Navštíveno 2557x

19.08.2013, 09:43 |
DaveX Ahoj, chystáme se v září do Norska.
Předběžný plán:
4 září let z Katovic - přílet do Norska - půjčení auta - cestování všude možně - spaní ve stanu - návrat nevíme kdy.
Byli jste už někdo? Rád bych tipy, kde si zajít, na co si dát pozor, čemu se vyhnout. Tipy na levné letenky, půjčení auta, třeba i to nějaké levnější ubytování apod.
Máme v plánu spíše jižní a západní část Norska, Fjordy apod.
Nevím ale, jestli září není nějak pozdě :) Za každou radu děkuji.
Zítra se můžu zeptat přímo Nora. Je v kanclu nahoře a sem tam se potkáme na kuřpauze. Teda jestli zejtra bude.

19.08.2013, 10:14 |
nome | Upraveno: 2013-08-19 10:15:43
před nějakýma 7-8 rokama jsme byli na tomhle okruhu
[ Link ] a super, tak zkus vybrat něco v dojezdové vzdálenosti, ale na ty koupačky to už asi moc nebude :-)

19.08.2013, 10:59 |
DaveX Super, díky. Ještě mě láká student agency. 3300 zpátěční jízdenka na osobu. Ale nějak se mi to nezdá :D
Já ti neporadím - jen vsuvka - kámoš se vrátil nedávno autem a konstatoval to zatím nejdražší zemí co kdy byl (není to socka).
Tak jen abys s tím počítal... :)
Mno jo, než začli těžit ropu na moři, byla to chudá země rybářů a chtěla do EU. Pak země zbohatla a EU ji samo chtělo "do klubu". A co na to Norsko? GTFO! :)

19.08.2013, 14:06 |
muSlim | Upraveno: 2013-08-19 14:06:13
Zašiel by som na ostrov Utoya na poľovačku... :-)
...ve jmenu boje proti rozpinani muSlimu :-)

19.08.2013, 14:14 |
nome | Upraveno: 2013-08-19 14:14:55
si zabil :-)

19.08.2013, 14:16 |
zipp díky kluci, ale už jsme se z dovolené vrátili. Draho tam je jako prase, o tom žádná, je to snad nejdražší země v evropě. Ale stejně jsme chodili spíš na výlety do přírody, takže jsme nikde moc neplatili

19.08.2013, 14:16 |
nome jinak co mě ještě napadlo tak levné ubytko = stan - lze kdekoliv i mimo kemp
možná bych raději jel autem už z čr, bo půjčení a pojištění bude raketa, pokuty mega mastný, jídlo docela hodně mastný, chlast úplně nejmastnější

19.08.2013, 14:19 |
RON Byl jsem vloni na okruhu Kristiansand-Bergen-Kristiansund-Lillehammer-Oslo a můžu říct že dokonalost. Příští rok jedu znovu. Co se cen týká, tak je to poměrně drahý, víceméně ceny jako u nás *3. Litr nafty kolem 48,-, chleba cca 120,-, pivko 150,-. Příroda a celkový nádech té země ti to ale vynahradí.
Počítej s povolenou rychlostí 70km/h na většině cest, c čehož vyplývá i nutnost plánovat cestu předem a hledat cca kde přespíš (my spali pod stanem, což tam můžeš defakto kdekoli). Cesty jsou místy poměrně úzké a klikaté, ale ráj pro řidiče. Cca v červenci je tam pořád světlo, což nás trochu mátlo a časem tě to unaví.
My celkově najeli cca 5500km za 14 dní. Včetně trajektu, nějakého jídla tam (většinu jsme vezli) to vyšlo cca na 18000,- na hlavu (dva lidi v autě).
Na foto Trollí stezka (pro porovnání šířky silnic), počasí bohužel dost na pendrek.

20.08.2013, 08:16 |
DaveX zipp: Mohl by jsi trochu poreferovat? Jak si tam jel, kde jsi tam byl, nějaké rady, tipy a hlavně, na kolik tě to vyšlo? My teda plánujem stan, ale trochu mě děsí to září :)

20.08.2013, 11:00 |
TROY bejvalej kolega tam pracuje už cca rok ;) tak ho nahánim

20.08.2013, 11:36 |
DaveX Troy: super, zkus pozjišťovat prosím co nejvíce informací. Asi nás bude zajímat nejvíce, jak to tam je v září s počasím. Kdyžtak si to naplánujem na další rok. Máme ještě v merku Korsiku nebo jih Itálie.

