Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Zapojení světla - 2 vs. 3 dráty

 o Navštíveno 9096x o
o 05.03.2021, 20:59 | HIGHTOWER
Ahoj,

elektrika je mimo mou zálibu a znalosti, mohu zapojit toto světlo jen na N + L?

Po přestěhování mám ze sádrokartonových podhledů vyvedeny jen N + L (černý a hnědý) drát, bez PE :-(

Díky za info

foto k příspěvku  od HIGHTOWER



o 05.03.2021, 21:30 | HIGHTOWER
Našel jsem toto řešení, je to tak správně?

foto k příspěvku  od HIGHTOWER

o 05.03.2021, 21:43 | michall
To je nějaká nepovedená rekonstukce? 2 dráty by měl být L (černý nebo hnědý) a PEN (zelenožlutý). To druhé řešení je taky takové podivné, místo N by mělo být PEN. Pokud to světlo má kovový rámeček, doporučil bych návštěvu elektrikáře/revizáka, aby se nestalo něco nemilého.
o 05.03.2021, 21:55 | HIGHTOWER
Prosím tě, nevím, je to starší dům, ale kolem 1980 rekonstrukce a je to už i v mědi. On možná nahoře bude i PEN, ale že by se mi chtělo rozvrtávat kvůli tomu podhledy? Zatím jsem to nepřeměřoval, ale tak je ČERNÝ a HNĚDÝ, tak nevím co bude ten černý na 100%, hnědý bude snad fáze a černý že by byl PEN nebo co? Fakt nevím.
o 06.03.2021, 16:11 | michall
K tomu černému a hněděému může chybět zelenožlutý, to se používalo, když bylo světlo se dvěma žárovkami a vypínač pak byl dvojitý. Pokud máš vadasku, tak zkus černý proti hnědému. Aby byl hnědý nebo černý jako PEN, to by snad neudělal nikdo ... i když ?
o 06.03.2021, 19:44 | P.E.T.R
Pokud je to 2drátová elektrika, tak použij zapojení z posledního obrázku s klemou. Ale určitě si změř, na kterém je fáze a nepřehoď to.
o 06.03.2021, 20:41 | HIGHTOWER
OK, díky moc všem :-) Ono to tu asi je na 2 spínače, vypadá to tak :-D
o 07.03.2021, 22:36 | Mr.Scully
Tohle mi připomíná můj asi jedinej elektrikářskej pokus :-D Naprosto tenhle obor nenávidím a vyhýbám se mu, nic o problematice nevím. Samozřejmě přišel den, kdy jsem potřeboval v baráku vyměnit nějaký svítidlo a nehodlal jsem kvůli tomu volat našeho předraženýho elektrikáře, tak jsem se připravil, v OBI dopředu koupil takový ty wago svorky nebo co to je, načetl si barvičky kabelů, podíval se na youtube tutorialy a po čtyřech hodinách příprav jsem vylezl na ty štafle a samozřejmě na místě zjistil, že ty vodiče mají úplně jinou barvu, než na jakou jsem se připravoval :-D Nakonec jsem si poradil, ale tomuhle se fakt vyhejbám :-D (První svítidlo jsem teda navíc odpálil, asi jsem v tý svorce někde o milimetr měl špatnej kontakt, ale reklamace v krámu prošla, tak OK :-)
o 09.03.2021, 14:12 | HIGHTOWER
07.03.2021, 22:36 | Mr.Scully

Moje slova, jsem na tom stejně, ale když jsem se poptal u elektrikáře, že chci jen tohle zapojit, tak dávat nějakým 500,- Kč že přijede a pak na místě řekne cenu za práci, tak to radši googluju, YTubuju, AHClubuju a zatím jsem v hodně věcech, co jsem dělal elektriku, ani jednou nic nezkazil :-D

Elektrika je svinstvo, ať v domě či autě :-D

Teď jsem třeba otevřel bojler a prý to zapojoval elektrikář, no a světe div se, nechal tam 2 kabely s poškozenou izolací a 1 z těch kabelů se vtavil do platu, no, předchozí majitel musel být rád, že nevyhořel... A pak si na to vem elektrikáře :-D
o 10.03.2021, 23:43 | Mr.Scully
Tak mně nevadí pětikilo za hodinu, ale spíš takový to "ale pane, k vám je to skoro čtvrt hodiny cesty a hlavně já po půl čtvrté odpoledne už zásadně nepracuju... jedině mám čas tak za měsíc, jo ale to jsem vlastně s dětma na dovolený, tak pak... aha, to mají tábor... pak vlastně máme lyžování... jo a to je jen na hodinu? Tak to mi za to ani nestojí..." Prostě řemeslník, kterýmu jsem během průběhu stavby dal třeba 150 litrů na ruku za odvedenou práci, není schopen rok nato obětovat hodinu svýho času, aby dobře platícímu klientovi, který bydlí pět kilometrů od jeho domova, přijel něco na hodinu udělat... tohle mě hrozně irituje. Já jsem taky OSVČ a už se mi stalo, že dobrý klient potřeboval něco jednorázově udělat ve tři ráno, no tak jsem to udělal ve tři ráno a vyspal jsem se v klidu pak.
o 12.03.2021, 15:37 | Harryp
Mr.Scully: Jenže Tobě se to stalo jednou, těm řemeslníkům takhle volá pořád někdo (už samotné telefony zdržují od práce) a někdy prostě "drbky" dělat nechtějí. Já mám elektrikáře, který si účtuje i za nákup materiálu ve velkoobchodě (na kterém má marži) do kterého třeba jednou týdně zajede pro materiál na X kšeftů. Ale co funguje na zavolání podle závažnosti situace a přijede udělat i "drbek" :-)
o 12.03.2021, 19:32 | Mr.Scully
V principu ano, chápu, že se mu nechce dělat hodinový kšeft, ale rozlišoval bych, když je to pro někoho, kdo ho zaměstnal na čtyři měsíce v roce, prostě stálý zákazník. To je jako kdyby sis koupil u dealera auto a on ti při první pozáruční opravě řekl "neotravujte nás a jeďte si to opravit jinam"...

Ale každej to vidí jinak. Mně osobně prostě nedělá problém někam dojet v neděli ve tři nebo v pondělí v osm večer. Pokud je to pro dobrého klienta a je to jednou za půl roku, tak fakt není problém. Zvlášť když třeba můj instalatér bydlí ode mě odhadem cca šest minut autem. Elektrikář deset.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3448 sekund.