Navštíveno 849x

07.08.2009, 10:27 |
Daryl (A)
Resim ted obnovu/instalaci nekolika stejnych PC pomoci image typu ghost a podbne, ale image se musi stahnout ze serveru (po siti). NIkdy jsem to nedelal a tohle je muj prvni krok ke zjistovani jak na to.
Moje predstava je ze si udelam vychozi instalaci na jednom PC a tu pak "obnovim" na ostatni, ktere jsou po HW strance identicke.
Jelikoz je ti ajtaku jak nasrano, byl bych rad, kdyby mi nekdo poradil osvedcenou proceduru.
Jo stanice jsou XP pro.
Diky predem za kazdou radu.
Můžeš to taky tak udělat ale dělá se to jinak,
my používáme RIS (Remote Installation Services)
[ Link ] Připravíš si image pro jednotlivé stroje
a pak jen přes F12 bootneš do sítě, vybereš ze seznamu konkrétní stroj, př. DELL GX755
a za 10min máš komplet hotový pecko.
Zbytek mi tam za dalších 10min nahrne SMSko !

prostě si povol PXE bootování v BIOSu
bootni to přes F12ku, pust si FARa
mapni si disk, kde ti leží Ghost.exe resp. image.gho
a buch .. Partition From Image a už to frčí !

07.08.2009, 11:50 |
Daryl (A)
to ale znamena rozchodit boot ze site nejen na stanicich (PXE) ale i na serveru nehlede an to,z e nevim co je SMSko.
Muj ideal je image na serveru a ja jen nabootuju stanici. Mam tu 50 pc .
System Management Server, výborná věc, tím podstrkujeme plošně na pecka vše, dll, certifikáty, hotfixy, instalujem nové verze programů, měníme veškěrá nastavení atd. bez toho si to při počtu 1000 stanic neumím představit ale to neřeš !
Jasně udělej si Image a jen jí tam flákni !

07.08.2009, 12:27 |
KaZaN | Upraveno: 2009-08-07 12:31:18
Pokud nepouzijes Ozzyho sofistikované luxusní řešení, můžeš to zkusit přes tuším Enterprise Ghosta, kterej má taky consolu, na centralnim stroji kde si ulozis image rozjedes aplikaci co bude naslouchat az se k ni napojej vsechny stanice (ty nabootujes z diskety ci cedecka ghostackosch) co chces klonovat po dokonceni naveseni vsech (jde to oparametrovat nebo rucne pak spustit) pak zacne server soukat image na stanice... very easy, detaily uz nevim z hlavy, pac je to sto let co sem takhle klonoval cely velky ucebny s hafo notebookama treba nebo i oddeleni firem cely... od Symantecu je pak i obdoba RIS (Symantec Ghost Solution), kde se daji ty image uz i modifikovat aby se po restoru nejmenovaly stejne apod.
V nouzi bych mohl pohledat svoje stary podklady k tomuto...

07.08.2009, 12:36 |
Daryl (A)
Ja pravé nechci strávit týden přípravou. Nevím jak náročný je ten SMS a jak ho vůbec instalovat a nastavit ale víc jak den na to nemám. Druhy den to musím rozdistribuovat na stanice. Nemám na to týden to řešit a debugovat

07.08.2009, 12:57 |
KaZaN Ten Ghos je uplne primitivni, nainstalujes, spustis, reknes kde mas image a reknes CEKEJ, pak vobehnes stanice s bootovacim mediem, nastavis spravnou ip a reknes obnov z ty central IP, na ty centrale se ti objevujou pripojeny stanice... jak jsi ready, klepnes START a jede to...
...samozrejme jednoduchost ma svy hranice urceny napr HW, tzn pokud mas sitovky co to umi tak neni problem, pokud bys musel dodelavat drivery, bylo by to slozitejsi....
my zase v práci použiváme Acronis True Image (naše verze Enterprise server v. 9.1), bootuje to z CD, vytvoří image, a umí to i procházet síť ...
ale když jsem to chtěl použít doma na SATA disk, tak mi to hlásilo, že disk neexituje :o(

07.08.2009, 14:15 |
JR Ja jsem na tohle pouzival Ghosta a je to hrozne jednoduchy jak pise Kazan. Na jednom PC udelas image, ten hodis na server, kde ti jede Ghost, nabootujes jednotlivy PC z diskety nebo CD a kdyz vsechny nabehnou, tak na serveru zmacknes jedno tlacitko a uz se to hrne na vsechny stanice .....
Ideální je používat zařízení typu Acer EasyStorage, který ti to udělá sám :-) Ideální právě pro učebny,kdy stačí přestávka a toto zařízení Ti plivne image na stroje dle potřeby..(např. jednu hodinu se učí něco na Windows,druhou na Linuxu a o přestávce se to provede :-) )

