Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Dooostřování fotek Nikon DSLR

o Navštíveno 2030x o
o 23.09.2013, 11:59 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 12:02:10
Mám dotaz na ty co fotí zrcadlovkou Nikon.

Na D60 jsem leta fotil na Standart (nejlepší věrnost barev) s vypnutou funkcí D-lighting. Fotky tak z toho padaly nejlepší a když jsem chtěl něco projasnit ve stínech, D-lighting se dá použít až v PC. Fotky měli i přirozenou ostrost.

Teď s D90 jsem to udělal přesně taky tak, ale ona má u barevného podání Standart ještě možnost přidat ostrost, barvy, kontrast atd. Do toho jsem nešahal, protože barevným podáním mě opět Standart a vypnutý D-lighting vyhovuje nejvíc. Co se mě moc nelíbilo, byla menší ostrost fotek. Možná je to dáno větším rozlišením, ale obecně si na to stěžovalo dost lidí v diskuzích.

Tak jsem včera testoval ze stativu a úplně nejlépe z toho leze JPEG s přidanou ostrostí o +2 stupínky. Až potud by to bylo OK, ale co mě zarazilo, že ona nastavená ostrost ve foťáku má vliv i na RAWy? Jak je to možné? Myslel jsem, že to bude ovlivňovat jen JPEGy?

Má někdo zkušenost? Taky někdo doostřuje přímo ve foťáku? Jde mě aby z toho padali co nejlepší momentky, fotky které za to stojí stejně vyvolávám přes RAW (tam ale nechápu, že to na to mělo taky vliv?).

Díky

o 23.09.2013, 12:59 | Tuner#2
Tak na RAW to logicky vliv nemá, to jen můj program si načetl nastavení z foťáku. Ale i tak mě zajímá zda doostřujete JPEGy přímo v těle?
o 23.09.2013, 13:26 | prohifi.cz
myslim, ze co zvladne udelat PC program, to bych dodelaval az v pocitaci - vzhledem k o dost vetsimu vykonu pocitacu si muzou dovolit lepsi algoritmy
o 23.09.2013, 13:31 | Tuner#2
Milane máš a nemáš pravdu. Ono mnohdy algoritmus výrobce těla je lepší jak cokoliv jiného (viz. moje téma v jakém programu vyvolávat RAWy) a hlavně to řeším pro JPEGy. Když z akce nafotím 500 a víc fotek, tak z RAWu udělám jen 5- 10 kousků co za to opravdu stojí a zbytek použiju jen JPEG pro případnou prezenaci na netu apod. ;) Proto chci aby ten JPEG vypadal tak jak chci rovnou.
o 23.09.2013, 14:03 | Crimson | Upraveno: 2013-09-23 14:04:37
Ano na mém prvním 1000D jsem Jpegy měl také nastavené myslím na +3 z 5ti

ale já to dnes praktikuji trochu jinak než ty, i fotky z akce byt jich je 500 načtu z RAWů,
hromadně poladím a exportuju do sRGB 8bit Jpg viz včerejší RB [ Link ]

mně se zkrátka Jpgy vzniklé v těle nelíbí
o 23.09.2013, 15:49 | LoboCrew
Ma D5100 ma z vyroby Jpegy nastaveny hodne mizerne doostreny - asi kvuli sumu. tak sem si to mirne zvedl primo ve fotaku a je to sakra lepsi. Na raw to samo vliv nema.
o 23.09.2013, 16:18 | 323Marty
Jako Crimson. Fotim jen do RAW a ikdyž mám 500fotek, tak je promažu, než mi zbyde tak 20 - 30 dobrejch a ty si dodělám sám v Capture NX2, kde si vlastně na tom rawu uděláš sám úplně všechno - ten RAW vůbec neni ovlivněnej WB ani Picture Control, ani redukcí šumu.
o 23.09.2013, 16:24 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 16:25:46
323Marty: 30 fotek ze srazu nestačí, tak málo aut a lidí tam nejezdí :)) proto tu běžnou masovku jedu raději v JPEGu "bez práce". V Nikon capture NX2 jde nějak vyvolat více RAWů najednou? Když otevřu víc fotek, tak každá je samostatně a převést jde jen ta co je navrchu a nebo dělám něco špatně?

Crimson: Jo to by byla taky řešení, ale obávám se, že Nikon capture NX2 hromadné vyvolání neumí, respektive určitě ho neumí jeho obsluha a dělat proces vyvolání u velkého množství fotek kus po kuse prostě časově nejde.
o 23.09.2013, 16:45 | Mr.Scully
Myslím, že ty různé "Standard" režimy ve foťáku mají nějaké defaultní nastavení bez ohledu na expozici, takže pro nízká ISO bude asi doostřeny málo a pro vysoká naopak zbytečně moc. Já to neřeším, fotím do RAW a když se mi fotky líbí, tak dám "select all and export to JPEG" a za dvě minuty je hotovo :-)
o 23.09.2013, 17:22 | Crimson
Tuner: musí být nějaké řešení, Nikon neznám, ale jako MrScully,

otevřu 500 RAWů, křivky šum a ostrost už mám přednastavené,takže nic neladím,
na všechny aplikuju Automatický režim, pak Select All a frrrrrr

