Navštíveno 3002x

10.06.2014, 09:33 |
PlusOne | Upraveno: 2014-06-10 09:34:28
Nazdar vespolek.
Včera jsem seskládal nové PC, a řeším záhadu.
PC jsem normálně zapnul, vše potřebné nainstaloval, restarty no problem, režim spánku no problem, ale jakmile se PC natvrdo vypne (přes Windows nebo tlačítkem), nedá se znova zapnout.
Workaround: vytáhnout napájecí šňůru ze zásuvky, propojit vidlici a přitom podržet Power tlačítko na 2-3 sekundy. Pak můžu znova zapojit, a vše normálně běží, jakoby se nechumelilo.
Teorie je taková, že se někde špatně vybíjí nějaký kondenzátor, který mi nedovolí po vypnutí PC ihned znova zapnout. Mám podezření na KO zdroj - ten jediný nebyl nový, použil jsem jej ze starého PC - jedná se o Fortron Blue Storm II 500W. Ve starém PC ale běžel normálně do poslední chvíle, před osazením do nové bedny jsem ho otevřel a vysál, což byla možná chyba. Neuvědomil jsem si totiž, že hubice vysavače je kovová, statická elektřina je sviňa žeano... zjistil jsem taky, že tlačítko na zadní straně zdroje (0/1) svítí, i když je PC už dávno vypnuté.
Je mi jasné, že musím vyzkoušet jiný zdroj, to mám koneckonců i v plánu, chci akorát vědět, jestli tu někdo něco podobného už řešil, má s tím zkušenost, a jestli může být problém jinde, než ve zdroji (MB například).

10.06.2014, 09:38 |
Wasp já se s tímto setkal v obou případech, jak KO zdroj, tak v jiném případě deska. V tvém případě to bude ale s největší pravděpodobností právě ten zdroj ;-)

10.06.2014, 09:47 |
AR Tipnu KO zdroj, taky mě to dělalo.
Řešil jsem letos v lednu - nový zdroj.Dělalo mi to úplně to samé.
Já taky sázím na špatný zdroj (už proto, že se mění snáz než deska :D ), co mě ale mate je fakt, že na starém PC běžel bez problémů do poslední chvíle, a takhle se začal projevovat až po osazení do nového.
Napíšu možná blbost (nejsem elektrotechnik), ale může to být rozdílným výkonem, resp. potřebou napájení obou sestav? Starší byla nenáročnější, je možné, že by se v kondenzátorech neakumulovalo tolik, a proto se chyba neprojevila?
No....tak je to zdroj, včera otestováno s jiným, a výše uvedená situace nenastala.
Dík za příspěvky ;-)

17.06.2014, 02:38 |
maresk | Upraveno: 2014-06-17 02:40:04
sice s křížkem po funuse :-) ale pro ostatní - na Fortron Blue Storm bacha, je to dost mizerný zdroj, už jsem jich opravoval několik, po technické stránce není úplně špatný, ale součástkově je to naprostá hrůza a děs - nejlevnější čínské kondenzátory, které klidně i po roce po provozu tečou a podobně, po dvou, třech letech jsou "jasný".
Z 6ks jsem zachránil 4, byly ještě ve stádiu "blbne", jde zapnout z 10 pokusů 2x-3x, ty dva byly mrtvý a cena opravy převyšovala hodnotu zdroje (kondíky jsou materiálově do 100Kč, vyměnit jdou cca za půl hodiny i s demontáží/montáží, pokud jsou v háji i další součástky, nemá to smysl)

17.06.2014, 05:59 |
pbjun Ono většina fortronů je problém - mám tady tři bluestormy a dva epsilony (2x500W 1x750W) a vsecky trpí na to samé - všechny kondíky a když nejde zapnout vůbec tak hlavní filtrační kondík který sám o sobě stojí přes 100kč... Jinak když se vymění kondíky za panasonic, nichicon či v horším případě rubycon tak se chytnou v 95% :)

17.06.2014, 07:53 |
AR nějaký konkrétní rok? protože blue mám doma už nějaký ten pátek a šlapal bez problému.

17.06.2014, 13:31 |
PlusOne | Upraveno: 2014-06-17 13:35:16
Tenhle měl našlapáno nějakých sedm let bez problému. Ale možná už měl taky nejvyšší čas :D
Vzal jsem místo něj Zalman, a jsem zatím velice spokojený, vůbec o něm nevím.

18.06.2014, 14:04 |
pbjun Cca 5 - 8 let provozu, dle vytizeni a vyuziti PC. Osobne bych rekl ze po peti letech je lepsi ho na aukru strelit od kacky a koupit novej. Co se tyce toho zalmana tak to neni spatny zdroj, ale vybiral bych spise seasonic ci vyssi radu enermaxu. Ja osobne jedu na OCZ modstreamX 500W, ale kondiky jsem uz menil - zivi to FX6300, 32GB ram, HD 7750 a to OCnute FXo mu dava celkem zrat :)