07.08.2009, 16:38 |
KaZaN No ono v podstate je jedno jakej ztech softu pouzijes prakticky umej vsechny to samy, podle toho jak "vysokou" variantu toho softupouzijes tak to umi ficury.. je jedno jestli pouzije snejaky Acronis True Image/Echo , Ghostí řešení bo nějakej jinej míň proflákelej soft. Každý z těch možností má svý pro a proti, mně osobně poslední dobou vyhovuje víc Acronis než Ghost, ale zase na serverech s ním mívám často potíže.

07.08.2009, 17:24 |
JEF Kdyz maj ty PC behat v jedny siti, tak po naliti image neni od veci zmenit SID. Na to si stahni tuhle utilitku
[ Link ] . Enterprise reseni se o to umej postarat samy...
Jinak s Ghostem ani nepotrebujes rozjizdet server. Staci nabootovat dosovyho sitovyho klienta
[ Link ] , namapovat disk ze severu, kam ulozis image a pak na dalsich PC stejnym postupem obnovit. A jestli mas systemovou partition rozumne malou, tak jako linuxak muzes jet treba pres nejaky Live distro a dd + netcat.

07.08.2009, 18:52 |
KaZaN No ja to pochopil tak, ze Daryl to nechce jet po jednom, pokud by to tak chtel, tak asi easiest solution je flashka s acronis true image bootem a rovnou na ni muze hodit image a jedem...
Symantec Ghost Solution umí SID menit taky, samo zmeni jmena pecek aby nebyly stejny atd.

07.08.2009, 19:13 |
JEF | Upraveno: 2009-08-07 19:13:52
Proti multicastu nic nemam, mozna ze to tak chtel, ale to nema nic spolecnyho s tim "po jednom". Z praxe, kdy se instalace XP i s kancelarskejma aplikacema bohate vejde do 10GB, to pri poctu 46PC najednou nebezi o moc pomalejc, nez pri multicastu. On ten Ghost na vetsine sitovek nebeha nijak zazracne rychle a kdyz ma server aspon Gigabit a neni to uplnej shit, tak mu nedela vazny problemy ty data dat vic klientum najednou. Navic nez nabootuje dvacatej, tak prvni uz bude nejspis hotovej, takze to ve finale muze odsejpat lip jak na multicastu :-)

07.08.2009, 20:32 |
KaZaN V tom mas pravdu, to souhlasim a kdyz si tak zavzpominam, tak jsem to tak vlastne asi taky kolikrat resil protoze Multicast jel jak šnek......

24.08.2009, 12:38 |
Daryl (A)
Tak jsem zkusil vse a nic nefacha.
RIS a spol: OMFG defacto to instalujes na kazde masine. jen to usetri par kliknuti.
Ghost enterprise: nerochoditelny .. aspon ne v trial verzi. Po nabootovani a snaze obnovit to chcipne (klient nedostupny/server reset by peer).
Ghost classic: Nepodarilo se mi udelat netbootcd. Ten srac vyzaduje disketu ci co ... posila tam nejaky nesmyslny formatovaci prikazy ... jestli nekdo dokaze udelat funkcni ISO s funkcnim ghostem tak aby ukladal image na sitovy disk a stejne tak i restoroval, dam mu 500. Pripominam, ze uz asi 5 let jsem v zadnem PC nepouzil disketu a tudiz zadne PC takovou vec uz ani neobsahuje. Hirens BootCD taky nefunguje. Ghost zamrzne tak, ze jen "reset" tlacitko pocitac uvede do chodu.

24.08.2009, 16:01 |
KaZaN Hele Symantec Norton Ghost 10 to atrpro umi, bootnes z nej, ma v sobe hafo driveru, pravdu malokdy problem...
Tam si spustis pro ne "staryho" Ghosta v sekci restore (predstiras ze mas zalohu ve starym ghostu) ale pouzijes ho pro backup priapdne pro restore zalezi co chces delat. Nevidim problem. Totez slo i s verzi 9 ta rycheljs nabihala, ale mela min resp starsi drivery. Od 11 vejs ty chytraci z toho vyndali a uz to umi jen restore toho novyho formatu, nikoliv GHO...