jen upozornuju, že to chce docela slušnej hardware a 64bit/16RAM minimálně
o 23.09.2013, 20:46 | 323Marty
Tuner: jo jo, samozřejmě, že to jde. Vše je pomocí menu Batch - dávkové zpracování. Je to trochu složitější, ale mám českej návod v PDF, tak bych mohl poslat do mailu, má to cca 11MB. Ale jako Crimson, chce to dobrej comp, jinak u toho zešedivíš :o) A máš recht, ze srazu aut se asi opravdu 30 fotek přinést nedá. Já moc na tyhle reportáže asi nejsem, to sem nikdy nedělal. Můj "rekord" najednou bylo z dovolený přivézt asi 500 fotek a z toho sem pak zpracovával asi 80.
o 23.09.2013, 20:47 | AllInOne
Blbej dotaz, ale kde ma d90 nastaveni ostrosti?
o 23.09.2013, 20:49 | mr.brain
Marty, můžeš ten manuál napostovat sem? :) Nebo mi to taky pošli pls (ale nevím, jestli to projde, přes seznam). Děkuji
o 23.09.2013, 21:13 | Tuner#2
323Marty: Pošli třeba přes úschovna.cz a nebo to hoď na uložto se zámkem a až to sosnem, tak to můžeš smazat ;) Díky moc.

AllInOne: Neke, že jsi nakonec šel do D90? Má to v nastavení obrazu, když volíš standart, vivid, BW apod, tak u standartu dáš ještě jednou šipku doprava a tam toho máš ještě ke korekci poměrně hodně ;)
o 23.09.2013, 23:06 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 23:07:19
Tak jsem vybral pár fotek ze sobotního testu na stavbě. Nesuďte kvalitu/kompozici jako stativ vždy posloužilo něco pevného na co jsem foťák položil ;)

Soubory jsou popsané a jsou řazené takto:

D-lighting ON (měl jsem navoleno Auto)
D-lighting OFF (pro porovnání co dělá to zvýraznění dynamického rozsahu, odtud už celá sekce na OFF)
NEF je JPG vyvolaný v Nikon Capture NX2
+1
+2
+3
+4
+5
+6 jsou vždy po krůčku přidávané ostrosti od základního nastavení

Co by jste z toho zvolili Vy? Já mám tak nějak jasno a zatím nebudu psát co abych neovlivnil "porotu" :)

Ke stažení zde: [ Link ]

Díky všem kdo si najde čas.
o 24.09.2013, 07:23 | 323Marty
Tuner: jakým nástrojem to doostřuješ?? co znamená +1, +2, +3.... ?? Doostřování se provádí přes menu Adjust - Focus - Unsharp Marsk nebo High pass nebo nevim to třetí, to nepoužívám.
Jinak návod je ke stažení zde: je to hned první odkaz hned vedle nadpisu Nikon Capture NX2: [ Link ]
o 24.09.2013, 08:06 | Crimson
Prohlédl jsem fotky,
Lighting rozhodně ON
a ostrost max. +3 pak už to začíná být rozdrbaný
o 24.09.2013, 10:00 | Tuner#2
323Marty: Jak jsem psal, je to nastavení přímo ve foťáku. Jde mě o to aby z toho padal co nejlepší JPEG. U fotek co si s nima hraju z RAWu doostřuju samozřejmě v programu. Takže těch +1 a víc je prostě jeden dílek na stupnici v menu foťáku u profilu standart.
o 24.09.2013, 12:21 | RedBaron
Ve foťáku jsem nikdy vůbec nedoostřoval. Až v NX2 pomocí Unsharp Mask 25/6/6
o 24.09.2013, 13:52 | prohifi.cz
tady jenom doporučené hodnoty pro USM od Kelbyho:
[ Link ]
o 24.09.2013, 15:16 | AllInOne
Tuner#2
Nene, já mám D90 asi 2 roky právě. Díval jsem se na to jak to mám nastavený já (naposledy jsem se v tom hrabal po koupi) a mám to na hodnotě 2
o 24.09.2013, 17:10 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-24 17:10:36
AllInOne: Aha, já myslel, že vybíráš první zrcadlo, nějak jsem netušil, že máš 90tku doma: [ Link ]

o 25.09.2013, 22:27 | Tuner#2
Takže asi nikdo nezareaguje.

Ozzy: Díky za Tvůj čas, D-lighting funguje dobře ve většině případů pomůže i když někdy je projasnění stínů nechtěné (tam to holt zachrání RAW) a ostrost jsem projížděl na víc fotkách a na +3 už se to někde začne rozpadat, takže dám +2 ;)

AllInOne: Teď to čtu znova a koukám, že jsme skončili na stejné hodnotě ;)
o 26.09.2013, 11:28 | AllInOne
Jj. Tehdy se mi to zdalo nejlepsi. Jak rikam, 2 roky sem do toho nastaveni nelezl a zapomnel kde co je.
Upgradoval si na d90 fw?
o 26.09.2013, 11:51 | Tuner#2
JJ jasný, já taky vždy na začátku testuju, vyberu si to nej a pak už do toho nešahám ;) Přehrával za tu verzi 1.00.09 proběhlo to hladce, ale udělal jsem to hned když jsem ho měl půjčený na otestování a bohužel nějaké srovnání před a po nemám :-/
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4714 sekund.