Navštíveno 565x

12.08.2009, 13:34 |
Tuner#2 | Upraveno: 2009-08-12 13:34:56
Koupil jsem si nové CD Diany Krall a kolem obalu jsou nápisy regionální verze pro Čechy a Slovensko a CD má jen jednoduchý booklet bez textu. Na CD je made in EU. Zajímalo mě proč máme nějakou svou verzi, kde se to lisuje a jaký to má důvod?
Ptám se proto, že mám rád kvalitu a mám doma pár CD z různých zdrojů (třeba Eagles od DCC, pak z Ameriky a jedno evropské lisované v DACD v Rakousku a jsou tam obrovské rozdíly ve zvuku).
Docela mě štve, že dnes člověk už ani neví co kupuje, viz. i včerejší reportáž o SKF ložiskách a plagiátech z číny které okem nejdou vůbec rozeznat, ale materiálově a tolerančně jsou úplně mimo...
rozdíl právě bývá v těch bookletech a doplňkových věcech okolo. tohle je ořezaný o vše. CD by mělo být stejné

12.08.2009, 13:40 |
Tuner#2 | Upraveno: 2009-08-12 13:41:04
By mělo být a nebo je? Asi budu muset vyrazit za hranice a kouknout kde to lisujou třeba pro Němce.
Jaký to má důvod, že to tak očesají? Klidně bych dal 50,- navíc za origo.

12.08.2009, 14:08 |
Sau Nedal bys o 50 víc ale o 300 víc. Proto začali prodávat ty regionální verze. Kolik ťa stálo ? Mělo by byt tak za 300-350 ta regionální verze a kolem 6oo ta originální mezinárodní.
A rozdíl by mě by byt opravdu enom v tom bookletu, resp provedení, ne ve zvuku. Ale jestli to tak je doopravdy, nemám zkušenost.
Moja poslední zkušenost s koupí CD je z loňska (Queen - Cosmos Rockin) - u nás bylo na prodej (tuším že) za 549 Kč, klasický plastový obal s bookletem, žádná regionální verze).
Poohlédl sem sa na netu a na Amazonu našel verzi navíc s záznamem koncertu na DVD (u nás byla možná taky dostupná, už nepamatuju). Aj s dopravů z Anglie vyšlo na 600 Kč.
Když ale dorazilo tak sem byl v příjemném šoku - album bylo ve formě knížky z tvrdého papíru, booklet byl uvnitře jako listy knihy, nádhera. Źádný plast. U nás sem toto provedení vůbec neviděl (jestli bylo někde schované netuším).
Kde si kůpím CD příště (jestli si teda eště někdy nejaké kůpím) je nasnadě..

12.08.2009, 14:44 |
Tuner#2 | Upraveno: 2009-08-12 14:46:37
Původní cena byla 449,-, ale byla za půlku. Pod Václavákem končí jedna prodejna s CD a má vše za 50%, tak jsem si koupil 4CDčka :-)
Co se týče tvrdých papírových obalů, tak pár jich taky mám a to kupuju jen věci u nás. S nákupem v zahraničí mám zkušenost jen s Německem kam občas jedu, to DCC mám od tehdejšího českého zastoupení.

12.08.2009, 15:09 |
Sau Tak jestli bylo původně za 449 tak to bylo teda drahé.. Ony ty regionální verze vznikly právě jako reakce na nářek lidí že 6 kil za origo CD je moc, s čímž sa nedaá než sůhlasit. Ale 450, to mě o moc levnější nepřijde, měl sem za to že by měly stát kolem 1/2 ceny těch mezinárodních edicí.
Viděl jsem jí i za 299,-, ale vzhledem k tomu, že to bylo za 50%, tak to bylo pořád levnější. Asi ty nové CD tam měl schválně natažené. Ale Genesis tam měl třeba 399,- origo, takže za dvě stovky apod. ale už to bylo dost přebrané. Každopádně díky za názor. Jen mě znejistilo to made in EU na tom CD. Vždycky tam byla i lisovna kde se to dělá a teď ani prd :-/

12.08.2009, 15:15 |
empiK (M)
zvednu o neco cenu, abych to mohl dat za pulku. klasika.

