Navštíveno 874x

06.09.2009, 12:46 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2009-09-06 12:50:00
Ahoj,máte někdo radu? Včera jsem večer rozsvítil v koupelně světlo,ozvalo se lup-prsk,spot na zdi zablikal..a tma..Říkám si pohoda,reflektorová miňonka zařvala..Jenže když jsem vyměnil žárovky(pro jistotu obě/2 spot),nestalo se nic..světlo nesvítí,navíc jsem zjistil,že mi nesvítí ani sousedící světlo v předsíni(velmi pravděpodobně rozvod ze stejné krabice ve zdi?)
-stykač ok
-šroubky ve svorkovnici v krabici dotaženy-resp.nebylo třeba
-v obou světlech je po sepnutí vypínače napětí(nemám bohužel po ruce multimetr-jen takovej šroubovák s doutnavkou)..ale už si s tím nevím rady,světla prostě nesvítěj.. :o( kde by mohl být zakopanej pes..?
-Nikdy se mi nic podobnýho nestalo..
pokud je v objimce napeti, tak nejspis neco s nulakem asi ne?
axetom: nj ale kde hledat?
krabici jsem dotáhnul,čokoládu mezi drátem ze zdi a svítidlem taky.(všude je na světla až na vyjímky dvojlinka hliník /36let starej panelák)

06.09.2009, 13:35 |
.mycTD | Upraveno: 2009-09-06 13:37:18
axetom ma na mysli, ze na te objimce by napeti byt nemelo.
[edit] resp. kde vsude jsi nameril napeti?
nene myslel sem pokud je na stredu ty objimky (uprostred ma byt faze) napeti tak az sem by to melo byt ok. Chtelo by to multimetr a vyzkouset nulak z objimky az do krabice.

06.09.2009, 13:38 |
Draxx vadasku a zmerit jdestli jde i nula do objimky. Jestli ne, postupovat k nejblizsi krabicce, jestli neni nula ani tam tak postupovat dale.....hlinikovy draty se rady zlomi a neni to ani videt. Je treba bejt opatrnej a vsimat si.
A ty nový žárovky jsi zkontroloval? Jestli jsi nenatrefil na špatnou sérii třeba.
ruffrider: to už mě taky napadlo :o) ale v tom chyba není-jinde stejná žárovka svítí.
.mycTD:prostředek objímky a pak ten druhej fous,co by měl bejt jakoby "NULA" se mi rozsvítil jen velmi slabě..nicméně o týhle jednopólový zkoušečce mám trochu pochybnosti,ale momentálně po ruce nic lepšího nemám..Zkusím sehnat multimetr,nebo Vadasku,než budu volat elektrikáře..ale asi nakonec budu muset.. :o(

06.09.2009, 18:37 |
MIRA Jestli je to hliník v paneláku zkus mrknout na hlavní jističovou skříňku,Pod tím bílým krytem je na spodu hliníková lišta a na ní zelené dráty, rády se tam vyjiskří a pak nejde celý okruh.
Je to jen jedna z možností, ale asi tě návštěva odborníka nemine, u paneláků s původní instalací to může být mnoho věcí kde je problém.
Jestli ti svítí fázovka na "nuláku", pak je to téměř 100% uvolněný spoj, ale nemusí to být zrovna v nejbližší krabičce. Hliníkové častěji, ale i měděné vodiče v krabicích, vypínačích, zásuvkách, ... potřebují občas zkontrolovat a dotáhnout. Pozor pak i na přímé spojení hliník-měď. Sežeň si vadasku nebo aspoň multimetr a postupuj od svítidla k rozvaděči. Ve dvou sousedních místech pak naměříš na jednom cca 230V a na sousedním třeba jen 160V.
MIRA,michall: díky,udělám nějaký pokusy a schválně sem pak písnu..sám jsem na to zvědavej..hlavně,aby to nebylo někde "ve zdi" ale to snad ne..doufám :o)Uvolněný spoj by bylo to nejmenší..