Navštíveno 5652x

Na vimeo byl zveřejněn dokument šmejdi...
[ Link ] Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.
Tusim ze nekdy behem zari to ma byt i v TV
Stahuju a dneska na to juknu :/
Je to k posrani toto...

01.09.2013, 18:33 |
cezetko | Upraveno: 2013-09-01 18:33:59
mno je to mazec, není tam nic nového a neznámého, ale když to člověk vidí takhle pohromadě...
Manželku jsem párkrát musel napomenout, ať to nebere tak vážně.
Asi je fakt dobrý pustit to rodičům, prarodičům.
Když jsem viděl hlavní aktéry v tomhle dokumentu, ani se nedivím, že tyhle firmy u nás proseprujou.
jojo, hned úvod a 4 šišky salámu za to stojí
Tak tohle je hodně smutné - hodně smutné :o( jak se těm lidem, co tohle dělají asi může spát? :o(
Tak jsem to vcera videl...
Je to bohuzel silene smutny.
Na jednu stranu chapu tyhle duchodce ze se chteji nekam dostat, podivat a nebyt doma o samote.
Sere me ale to, ze vedi co se jim tam deje, jaky jsou na ne natlaky ale i presto tam priste jede znova. No tak kurva! Tohle neni normalni uz ale...
Tak stane se, ze proste jendou naleti ale znova uz nepojedu... prave tyhle hlavni akteri jsou opak... a diky nim ty sfine kteri ty akce delaji, na tom rejzujou.
Jednou budou koukat, az jim tam nabehne nejaky nasrany vnuk s kudlou v kapse. Oni nic nezmuzou protoze by museli udat sami sebe.
hned na začátku mluví baba o Častolovicích
[ Link ] při počtu 1650 obyvatel
kde lidi vědí co měl včera soused k obědu
jsem nikdy nic takovýho nezaznamenal a to tu žiju celej život (skoro 30let)
takže ty vejlety asi jsou i nenápadný
...............................................
dál mě udivuje že jedou znovu a znovu
to znamená že jsou nezpůsobilý k právním ukonům
na jednu stranu mi je jich líto ale na druhou stranu si za to můžou

02.09.2013, 09:48 |
Losky Když jsou důchodci blbý, dobře jim tak. Skoro každý týden to dávají v TV, co to je za podvodníky.
Mě prarodiče asi před dvěma lety napálili s tím, že to jsou zámečníci a že se podívají na stav zámku atd. Nakecali jim, že je zámek k.o., dali nový a vysolili 7t za fabku v hodnotě do 1t Kč:(

02.09.2013, 10:09 |
hanx Přestože to chování důchodců navádí k tomu, aby si lidi mysleli "když jsou blbí, dobře jim tak, nemaj jezdit" tak s tímhle názorem nesouhlasím.
Jsou to čistě jen oběti psychickýho nátlaku. Musíme jim to vysvětlovat a chránit je před tím. Pokud to i přesto nepochopí, až teprve potom si za to můžou sami. A to, že to viděj ve zprávách a mluví se o tom, to někteří nepochopí a neberu to jako dostatečnou prevenci.
Musí se hlavně zatočit s těma ubožákama co to dělají. Jsem rád že se pro to něco dělá.
Já jsem sice taky rád, že se proti tomu něco dělá a těmi prodejci opovrhuju, zároveň jsem ale pro zbavení svéprávnosti u lidí, kteří jsou napáleni jednou (stane se každému, psychickému nátlaku podlehne každý), ale jedou tam stejně znovu a znovu.
Lidská hloupost a chamtivost se především nedá vyléčit zákony. Podvodníci si najdou jinou cestu, jak je podojit.

02.09.2013, 12:20 |
gizmi včera jsem to zhltnul s ženou..
x žena smutná a nechápala, já moc překvapen nebyl (přecijen jsem s hienama dělal 3 roky). Ihned jsem volal opět babičce s tím, že se u ní zastavím a hodím jí to na její kartu, ať se na to podívá. Ta mě ale dostala tím, že netřeba, že si tím před 20 lety ještě jako 60tiletá nebába prošla a že byla ještě v tenkrát stojícím kulturáku na podobné akci. Dárek nedostala a prej když jim tam řekla, že ta biolampa je kravina a že to zažila v lázních a rozhodně se po tom nedá hubnout jak říkají a koukáním dovnitř leda oslepnout, tak prej jí řekla nějaká doktorka, že brzo umře a ať dá doklady. Prej vulgarity, atd a tak se sebrala a s pohledem na vymleté důchodce, který předávají doklady a se staženým žaludkem odešla. Prej nikdy více a šla tam jen z důvodu prohlídky pivovaru, která se nakonec nekonala :) Občas si říkám, že by bylo zábavné udělat partu pořádných chlapů a jít jim tam udělat trochu na akci "bordel" :o)