12.08.2009, 16:01 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2009-08-12 16:07:05
Tuner#2 jj je to tak...regionální verze se začaly dělat jako reakce na stahování+cenu - jak už zde bylo řečeno..Zkrátka aby si lidi radši koupili origo CD za lepší cenu.(dle mě by nepomohlo ani kdyby stálo cd 150,- ale to už je zase jiný téma)Jedinej rozdíl je v okleštěnym bookletu,jinak CD je samo stejný-čili bez obav.Výroba velmi pravděpodobně v GZ digital media (Loděnice u Berouna)-bejvalá Gramofonka (ale vinyly tam jedou taky a kvalitní)
Asi jako Sau. Taky Cosmos Rocks od Queen + PR, meli pouze regionalni verzi, tak jsem ji vzal a teprve pak jsem koukal, ze orezany booklet ve skutecnosti znamena zadny booklet. Pekne hnusny to je. Ale holt je to o dve stovky levnejsi...
Aspon ze ten podpis clenu Queen to trochu vylepsil ;-)

12.08.2009, 17:01 |
Sau Mr.Scully : Hajzle.. ;) Upřímná závist, včetně setkání s nima :)
Rustapha-659: Takže i CD co si koupím v Německu bude z Loděnice? Nic proti kvalitě naší lisovny, ale přece jen budu radši, když to bude lisováno z origo matrice z dat přímo nahrávací společnosti. Myslím že to je Virgin a divil bych se kdyby se to všechno lisovalo u nás. Netvrdím že ne, jen pátrám. Docela mě láká se podívat na stejný titul za hranicema.

12.08.2009, 17:35 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2009-08-12 17:43:51
Měl jsem na mysli výrobu regionální verze.Nicméně master by měl být stejný.Některé tituly se lisují v DE a něco tady,nicméně úplně vyloučit nelze ani to že cd v německym regálu bude od Berouna.Origo master se používá normálně a samozřejmě to jde přes nahrávací společnost,to nedělá žádnej Pepa někde u linky-ten už dostane finální master na kterym nemůže nic měnit.Origo matrice je zase stejně jen vypálený CD,doplněný o ISRC kódy +atd... nic víc. :o)
Tak mě vysvětli ten rozdíl třeba u stejného alba Eagles z USA a disku z Evropy? Na CD je psáno stejné nahrávací studio i rok co si tak vybavuju, mám to doma. Nehledě na ty velké výkyvy co měl Telarc, když přesul výrobu jinam, známej co poslouchá hodně jazz na to dost silně nadával.
Rád bych ale nevysvětlím,jelikož neznám podmínky za jakých to cd vzniklo.Není ani vyloučeno,že existovaly dva různé mastery pro US a pro Evropu.Tohle se bohužel někdy stává,ale vysvětlení nemám-chyba musí být tam,kde master vzniká.

12.08.2009, 19:48 |
JEF | Upraveno: 2009-08-12 19:48:46
S tema masterama je to asi trochu slozitejsi :-(
Mam tu svoji originalku Mike Oldfield - Tubular Bells II. Na CD je peknej napis "Made in CSFR by Popron a.s.". Pak sem od kamose sehnal dalsi kousek koupenej o par let pozdejc, a na tom je Made in Germany by Popron. A nakonec mam dalsi kousek, ten je "jen" Made in Germany. Vsechny 3 edice se datove lisej.
Poslechove sem porovnaval zatim jen to Nemecky a Ceskej Popron, a rozdil je slyset ve prospech Nemeckyho, ale neni to nic dramatickyho. Jeste sem zvedavej na Nemeckej Popron, ale nemam na to nervy. Jak posloucham do kola porad to samy, tak po chvili mi ty rozdily zaniknou a sem z toho tak zblblej, ze bych nenapocital do deseti ;-)
Tak zvukově to v rámci Evropy bývá stejné, ale jinak snad US vydání může být přece jiné než EU nebo Japan. Jiný mix, jiné remasterování atd. Ale ono taky asi je "master" a "master". V případě zmiňovaných Queen třeba US cédéčka zní místy maličko jinak než evropská (a určitě v obou případech se vycházelo z nějakého digitálního? "masteru"), ale když šlo o výrobu DVD-audia, tak se vzal ten úplně originální analogový pásek a v nějakém skoro pancéřovém trezoru se převezl letadlem...
JEF: To je právě to co mě štve. Mám doma aparaturu na které se tyhle rozdíly už dají dost dobře poznat a koukám, že si asi pro CD budu muset jezdit ven :-/