Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Rozumí tu někdo vzuchotechnice?

 o Navštíveno 5121x o
o 17.08.2021, 22:30 | J-T. (P)
"Trošku" tápu v odsávání teplého vzduchu v jedné místnosti, dokázal by někdo pomoci / vysvětlit jak to celé funguje? Jde mě o chlazení průtokem vzduchu.

Modelový příklad:
Mám místnost, kde uprostřed je el. spotřebič, který produkuje teplo, které potřebuji odvětrat, tak aby byla v místnosti +- pořád konstantní teplota.

Moje myšlenka je taková, že přes ventilátor u stropu budu odvětrávat teplý vzduch z místnosti ven. Nový studený vzduch se bude z venku podtlakem (od toho odvětrávacího ventilátoru) tahat dovnitř ze spodní části místnosti.

Jak mám ale udělat velké ty vstupní otvory u země, aby to celé fungovalo správně? Existuje nějaký výpočet?
Co když budu potřebovat u nasávání studeného vzduchu tam dát nějaké filtry proti prachu?


Jsem v tomhle amatér, tak si nechám rád poradit.

díky moc

J-T.


o 18.08.2021, 10:16 | Milhauzz
Můžu přispět do mlýna tím, jak jsem pořešil svoji domácí serverovnu. Je to místnost o výměru asi 2,5x1,5 metru. Je tam rack s IT věcma, kotel, rozvaděč ... prostě taková ta klasická DIY technická místnost.

Výhodou bylo, že tam byl kdysi litinovej kotel s designem samotišky, takže odpadního tepla až běda a už tenkrát do kotelny udělali 20cm průduch z venku, vede to pod pracovnou a délka je asi 4 metry. Na tento konec jsem dobastlil 10cm KG trubku a dal tam el. větrák. Do stropu jsem udělal díru a dlouhý KGčko vede až na půdu, kde je taky větrák na jejím konci.

Nejdřív sem to spínal bimetalem, ale nyní to řídí Loxone. Strop mám nasavený na 25°C. Samo, když je venku horko jak prase tak teplota stoupá, ale nic dramatického.

Obecně u každé vzduchny platí pravidlo, že co chceš odtáhnout, to musíš taky nasát. Čím větší průměr, tím méně hlučnosti.
o 22.08.2021, 13:34 | CervinVega
Obecně platí, že každý ohyb nebo změna průměru = velký špatný… a to do té míry, že ti klidně na jedné straně pojede ventilátor naplno a na výstupu se vzduch nehne…
Proto jak radí M - velký průměr, co nejkratší a rovné potrubí dovnitř/ven… filtr s co možná největší plochou a pruchodností…
Pokud chceš mít opravdu jistotu ”tlaku” např. při nutném malém průměru potrubí, použij radiální ventilátor (na 12v z jakéhokoliv auta).
o 23.08.2021, 18:39 | J-T. (P)
Díky za rady a osobní zkušenosti!
Jen pro upřesnění, mám tedy koupit i ventilátor na tu sací větev? a nespoléhat se na to, že mě to podtlak vytáhne?

Díky
o 24.08.2021, 08:20 | Milhauzz
Já jsem si s tím hrál kombinovaně.

1. Jen nasávací ventilátor - špatně, skoro se to nehlo.
2. Jen odsávací ventilátor - krapet lepší, ale furt to nebylo ono.
3. kombinace různých doběhů, tj. pustím oba, pak jen odsávací - jen čas v prdeli a výsledek žádnej.
4. Oba ventilátory současně, trigger 5ti po sobě jdoucích měření pokud přesáhne 25°C a spuštění ventilátorů do doby, než se teplota srovná - výsledek.

Je to jen mikromístnost, ale potvrdilo se mi, že ventilátory na obou koncích je jediná správná kombinace. Samozřejmě u komplexnějších realizací a výměníků tepla (rekuperace), může být všechno tak torchu jinak. Mě z toho opět vychází logickou úvahou to, že co navrtíš dovnitř, musíš navrtět ven :)
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3259 sekund.