Navštíveno 3553x

11.06.2014, 23:27 |
Kamil07 | Upraveno: 2014-06-11 23:32:19
Zhruba měsíc se peru s wifi signálem v mém bytě, kdy v jednom pokoji je signál velmi slabý a internet často vypadává.
Chytám wifi od souseda a potřeboval bych signál nějak prodloužit.
Na netu jsem narazil na nějaké repeatery, které by měly signál prodloužit, ale vůbec netuším jaký koupit a jak ho pak nastavit.
Není tady někdo ochotný z Ostravy, kdo by se toho za rozumnou úplatu ujal?
Díky.
Myslím si, že sílou signálu v bytech se toho moc nevyřeší, spíš bych se zaměřil na vysílací kanál.
Řešil jsem pro někoho podobný problém a vyřešil tímto snadným řešením.
[ Link ]
Milhauzz: Díky za reakci, můžeš být prosím konkrétnější (jaké zařízení koupit atd.).
tykeev: Něco takového jsem měl na mysli, ale vůbec netuším jestli to zvládnu zapojit.
Funguje to bez problému?
Ještě dodám, že nechci po bytě žádnou viditelnou kabeláž, takže potřebuji zařízení, které wifi přijme v místě kde je ještě dobrý signál, zesílí ho a pošle dál.
Co jsem tak brouzdal po netu, tak bych se měl zaměřit na zařízení, které má dvě antény, kdy jednou signál přijme a druhou pošle.
Všude se doporučuje OvisLink AirLive G.DUO, ale ten už se bohužel neprodává.
Jasně, můžu, málo času ale zkusím :)
1, zatím nekupuj nic
2, stáhni si program InSSIDer, tím zjistíš vysílané kanály všech dostupných wifin. Každý kanál má svoji šířku pásma a vždy tak trochu přesahuje do ostatních kanálů. Pokud máš sousedy tajtrlíky, co hrají jen na rychlost, mají nastavenou šířku pásma 40MHz tak potěš. Takže, tenhle program ti ukáže, jestli je na nějakých kanálech "mezera".
3, AP nebo router bude mít v konfiguraci určitě volbu kanálu, na kterém vysílat. Zvolil bych ten, kde je nejvíce místa dle InSSIDeru. Dále bych zvolil šířku pásma na 20Mhz (bude tam někde volba 20 nebo 40, ničeho se neboj). Některé routery mají i automatiku, jenže když je routerů v v malém místě více, je to víc škody než užitku.
4, Popřípadě sniž rychlost, opravdu není nutné mít mezi notebookem a "anténou" spojení "100mbit" za každou cenu. Internet stejně rychleji nepůjde.
5, Někdy není na škodu vypnout všechny ty "pičičandy" a přejít klidně na jiný vysílací řežim, tj. nejdřív vypnout Nko, pak Gčko a nakonec zkusit staré dobré Béčko.
6, zkus si někde zjistit, jestli tvůj notebook a telefon umí Ačko (5Ghz), někdy je to řešení, pokud všichni v paneláku vysílají na BGN (2,4GHz) a koupit 5GHz APčko/router a je klid. U pětigiga je více kanálů a hlavně větší šířka pásma.
Takovej Ravo, pokud bude mít čas, má velkej přehled o síťových věcech. Víceméně sem asi nenapsal nic, co by nevěděl i průměrnej ajťák :)
Tak třeba tě to někam navede ....
to Kamil07:
ano, funguje to bez problémů. Kabely to nepotřebuje žádné. Dáš to prostě do zásuvky v místě, kde je signál ještě silný a ono ho to prostě prodlouží dál.
Konfigurace je jednoduchá... připojíš to přes kabel k PC a nastavíš přesně dle instrukcí v přiloženém obrázkovém manuálu (dle kterého to zvládne snad každý).
Pak už to jen stačí dát do zásuvky a ono to funguje samo.

12.06.2014, 10:34 |
Ravo jsem trosku casove mimo, datluju to na telefonu, ale zkusim shrnuti.
Milhauzz to napsal vyborne, zkus co pise.
Klasickému wifi repeatoru se snaz vyhnout co to pujde, protoze v uz tak zabordelenem eteru zacne generovat další bordel navíc = realne se komplet cela komunikace všech na wifi zpomali vic jak 2x.
Napadaji me dve vicemene elegantni reseni:
1) od souseda k tobe dotáhnout jeden UTP kabel(nerikej, ze nepujde schovat za podlahove listy atd atd.) a dat si nekde k sobe vlastní AP.
2) pouzit PowerLine (HomePlug) jednotky - je to ethernet po 230V rozvodech. Jednu jednotku dej k sousedovi k routeru a druhou k sobe - bud klasickou s tim ze si ji pripojis k vlasnimu AP nebo se vyrabi uz s integrovanym AP. Funkcnost je potřeba ověřit, ale není vyjímkou, ze to funguje přes hodiny do druhyho bytu. Zalezi na stavu el. rozvodu.
[ Link ] [ Link ]

