Navštíveno 2246x

04.03.2013, 20:18 |
fredh Zdravím,
mám menší problémek s deskou z pc. Koupil jsem na aukru údajně funkční základní desku a po tom co mi došla domů, tak jsem zjistil už pouhým pohledem, že nepůjde. Po zapojení do pc se to potvrdilo. Má nafouklý kondenzátory kolem cívky která je dost horká. Z druhý strany desky je vidět, jak je očouzená, že to nějaký čas už muselo pálit.
Chtěl bych to zkusit opravit. Kondenzátory bych měl z jiný nefunkční desky, ale cívku nevim, kterou tam místo toho dát. Je na ní napsáno 1R2 a víc nic. Další cívky na desce mají označení R60 a 2R0. jakej je mezi nima rozdíl?
poradí někdo?

04.03.2013, 20:28 |
fredh
a je to civka?neni to odpor?
1R2 by bylo 1,2ohmu na vic W pac je to docela velky
staci to omerit

04.03.2013, 20:45 |
fredh Díky za odpověď
Měla by to bejt civka. pod krytem v kroužku je namotanej měděnej drát.
Kde bych takovou civku koupil?

04.03.2013, 21:04 |
Pavel 528 | Upraveno: 2013-03-04 21:04:47
a proc ji chces menit?je prerusena ci je ve zkratu?
pac jinak nevidim duvod ji menit a podle tech cisel nepoznas hodnotu kolik ma mH

04.03.2013, 21:26 |
fredh No, ta civka solidne hreje oproti tem ostatnim se stejnym oznacenim. Na spodni strane desky je od ni ocouzenej flek a kondenzatory v jejim nejblizsim okoli jsou nafoukly a nektery uz lehoucce tecou
Vymen kondiky, prave ze jsou KO, tak dostava civka takovej zahul. Pokud neni civka prerusena, nema cenu ji menit...
A pokud mozno, pouzij kondiky s co nejmensim ESR
presne jak pise tapp,jde do zkratu diky kondikum...

04.03.2013, 23:06 |
Jozzo řeknu ti tajemství,ale nikomu to neříkej.... odpor je taky vyrobený z drátu :)
a další super tajemství... cívka se neoznačuje odporovýmí hodnotami :)

05.03.2013, 05:57 |
fredh Diky chlapi, ja myslel ze je to naopak. Ze civka je ko a kvuli tomu kondiky taky.
A co je to to ESR? Mam doma ulne stejny.
Podle me tu desku jel nekdo pretaktovanou, dostava to naprdel, kondiky jsou srat=vetsi teplo, zahriva se ta civka=vetsi teplo na kondiky, ktery jdou jeste vic srat a jednoho dne to proste prestane jit.
ESR=vnitrni odpor, kdyz uz, tak kup nejaky kvalitni kodany, kdyz reknes, ze chces LOW ESR, budou v obchode vedet.
Na zkousku muzes dat to co mas doma, ale je bych takovouhle desku pajel co nejmin, idealne jen jednou, pri te vymene...
A vymenil bych vsechny ty kondiky tam okolo, je to zalezitost par korun.

05.03.2013, 11:31 |
fredh Ok, dik. Koupim novy.

05.03.2013, 11:56 |
AR jen takový dotaz k pájení té desky. Není to problém když je složena z X vrstev a ten konďál má mít kontakt na všech třeba?
musis na to mit vybaveni,presne jak pises,neni to uplne jednoduche a muze se to lehce zkurvit,to je fakt

05.03.2013, 12:19 |
AR no takže klasika hrotovkou z hornbachu za 2kila by to mohl být problém co? Jako na střední nam nějaká firma na přivezla ukázat mašinku na takovéto výměny ale tam řešili zas jen SMDéčka. No nic to jen taková vsuvka, třeba má fredh to pravé vybavení.
1R2 = 1.2 mikro henry
2R0 = 2.0 mikro henry
R60 = 0.6 mikro henry
civka hreje proto, ze kondiky, ktere z ni maji odebirat energii bud jsou zkratovane nebo nemaji dostatecnou ochotu energii odebirat, tj velke ESR nebo mala kapacita presycena civka energii meni na teplo.
pokud vymenis kondiky tak vetsinou civce nic neni, je to jenom namotanej drat a pravdepodobnost, seb hrala tolik ze by se porusila izolace dratu je mala.
spis bych zkusil zjistit jestli na desce neni nekde zkrat muze se to taky tak chovat
podle me kde u vas vopravujou LCD televize a elektroniku tak ti to vymeni, jenom si asi budes muset prinesk kondiky, nebo nejakej nadsenec, trafopajkou bych to nedelal

05.03.2013, 12:32 |
fredh Nemam na to nic extra. Mikropajku. Zkusenosti s letovanim nejaky mam, tak se uvidi. Ten co mi to prodal, slibil, ze prachy posle zpet a uvidise. Nasel jsem nejaky navody na netu jak na to a nevypadalo to na nejakou vedu.

