Navštíveno 2369x

08.07.2009, 21:42 |
mourl Zdravím,chci se jenom pozeptat. Mladá dostala výpověď v práci ale stylem tady máš papír,podepiš ho a je tam §49.Což je domluva a nenáleželo by jí žádné odstupné,takže jsem jí říkal ať to v žádným případě nepodepisuje a ať vyžaduje §52 a normálně 3xodstupný plat.Jenže zaměstnavatel nějak dělá potíže a nějak se mu nechce dávat tu 52jku.Navíc prý všichni co odcházeli dostali 49 docela divný počínání ne?
Jakou použít páku? dá se to nějak? Taky existuje možnost dopsání k 49 že dostane odstupné atp.ale na to oni vůbec nereagují.
Co s tím?
Co s tím? Nepodepisovat a být tvrdý. Budou se možná snažit něco najít, kde mohlo dojít k porušení pracovní kázně, ale je to zastrašování. Otázkou je, zda má firma na odstupné.... je to ale soudně vymahatelné, ovšem musíš počítat s tím, že je to špína někde..
To je dnes uplne normalni.
Zalezi na velikosti firmy, ale odbory tam asi nemaj kdyz si tohle dovoli.
S timhle jde bojovat velice tezko.
Pokud odmitne, muze se stat ze ji napisou paragraf na vazne poruseni pracovni kazne a vyrazi ji na hodinu.
Tak jak tak ikdyby se ubranila budou ji hazet klacky pod nohy a praci zneprijemnovat.
Blby je ze kdyz dostane 3nasobny odstupny, nedostane nic od pracaku.
Ja bych doporucoval pro sychr vzit k dalsimu pohovoru sikovne schovany diktafon (staci mobil) a zkusil bych si domluvit "odchodny" ve forme mimoradne odmeny, treba 1.5 nasobek platu, coz pracak nezajima.
Vim ze to neni nic moc, ale tohle je boj s vetrnymy mlyny.
Kolega kdysi dostal padaka na hodinu za telefonovani v pracovni dobe (+ odmlouval a byl trosku drzej) a nevysoudil nic.....

08.07.2009, 21:58 |
mourl když dostane odstupné, tak to pracák nějak už moc nezajímá ne? potvrdila mi to i účetní.Takhle to bylo dříve.BTW s tou pracovní kázní,jasný,ale to jí stejně musejí dát nejdříve upozornění a to písemné.Mě spíš přijde že jsou nějak hrozně líní to napsat.
Největší gól je,že tu výpověď dostala domů,je celkem řádná,datumy atp. ale chybí tam jejich podpis..což mi přijde celkem divný a čuchám v tom ještě nějakou kulišárnu.
Porušení pracovní kázně má svoje náležitosti, které musí výpovědi předcházet. V opačném případě je možnost soudně napadnout zaměstnavatele a jít s ním do sporu. Co se týče odstupného, nemá to s podporou v nezaměstnanosti nic společného. I když dostane odstupné, má nárok na podporu, pokud splní podmínky pro přiznání podpory.
Ten diktafon bez souhlasu nahrávaného není důkaz, pokud nahrávajícím není policista nebo osoba, která má povolení státního zástupce. Navíc by se s tím mohla dostat do většího průseru než je výpověď samotná
Co se tyce nahravani, je to svinarna proti svinarne.
Staci se jen zminit ze to pustis nekomu na patricnem urade.
Co se tyce toho odstupneho a podpory, to mi rikal kamoc cca pred mesicem, ale neoveroval jsem to.
No a ohledne toho poruseni pracovni kazne, musis rozlisovat soustavne porusovani pracovni kazne a VAZNE poruseni pracovni kazne. Je totiz par vyjimek na ktere te muzou vyrazit na hodinu. Kdyz takovy ridic autobusu v pulce "smeny" nadycha pul druheho promile, muze si rovnou jit pro veci, nikdo mu zadny upozorneni psat nebude :-)

