Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Stavím, stavíš, stavíme - zateplení/fasáda

o Navštíveno 10433x o
o 07.04.2014, 21:06 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-04-07 21:08:19
Pomalu, ale jistě začínám řešit zateplení, fasádu a různé technické detaily s tím spojené. Postaveno máme z klasiky Ytong 375mm P2-400 (ne Lambda) a jako nejlepší materiál na zateplení se mě jeví 100mm Multipor i když třeba projektant mě od něj spíš odrazuje. Mám spoustu dotazů a vezmu to v bodech aby to bylo přehledné a někdo znalý třeba jen jednoho bodu mohl odpovědět:

1. Jaký materiál by jste na dané zdivo vybrali Vy? Multipor se mě líbí hlavně pevností, máme přízemní domek a určitě to bude odolnější na opření kola či míčové hry jak polyš byť zpevněný lepidlem/perlinkou. Projektat mě ale tvrdí, že rosný bod v multiplu dělá neplechu a je na to lepší polyš, který je nenasákavý a „vytlačí“ ho ven. Zase jsem viděl ale hodně domů s polyšem co mají severní stranu domu flekatou. A teď kde je pravda a co bude fungovat lépe?

2. Základ mám se zdivem v jedné rovině. Izolace je bohužel odříznuta zároveň se základovou deskou a není tam ponechán materiál na zahnutí nahoru tak jak je v přiloženém nákresu. Je to problém a mám ho tam min. dovařit (není k čemu) a nebo to jen natřít hydroizolačním nátěrem?

3. Zateplení základu se dělá XPS polystyrenem (růžový) že? Jakou zvolit tloušťku a o kolik přetáhnout zateplení přes terén? Výška čisté podlahy uvnitř domu je 20cm, kolik tedy udělat ten spodní sokl? Přetáhnout ho výš než je čistá podlaha uvnitř? Okolní terén je na horní straně domu zároveň s hydroizolací domu a na spodní se bude ještě kus dovážet + přijde chodník/zámkovka.

4. Na horní hranu polystyrénu se pak dává nějaký základový plech pro zateplení. Jsou tam nějaké speciality/provedení plechu/výrobce a nebo čemu se vyhnout? Ten plech dát napřed podle provázku/váhy a až od toho navazovat nahoru/dolů? Nebo čím začít?

5. Spodek XPSko pak natáhnout lepidlem (+ perlinka?) a po nátěru barvou dát nopovku a obsypat štěrkem? Cca. 20cm do šířky bude štěrk, pak už bude obrubník a chodník/trávník.

6. Jak se lepí desky multipor? Někdo tu psal, že to dělal. Povrch srovnám brusem, ale jinak je to rovně vyzděné. Lepí se to plošně (natáhnout zubem) a nebo jen bodově? Styčné se nemažou to vím.

7. Jaké kotvení použít? Má někdo konkrétní zkušenost jaké kotvy poměr výkon/cena?

8. Jak na detaily u okna? 10cm se mě k rámu nevejde, tam bych potřeboval tak 4 – 5cm. Koupit taky tenčí multipl a nebo to kombinovat s polyšem? Což se mě moc nechce. U rámu nalepit taky APU lišty jako jsem to dělal uvnitř na ukončení omítky?

9. Venkovní rohy domu a oken zalištovat? Jaké hrany použít? Kov/plast?

10. Jak na světla a zásuvky? Světla, respektive hmoždinky asi drží rovnou v multiplu ne? Takže jen udělat díru na kabel, nechat ho vytažený ven a pak nakonec osadit světlo na hmoždinky?

11. Na zahradu mám na dvou místech vytažený kabel, ale možná na jednu ani nedojde. Jde udělat do zateplení nějaká skrytá krabice kam smotat kus kabelu a nechat to zatím „zavřené“ bez osazené venkovní zásuvky? Zatím je nezapojený i v rozvaděči.

12. Jak postupovat dál? Ytong sice na stránkách doporučuje nějaké omítky, ale je toho mraky a rád bych znal praxi. Je třeba perlinka? Jakou maltu/lepidlo? Probarvenou fasádní omítku a nebo to udělat šedé omítkou a pak to „vymalovat“ barvou? Jakou značku? Poslední dobou dost vídám flekaté/vybledlé domy, tomu bych se rád vyhnul.

