Navštíveno 383x

Mám takovej neobvyklej dotaz se kterým jsem se dnes setkal a to zda lze pronajmout software ? A v případě že jde tak za jakých podmínek a kdo bude mít práva na vytvořené práce v něm ?
Díky
Autorský zákon 121/2000Sb. mluví takto
§ 15
Pronájem
Pronájmem originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla ve hmotné podobě za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu poskytnutím originálu nebo rozmnoženiny díla na dobu určitou.

01.08.2009, 21:32 |
Daryl (A)
Autorské právo nerozlišuje v čem byl předmět prava vytvořen . Cili fakt ze produkt byl vytvořen na pronajatém softwaru nijak nezaklada zádné právo pronajimateli na výsledný produkt. Pokud sis tedy na pronajatem softwaru vytvořil cokoli, jsi autorem.

01.08.2009, 21:37 |
Daryl (A)
Každopádně pokud jde o to co myslím, měli by jste to dat co nejdrive právníkovi. Jsou tam různé niance . Pokud mas zálohy, pak mas pul vítězství. Pokud nemáš, otázka zní co kdo zanedbal. Pokud ale jde jen o použití výsledku tvé práce někým jiným, právník to snadno vyřeší.
Jde o to že já jsem majitel software firma mě platí jako zaměstnance za grafické práce ale přislíbili v prosinci 2008 mi že mi koupí PC a software který bude firmy a já na tom budu moct dělat ale stále nic do dneška. Zatím jsem využíval vlastní sw a pc a musel jsem během té doby i nějaký dokoupit kvuli jejich požadavkům na práce které chtěli penize byly příjem odpovídal tak jsem to neřešil ale dost se změnilo a prostě začali mi peníze co jsem vrazil do sw chybět a i narostli náklady jelikož už mi neplatí kancelář a dělám doma tak jsem na ně začal tlačit kdy už to koupí abych sw který pro osobní potřebu nebudu potřebovat prodal. Ředitelem firmy než jel na dovolenou do egypta to bylo schválené ale mezi tím nevim proč změnil on a majitel firmy názor a jaksi odmítá to koupit a navrhnul variantu že mi bude měsíčně platit za pronájem toho sw a já na tom budu dál pracovat aby se mi vyrovnali náklady. A otázka je zda je toto možné což asi je a komu potom budou patřit veškeré věci na tom vytvořené ? Otázka je kdybych jim s tim třeba teď seknul což je aktualně nejrealnější varianta tak čí by byly všechny loga, propagační materialy atd... ?
Na to se Ti mohu podívat, ale asi nic nevymyslím, jelikož s licencema na software to bude složitější, jelikož ty vlastníš licenci nějaké firmy apod., pro používání daného softwaru. A pochybuju, že by se to firmě od které sis zakoupil licenci na využívání daného softwaru líbilo, že jí rozšiřuješ, byť pronájmem, dál.. Musel by si mít asi leda povolení od toho, od koho licenci máš..

01.08.2009, 22:56 |
Daryl (A)
mno, autor jsi ty at tak ci onak. nejde o to jak a cim, ale kdo vytvoril to vsechno.
Otazkou ale je, jak to v ypada se smlouvou a praci pro zamestnavatele. tam mam pocit,z e je neco, co umoznuje zamestnavateli si neco narokovat. jakoze kdyz to delas pod nimk a opro nej, ze se to bere jako jeho nebo takneco. ale nejdsem si jist. Neco ve smyslu,z e ty jsi jako zamestnanec soucast firmy a tim padem je dusevni vlastnistcvi firmy a ne tvoje ... ale jak rikam, nevim jiste...
Daryl: on se ale asi baví o software co si koupil sám pro práci, nebo ne?
Bolthorn: to jsem si myslel no potřebuju argument proč ne protože tuhle variantu nechci ale v tomhle se nevyznam a nevim jak to chodi tak mě to zajímalo.
Jinak mě i zajimá koho je to vše vytvořene na tom sw. Ale na to daryl v podstatě odpověděl podivam se na prac. smlouvu rosk už jsem ji nečetl takže si to ani moc nepamatuju co tam je a uvidime každopadně díky.
Paczqo:
ad 1 No nejjednodušší je se podívat do licenčních podmínek daného softwaru a tam by mělo být napsané, zad-li ho můžeš pronajímat..
ad 2 Ano Daryl v tomto má pravdu, pokud vytvoříš nějakou věc jako zaměstnanec firmy, tak je to automaticky firmy..
Např. licenční ujednání Win XP mluví jasně
5. ŽÁDNÝ PRONÁJEM/POSKYTOVÁNÍ KOMERČNÍCH
HOSTITELSKÝCH SLUŽEB. SOFTWARE nesmíte
pronajímat, půjčovat a nesmíte jeho prostřednictvím
poskytovat komerční hostitelské služby ostatním.
Takhle je to většinou u všech zakoupených licencí k softwarům..
Myslím že pronájem SW obecně možný není (tedy pokud nejsi autorem toho SW).
Firma s tebou ale může uzavřít smlouvu o dílo, kde se domluvíte i na jisté refundaci tebou použitých prostředků pro vznik díla (většinou je to zahrnuto v kalkulaci díla). Další věcí je vlastnictví díla, pokud jej tvoříš jako zaměstnanec firmy, byť na vlastním PC/SW, to by jsi měl mít ale podchyceno v pracovní smlouvě a nebo nějakém dodatku k ní. Obecně jsi samozřejmě tvůrcem díla ty, ale nelze to zevšeobecňovat bez znalosti všech souvislostí a podepsaných dokumentů. Konzultace s právníkem co se na podobné problémy specializuje (autorství/pracovní právo), bude nejlepší možnost.