09.07.2009, 07:16 |
hanzz Řešili jsme to tu nedávno.
Jestli domů dostala nějakou výpověď "dohodou" a navíc bez podpisů, tak je to samozřejmě zaměstnavateli k ničemu. Dohoda o ukončení pracovního poměru je OBOUSTRANNÝ smluvní akt, kterým se řuší pracovní poměr. V dohodě se může dohodnout jak termín odchodu, tak i případné odstupné.
Výpověď ze strany zaměstnavatele musí mít vždy nějaký důvod. Řeší to §52 ZP (zjednodušeně):
a) Ruší-li se zaměstnavatel (náleží odstupné)
b) Přemísťuje-li se zaměstnavatel (náleží odstupné)
c) Pro nadbytečnost (náleží odstupné)
d) Zákaz práce od lékaře kvůli prac. úrazu nebo nemoci z povolání (náleží odstupné 12ti násobku platu!)
e) Pozbytí způsobilosti kvůli zdrav. stavu (náleží odstupné)
f) Nesplnění požadavků pro řádný výkon práce vedoucí k neuspokojivým pracovním výsledků. Zaměstnanec musí být během posledních 12 měsíců na tento fakt písemně upozorněn a vyzván k nápravě. (bez odstupného + ztráta podpory)
g) Pro porušení prac. kázně. Zaměstnanec musel být během posledních 6 měsíců písemně upozorněn na porušení prac. kázně a na možnost výpovědi! (bez odstupného + ztráta podpory)
Pro zaměstnavatele, který nechce platit odstupné, tak přicházejí v úvahu odstavce f a g. Výpovědi tak musí předcházet alespoň jeden tzv. vytýkací dopis, ve kterém musí být zcela přesně uvedeno v čem zaměstnanec pochybil. To samé musí obsahovat výpověď. Nelze napsat "máte výpověď dle § 52" ale ani "máte výpověď dle §52, odst. f". To je málo a žádný soud to neuzná. Ve vytýkacím dopise a výpovědi musí být prohřešky taxativně uvedeny: Dne XY přišel pozdě (v xy hodin) do práce. Dne XY kouřil na pracovišti. Dne XY opustil bez povolení pracoviště. A podobně. Samozřejmě nelze dát vytýkací dopis dle odst. f a výpověď dle odst. g, ale to je asi jasný.
Okamžité zrušení prac. poměru pro porušení předpisů zvlášť hrubým způsobem řeší §55 odst. b.
Tady moc záleží na míře provinění! Na to pozor. Je rozdíl, jestli v práci usne obsluha velína v Temelíně, nebo noční hlídač nějakého šrotoviště. Jestli bude v práci opilý jeřábník nebo uklizečka. Jestli bude na pracovišti kouřit technik v Semtíně nebo nějaký kopáč v příkopu. Soudy tuto míru posuzují (a občas poměrně překvapivě rozhodnou).
Být tvojí přítelkyní, tak na tuto dohodu nepřistoupím, ale zkusím dohodu alespoň s dvouměsíčním odstupným. Jestli s tím nebude zamětsnavatel souhlasit, tak bych čekal, co zkusí dál :)
Každopádně ZP je pro zaměstnavatele v tomto značně nevýhodný a jednoznačně stojí na straně zaměstnance (taky ho schválili socani a komouši). To, že zaměstnavatel nemůže rychle a bez velkých nákladů propustit část zaměstnanců, často vede k tomu, že zkrachuje a o práci tak přijdou všichni zaměstnanci...

09.07.2009, 07:16 |
Daryl (A)
To samé zkoušeli na simonu. Pozor ! paragraf 52 není co býval. Vztahuje se jen na porušení zakona a to v případe funkce, která je zákonem popsána. Takže 52 zamestnavatel dat nemůže. Rozhodne doporučuji právníka. Simona nakonec dostala odstupné. Jen se nedat.

09.07.2009, 07:19 |
Daryl (A)
Hanzz: tohle bylo novelizovano k lednu 2008 jestli se nemýlím. Pravé ta klauzule o hrubém porušení prac. kázně tam už snad není

09.07.2009, 07:30 |
hanzz Daryl: Myslím, že jsem citoval dost aktuální ZP, čili Zákon 262/2006 Sb. platný od 1. ledna 2007 a novelizovaný tzv. Technickou novelou po nálezu Ústavního soudu ze dne 13. března 2008 (která se týkala zejména role odborů a vztahu ZP a OZ).
;)
s tím odstupným a pracákem je to nesmysl.
Pokud dostaneš odstupné, pracák to nezajímá.

09.07.2009, 07:59 |
Daryl (A)
hanzz: prave ze ne. Aktualne paragraf 52. Odstavec g) blablabla ... nebo pro zavazne poruseni povinnosti vyplyvajicich z pravnich predpisu ...blabla bla ...
to znamena, ze musi porusit nejaky zakon vztahujici se k jeji pozici a ne jen nejakou interni smernici.
Proste at jde za pravnikem ... nemusi ji nic hrozit ..jen to zkousi.

