Navštíveno 651x

V aute mi umrela batéria (pôvodná, ročník 2003) a plánujem kúpiť čím skôr novú. Pôvodne sa tam dáva 12V 52Ah, čo by sa stalo, keby som ju vymenil za dajme tomu 70-80Ah? Nepoškodí to nejak niečo? Prípadne vedeli by ste doporučiť nejakú osvedčenú autobatériu, ak máte niekto skúsenosti? Sorry za blbé otázky, niesom elektor :o) Vďaka za rady!
A ešte jedna hlúpa otázka, čo je to vybíjecí proud u autobatérie? Aká je nejaká normálna hodnota? Je to pre 3litrový motor a výbava plná poľná (auto klíma, el. staviteľné predné sedačky s vyhrievaním, navigácia, rádio s 6CD meničom s 4x repro, el. okná a strešné okno, el. zrkadlá) ak teda tá el. výbava hraje vôbec úlohu...

04.07.2009, 19:57 |
X-sat (M)
Nic nepoškodíš, jen se ujisti, že se tam vejde.
Nic nepoškodíš. Pokud chceš doporučení, tam mohu doporučit Optimu Yellow top, velikost vol podle podle místa v autě, Optima má nyní velké slevy a rozhodně tě nezklame.
[ Link ]

04.07.2009, 20:55 |
Lucass | Upraveno: 2009-07-04 20:56:28
52Ah na 3.0 v takovy vybave mi prijde docela malo. Vetsi nic neposkodis, porad je tam 6 clanku po 2,1 V takze napeti stejny, akorat vyssi kapacita... Jeste bych kouknul kolik dava alternator a podle toho zvolit baterku.
Jinak baterky jsem zatim v zivote kupoval tri. 2x Bosch Silver, kazdou jsem mel cca. 3 roky, potom slo auto pryc, ted druhym rokem Varta Silver a tu jeste trapim 1kW hudby , zatim ani s jednou nikdy zadnej problem.
Alternátor píše 12V a 110A... Takže môžem dať trebárs 72Ah a nepoškodím nič? :o)
72Ah bude ok, jestli se ti tam vejde, nič nepoškodíš. =o)
to že na alternátoru píšou 110A neznamená, že 110A cpe do baterky (prostě alternátor je schopen dodat do sítě 110A, tedy nějakých 1300W, pokud potřebuješ víc, jde to z baterky)...a i kdyby jo, tak to "jen" znamená, že se nabije za podstatně kratší čas :-) Hodně hrubý výpočet je, že pokud máš tu 72Ah baterku, tak jí proudem 72A od mrtva do max kapacity nabiješ za 1h, dvakrát větším proudem (144A) za 0,5h atd. Opakuju, že to je teoretický výpočet :-)

04.07.2009, 22:58 |
Kesam mám taky silnější.
Silnejsi baterku bych tam nedaval. Na co? Ono soudruzi inzenyri urcite vedeli proc tam davaji jen 52Ah...
crestik, dit to tady nikdo netvrdi =o) Tam slo jenom o to, aby nebyl vylozene slabej.
Ďakujem za vysvetlenie každému zúčastnenému. Našiel som si nejaký webík, kde som priamo preklikal moje auto a vyhodilo mi toto ako doporučený akumulátor:
[ Link ] Hodnotami sa mi ľúbi viac toto, i keď asi aj to prvé stačí. Mrknem na rozmery origa a potom sa teda rozhodnem :o)
[ Link ]
Taxom kúpil a už si vrním spokojne :o)