Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > regulace topení - hlavice

o Navštíveno 1996x o
o 16.09.2013, 20:10 | JB
Zdravím, rád bych Vás poprosil, jesli se někdo nevyznáte v systému termostatických hlavic na radiátory. Mám plynový kotel a radiátory. Chtěl bych nějak ovládat nastavení v jednotlivých místnostech a doufám, že tím i něco ušetřit. Máme celkem 15 radiátorů po domě. U každého radiátoru mám vyvedený slaboproudý kablík, ale co tak čtu, tak už to většinou komunikuje bezdrátově. Koukal jsem na Danfoss living connect, něco na conradu apod. díky za názory.

o 16.09.2013, 23:49 | radek.613
Jak se říká - posloupost spolehlivosti je daná: 1. mechanika 2. drát 3. bezdrát Toliko mnohokráte ověřená praxe :-D :-D :-D.

Nicméně, pokud nemáš penzion a nepotřebuješ řídit otop různých místností v různých časech, věř mi, že nejlepší je vsadit na mechanické hlavice. Pokud chceš mermomocí něco "řídit" a "regulovat" a hrát si s tím a rejpat se v tom a vlastně nic neušetřit, protože než to všechno nakoupíš, zprovozníš, vychytáš, započteš čas co tomu věnuješ, tak zjistíš že žádné úspory se nekonají :), tak zkus klidně etatherm nebo synco od siemensu...
o 17.09.2013, 07:05 | michall
Penzion nemám, ale připadá mi zbytečné topit v obytných místnostech Po-Pá přes den na "komfortní" teplotu, když tam nikdo není. Stejně tak v noci mi není vyšší teplota v ložnici moc příjemná. Takže alespoň lokální programovatelnou hlavici bych nezatracoval.
o 17.09.2013, 07:36 | Milhauzz
Nu, jedno z ajťáckých pravidel mi říká, že nemám opravovat co, co není pokažený (naprosto inverzní názor většiny manažerů :)), ale k věci.

Před dvěma lety sem taky řešil topení, včetně novejch trubek, kotle a já nevím jaké bižuterky ještě. Někdy je to lákavý a na "dálku" nebo pomocí softwaru ovládat topení. Člověk by měl mít přehled, získá novou hračku, jako proč ne. Na druhou stranu, je to věc, která když přestane fungovat, budu mít kosu jak z nosu nebo hic, že jediná regulace bude topit pánubohu do oken. Vsadil sem na mechaniku a mám klid. Mám větší barák, celkem 13 radiátorů a když vím, že někde nepotřebuju tolik topit, prostě zvednu prdel a du otočit hlavicí.

Sám sem byl jednou prostředík v pár kotelnách, kde byl ohromnej systém (zámožní lidi, baráky jako prase) a furt se tam něco sralo. Tam update, tam čidlo v háji, pak se na to nešlo připojit. Skoro full-time job :) Bylo sice hezký vidět to live schéma, jak se to vrtí, počítá, červený, zelený, pípá, svítí, bliká ... ale za jakou cenu.

radek.613: Posloupnost spolehlivosti - ámen :)
o 17.09.2013, 09:26 | radek.613
Přesně o tom to je.... jsou oblasti, kde přemíra "techniky" spíše škodí než je ku prospěchu. Co se týká

"připadá mi zbytečné topit v obytných místnostech Po-Pá přes den na "komfortní" teplotu, když tam nikdo není"

už mnoho desítek let se tenhle případ řeší jednoduše centrálně dvoubodovým prostorovým termostatem s útlumovou a komfortní teplotou, no ni :-D Protože aby člověk vypínal kotel až na základě toho, kolik "chytrých" termohlavic postupně pozavírá radiátory, to by se protopilo X set kubíků úplně k prdu, že....