09.07.2009, 08:02 |
Daryl (A)
pokud ma dohodu od zamestnavatele v ruce (jeji navrh), at si to schova a da to pravnikovi. V pripade ze nepristoupi a zamestnavatel na ni zkusi nejakou habaduru, bude mit dukaz o tom, ze se jedna o natlak ze sttrany zamestnavatele.

09.07.2009, 08:02 |
Daryl (A)
ad odstupne, tykeev ma recht. Pracak to nezajima.

09.07.2009, 11:05 |
hanzz Daryl, co právě že ne? :)
Tenhle paragraf platí beze změn od ledna 07. Interní směrnice, vnitřní předpisy a pracovní řády nikdy nejdou mimo nebo nad rámec zákonů, pouze upřesňují pravidla pro jednotlivé firmy. Čili pozdní příchody, opilost, kouření, telefonování a já nevím co všechno je jednoznačně "závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů".
Poruší-li zaměstnanec tyto povinnosti zvlášt hrubým způsobem, může letět "na hodinu" (§ 55).
to me koukam taky brzo ceka:o( mesix max dva:o(

09.07.2009, 11:12 |
Kacko Znam firmu, co to vyresila tak, ze udelala firemni party v pracovni dobe, pripitek, sampansky a pak hned nechala nepotrebne zamestnance nadychat a vyhodili je prave za poruseni prac. kazne. Tak bacha aby neprisla firma s timhle.

09.07.2009, 11:30 |
Daryl (A)
Hanz: neni. Ver mi, byli jsme u pravnika a ten jasne rekl, ze tohle se vztahuje pouze na predpisy zakotvene v zakone k dane fuknci. Cili treba stavebni dozor a podobne.
Nehlede na to,z e pokud bude mit dukaz o natlaku (pisemne navrh na dohodu), tak to soud posle k sipku.

09.07.2009, 11:38 |
Daryl (A)
Díl 4
Okamžité zrušení pracovního poměru
§ 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
(2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.
Vsimni si odstavec 1b). Tam je jasne napsano poruseni pravnich predpisu VZTAHUJICICH SE K JIM VYKONAVANE PRACI.
Cili se jedna o profese zvlast definovane v jinych zakonech.
Tohle byla jedna z nejvetsich zmen v zakoniku prace.
Timto ma jedinou sanci na takove ukonceni pracovniho pomeru pouze za pomoci sikovne napsane pracovni smlouvy s klauzulema odkazujicima se na vnitrni predpisy coz je ale taktez snadno napadnutelne u soudu. Zamestnavatele vetsinou spolehaji na to, ze zamestnanec se lekne a podepise. Jakmile jim das vizitku/kontakt na sveho pravnika v zastoupeni, je dohoda s odstupnym hned na stole :)
V takovem pripade dokonce pravnici ochotne pristupuji na podil z vysouzene castky ..cca 10-20%, takze te/ji to nebude stat defacto nic.
Domluva neexistuje , domluva je pouze v případě že jsi porušil ty nějak pracovní smlouvu či nějaký těžký porušení kázně dle firemních směrnic či tak...... pokud jí firma nepotřebuje a musí jí vyhodit musí jí dát 52..... 49 pokud nic neprovedla je porušení zákoníku práce ze strany zaměstnavatele protože tohle ti může dát pouze v případě průseru "paragraf".....
"dostali všichni" bude jen výmluva zaměstnavatele podle mě si takhle nikdo na hlavu srát nenechá.....
právník či pohrozit soudem na 99 procent nemá zaměstnavatel šanci ale vzdá to před soudem neb ví že mu to za to nestojí by to prohrál a ještě by platil mnohem víc a soudní výlohy.....

09.07.2009, 11:45 |
J-T. Daryle: Jestli jsi dobře četl tak ona má jen jakýsi kus papíru který ji přišel poštou = nikdy nedokáže že jí ho poslala firma ve které pracuje.
Pořád si stojím za tím, že když jde na to zaměstnavatel chytře tak se dokáže zbavit elegantně zaměstnance bez odstupného. Ale to jsme v jednom postu už řešili ....

09.07.2009, 11:48 |
Daryl (A)
Nismo: v zajmu smniru lze dohodu s odstupnym. Kazdej ustoupi a vsichni jsou spokojeni. Zamestnanec uvoli -1 plat (ze zakona 3 odstupne a 2 mesice vypovedni lhuta) na 4(3) odstupne s okamzitym ukoncenim (ke konci mesice) a hotovo. Delsi setrvani asi nema vyznam. Hrozi podrazy.
Jinak souhlas. Jak jim ukazes, ze to se soudem myslis vazne, vetsinou couvaj.

