Navštíveno 3311x

Tlumite uzavrenou ozvucnici nebo ne? Mel jsem 2 suby v uzavrence a vim ze bassy byli takovy jakoby "duty" nacoz clovek z BR nenarazi. Jelikoz ted mam zastavbu bez zadnich sedacek cili kufr me nebude delat ozvucnici a rad bych se tomuto jevu vyhnul. Hledal sem tady o tom nejake temata ale moc jsem toho nenasel. Staci treba tohle?
[ Link ] nebo jeste v kombinaci s rounem? a co tlumit? jen zadni stenu nebo cely box? Pripadne kolik tam toho narvat aniz bych nejak drasticky nezvednul dynamicky objem. Mam maly box (cca 32L) Diky
cawes ja som moju uzavretu bednu runom,tak ze ostalo len miesto na basak,inak je plna runa....
a je slyset nejaky rozdil? Neni to blbost to vycpat cele vzdyt tim potom ztratis ten "objem" ne?
Nikdo ti na to neodpoví jednoznačně. Budeš muset zkusit obě varianty a rozhodnout se dle sebe. Pokud tě to zajímá více, najdi třeba články p. Sýkory. Dle něj není třeba u subwooferu polepovat stěny tlumením, pokud je ozvučnice dostatečně tuhá.
Rouno umístěné do prostoru ozvučnice se naopak používá k virtuálnímu zvětšení objemu. Dojde ke zpomalení zvukových vln, které " letí " delší dobu. Tedy jako kdyby byla ozvučnice větší.
A rouno v prostoru ozvučnice subwooferu nemá význam z hlediska tlumení stojatých vln. Vlnové délky na těchto frekvencích jsou prostě moc velké.
dneska jsem dal dohromady bednu (uzavrenku), tak to zitra zkusim bez jakyhokoliv tlumeni a pak zacnu asi taky zkouset. doma mam jehlickovy molitany, zkusim vatelin, popripade jeste takovy to bily cim se vycpavaji bundy a jsem docela zvedavy jestli v tom bude nejaky zasadni rozdil...
kubo urcite vyzkousej :) ja uz si ovjednal taky jehlickovy molitan + tlumici rouno .. akorat to zatim nemam kde zkouset takze budes rychlejsi :)
no dneska jsem to provizorne zapojil a prijde mi, ze to asi tlumit bude chtit. pri rychlejsich pasazich dobry, ale kdyz je pak jeden bas, tak mi prijde, ze se zvuk odrazi od sten do wooferu a je po basu slyset jeste jeho dozvuk. doufam, ze je to tlumenim a ze to neni komponentama :D bedna je podle me dostatecne tuha, tak uvidim co to tlumeni udela. co jsem tady tak na foru procital, tak jehlickovy molitan s klasickyma cca 20mm jehlickama je docela nanic, takže zitra dam na steny vatelin a uvidim...

29.07.2010, 22:10 |
Ravo | Upraveno: 2010-07-29 22:23:26
já se taky zapojuji do klubu "tlumičů", aktuálně mám v uzavřence infinity BetaTEN (poděděno po Milhauzzovi - viz
[ Link ] ) a než se vrhnu do basreflexových alotrií (doufám že někdo (třeba hifimaniak?:) pomůže s návrhem BR bedny) bych chtěl zkusit vytlumit tu uzavřenku. Ty rychlý basy kopáků se mi prostě líbí a nerad bych o ně přišel...ale až bude chvilka času
Sakra ja to snad pristi tyden taky provizorne vse zapojim.... jinak ja mam bednu z 18mm silne desky a je vcelku mala ( 42x42 podstava a 25 vyska ) takze tuhost by tam mela byt... jsem na to fakt silene zvedavej. Tak snad to nerozslapu :D
no ja ji mam taky z 18mm MDF, celni stena kvuli zapusteni repra dvojita a venkovni rozmery 35x35x35nahore a 200 dole
tak to ja dvojitou stenu nemam nejak jsem to nedomyslel... doslo me to az kdyz jsem pridelal spodek ozvucnice :D .... tak jsem to alespon cele zpevnil lepidlem
tak jsem do bedny dal 20mm jehlickovy molitan a prijde mi, ze se zvuk uz tolik neodrazi z5 do wooferu zezadu. dneska jsem koupil vatelin, ale chtel bych jeste zkusit sehnat neco mezi vatelinem a filcem. vycpavaly se tim driv vataky. tak neco takovyho...
Ja jsem dneska teda zesilil tu predni stenu a vsechny strany krome predni jsem polepil jehlickovym molitanem 30mm. Pristi tyden budu testovat. Jeste tady mam tlumici rouno. Cili rikas ze uz bassy nejsou tak "dute"... prknne.... ?
no zvuk mi neprijde ze by se nejak extra zmenil, spis mi prijde, ze to rozlamalo ten zvuk za wooferem a ze uz to na nej zezadu nenarazi. jinak hutnost basu se uvidi az to zkusim nacpat plny vatelinem. uvidim...
hifimaniak to napisal dobre, tlmil by som ak
1. potrebujem virtualne zvacsit objem - teda mam malo miesta a mensiu ozvucnicu ako treba
2. ak mam zadnu stenu blizko repra, nech sa vlny neodrazaju od zadnej steny rovno k membrane- tam ale nepomoze runo ani molitan, treba minimalne nejake pyramidy ci uz je to drevo, alebo alubutyl alebo sorbit... podla toho, co vyda penazenka...
Tak sup do toho :D drzim palce
noclue: kdyz me docela zajima jaky to bude mit vliv na zvuk. proste to chci jenom vyzkouset...
tak jsem se dival na net a ten alubutyl mi prijde neco jako dynamat, ne? tak jak mi toto budu odrazet do ruznych smeru ten zvuk? a ten sorbit jsem nenasel vubec. co treba toto:
[ Link ] nebo:
[ Link ]
Ja si myslim ze to tlumici rouno uplne staci.... nemusis kupovat veci za tisice... vsak se to dava i do lepsich aparatur tak proc by to nemohlo bejt v subu v aute? Problem je spis ten, ze nekteri lide to vsechno strasne prozivaji :)
Na rozbití zvukových vln se používá toto:
[ Link ] Ale ta cena je přemrštěná, stačilo by něco podobného vyrobit. Viz. Noclue a dřevěné pyramidy.
tak teoreticky by mohlo stacit natrit jehlickovy molitan epoxidem, ne?

31.07.2010, 16:20 |
noclue | Upraveno: 2010-07-31 16:29:54
volne povedane dynamat je znacka alubutylu, alubutyl typ produktu a je to vsetko, co spaja butylkaucukovu a hlinikovu vrstvu....
kubik: epoxid nee, este si si nevsimol, ze laminat duni?
jsem slysel z laminatu akorat jednu bednu...
Tak pridam svoje postrehy.... uzavrenka jak jsem jiz psal... objem cca 32l. Sub 12" - TEC PXW12. Hola bedna bez tlumeni, je slyset "duty bas" , pomale pasaze neprijemne protazene ..... Pokus c 2 - zadni stena + bocni steny vylepeny pyramidovym molitanem vysky 3cm.. je slyset zlepseni.. Nakonec jsem zkoncil u molitanu na stenach + tlumiciho rouna ktere zasahuje zhruba do pulky ozvucnice. Rozdil je dost znatelny.... "duty bas" se vytratil a zvuk zni mnohem dynamictejsi. Musim rict ze v uzavrence tenhle sub hraje mnohem lip. Mel jsem ho v BR a delal strasny bordel... ale vec druha je ze jsem mel treba spatne odladenay BR...