Navštíveno 2030x

23.09.2013, 11:59 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 12:02:10
Mám dotaz na ty co fotí zrcadlovkou Nikon.
Na D60 jsem leta fotil na Standart (nejlepší věrnost barev) s vypnutou funkcí D-lighting. Fotky tak z toho padaly nejlepší a když jsem chtěl něco projasnit ve stínech, D-lighting se dá použít až v PC. Fotky měli i přirozenou ostrost.
Teď s D90 jsem to udělal přesně taky tak, ale ona má u barevného podání Standart ještě možnost přidat ostrost, barvy, kontrast atd. Do toho jsem nešahal, protože barevným podáním mě opět Standart a vypnutý D-lighting vyhovuje nejvíc. Co se mě moc nelíbilo, byla menší ostrost fotek. Možná je to dáno větším rozlišením, ale obecně si na to stěžovalo dost lidí v diskuzích.
Tak jsem včera testoval ze stativu a úplně nejlépe z toho leze JPEG s přidanou ostrostí o +2 stupínky. Až potud by to bylo OK, ale co mě zarazilo, že ona nastavená ostrost ve foťáku má vliv i na RAWy? Jak je to možné? Myslel jsem, že to bude ovlivňovat jen JPEGy?
Má někdo zkušenost? Taky někdo doostřuje přímo ve foťáku? Jde mě aby z toho padali co nejlepší momentky, fotky které za to stojí stejně vyvolávám přes RAW (tam ale nechápu, že to na to mělo taky vliv?).
Díky
Tak na RAW to logicky vliv nemá, to jen můj program si načetl nastavení z foťáku. Ale i tak mě zajímá zda doostřujete JPEGy přímo v těle?
myslim, ze co zvladne udelat PC program, to bych dodelaval az v pocitaci - vzhledem k o dost vetsimu vykonu pocitacu si muzou dovolit lepsi algoritmy
Milane máš a nemáš pravdu. Ono mnohdy algoritmus výrobce těla je lepší jak cokoliv jiného (viz. moje téma v jakém programu vyvolávat RAWy) a hlavně to řeším pro JPEGy. Když z akce nafotím 500 a víc fotek, tak z RAWu udělám jen 5- 10 kousků co za to opravdu stojí a zbytek použiju jen JPEG pro případnou prezenaci na netu apod. ;) Proto chci aby ten JPEG vypadal tak jak chci rovnou.

23.09.2013, 14:03 |
Crimson | Upraveno: 2013-09-23 14:04:37
Ano na mém prvním 1000D jsem Jpegy měl také nastavené myslím na +3 z 5ti
ale já to dnes praktikuji trochu jinak než ty, i fotky z akce byt jich je 500 načtu z RAWů,
hromadně poladím a exportuju do sRGB 8bit Jpg viz včerejší RB
[ Link ] mně se zkrátka Jpgy vzniklé v těle nelíbí
Ma D5100 ma z vyroby Jpegy nastaveny hodne mizerne doostreny - asi kvuli sumu. tak sem si to mirne zvedl primo ve fotaku a je to sakra lepsi. Na raw to samo vliv nema.
Jako Crimson. Fotim jen do RAW a ikdyž mám 500fotek, tak je promažu, než mi zbyde tak 20 - 30 dobrejch a ty si dodělám sám v Capture NX2, kde si vlastně na tom rawu uděláš sám úplně všechno - ten RAW vůbec neni ovlivněnej WB ani Picture Control, ani redukcí šumu.

