Navštíveno 450x

Kolegyně mi vrazila noťas (Toshiba Qosmio G30), ať se na něj podívám, že "nefunguje". Tak jsem to teď večer zkoumal a zjistil jsem následující:
- každou chvíli obrazovka zešedne (nezčerná, ale zešedne), noťas se musí restartovat. Alternativou je to, že se přes celou obrazovku objeví zelené pruhy.
- stalo se to i během bootování Windows (logo), takže asi ještě před naloadováním driverů
- aktualizoval jsem drivery grafiky, po prvním restartu zdánlivě v pohodě, po druhém restartu už jsme zase tam, kde jsme byli, šedivá obrazovka asi deset sekund po naběhnutí Windows. Ale to mě nepřekvapilo, nečekal jsem problém v driverech, když to padalo už pár sekund po restartu, ještě před naběhnutím Windows.
- připojení externího monitoru ukazuje to samé - zelené pruhy ukazuje taky; v případě šedivé obrazovky hlásí "no signal"
Takže na základě pozorování předpokládám, že je v hajzlu grafika (nVidia GeForce 7600), nebo jsou i jiné varianty? Třeba jen nějakej kablík? Každopádně hádám, že jakožto normální uživatel PC / programátor jsem asi dojel a přišel čas to dát někam do servisu? :-)
grafika. Rozebral bych, zkontroloval bych chladic zda se neuvolnil, zkusit dat lepsi pastu, vyfoukej chladic. Treba se jen prehriva.
No já se na to celkem bojím šáhnout, protože na notebook jsem nikdy nehrabal... takže akorát čtyři šroubky v rozích, nějak to rozpůlit a pro začátek pročistit? :-) Abych z toho za chvíli neměl stavebnici nebo abych neulomil nějakej plastovej výčnělek :-)
prvni vem misto kde leze vzduch z notesu vysavacem.
Koukam ze si z plzne. jestli ches muzem na to zitra mrknout. jsem tam od cca 8 mam cas do pul 10. Budu se vyskytovat v TJ arealu jezirko na kosutce
Díky moc za ochotu, ale myslím, že zítra dopoledne nebudu moct. Zkusím to zatím teda vyfoukat a pak mrknout dovnitř, jak to vypadá :-)

16.09.2009, 03:54 |
JP Když s nim za běhu zatřeseš, nebo ho někde trochu prohneš, stane se něco (pruhy/výpadek signálu)? Jestli jo, budou popraskaný BGA spoje pod grafikou, což je opravitelný, i když docela draze když to má za něco stát. Jestli ne, je KO čip... Nevim jak 7600, ale třeba NVS140 v ThinkPadech byly některý série z výroby špatný (a nebylo jich málo), takže to třeba po roce začalo dělat něco podobnýho, jako popisuješ. Opravit to jde jen výměnou toho čipu, ale to už se spíš vyplatí vyměnit celou desku.