Navštíveno 2116x

17.05.2014, 09:58 |
AR Potřebuju mimojiné do prováděcích plánu zakresli veškerou elektroinstalaci co hodláme v baráku mít a tak bych vás rád požádal o radu:
1. Jak a kde instalovat oknenní kontakty resp. přípravu pro ně. Nechat je zabudovat do oken je za raketu, tuším si oknaři řekli 2ku za okno, takže to budu řešit nějakým vnějším. Udělat si krabici k oknu nebo jen nějakou vývodku?
2. Jak s PIR čidlama, jak je nevhodněji umístit pro detekci pohybu?
3. Přemýšlím i nad přípravou pro zavěšení telky. Jaká je nejideálnější výška? Udělat si do pozice zavěšení i zásuvky nebo je tahat protrubkováním dolů? Jakou ideální velikost té protahovací trubky/kanálu?

17.05.2014, 10:24 |
Alííí Kdyzmas PIR cidla, proc nicit design oken s krabickama? Pir cidla davaji elektrikari proti oknum, a nastavi si je sami, ne? Vyvedes jim jen kabely v rohu u stropu...
Vysku TV asi podle vzdalenosti sedacky, ja mam asi 4m a vysku asi u prsou.
Zasuvky jsem si dal dolu, zapomnel na trubku a ted mi tam visi kabely. Kuwa. S prumerem neporadim, ale ve zdi je to fuk, klidne 3x 50mm, ne?
Jde o to jestli ty okenni kontakty jsou k zabezpecovacce nebo jen k indikaci nezavreneho okna.
Osobne pokud zabezpecovacka, tak bych obetoval 2K za okno nez bastlit pak na ram at je to integrovany a schovany. Zas takovej ranec to neni a jestli resis +x tisic za komin, prisavani k digestori apod, tak na tomhle bych nesetril.
Jinak vseobecne bych na stavebni dotazy doporucil tzb.info (pri odhlednuti od par "chytraku") a vzt treba airforum. dostanes tam mnohdy fundovanejsi odpovedi nez tady.

17.05.2014, 11:19 |
AR Luke_288: primárně pro řízení a detekci zavřeno/otevřeno. Jako ono se dají sehnat i pro zapuštění ale to by se montovalo asi blbě neb okna budou finálně osazena. No a mě teda 2ka za čidlo přijde kurva hodně když samotné čidlo má cenu tak 100-200kč.
Neřeším x tis za komín, stávající skládačka je za cc 35t a ještě nabídli jiný typ pro přisávání nic víc a to co sem koukal normal ceny.
Zasuvka za TV je nesmysl, kdyz budes mit plochej drzak ani ji tam nezapojis. Urcite kanal + dve 90° kolena velikosti 100x50mm dolu kde budou i zasuvky schovane za TV stolkem.
Jinak me pobavilo doporuceni na tzb.info... Chodil jsem tam celou stavbu a i ted kdyz resim zatepleni jsem tam daval dotaz a chcipnul pes. A kdyz uz nekdo pise, tak je to nejaky zamindrakovany chlap s radoby pasivnim domem a vse co je jinak je spatne. Jedine co se umi je ohanet nejakyma tabulkama, ale selsky rozum chybi...

17.05.2014, 14:20 |
Luke_288 | Upraveno: 2014-05-17 14:22:16
Me by zajimalo, jestli by se treba tady nasel nekdo, kdo by z vstupnich udaju aspon nahrubo zkontroloval potreby a spotreby tepla na vytapeni a TUV- tezko. Tam se nasel clovek, co mi vysypal cisla temer se shodujici s vypoctama myho projektanta. Ale chapu, ze kdyz tam neporadili tobe, tak to tam stoji za houby. Staci vedet jaky 2-3lidi odfiltrovat, stejne jako tady.
Navic je tam spoustu fajn clanku.
Edit: a samozrejme musi mit clovek svuj rozum

17.05.2014, 19:12 |
AR ok telku sem zatím nevěšel tak nevím kolik tam bývá průměrně místo. Takže vše protahat kanálem k zásuvkám?
mno tzb co sem házel dotaz tak taky vesměs nic :( možná něco více odborného
Luke_288: Články jsou OK to bez debat, ale fórum úplně k hovnu. Když už jsem se radil, tak tady a nebo na virtu, protože tady se to dozvím od lidí z praxe a ne od nějakého teoretika, který by doma nejraději nevětral...
Kanál dát hned nad zásuvky aby se schoval i za nízký stolek a vyvést do výšky v jaké bude TV (to je hodně individuelní a záleží i na sedačce). Někdo sedí na moderní pomalu na zemi, my jsme si na sedačku vybrali z 5ti rozměrů ten 4. nejvyšší aby se z toho dobře vstávalo. Počítej že tím musí projít 3 kolíková flexi šňůra na 230V, v minulosti scart, dnes HDMI, anténní kabel, UTP a kdo ví co do budoucna. Proto je lepší mít velikostní rezervu než za dva roky sekat.