Jak píše Milhauzz, je to o té lenosti zvednout zadek/natáhnout ruku a prostě jednoduše pootočit... bez bezdrátových sítí, bez hlídání baterií... ale každý svého štěstí a spolehlivosti systému strůjce...
o 17.09.2013, 10:58 | michall
Termostat samozřejmě mám, ale je v jedné místnosti, ostatní tedy topí podle toho, jaká je teplota v místnosti s termostatem. Jistě, všeho moc škodí a taktéž nemám rád "mamutí" systémy, kdy porucha jednoho čidla způsobí výpadek celého systému, což se u lokálních hlavic stát nemůže. Navíc mám místnosti, ve kterých je žádocí topit na vyšší teplotu (sušárna, chodba).
o 17.09.2013, 11:25 | JB
já jsem totiž kdysi měl systém od ety.. už někde kolem roku 94, tehdá se táta ještě podílel na vývoji a testování. A byli jsme s tím doma spokojeni. Na kotli mám takový to chytrý čerpadlo, co kontroluje tlak v systému a podle toho to honí vodu. A opravdu mám různé požadavky na různé místnosti, které se během dne mění. A nechce se mi pořád kroutit hlavicema, když to může dělat samo. Ten danfoss má v sobě každá hlavice vlastní napájení, takže i při výpadku proudu to jede dál. Tenkrát ta eta fungovala dobře, ale v tom domě už nebydlíme, tak bych chtěl něco podobného.
o 17.09.2013, 11:35 | Luke_288
Ted bydlim v byte s jednim termostatem v obyvaku (spojenym s kuchyni). Uzivatelsky total na pytel, jak se pise vejs- chci zatopit vecer v koupelne coz vzdycky znamena hrabnout do termostatu, pridat stupne a po pul hodine nastavit zpet.
Jsem ve fazi navrhu rd a chci jednotlivy mistnosti (kuchyn,obyvak,loznice, 2-3xpokoj a koupelna)regulovat samostatne (casove i teplotne). Existuje jiny reseni nez autonomni termostaty v kazdy mistnosti a na to prislusne upravena otopna soustava? Zadny bezdratovy nesmysly, termostaticky hlavice na batetky apod mi do baraku nesmi.
Moznost, ze bych obihal pokoje a kroutil hlavicema vylucuju, zas nechci bejt otrok topeni.
o 17.09.2013, 20:11 | radek.613
Michall: a teď kontrolní otázka: jak programovatelnými termohlavicemi na radiátorech zajistíš vytápění na vyšší teplotu pro místnost chodby a sušárny, když bude zároveň v provozu pokojový termostat, který vytápění utne dle programu a teplot na něm nastavených? :-D :-D :-D

Ano, "cé" je správně - nijak. Neboť programovatelná termohlavice neobsahuje trpaslíka, který z ní při požadavku na teplo vyskočí a běží zapnout kotel, musí být kotel v provozu stále, aby měly ty hlavice, tedy příslušné radiátory, kde brát teplo. A můžu Ti zodpovědně říct, že v tom případě za sezonu protopíš tolik peněz zbytečně, že se Ti ta lenost pár otočení rukou za sezonu hodně, hodně prodraží :-D
o 17.09.2013, 20:23 | michall
No ano, nijak, proto bych těch pár programovatelných chtěl. Zatím topím pevnými palivy a podle mě to aspoň trochu pomůže k pohodě. Ten termostat je napojený na elektrokotel, kterým topím jen velmi krátkodobě. Kotel na pevná paliva má "stálou obsluhu" :-)
o 17.09.2013, 23:02 | JB
radek.613 - to je dobrá poznámka. Ale já mám plynový kotel s integrovaným bojlerem, takže to stejně běží pořád. Nehledě na to, že jsem ten kotel pár dní pozoroval a on si přidává a ubírá na výkonu sám, případně přestane topit úplně. pak ty hlavice přeci smysl mají, ne?
o 18.09.2013, 08:40 | radek.613 | Upraveno: 2013-09-18 08:43:22
Neběží to pořád, dohřívání vody v boileru je otázka pár pěti - patnáctiminutovek během dne. Oproti tomu trvalý chod kotle bez externího vypínání, tedy jen podle teploty topné vody, dokáže zvýšit spotřebu ply nu až o 30-40% za sezonu, a to jsou sakra tisíce vyhozené oknem. Provozovat on-off regulaci chodu kotle při dnešních cenách plynu podle teploty vratné vody je nesmysl a ekonomická sebevražda. To se pak člověk nediví, že lidem nebývá divné, když jim RWE předepíše zálohu 4k měsíčně na plyn... :-D :-D :-D

Ano, termostatické hlavice smysl mají, obrovský, pokud je člověk používá (tedy nereguluje teplotu v místnosti jako "paneláci" větráním). Mají smysl v tom, že díky nim lze mít v každé místnosti jinou vyhovující teplotu. Ale neřídí zdroj tepla, to nedokážou. Proto je vhodné je kombinovat s externím regulátorem, který ma na starosti řízení zdroje tepla a celek pak sladit ku všeobecné spokojenosti a peněžence....
o 18.09.2013, 14:53 | Freerider
No já zvolil Radkův první stupeň s jednim drátovým termostatem na chodbě. Jediný, co je fíčura, která se mi líbí je ekvitermní regulace.
Mám to nastavený tak, že termostat je na chodbě, která je nejstudenější a dalo to chvilku zkoušení to nastavit tak, aby to fungovalo a funguje to úplně suprově. Holt, když chci přitopit prckovi v pokojíčku, zvednu prdel a jdu otočit kohoutkem - aspoň se projdu a protáhnu si záda, když sedím celej den u PC a nebo v autě :oD
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3395 sekund.