Navštíveno 8672x

Co je přesně toto a k čemu to slouží? Je to na dost místech, tady na fotce je to např. u přechodu pro chodce, semafor je až nějakých 300 m dál, je to u Pol. Akademie...
A pak ještě takové ty malé červné s diodami, co ukazují třeba u tram, kam je vedena výhybka, ale viděl jsem je třeba jen na sloupech osvětlení u křižovatky, kde jezdí jen nekolejová vozidla a tam nevím, co to je, umí to ukázat / \ a rovně l... Díky :-)

24.04.2014, 12:47 |
tesil Tak tam jezdi trolejbus?

24.04.2014, 13:34 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2014-04-24 13:37:50
kdepak, tady jezdím jen BUS, a je to na dost místech, kde jezdí jen auta a BUSy... Taky jsem si říkal, že by to mohlo být na snímání BUS a aby jim to dávalo zelenou pro rychlejší průjezd, jako je to u TRAM, který ovlivňují na některých křižovatkách přednost a tak mají TRAM - dříve jim skočí volno, ale konkrétně tady je to dost daleko od semaforu, navíc před semaforem je ještě zastávka BUSu, a že by to měli přesně vypočítaný časově, aby to za nějakou dobu po sejmutí BUSu tady to tam hodilo zelenou mi moc nesedí :-( Navíc když vím, že debilní El-todo je trapný a neumí nastavit vůbec nic, natož semafory, v dnešní době mi přijde, čím více techniky, tím to víc kurví, viz. křižovkatka pod poliklinikou Modřany - Generála Šisky, tam třeba nepustí auta doprava, i když z protějšího směru nic není v odbočovacím pruhu doleva.... Ale přijde mi, že teď se s těmito čidly roztrhl alespoň v Praze pytel na 2-3 km i tady u Lhotky a ve směru na Modřany jich je asi 5... A pokud pro BUS, tak když jede NA, tak ho to taky sejme?

24.04.2014, 13:55 |
AR tak pokud to snima busy tak ty zřejmě budou mít i nějaký odpovídač takže když je NA tak asi neřeší ;)
No, vypadá to v tom okénku, že jsou diody, tak jsem spíše myslel, že to vysílá paprsek a je nastaven v nějaké výšce nebo úhlu, na to by přeci u BUS snímač - odpovídač nemusela být taková krabice, by stačilo něco menšího... a navíc stále, je to dost daleko od semaforu :-( No jsem zvědav, zda někdo opravdu zná a ví, jak to funguje :-) A pak ještě ty malé černé diodové svítící krabičky?... A nebo jestli je to jen pro měření intenzity dopravy, monitoring, jaká auta tam jezdí?
Tady je lépe vidět, že tam v tom okénku jsou diody bo co přesně...

24.04.2014, 14:46 |
fredh A neni to zarizeni k tomu, ze kdyz se bus blizi k semaforum, tak aby rychleji naskocila zelena? Pro zrychleni mhd.

24.04.2014, 14:53 |
AR HT: ty černé karbičky s diodovými šipkami jsou pro výhybky buď pro šaliny a nebo pro trajfy
DORIS – dopravní řídicí a informační systém tramvajové dopravy
Dispečerský systém DORIS slouží ke sledování provozu tramvají v Praze. Kontrolní body trati (důležité zastávkové označníky, výjezdy z vozoven, aj. ) jsou vybaveny tzv. inframajáky, které při průjezdu vozidla komunikují s modulem (IRCOM) umístěným na každém vozidle. Informace o průjezdu je vozidlovou radiostanicí systému TETRA následně předána do informační centrály. Na provozním dispečinku tramvají, ve vozovnách a na střídacích bodech mají dispečeři možnost v reálném čase sledovat polohu všech vozů v síti, stejně jako jejich odchylky od jízdního řádu. Naprostou samozřejmostí je přehledná vizualizace dat klientem systému DORIS. Systém je dále propojen s vybavením dispečinku pro radiofonní komunikaci s řidiči. Výstupy systémů Doris a Audis jsou také zpracovávány systémy Policie ČR.
ze by?
AR: jj, to jsou, ale třeba taková krabička je i tam, kde nejsou koleje pro TRAM, třeba na křiž. Novodvorské, a tam fakt TRAM nejezdí, proto se právě divím, proč je to i jinde...
tappaja: tak zřejmě to rozšířili na na BUS, protože to tedy není jen u TRAM, na Lhotecké ul. rozhodně TRAM nejezdí :-)
Navíc včera jsem koukal na idos na spoj a ukazovalo mi to u BUSu jedoucí z Letňan na Kbely, že má zpoždění 2 minuty, což jsem docela čučel a viděl poprvé. To, že to je u vlaků, to vím, ale včera jsem to prvně viděl i u autobusu...
Trochu něco asi tady:
[ Link ] [ Link ] [ Link ] =_

