Navštíveno 738x

Zajímá mě zda vyjde levněji pozemek odkoupit za symbolickou cenu a nebo zda je levnější ho darovat. Bylo by to v rodině z babičky na vnučku. Neřešil někdo z Vás tohle v poslední době?

23.07.2009, 22:57 |
Kesam Tam se platí nějaké uřednicke poplatky za nic zase co?

23.07.2009, 23:09 |
KaZaN Lepší je darovat, taky sme to ted tak udelali. Voni to nejak ted upravili, ze uz se z toho nic neplati. Pri prodeji bys musel tusim 3%
KaZaN: NJ co "rok", to jiná vyhláška. Díky za rychlou odpověď.
Jj darovat nebude tě to stát nic bohužel i kdybys to prodal za symbolickou cenu tak stát bude chtít 3% z převodu nemovitosti a v tomhle případě by hleděl na cenu odhadní protože symbolická cena by určo byla menší než odhad.

24.07.2009, 07:30 |
choze Paczqo má pravdu vždycky se bere v potaz vyžší cena a to buď odhadní nebo prodejní.
A jak to je s nemovitosti ?

24.07.2009, 08:31 |
Conan RadekFM: stejně jako s pozemkem.
Z rodiče na děti 1 linie, z babičky na vnučka 2 linie se z daru neplatí nic kroměsprávních poplatků což je asi 500 kaček na KN.
Pak se také neplatí z daru který se převede na někoho kdo bydlí rok ve společné domácnosti třeba partner na partnerku když se nechtejí brát.
V ostatních případech se musí platit daň z převodu nemovitosti a pak taky není dobré zapomeout na daň z příjmu .... což je 15%
Např někomu rodiče přenechají pozemek a ten dotyčnej se rozhodne ho za měsíc prodat, tak musí zapalitt 3% z vyšší ceny (odhad/prodej)+ 15% z kupní ceny....

24.07.2009, 09:10 |
iwi Teď jsem něco podobnýho dělal, převod pozemku (tchán ho daroval ženě), podle toho jak jsem si já nastudoval všechny zákony okolo toho tak jsem to taky pochopil tak, že by to mělo být bez poplatků (pokud nepočítám správní poplatky za kolky na katastru) nicméně mi došel papír s upozorněním abych nezapomenul zaplatit daň z převodu a daň darovací, takže jsem z toho lehce vedle.
Díky za postřehy, ale iwi mě trochu znejistil. Zkusím se poptat u nás na úřadě, budu teď mít dovču, tak se tam stavím.