12.06.2014, 10:35 |
Ravo | Upraveno: 2014-06-12 10:35:16
double
Jako Milhauzz: Jen doplním, že 5GHz hůře prochází přes "zdi".
Hlavně nedělej tu chybu jako všichni, že začnou cpát "větší" antény a pak se diví, že to je ještě horší :-)
No ty kokos... Asi bych potreboval to same, ale jakobych cetl spanelstinu :-/
Díky všem za vyčerpávající odpovědi, nakonec jsem koupil co doporučil tykeev a zatím bez problému.
Instalaci podle přiloženého návodu zvládne i ryba (v tomto případě já).
Teď by mě ještě zajímalo, má pro mě smysl nějaký duální přístroj, který jednou anténou signál pošle a druhou odešle, nebo mi na základní užívání netu stačí ten obyčejný opakovač?
Díky.
Phitypaldy: Taky jsem na to čučel jak puk, ale jak si pořádně přečteš návod, tak není problém.
Tak to jsem rád, že má rada pomohla.
Kéž bych se zeptal před měsícem :-)

12.06.2014, 16:17 |
AR a proč si ignoroval rady zdejších síťařů?

12.06.2014, 16:59 |
Kamil07 | Upraveno: 2014-06-12 17:07:11
AR: Protože k sousedově wifi nemám přístup, je pracovně dlouhodobě pryč a nikdo neví, kdy se vrátí.

12.06.2014, 18:36 |
deda vetřu se s podobným dotazem.. Kolega má statek o rozloze cca 1000m2. Na jedné budově má AP/router TP-LINK TL-WA5210G.
[ Link ] Bohužel mu to nepokryje ani desetinu prostoru.
Ještě jsem nekoukal jak to má nastavené ale předpokládám že jako AP Client Router. Pomohlo by připojení externí všesměrové antény místo směrovky která je v základu nebo si více pohrát s nastavením nebo použít nějaký repeater??
Tak bohužel ještě nemám vyhráno, všechno šlape dobře, jen je problém se stahováním, 1 GB stahuju cca tři hodiny.
Může být problém v opakovači a vřeší se to instalací nějakého duálního zařízení?
V obchodě mi bylo řečeno, že si to mám otestovat a pokud mi to nebude vyhovovat, tak není problém vrátit, nebo vyměnit za jiné zboží, takže bych si vzal to duální zařízení.
Dík.

13.06.2014, 08:03 |
AR mno vidíš a to je to co ti tady radili zkušenější, zasraný prostor signálem ostatních co to pálí na max.

13.06.2014, 08:53 |
Ravo | Upraveno: 2014-06-13 08:55:00
Nastala situace s repeatorem, co jsem popisoval:
"...Klasickému wifi repeatoru se snaz vyhnout co to pujde, protoze v uz tak zabordelenem eteru zacne generovat další bordel navíc = realne se komplet cela komunikace všech na wifi zpomali vic jak 2x."
Pro bezny browsing a maily atd. ta rychlost(resp.pomalost) stací. Ale pod zatizenim se to všechno ukaze.
Jakakoliv retranslace wifi je nanic, vyresis to nejakym metalickym pripojenim (utp, powerline atd.) ke zdroji dat a dalším AP ve tvym byte.
Dualni zarizeni co by mozna mohly trochu fungovat me napadaji dve krabičky - 2,4Ghz klient (b/g/n), ten kratkym (nebo idealne co nejdelsim aby se vzajemne ty dve věci nerusily, když mají vsesmerovy anteny) utp kablem spojit s AP. Idealni by bylo, kdyby to AP jelo na 5Ghz (a), ale pokud tvoje koncovy zarizeni jsou jen 2,4kový (b/g/n), tak dej i AP 2,4ku, ale nastav si kanál co nejdál od toho původního a taky co nejdal od ostatních wifi v okoli.
Ja to budu tvrdit porad, kabel je kabel. Byl, je a bude...

13.06.2014, 09:04 |
Ravo | Upraveno: 2014-06-13 09:06:26
To Deda:
obávám se ze to nebude mit úplne jednoduchy reseni.
V první rade je problém s vyzařovacím uhlem (H:60, V:30), nejsem si jistej jestli tím uhlem pokryje celej pozemek (i kdyby ho dal do rohu, tak by potreboval minimalne 90st).
Silnejsi vsesmerovka by teoreticky mohla byt reseni, ale není to legalni (max. vyzareny vykon muze by na wifi max. 100mW, coz s jakoukoliv ext. anténou silnejsi jak 12dBi (aby sis pomohl proti te vestavene) urcite prekrocis). Je otázka, jestli to bude nekomu v okoli vadit nebo ne - kde není zalobce, není soudce.
Bezne lidi provozuji 1W zarizeni (a pak se lidi typu Kamil07 divi, proc jim jejich sousedska sit nejede :)
úplne nejcistejsi reseni je roztahat datovy kabely po pozemku a udelat vic AP. Celkem dobře se to stavi z APcek od Ubiquiti, mam s tím dobry zkusenosti (mají indoor i outdoor jednotky, všechny lze kombinovat dohromady a spravovat pod jednim software, umi to takovy pseudoroaming pri pohybu klienta od jednoho AP k druhemu atd.):
[ Link ] Ale to uz by chtelo nekoho kdo s tim ma nejaky zkusenosti, nebo alespoň strav hodne casu na wiki ubnt a načerpej informace, nez se na to vrhnes:
[ Link ]