09.07.2009, 11:50 |
hanzz Daryl, prosím tě, můžeš mi říct, v jakém zákoně jsou zakotvené nějaké předpisy ke všem funkcím? To je nesmysl. Jenom KZAM zná několik tisíc zaměstnání/funkcí, to se nedá nikde taxativně vyjmenovat. Nehledě na to, že si každý zaměstnavtel může vymýšlet vlastní pracovní posice.
Kde je napsaný, co třeba může a nemůže zedník nebo třeba soustružník v práce dělat? Může zedník na lešení hrát piškvorky? Těžko, ačkoli mu to žádný zákon výslovně nezakazuje.
Ale třeba §38 odst. 1b jasně říká:
zaměstnanec je povinen podle pokynů zaměstnavatele konat osobně práce podle pracovní smlouvy v rozvržené týdenní pracovní době a dodržovat povinnosti, které mu vyplývají z pracovního poměru.
Povinnosti vyplývající z pracovního poměru mu stanoví samozřejmě v první řadě zákoník práce a na něj navazující a z něj vycházející vnitřní předpisy konkrétního zaměstnavatele. Například pracovní řád:
(§ 306) Pracovní řád je zvláštním druhem vnitřního předpisu; rozvádí ustanovení tohoto zákona, popřípadě zvláštních právních předpisů podle zvláštních podmínek u zaměstnavatele, pokud jde o povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance vyplývající z pracovněprávních vztahů. Pracovní řád však nesmí zakládat nové povinnosti zaměstnanců.
Poruší-li zaměstnanec Pracovní řád, poruší tak povinnosti, které mu vyplývají z pracovního poměru a tím i poruší zákon. Jednoduché... :)

09.07.2009, 11:50 |
Daryl (A)
J-T.: prisel postou ? ma obalku ? To je dukaz jako prase. Nehlede na to, ze soud uzna i papir predany rucne. Na to nepotrebujes podpisy a podobne. Tohle neni vrazda ...
Ver ze to ma velkou vahu.

09.07.2009, 11:55 |
Daryl (A)
hanzz: ne ke vsem. Pouze k nekterym a na ty se to vztahuje. Treba ve stavebnim zakone a podobne.
Bavime se tu o okamzite vypovedi na §55. Ostatni prestupky, neduslednost, spatna pracovni moralka a podobne se resi klasickou vypovedi. Ciliz amestnavatel mu proste da padaka. Ale ne na hodinu. Na overeni schopnosti zamestnance ma zkusebni dobu. Pokud se osvedcil, znamena to, ze zamestnanec zamestnavateli vyhovuje. Pokud se to zmeni, dostane zamestnanec vypoved. Beznou, dle zakona. Ne na hodinu. O tom je tu rec.

09.07.2009, 11:57 |
Daryl (A)
hanzz:
ad pracovni rad: to je ta vychytralost o ktere jsem psal. Je to jedina cesta, jak "dostat" zamestnance chytre udelanou smlouvou a pracovnim radem v ni zakotvenem (podpisem stvrzuje blabla).
Ale i to je u soudu napadnutelne.

09.07.2009, 12:10 |
hanzz Daryl: Já se bavil o §52 písm. g, čili o opakovaném "méně závažném" porušení prac. kázně. Tvůj vstup z 11.38 jsem četl až po tom, co jsem odeslal svoje v 11.50. Každopádně použít §55 je dobré jenom v opravdu extrémním případě (ožralý řidič, jeřábník, soustružník a podobně). Většinou stačí pohrozit použitím §52 písm. f nebo g (dle situace) a zaměstnanec rád přistoupí na dohodu (samozřejmě to myslím v případě, kdy ten zaměstnanec opravdu stojí za starou bačkoru).
Pracovní řád je standartní nástroj, aby se zaměstnanci orientovali, co se smí a co se nesmí. Já osobně jsem jej na firmě zrušil, protože zbytečně konkterizuje a když se v něm něco zapomene zakázat, tak si zaměstnanci myslí, že se to smí :)
Obecně stačí mít na paměti § 301 o povinnostech pracovníků a § 302 o povinnostech vedoucích pracovníků, které jsou velmi obecné a dá se na ně ušít jakýkoli prohřešek.