02.09.2013, 13:32 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2013-09-02 13:39:34
Losky, Mr.Scully: přesně tak nějak, cestu si vždy nějakou šmejdi najdou, ale narozdíl od Loskyho to nikomu nepřeji, protože kdo ví, jaký svět a my budeme, až budeme starý. Nepíši v důchodu, protože toho se nedožijeme, nás budou brát zase na hůl zaměstnavatelé např. Ve stáří se každému snižuje rozum, soudnost, každej takový bude, a kdo ne, bude zase opatrný magor, který neotevře ani poštákovi, policistovi, hasiči, i kdyby u něj hořelo. A když nevyjebávají s důchodci šmejdi, jsou to zase často děti, příbuzní. Jo, není se nač těšit...
Jinak jsem se staral o svou babičku, měl jsem jí u sebe v baráku, 7 let byla na vozíčku, a i tak se bavila tím, že si dopisovala s takovými těmi firmami: vyhráli jste auto, přijedte si pro něj, apod., jen si dopisovala a bavila se s tím, i když se doma nenudila, když měla návštěvy, i tak prostě. A byl jsem rád, že je na vozíčku, protože byla typ, když někdo zazvoní a hnedka by šla otevřít a vzít do baráku. Prostě takový lidi jsou. Celý život žili v klidu, bez takovýchto svináren, podvodů, šmejdů a myslí si, že prostě tak to není a že jen to tak vypadá, že takový hyeny nejsou, i když to je v TV, novinách... Již jsem tu jednou psal, my zase budeme moooc opatrní, že i když nám někdo bude umírat u dveří, neotevřeme, protože v tom uvidíme svinárnu...
Losky: Důchodci nejsou blbí,jenom jsou důvěřivý,navíc(většinou)bez dostatku informačních kanálů(internet apod.,to,že se o tom už namluvilo hodiny textu a že o tom psal kdekdo,to ne u většiny funguje (mimo jiné taky z fin.důvodů)ale hlavně vyrostli v době,kdy slovo platilo...a když někdo vychvaloval(a prodával) vysavače Elektrolux,tak fungoval a nebyl to fejk..Taky jednou budem starý(i ty)a určitě se zase objeví někdo mladší,chytřejší a pokusí se využít toho,že my jsme vyrostli na "nějakym internetu" a nemáme novej Metrix,na kterym všichni frčí s čipama v mozku....
Rustapha-659 - kdyby byli jen důvěřiví, tak naletí jednou a podruhé už si zapamatují, že je to podvod. Ale pokud někdo naletí desetkrát a stejně tam jede pojedenácté, tak to hloupost JE.
A pokud někdo naletí na to, že za třicet korun dostane deset dárků a super slevu na neuvěřitelný převratný vynález, jak může mít volební právo a ovlivňovat život celému národu? To je to, co mě na tom trápí. To, že naletí sám a zaplatí za to, mě netrápí, to je hodně věc rodiny, my jsme svoje prarodiče poučili dostatečně a vyhnuli se tomu, i když babi už pak bydlela sama a nepochybně se nudila.
2-3x naletí už jen ti, co jsou oblbnutí jinak, jinou formou, a pokud stejnou - viz. předváděcí akce, tak to jich je málo, nebo jsou hodně staří a nebo jsou doma sami a hledají zábavu za každou cenu, když na ně rodina, příbuzní, kamarádi apod. kašlou, nebo jim postupně tito známí umřeli, jsou to lidi z vesnice, menšího města, nikam se moc nedostanou a když pro ně někdo přijede, odveze, "postará se" o nějakou zábavu, tak sic je to pro ně likvidační finančně, tak ale hlavně že se dostanou mezi lidi, prostě sociální pud jde nad rozumový...

04.09.2013, 20:26 |
gizmi Scully: jukni na konec hoto dokumentu a pochopis. Jsou to vesnicane, na ktere kazdy kasle a proste chteji mezi lidi. Vesmes maji i nasetreno a je jim vcelku jedno, ze daji 30t za neco. Hlavne ze nekam jedou, je tam mraky lidi a maji si s kym povidat :(