13. Jak na detail zdiva a vjezdu do garáže? Přikládám foto současného stavu. Jedna varianta je to zbetonovat mírně do šikma až na hranu základové desky a na to buď dlažbu a nebo to jen natřít v barvě v které bude sokl. Od hrany základu pak bude někdy v budoucnu vyskládaná zámkovka, zatím tam bude jen štěrk. Druhá varianta do betonu položit zámkovku mírně šikmo a za základem na ní volně navázat opět zámkovkou. Kanálek tam asi ani neplánuju, spár bude od vrat pryč.

14. Jak udělat nakojení chodníku + asi jednoho vyvýšeného schodu do domu? Udělat to ze zámkovky přetažené až ke dveřím s tím, že současnou situaci jen polepím lepenkou kvůli izolaci/nebo opět jen nátěr? U toho práhu kde to bude částečně ještě nad základovou deskou to podbetonovat? Podle mě se zámkovka bude chovat jinak než deska. Je otázka zda pro ten jeden stupínek dělat nějaký základy do hloubky a nebo to položit takhle na povrch? Povrch je utaženej už přes 2 roky takhle a nic nesedá, takže by se to už měnit nemělo.

Díky všem za rady, klidně i na jednotlivé body vždy s číslem ;)

foto k příspěvku  od Tuner#2

o 07.04.2014, 21:09 | Tuner#2
Současný stav horní strana domu

o 07.04.2014, 21:09 | Tuner#2
Vjezd do garáže

o 07.04.2014, 21:10 | Tuner#2
Vchod do domu.

o 07.04.2014, 21:48 | Luke_288
Ad multipor [ Link ]
Je tam popsany vsechno, pokud nema podklad na hovno odtrh, tak se jenom lepi.
Pod fasadu perlinku a ja osobne, pokud bych vedel, ze o to budu opirat kola apod tak bych tam dal pancerovanou.
Jinak teda nevim co na tom kdo vidi a jestli to ma o tolik lepsi tepelny vlastnosti nez polys nebo vata. Zateplovali jsme tim hektar stropu v garazich a ten matros je hrozne "mekkej a krehkej" coz u stropu bylo jedno, ale osobne bych to nechtel.
o 07.04.2014, 21:54 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-04-07 21:56:48
Katalog mám tištěnej z výstavy, mě zajímala praxe...

A co se týče pevnosti, tak mě to teda lepší jak polystaren přišlo a kola/míč bude spíš aplikovat prcek něž já... Tepelné vlastnosti to lepší nemá, ale líbí se mě to tak nějak víc než to "zavřít" polyšem.
o 07.04.2014, 22:09 | Luke_288
Tak praxe by mela respektovat ten technologickej postup co jsem postoval. Pokud ti nejakej ferda rekne, ze je zbytecny to lepit plnoplosne, ze on to uz mockrat lepil na buchty , tak je zadelano na kix.
Pevnostne je to samozrejme lepsi nez polys/vata, ale perlinku neusetris (jinak hrozi ty mapy kopirujici spary), cenove nevim, pracnost multipor vs kolma vata vs polys bude asi podobna a jak rikam, vzhledem k detem bych dal pancerovanou perlinku (resp ja ji budu davat)
Takze bych si nechal spocitat penize, rosnej bod a od toho bych se odpich
o 07.04.2014, 22:27 | tappaja
Kdyz pominu ten Ytong (zbytecne tlusty), tak je 10cm malo, spocitej si, kam ti bude vychazet rosnej bod [ Link ] a podle toho se zarid. Ale jak rikam, mas tlusty zdi, kdyz das 14cm polys, budes mit siroky parapety. Za me je 10cm dodatecnyho zatepleni malo. Musim dat zapravdu brachovi, trend jsou tenky zdi a zatepleni zvenku co nejvetsi. On ma tusim 17cm cemento-piskovy tvarnice a 25cm zatepleni.

1. Vy*er se na multineco, jdi do normalniho fasadniho polyse, pokud bys chtel neco extra, jdi do toho grafitovyho. Co nejvetsi tloustka pujde...

