 690 000 za měsíc.Odečte náklady (na 1 l mléka počítám cca 7,50 a je na tom tak cca 240 000 do plusu před zdaněním.
Náš zemědělec při stejných nákladech prodá za 5,8 Kč, dostane 2 koruny. 7,80 x 2000 x 30 dnů - 468 000 Kč, odečte náklady 7,5 a před zdaněním má 18000.
Nedejbože, že přijde Mlíkárna M, že má dodavatele v Raichu za 5 korun a buď to náš zemědělec prodá za 5 Kč a vykáže ztrátu a nebo to může vylejt a nebo to na další vlastní náklady může vyvézt do Rakouska a bude na tom stejně prachbídně jak předtím. Kdyby žádná dotace nebyla, tak věř tomu, že naše mlíko a výrobky a veškeré komodity budou pro náš trh levnější než dovoz, protože se s tím Rakušák nepotáhne do Madety, když za to dostane zaplaceno stejně nebo podobně jak doma.
Tohle nemůžou zaříznout zemědělci, ale vláda. Stačí, aby vydali regulační vyhlášku a následně polehoučku začali napravovat to, co dojebali.
Uff, jsem se nějak rozvášnil.