17.05.2014, 22:17 |
AR mno uvidím zda mi tam něco takového dokážou namontovat, jinak to budu muset pořešit sdk předstěnou. jen jak tu výšku? Sedačku máme vybranou od phase(
[ Link ] ). Je nějaký vzorec pro doporučenou výšku? jako třeba 1m na sedák apod? Tipuju aby to bylo v idální rovině oční?
a k instalaci držáku, stěna bude ze SDK, je nutné přidat nějakou výztuhu? Zatím tam bude viset obyč lcd a do budoucna kdo ví

17.05.2014, 22:20 |
AR Další věc, co venkovní pohybové čidla? něco na rozsvícení světel u vchodu atd. aby si člověk nerozbil držku než se dojde k vyppínači ;) jako na něco bude elektronika ale i tak bych ji rád vhodně doplnil čidly.
Comet byl taky naším favoritem do doby než jsme zjistili jeho cenu a posadil se do Amáta od Aksamite... Ale k věci, změř si výšku očí když pohodlně sedíša tam by měl být střed TV (nebo její 2/3). Otázka vyztužení je podle typu držáku, pokud bude jen plochý na zeď, tak se to v sádroši obecně udrží, pokud ale bude vytahovací od zdi s možností natočení, tak rozhodně udělat výztuhu deskou/hranolama, atd. Čidla mám obyč Panlux za asi 150,- a funguje to.
Tak pohybovy cidlo ke vchodu, ja mam naplanovany jeste na rohy baraku aby to v noci rozsvecelo svetla kdyz pujdu po zahrade.
Stejne pocitej s tim, ze na papire nikdy nedoresis vsechno a spoustu veci te napadne az pri stavbe.

17.05.2014, 22:47 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-05-17 22:48:53
Ještě bych dodal, že před garáží mám jedno čidlo na LEDkový halogem a zároveň je to propojený na vypínač v garáži. Běžně to funguje na senzor nastavený na cca. 2min., ale když chci umejt auto a nebo vyložit velký nákup tak si to v garáži přepnu a halogen jede stále ;) Zatím jsem neměl potřebu na elektorinstalaci nic měnit, jak už jsem psal, chce to znát přesné dispozice nábytku a rozmístění a jen tak nebudeš mít zásuvku za sedačkou apod.

18.05.2014, 13:33 |
AR luke_288: no tak ja musím co nejdukladněji promyslet dopředu jinak to je docela problem, barák se doveze komplet s venkovní fasádou.
t2: jo tahle kombinace je fajn, zapínání na čidlo a když je potřeba tak doplněno vypínačem.

18.05.2014, 14:16 |
AR Mno a ještě mě napadá, jak stožár na anténu/sat? Jaké je ideální místo? Na střechu něbo někde na fasádu? Střecha je valba takže není štít.

19.05.2014, 13:09 |
DaveF | Upraveno: 2014-05-19 13:11:01
Mě TV vyšla ideálně na 1000mm (vodorovná osa) podle nábytku a sezení/ležení :-) tj. šrouby nastavitelného držáku ve výšce 900 a 1100mm.
Bohužel při stavbě jsem to naplánoval o 30cm výš, takže 47ku LCD mi na výsuvném držáku drží jen SDK + uprostřed je rastr, ale zdá se to v pohodě.
Pro kabely jsem použil nějaký plastový elektroinstalační žlab a nahoře a dole SDK krabice s uříznutým dnem, prostě co bylo doma.
Scarty už se naštěstí netahají ale i tak je tam 8kabelů - nap, anténa, ethernet, USB, 3 x HDMI, audio out (cinch ze sluchátek) takže bych s tím počítal aby ty konetory prošly.

19.05.2014, 13:16 |
DaveF

19.05.2014, 13:17 |
DaveF

19.05.2014, 13:18 |
DaveF co s tím bordelem dole jsem ale nevymyslel .-)

19.05.2014, 13:50 |
AR No bordel pěkný ;) na tohle sem alergickej takže kravatky a hezky svázat ;)