2. Ti moc neporadim, mel jsem izolaci zahnutou dolu a po ni udelali zatepleni soklu.

3.XPS, perimeter... Mel jsem zateplenou desku, perimeter=sokl je na hranu cistych podlah tusim.

4.Dava se soklova zakladaci lista, klinkuje se to do vahy.

5.natahli mi perlinku, dali Weber marmolit a k tomu budu delat kolem baraku zasyp ze sterku. Nopovku nemam, je tam ten perimetr, kterej je rozvnou do zeme.

6.nevim jak se lepi multipor, ale ja sem chtel lepeni na penu (TYTAN -SELENA), kvuli zatizeni fasady a cistote provedeni. Mimo to je pena izolant...

7.pouzil jsem talirky, koupil jsem frezu a dlloouuhhyy pozink srouby. Mam system Durisol, takze se kotvilo jen v rozich a sroub sel do ty drevocementovy desky

8. pouzij polys a nevymejslej :) APU listy jsem pozadoval vsude, kde bylo zakonceni nebo prechod. Nad oknama s okapnickou.

9.zalistovat, pouzili hlinikovy rohy, cet sem, ze lepidlo s tim nejak reaguje, ale plast se loupe, takze si nevyberes. Ale prej je ALU OK

10. Ja jsem odfrezoval do cisty omitky diru na kulatou krabicku, tu jsem ukotvil jednim dlouhym sroubem do drevocementu a zafixoval do lepici peny a pohoda. Jo a delaji se spesl tunely s polystyrenem, preruseny TM, na zasuvky, vypinace. Mam tak delany zasuvky. Tak se daji udelat i zaslepky na ty kabely. viz 11.

11.Ale asi bych ten drat zapustil, sroloval pod omitku, pretah perlinkou a zameril si pozici. V budoucnu jen poklepem zjistis, kde je a vytahnes si ho.

12. Perlinku pres polystyren, bral sem VERTEX R117/145g/m2, lepidlo Den Braven QUARZ fasádní flex, silikonova probarvena omitka WEBER.

13. Me kdyz lili podlahu (Cemflow), tak to pretahli az ven. A pak mezi podlahou a zamkovkou je 2cm XPS. Az budu mit naladu, pres ten XPS pujde nejaka nerez lista. Kanalek nemam, je vyspadovano od garaze.

14.nejak si to nedovedu predstavit :)
o 07.04.2014, 22:40 | Luke_288
Nemyslis vapenocementovy tvarnice? Ty se nedaj ohledne unosnosti s ytongem srovnavat. Vpc je uz snad od 15cm tl nosna.
o 07.04.2014, 22:56 | tappaja
Jo jooo, to jsou ony... Proste je to pomalu jak beton, presny zdeni, vznikla pevna skorepina, kdybych dnes stavel, sel bych do tohodle systemu...
o 07.04.2014, 23:17 | cupra.165
Proc Honzo nechces misto polystyrenu vatu? Ja mam na baraku rockwoll 15cm,ktery ma vlastnosti jako 18cm drivejsi vata a jsem spokojeny,stejne jako barak
o 08.04.2014, 07:07 | Luke_288
Tapp: jasny, o tom jsem taky premejslel. Ma to obrovskou objemovou hmotnost, super tepelne akumulacni vlastnosti, takze ani to zatepleni bejt nemusi tak masivni, ale na ty vetsi uz potrebujes k manipulaci mini jerab a drazky pro rozvody jsou diky tvrdosti narocny a moc mi nevychazela cena.
Ad zatepleni- ja budu zateplovat 15kou vatou, nejspis kolmy vlakno.
o 08.04.2014, 20:39 | Long
Kopos prvky na montaz elektro do zateplene fasady

[ Link ]
o 09.04.2014, 18:56 | Tuner#2
Luke_288: Rosný bod mám spočítaný i s 5cm, že by to mělo být OK, ale co člověk to názor a co se týče praxe stavěli jsme dle selského rozumu a zatím ani jedna prasklina narozdíl od těch dodavatelských rychlokvašek od "profíků". Stavebnictví je jedna velká džungle a bohužel dnes většina profesí fušéři...