20.08.2013, 11:43 |
DaveX Jinak pokud má někdo tipy na půjčení auta na letišti v Oslu, nebo nějaký dobrý kontakt, tak sem s tím :)

20.08.2013, 20:53 |
TROY mám tu od něj takovej odstavec :-DD
At sem nejezdi - je to tu drahy vsechno - žrádlo drahý ( my jezdime do svedska na nakupy ), uz sem zavitali mouřeníni, holky nic moc a norskej svetr je kurva drahej. V noci sviti slunicko - mesic jsem si zvykal na to ze nemam do rana do 6ti chytat ryby.
Na vylety nic neporadim - ja byl jen v Oslu jinak chodim spis na ryby a na houby ktery ty volove nezerou. Jednou jsem byl v lese cestou do Svedska a ztratil jsem se a rozbil hubu na tech sutrech obrostlejch lisejnikem. Joa u silnice se obcas valej mrtvy soby nebo losy a policajti jsou prisny,ale nechaj se oblbnout.
Tot asi vše - on byl kolega hroznej šprímař :o) tak to ber jako humornou vložku

21.08.2013, 07:53 |
kadel21 | Upraveno: 2013-08-21 07:55:33
DaveX: a kde to letadlo z Katovic primo pristava? :-) Do norska to je hodne velkej rozptyl :-). Jinak teda v zari jet do norska nevim, v tuhle dobu bych spis premejslel ject tak akorat na jih. A jeste pod stan. Tenhle tejde tu uz deti zacli chodit do skoly, pac tu maj leto trosku posunuty (pokud se nejaky ukaze).
V sobotu sme se vydrapali na tohle
[ Link ] po tejdenni nemoci sem myslel, ze tam necham dusi. Kempy budou tak kolem 200NOK na noc s autem a stanem, ale stanovat se tu da vlastne vsude, kde to neni vyslovne zakazany, takze do kempu ani nemusis (pocitam ze sprachovat se budete pres den v obleceni :-D).
Pujceni auta je taky celkem nakladny, nejlevnejsi co sem snad nasel je
[ Link ] tam pronajimaj takovy nejaky potluceny skopky.
V zari uz dlouhej den moc nebude, pokud teda neletis nekam vic na sever.
Kadel
EDIT: uz vidim Oslo, tak tam to moc neznam a mozna tam nebude ani moc chcat

21.08.2013, 09:42 |
Sau Z Katowic ti do Osla letí za pár korun Wizzair, ale to už určitě víš. Auto si tam levně nepučíš, na den počítaj tak 1200 Kč minimálně. Co vím tak snad v Oslu pozor na jakési ty jejich zpoplatněné a nijak extra dobře značené cesty. Ináč jak ostatní, překrásná ale šíleně drahá zem.
[ Link ] tady se da zaridit strhavani mitnyho z kreditky. Ono se tomu moc vyhnout neda, bejva to v okoli vetsich mest, nebo prujezd tunelama. Ale esli to bude auto z pujcovny tak ti to asi nauctujou dodatecne.
Kadel

21.08.2013, 10:38 |
Kamil DaveX - vždyť se dá počasí v klidu dohledat online např.
[ Link ] Můžeš si tam vyjet jak sezóní průměry, tak počasí v daný den např. minulý rok.

21.08.2013, 11:08 |
DaveX Kamil: jojo, už jsem koukal. Rozhodli jsme se, že tam pojedeme příští rok. Přece jen je tam potřeba naplánovat více peněz a spojíme to i se Švédskem.
Každopádně můžete psát i další zkušenosti :) Budu rád.

21.08.2013, 17:36 |
RON Mýto jsme neregistrovali, protože máš na výběr-buď kreditka, nebo poštovní poukázka. Po Norsku jsme najeli cca 2500km a do dneška nic nepřišlo.
Pouze na některých místech jsou mýtné brány, kde platíš ihned (typicky horské silnice), Atlantská cesta a pak jsme platili někde kolem Osla. Počítej taky s tím, že toho dost najedeš trajektem, které ale jezdí pravidelně. Trajekty jsou dost drahé, objet se to nikudy nedá.

21.08.2013, 20:14 |
walish | Upraveno: 2013-08-21 20:21:19
Kdybys chtěl ty letenky:
[ Link ] EDIT: Už vidím, že jedete až další rok, tak nic :)