25.04.2014, 11:35 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2014-04-25 11:36:02
P.S. Už jsem se toho před pár roky všim(konkrétně v Praze z Proseka na Střížkov) a taky mě to zajímalo..ale nenašel jsem žádnou informaci.

25.04.2014, 12:10 |
Pekys když už jsme u krabiček u silnic, tak kolikrát jsou ještě takový malý krabičky, např. na jižní spojce za lanovým mostem směrem na P-9, každá pro jeden pruh. Není to kamera, nemá to blesk. Co je to?
a další dotaz, na co jsou třeba na Vypichu, nebo někde i na D1 ty červenobílý koule na vedení vysokýho napětí?
Pekys: ty koule na drátech jsou kvůli vrtulníkům. Na Vypichu přistává letecká záchranná služba.
jj, koule na vysokém napětí je proto, aby dráty byly vidět, je to často nad dálnicí apod., ale tuším, že je to hlavně u vysokého napětí, a asi nejen pro vrtuplkíky, mnohdy je to docela vysoko, že i nějaký ultralight by se mohl do nich trefit.

25.04.2014, 15:29 |
Ravo ty koule jsou tam přesně jak píší nademnou kvůli vrtulníkům a obecně letadlům. A proč jsou jen nad dálnicí apod. a o kus dál ne?
Protože u malých letadel a vrtulníků obvykle není avionika pro let za snížené nebo nulové viditelnosti (tzn. na přístroje), takže když nastane znenadání mlha že by se dala krájet, zkušený pilot nezačne panikařit a sestoupí tak nízko jak jen může a najde si nějáký vizuální bod v krajině za pomocí kterého se začne navigovat (obvykle řeky, dálnice atd.) a podle nich letí a ví že ho třeba D1 dovede do Prahy a tam už je to zpropadený letiště ;-) No a při tom nízkém letu nad dálnicí mohou být dráty VVN docela problém, pokud je včas neuvidí...
Ještě by to mohlo sloužit pro Integrovanný záchranný systém, k ovládání semaforů, pro rychlý průjezd křižovatkou.
Je to ovladani semaforu pro MHD...

28.04.2014, 09:19 |
Pekys Veider, HT, Ravo: díky za vysvětlení. Teď mi dochází že možná i kvůli nouzovýmu přistání, či zrovna na Vypichu a velkejch křižovatkách kvůli přistání vrtulníku.
Minulý týden jsem jel po výpadovce z Plzně do Klatov a někde u nájezdu na dálnici D5 je tam na začátku svodidla upevněná kovová krabička, která tuším nějak bliká nebo tak něco (upozornila mě na to přítelkyně, já jsem to v rychlosti postřehnul jen zběžně)... doufám, že to není radar, ale jen nějaký detektor něčeho nebo to něco počítá?
(Mám totiž pocit, že na té rovné přehledné dvouproudovce je devadesátka a to jsem tam teda nejel ani náhodou...)
Kdyz ani nahodou, tak se nemas ceho bat :-D
A tohle je co, to nad značkou Hlavní silnice, jak tam svítí jako doprava? Vím, že to svítí i rovně nebo doleva, tramvaje tu nejezdí, jen BUS, ale tady zrovna žádný nejel a i tak to svítí doprava. Bude to nějaký informační baznecht, že bych třeba informace využíval i já? :-D

16.06.2014, 15:27 |
AR vypadá to jako signalizace přehození výhybky tram/trajf ale když tam nic takového není tak je to divné ;)
Výhybky mají červeně a tak 3x větší a většinou to i bliká. Právě vůbec nevím, co toto může signalizovat, třeba to někdo vědět bude ;-)

16.06.2014, 17:41 |
AR výhybky blikají když se přehazují, teda aspoň u nás, pak už jen signalizují kam jsou přehozeny ;)
toto je konkrétně křižovatka ul. v Praze Novodvorská x Zálesí, ale takovýchto světýlek je všude hafo....