05.03.2013, 12:33 |
AR na videu to je vždy easy ;)
dobry je tam dat dost cinu pri vytahovani tech kondiku, potom to dobre vede teplo a pak pekne odsat ty dirky po kondikach medenou licnou, nebo propichnout jehlou nebo spendlikem, ale jestli je to zcernali pocitej ze to bude krehci

05.03.2013, 12:40 |
JP S neregulovanou bambusovou mikropájkou za dolar umí správný čínský dítě přepájet i BGAčko:D. Tohle neni problém když máš slušný tavidlo a nějak extra to nezprasíš, nebál bych se toho:)

05.03.2013, 12:41 |
CRK pohraj si, zjisti že to nejde, pak jí vyhoď...
příště to uděláš rovnou :D

05.03.2013, 12:45 |
AR ale tak zase proč by né, koupí za pár kaček koňdály zkusí si pohrat a buď ji nahodí nebo zjistí že čínské děti mají větší skill než on ;)

05.03.2013, 12:46 |
fredh JP je muj clovek. Navic, s deskou se pc rozbehne, ale jakmile chci nainstalovat windowsy tak zamrzne a hotovo. Takze nejaka sance na fungovani tu je.
hrotovkou to jde taky, když se dodrží pár zásad.
Ve výsledku je ani nemusíš znát, páč je to o štěstí...prostě je nějak dostaň ven, zapamatuj polaritu, nebo tam je i nakreslená, 0,6-0,8 vrtákem projeď díry, dej nové, zapájej a doufej. Když se to nepovede, vše ostatní je ztráta času a peněz.
Vrtakem to neprojizdej, znicis prokov, coz muze byt u vicevrstvy desky konecna...

05.03.2013, 14:03 |
JP přesně tak, vrták bych určitě nedoporučil, sežeň si měděnej knot a odsaj to s nim... jestli nemáš, pošli mi adresu a pošlu ti kus v obálce, stejně jsem na poště každej den:)

05.03.2013, 16:07 |
fredh Diky za nabidku. Mam odsavacku na cin a treba to s ni pude.
...to s tím prokovem je teoretická pravda, já mluvím ze svojí zkušenosti, když jsem takových kondíků vyměnil 200-300 v MB, měničích, a zdrojích a řešit poškozený prokov né že by mě nenapadlo, ale byl vždycky uplně poslední problém. Ono se musí použít hlava, a nesmí to člověk protáhnout třeba 2jkou :-))
...odsávačkou to jde taky, fakt blbě :-) Musíš tam mít dost cínu, ale né zas hodně, nejlíp nějaký jelly nebo tavidlo, odsávačka musí být čistá a fakt dobře sát. Hodinu budeš nahřívat, odsávat půjde blbě, nakonec to prohřeješ tak, že půjde srát cestička. Tímhle jsem si taky prošel...teď to fakt dělám tak, že oroštuju mikropájku, postupně prohřívám nožičky a vylomcuju ho ven, zarovnám cín, ať nemám bouličku, provrtám prokov, hodím nové, zapájet a nazdar. Už několikrát se mi potvrdilo, že je lepší se toho nebát, než být přehnaně opatrný.
no nejlepe mit el.odsavacku a z jedne strany pajku a z druhe odsavacku a je to ciste...

05.03.2013, 17:15 |
JP Jasně, když něco děláš každej den tak už víš jak nějakou prasárnu udělat tak, aby to prasárna nebyla:)). Ale takhle jednorázově bych určitě nic nevrtal, s tim knotem a slušnym tavidlem to jde dobře a rychle. Kdybych to dělal já tak ani nic neodsávám, prostě bych to nahřál horkym vzduchem a za minutu by bylo vyměněno.

17.08.2013, 15:14 |
fredh takže abych to nějak dokončil. Sehnal jsem si dvě mikropájky, ale oboje to byly takový krámy, že to neprohřálo cín aby se tavil, tak jsem na to vzal klasickou trafo pájku a deska krásně šlape do teď. Trochu sem je nahřál, vykejval z desky a pak dal jiný. Žádný vrtání a podobně.
Kdo se boji, nesmi do lesa:)