23.09.2013, 16:24 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 16:25:46
323Marty: 30 fotek ze srazu nestačí, tak málo aut a lidí tam nejezdí :)) proto tu běžnou masovku jedu raději v JPEGu "bez práce". V Nikon capture NX2 jde nějak vyvolat více RAWů najednou? Když otevřu víc fotek, tak každá je samostatně a převést jde jen ta co je navrchu a nebo dělám něco špatně?
Crimson: Jo to by byla taky řešení, ale obávám se, že Nikon capture NX2 hromadné vyvolání neumí, respektive určitě ho neumí jeho obsluha a dělat proces vyvolání u velkého množství fotek kus po kuse prostě časově nejde.
Myslím, že ty různé "Standard" režimy ve foťáku mají nějaké defaultní nastavení bez ohledu na expozici, takže pro nízká ISO bude asi doostřeny málo a pro vysoká naopak zbytečně moc. Já to neřeším, fotím do RAW a když se mi fotky líbí, tak dám "select all and export to JPEG" a za dvě minuty je hotovo :-)
Tuner: musí být nějaké řešení, Nikon neznám, ale jako MrScully,
otevřu 500 RAWů, křivky šum a ostrost už mám přednastavené,takže nic neladím,
na všechny aplikuju Automatický režim, pak Select All a frrrrrr
jen upozornuju, že to chce docela slušnej hardware a 64bit/16RAM minimálně
Tuner: jo jo, samozřejmě, že to jde. Vše je pomocí menu Batch - dávkové zpracování. Je to trochu složitější, ale mám českej návod v PDF, tak bych mohl poslat do mailu, má to cca 11MB. Ale jako Crimson, chce to dobrej comp, jinak u toho zešedivíš :o) A máš recht, ze srazu aut se asi opravdu 30 fotek přinést nedá. Já moc na tyhle reportáže asi nejsem, to sem nikdy nedělal. Můj "rekord" najednou bylo z dovolený přivézt asi 500 fotek a z toho sem pak zpracovával asi 80.
Blbej dotaz, ale kde ma d90 nastaveni ostrosti?
Marty, můžeš ten manuál napostovat sem? :) Nebo mi to taky pošli pls (ale nevím, jestli to projde, přes seznam). Děkuji
323Marty: Pošli třeba přes úschovna.cz a nebo to hoď na uložto se zámkem a až to sosnem, tak to můžeš smazat ;) Díky moc.
AllInOne: Neke, že jsi nakonec šel do D90? Má to v nastavení obrazu, když volíš standart, vivid, BW apod, tak u standartu dáš ještě jednou šipku doprava a tam toho máš ještě ke korekci poměrně hodně ;)

23.09.2013, 23:06 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-23 23:07:19
Tak jsem vybral pár fotek ze sobotního testu na stavbě. Nesuďte kvalitu/kompozici jako stativ vždy posloužilo něco pevného na co jsem foťák položil ;)
Soubory jsou popsané a jsou řazené takto:
D-lighting ON (měl jsem navoleno Auto)
D-lighting OFF (pro porovnání co dělá to zvýraznění dynamického rozsahu, odtud už celá sekce na OFF)
NEF je JPG vyvolaný v Nikon Capture NX2
+1
+2
+3
+4
+5
+6 jsou vždy po krůčku přidávané ostrosti od základního nastavení
Co by jste z toho zvolili Vy? Já mám tak nějak jasno a zatím nebudu psát co abych neovlivnil "porotu" :)
Ke stažení zde:
[ Link ] Díky všem kdo si najde čas.
Tuner: jakým nástrojem to doostřuješ?? co znamená +1, +2, +3.... ?? Doostřování se provádí přes menu Adjust - Focus - Unsharp Marsk nebo High pass nebo nevim to třetí, to nepoužívám.
Jinak návod je ke stažení zde: je to hned první odkaz hned vedle nadpisu Nikon Capture NX2:
[ Link ]
Prohlédl jsem fotky,
Lighting rozhodně ON
a ostrost max. +3 pak už to začíná být rozdrbaný
323Marty: Jak jsem psal, je to nastavení přímo ve foťáku. Jde mě o to aby z toho padal co nejlepší JPEG. U fotek co si s nima hraju z RAWu doostřuju samozřejmě v programu. Takže těch +1 a víc je prostě jeden dílek na stupnici v menu foťáku u profilu standart.
Ve foťáku jsem nikdy vůbec nedoostřoval. Až v NX2 pomocí Unsharp Mask 25/6/6
tady jenom doporučené hodnoty pro USM od Kelbyho:
[ Link ]
Tuner#2
Nene, já mám D90 asi 2 roky právě. Díval jsem se na to jak to mám nastavený já (naposledy jsem se v tom hrabal po koupi) a mám to na hodnotě 2

24.09.2013, 17:10 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-09-24 17:10:36
AllInOne: Aha, já myslel, že vybíráš první zrcadlo, nějak jsem netušil, že máš 90tku doma:
[ Link ]
Takže asi nikdo nezareaguje.
Ozzy: Díky za Tvůj čas, D-lighting funguje dobře ve většině případů pomůže i když někdy je projasnění stínů nechtěné (tam to holt zachrání RAW) a ostrost jsem projížděl na víc fotkách a na +3 už se to někde začne rozpadat, takže dám +2 ;)
AllInOne: Teď to čtu znova a koukám, že jsme skončili na stejné hodnotě ;)
Jj. Tehdy se mi to zdalo nejlepsi. Jak rikam, 2 roky sem do toho nastaveni nelezl a zapomnel kde co je.
Upgradoval si na d90 fw?
JJ jasný, já taky vždy na začátku testuju, vyberu si to nej a pak už do toho nešahám ;) Přehrával za tu verzi 1.00.09 proběhlo to hladce, ale udělal jsem to hned když jsem ho měl půjčený na otestování a bohužel nějaké srovnání před a po nemám :-/