Navštíveno 901x

02.07.2009, 19:25 |
ivls nedávno jsem jel přes bratislavu na budapešt a kupoval si za hranicema v budkách dalniční "známku" pro madarsko - platil jsem forintama
myslím, že někdo platil i eurama, ale nejsem si jistej
dotaz:
dá se platit eurama dalniční poplatek, dá se platin PHM eurama a nakonec - lze zaplatit dalniční poplatek až třeba na nejbližší možné benzince a za eura?
dekuji

02.07.2009, 19:51 |
muSlim | Upraveno: 2009-07-02 19:57:40
Diaľničný berú vo všetkých susediacich menách, t.j. CZK, EUR, HUF a donedávna aj SKK, samozrejme vždy hodne zaokrúhlene hore v cudzích menách. PHM si niesom istý, v Budapešti 100% vezmú, ale popri diaľnici neviem, platím vždy kartou. Diaľničný poplatok si vezmi radšej hneď za SK/HU hranicami, raz som na to zabudol a šiel som na benzínku a už ma cestou chytili (náhoda?) policajti a prudili... Inak čítam na ich stránkach že sa dá kúpiť diaľničnú známku aj po SMSke. To je niečo pre mňa, super :o)

02.07.2009, 19:55 |
Mario ano, dá se za eura ale vyjde to samozřejme vzdycky vsechno o neco draz nez za mistni menu....

02.07.2009, 20:10 |
ivls děkuji pánové - to mě těší, raději dám nějakou korunku navíc, než ještě měnit forinty
trochu pohledám i tu platbu přes SMS - kdyby někdo věděl kde, tak hodtě prosím odkaz - třeba bude zajímat více lidí
2 ivls: práve si to čítam, dá sa dokonca aj cez internet vopred nakúpiť, sám si vystavíš kedy má začať platiť. Jediná nevýhoda je že sa musíš registrovať na stránkach vydávajúcich virtuálny diaľničný lístok a ešte aj u poskytovateľa bezpečnej platby (ide to cez OTP banku). Ja už sa registrujem, moc mi to urýchli a pomôže :o)
Všetko nájdeš aj v angličtine, ak som dobre videl tu:
[ Link ]

02.07.2009, 20:26 |
ivls [ Link ] já našel před chvíli tohle
to Slim děkuji, jediná chybka je, že neumím anglicky, ale někoho zaukoluju :o)

02.07.2009, 20:34 |
muSlim | Upraveno: 2009-07-02 20:37:10
2 ivls: no vyzerá to tak že bude malý zádrhel. Zatiaľ sondujem. Ak dobre chápem (predsalen po maďarsky neviem megaperfektne) tak to snáď platí len "spod" ich operátorov, t.j. HU SIMky. Poslal som zatiaľ informačnú požiadavku na to ich číslo (8-100-100, t.j. +368100100 medzinárodne) a zatiaľ nič. Keby to fungovalo ale, tak to prebieha tak, že pošleš SMS na to číslo. Tá SMS musí obsahovať SPZ, krajinu a tarif, všetko oddelené medzerami. Príklad, kupujem týždňovú známku na SPZ 1AB 1111, tak SMS ktorú pošlem bude vyzerať nasledovne, pričom CZ je krajina, heti je týždňová/ý po maďarsky:
1AB1111 CZ heti
Po odoslaní by si mal dostať potvrdzovaciu SMSku kde budú všetky údaje znovu a do 3. minút musíš odpovedať SMSkou s textom: ok
To by malo byť všetko, zatiaľ mi ale nič neprišlo z ich čísla, tak neviem či to funguje aj pre iných operátorov než ich vlastných. Idem sa pozrieť na ten spôsob nákupu cez internet...
Maďarskou známku jsem naposledy kupoval na internetu, je jen virtuální, nemusí se nic tisknout ani lepit. Super věc.
(Jestli jsem si to teda nespletl se slovenskou... už mi ty státy místy trochu splývají :-)
2 Mr.Scully: HUN, slovenská je klasicky lepiaca. Maďari majú už nejaký ten pátek e-známku...
V maďarsku je normální dálniční známka? CO to stojí? na jak dlouho je maj? Minulej rok jsem jel přes maďarsko, kus po dálnici (navi mě jinudy nedokázala navést) a nic jsem nekupoval
2 ivls: tak pôjde to cez iného poskytovateľa cez SMS:
[ Link ] Už som sa u nich regol a funguje, práve som si objednal známku a zamietol ju (predsalen ešte 2 týždne kým pôjdem domov) :o)

02.07.2009, 21:50 |
ivls to Slim - jsi sikula
muzes mi prosim napsat polopate, jako tady
02.07.2009, 20:34 | Slim | Upraveno: 2009-07-02 20:37:10
navod, jak tedy objednat pomoci SMS 4 denni znamku na osobni auto, stejne SPZ, jako jsi psal
dekuji

02.07.2009, 22:04 |
muSlim | Upraveno: 2009-07-02 22:07:20
2 ivls: zaregistruj sa na tej stránke. Pošlú Ti kód SMSkou a jeden emailom, oboje si ulož. Potom sa zaloguj na tú stránku zas a v ľavom hornom rohu pod Tvojím login menom budeš mať dve správy, jedna že si máš pridať platobnú kartu a druhá, že si máš aktivovať účet. Klikni na to s tým účtom a zadaj kód z emailu aj sms. Potvrď to, napíše že to odoslal na overenie, ale to už je ok. Potom pridaj platobnú kartu, kde v jednom kroku nastavíš aj celkový aj denný limit pre čerpanie z tej karty, ja tam mám 2700 Forintov (10 dňová známka), potvrdíš to všetko po krokoch a karta sa Ti uloží k účtu. Až to bude všetko, môžeš objednať známku hocikedy odoslaním SMS na to ich číslo +36305555509 s textom D14 a hotovo, príde Ti potvrdzovacia SMS o chvíľu, na tú opdpovieš: igen (to je áno po maďarsky)
A hotovo :o) SPZku zadávaš priamo v tom profile ktorý si vytvoríš na stránkach SMSPlaza...

02.07.2009, 22:11 |
ivls to Slim
dekuji moc za srozumitelny manual

02.07.2009, 22:12 |
muSlim | Upraveno: 2009-07-02 22:13:20
nz :o)
Inak kód v SMSke je vždy D1 (osobné auto) a počet dní:
D14 na 4 dni, D110 "týždňová" a D130 na mesiac...