cupra165: Vata mě je stejně nesympatická jako polyš. Kdyby stavěl dnes od znova, tak jsem sokl vyřešil přesazením první řady tvárnic a zdil jsem z Ytongu Theta 499mm (cena za hrubou by se až tak nelišila). To už žádné zateplení nepotřebuje, zeď i z venku pevná a žádné sraní s lepením a strachováním kam vyjde rosný bod a kdy mě zateplení odpadne/začne plesnivět a nebo ho vyklovou ptáci.

tappaja: Díky moc za Tvůj názor. Silnější vrstvu než 10cm nedám kvůli již hotovým okapům a dalším věcem. Ohledně toho rosného bodu a odkazu, vůbec se v tom nevyznám co je dobře a co ne. Kdyby jsi měl chvilku, zkus zadat tohle:

Moje skladba od vnitřku je cca. 2mm štuk, cca. 8mm omítka vápenocementová 651, zdivo P2-400 tloušťky 375mm a pak otázka co. Kdyby jsi dal lepidlo + 100mm zateplení (multipor/polyš) a na to lepidlo, perlinku a fasádu. Město je Rokycany a topíme na cca. 21°C.

o 09.04.2014, 18:57 | Tuner#2
BTW co říkáte na založení zateplení na latě? Vyjet od latě nahoru, zafixovat a pak latě sundat a udělat spodní polyš soklu? Odkadne tím zakládací prifil, který tak jako tak dělá tepelný most a jinak tam k ničemu není.
o 13.04.2014, 15:57 | Dudelina
Multipor moc neznám, šel bych asi do polyše.

Úplně nevím, jak Tě může vycházet 5cm polyš - mně to vychází, že rosný bod je v Ytongu a hlavně vnější strana Ytongu jde pod 0°C.

Rohy kovový.

Na okna APU lišty.

XPS-ko natáhnou lepidlem a marmolitem jen tam, kde to bude vidět. Jinak vodu netahá a je zbytečný s tím cokoli pod zemí provádět.

Omítku probarvenou alespoň silikát. Weber, BASF, prostě něco aspoň trochu značkovýho.

Zásuvky - zabudovaný řešit systémově [ Link ]

Schod když aspoň kousek zakopeš, prd se Tě stane :)

Zakládání zateplení: Klidně na lať, to je v podstatě jedno, ale zakládačka má výhodu, že tvoří okapničku pro odkap vody.
o 21.05.2014, 22:02 | Freerider
K tomu Multiporu. Lepi se to na maltu, kterou jsme roztahovali klasickym hrebinkem na desky. Lepili jsme to klasicky na kriz s prevazovanim rohu. Idealni je ocistit komplet zdivo hlavne treba od obcasnych cakancu lepidla, pokud neudelas, blbe se to lepi. Obrovska vyhoda je, ze se to dobre brousi, takze nebyl problem desku upravit. Reze se to klasickou pilkou (aspon tedy my to tak rezali), prodavaji na to myslim i pilku spesl. Lepidlo drzi, pokud je to na suchym zdivu. Pokud to bylo nekde vlhky,musela se deska chvilku pritlacit, aby prilnula.
Jinak pokud nekde byla nerovnost na ytongu, nalepilo se to pres ni a do late se zabrousila ta multiporova deska.
Zateplovali jsme s tim i strop. To byla pohoda jako prase. Akorat nakotvit to do spiroly byl docela orisek. Ale myslim, ze by to drzelo i bez toho.
Jinak - fasadu na to natahoval az na jare a ani to nijak zvlast chlapi nebrousili. Co na to dal netusim.
Nevim,co to stalo,ale bylo to o trochu drazsi nez polys.
Nicmene, muzu mu napsat o cenu, na kolik to vyslo.
Nejsem odbornik, spis laik, kteryho to bavi :-)
o 21.05.2014, 23:09 | Tuner#2
Super, díky za info.

Zeptej se prosím jak na cenu, tak mě zajímá ta fasáda. letos bych to taky rád nalepil a fasádu až možná příští rok. Někdo říká dát to do lepidla s perlinkou a nechat zas vyzrát, zeptej se co udělal on a zda to něco dělá/nedělá. Díky.
o 21.05.2014, 23:09 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-05-21 23:10:26
Dudelina: I Tobě moc díky, přečetl jsem ráno na tabletu a zapoměl večer poděkovat.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3283 sekund.