04.09.2013, 20:51 |
Midi34 | Upraveno: 2013-09-04 20:53:28
2 Hightower
v tomhle s tebou nesouhlasím
nikam se moc nedostanou a když pro ně někdo přijede, odveze, "postará se" o nějakou zábavu, tak sic je to pro ně likvidační finančně, tak ale hlavně že se dostanou mezi lidi, prostě sociální pud jde nad rozumový...
zkus udělat zájezd za reálnou cenu -třeba přes klub důchodců nebo nějakou neziskovku
prostě jen za náklady nebo s minimálním ziskem
spočítej dopravu
[ Link ] do 100kč na osobu pokud to nebude daleko
polední menu v levnější hospodě ( do 100kč na osobu se vejdeš)
nějaké to vstupné ( důchodci maj všude slevy a skupiny obzvlášt takže i na kdejakej zámek se do 100kč vejdeš
suma sumárum
za 300kč na osobu výlet
a budeš mít problém naplnit autobus
(víte my jsme důchodci my nemáme peníze )
to je jejich obvyklé
a to už nemluvím o takovémhle
druhu zájezdů
[ Link ] za 590kč do Vídně
tvrdím že nepojedou
( v tom videu zminujou že má měsíční splátku cca 800kč )
to znamená že jednou měsíčně by ten vejlet zaplatili
na vlak maj slevu , na vstupné maj slevu a stejně nejedou - není to o vyloučení je to o hlouposti (u toho kdo se nechel ochcat 2 krát a vícekrát je to o blbosti )
Midi34: a myslíš, že když se lidi chtějí někam podívat, pokecat s vrstevníky, že si tohle počítají? Myslíš, že tohle řeší??? To jim je jedno, 1 věc je cena - 100-150,- Kč, 2 dostupnost - jednoduše po tel. nebo dopisem se přihlásí, BUS pro ně přijede "k baráku", co více chtít?, 3 celý den s lidmi, se kterými pokecají o životě nebo i o ho..., hlavně že nedřepí doma, 4 podívají se i tak trochu do světa, než nebudou moci chodit, 5 jak píšeš, reálná cena je daleko více, proto tohle nikdo pro ty lidi, který celý život makali, neudělá, kdežto šmejdi ano. Spočítej si, kolik takových lidí je na vesnicích, kolik je vesnic, kolik je důchodců, to je tolik stovek tisíc potencionálních oškubaných, že proto se to šmejdům vyplatí, a důchodců je a bude vždy dostatek. Prostě tohle mi nevymluvíš, x let jsem se s tímto setkával, znám tu mentalitu... Svoje prarodiče znáš, víš co a jak, ale kdyby ses během roku setkal třeba se 100 důchodci na toto téma, tak pak bys mluvil jinak :-)

04.09.2013, 21:27 |
Kacko Byl jsem na premiéře a mám z toho celkem smíšené pocity doteď. Nejsem si jistý zda autorka promyslela kompletně důsledky a celé mi to přijde jako taková "Hurá akce".
Po skončení, při otázkách se v sále objevil "zástupce" jedné takové firmy. Zatímco on měl pádné argumenty, že se to dá dělat i slušně a že ona dokumentuje jen extrémní případ, tak autorka zamířila do osobní roviny a žádné argumenty nepřinesla - jako Rath nebo Paroubek v politických debatách.
Stejně tak ten z Peklo na talíři, sedící v první řadě, který v průběhu tohoto rozhovoru teatrálně odešel.
U obou mi nezbývá než si myslet, že ač jejich vize je hezká, tak jsou to jen další postavičky showbyznysu, kterým jde jen o úspěch.
Ač se mi praktiky prodejců v dokumentu nelíbí a v rodině mám případy matrací za 30k atp., tak určitě existuje určité procento "slušných" prodejců, kteří sice mají výlet spojený s prodejem - ale ve vší "počestnosti". Bez nátlaku, výhružek atp.
To bychom pak museli zakázat většinu ekonomických subjektů.
Přemýšlel jsem nad tím, co napsal Midi34 (a souhlasím s ním). Podle mě je pointa v tom, že důchodce chce vidět jen tu úvodní částku. Psychika. Pro něj je lepší zaplatit 39 Kč (a pak se nechat ojebat o 30 tisíc) než zaplatit rovnou třeba 399 Kč (a pak už neplatit nic). Tunelové vidění. Je to trošku obdoba toho, když se třeba v Albertu udělá sleva 3 Kč na mascarpone a hned to musí tisíc lidí nakoupit do zásoby, ačkoliv většina ani netuší, co to je nebo jak to chutná. Hlavně že je tam napsaná sleva. Je to prostě působení na určité lidské pudy typu mamonu.

05.09.2013, 10:29 |
Cenda Předváděcí akce mohou být dobrý způsob prodeje za předpokladu, že se prezentuje výrobek tak, jak má. Nátlak, vydírání a vysloveně nepravdivě udávané vlastnosti produktu by měly být trestné. Pokuty jsou k ničemu. Pak ať si tam lidi jezdí, proč ne. V principu to není problém.
2 HIGHTOWER
ano myslím si že cenu řeší až moc
vím o člověku kterej v produktivním věku navrhoval tkalcovské stavy (velké průmyslové )
celej život ve strojírenství a dnes si kupuje čínské nářadí v penny marketu pokud je v akci
, má problém zaplatit energie ,dveřma mu fouká (rozklížené dřevěnné )
jinej zas jezdí všude autem ,klidně 200 metrů pro chleba
za pivko neváhá zaplatit
ale pneumatiky scháněl až nesmyslně ojeté -kvůli uspoře pár stovek by tam nejradši dal tu s utrženou patkou
prostě ta deziluze jim vyhovuje
Mr.Scully- to vystihl dobře tím to - Je to prostě působení na určité lidské pudy typu mamonu.
Teď od 20:00 na ČT 1 ho dávají

01.10.2013, 20:49 |
Jozzo jj otec se dívám...masakr