09.07.2009, 12:29 |
Daryl (A)
hanzz: jo ale v tomto pripade nema zadne napomenuti a podobne. Ja tuhle debatu vztahuju na konkretni problem popsany v uvodu

09.07.2009, 12:59 |
hanzz Daryl: Já se tím zabýval spíš z pohledu, jaké jsou obecně možnosti zaměstnavatele.
V tomhle případě je samozřejmě nějaká nabídka na dohodu bez jakéhokoli odstupného nepřijatelná. Ale bude-li zaměstnavatel chtít, může se jí zbavit na §52 písm. g i během jednoho dne. Ráno přijde pozdě, dostane hned napomenutí. Potom si bude vyřizovat soukromý hovor během pracovní doby a výpověď je na světě :)

09.07.2009, 13:04 |
J-T. Daryl: V čem je obálka důkaz? Takových obálek a podobných dopisů ti můžu poslat .... Věř tomu, že jsou si dobře vědomy toho co můžou a co si nemůžou dovolit aby to nebylo moc použito proti nim u soudu. Proto na dohodě chybí podpis... Takhle je to anonymní - bezdůkazní.
Já jsem se většinou taky vždycky se zaměstnancem dohodl - je to pro mě snazší. Důležitější je pro mě úspora času a sehnat někoho kdo tu práci bude dělat. Ale za těch několik let podnikání jsem narazil i na vychcánky, kterým jsme to osolil a ten čas si udělal. Mám za sebou i jeden vyhraný soud a s v klidem v duši říkám že jsem se ho účelově zbavoval ...
Ale souhlas je to válka nervů a zázemí … nicméně ačkoliv je zákon 100% na straně zaměstnance tak znova řikám že čistě právně se zaměstnance zbavím o morálce tu však nemluvím….

09.07.2009, 13:06 |
J-T. | Upraveno: 2009-07-09 13:07:08
Hanzz: Mezi dútkama musí být časový rezestup - tuším měsíc? Přesně teď nevím.
Za dne na den se ho čistě právně nezbavíš - to chce delší přípravu....

09.07.2009, 14:09 |
hanzz J-T: Mezi upozorněními na porušení kázně žádná prodleva být nemusí. To by si potom napomenutý zaměstnanec mohl myslet, že po napomenutí mu třeba měsíc žádný postih nehrozí, což je blbost. Opravdu se lze takto zbavit člověka během jednoho dne. Ale samozřejmě to nemůže být příliš okaté a násilné. Čili, když prokazatelně napomenu každého pozdně příchozího zaměstnance a stejně tak každého, kdo v pracovní době telefonuje, tak když se to zadaří jednomu zaměstnanci oboje během jednoho dne, tak ho klidně můžu vyhodit. Musí se tak dít v rámci nějakých zvyklostí a firemní kultury, ne ad hoc, že se ho prostě potřebuju zbavit a u ostatních to budu tolerovat.

09.07.2009, 15:27 |
mourl Hezky pěkně pánové :-) V podstatě tady bylo řečeno, to co jsem si myslel. Jinak výpověď byla předaná osobně, ve dvou kopiích.Obě je má teď přítelka.Není podepsaná ani jedna kopie, ani jednou stranou.
Mě je hlavně divný, že na ní nějak netlačí aby to podepsala?? (šéfová jí prý řekla že to možná stáhnou)sakra tak má výpověď nebo ne? Mě rozčiluje ta bezmocnost,ona si jen tak nedupne.Já po tom co jsem dostal v práci výpověď a za 14dní zpětěvzetí už k zaměstnavateli taky přistupuji jinak.
Takže jsou dvě možnosti...udělat jí miminko,nebo jim vyhrožovat právníkem :-))

09.07.2009, 17:20 |
Daryl (A)
Jednoznacne právníka. A ohledně nepodepsaneho papíru věř ze to váhu ma i kdyby to mělo jít na expertizu . Kazdemu i soudu je jasné ze ti nedají už podepsané.

09.07.2009, 22:44 |
hanzz Ono by bylo potřeba znát souvislosti dřív, než začneme někoho soudit. Teď je opravdu pro mnohé zaměstnavatele docela složitá doba (mohl bych o tom napsat celý román :).
Jestli mourlova žena dostala obě kopie návrhu na dohodu do ruky s tím, aby si to promyslela, tak je to poměrně férové jednání. To není žádný nátlak. Rozhodně žádnou výpověď nyní nemá. Dokud nepodepíše dohodu, nedostane výpověď, nebo ji nedá sama, tak ji dál normálně trvá pracovní poměr.