Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Duty bass - tlumeni uzavrenky

o Navštíveno 3311x o
o 27.07.2010, 19:51 | crazyape
Tlumite uzavrenou ozvucnici nebo ne? Mel jsem 2 suby v uzavrence a vim ze bassy byli takovy jakoby "duty" nacoz clovek z BR nenarazi. Jelikoz ted mam zastavbu bez zadnich sedacek cili kufr me nebude delat ozvucnici a rad bych se tomuto jevu vyhnul. Hledal sem tady o tom nejake temata ale moc jsem toho nenasel. Staci treba tohle? [ Link ] nebo jeste v kombinaci s rounem? a co tlumit? jen zadni stenu nebo cely box? Pripadne kolik tam toho narvat aniz bych nejak drasticky nezvednul dynamicky objem. Mam maly box (cca 32L) Diky

o 27.07.2010, 20:22 | jajo.bb
cawes ja som moju uzavretu bednu runom,tak ze ostalo len miesto na basak,inak je plna runa....
o 27.07.2010, 20:29 | crazyape
a je slyset nejaky rozdil? Neni to blbost to vycpat cele vzdyt tim potom ztratis ten "objem" ne?
o 28.07.2010, 09:39 | hifim@ni@k
Nikdo ti na to neodpoví jednoznačně. Budeš muset zkusit obě varianty a rozhodnout se dle sebe. Pokud tě to zajímá více, najdi třeba články p. Sýkory. Dle něj není třeba u subwooferu polepovat stěny tlumením, pokud je ozvučnice dostatečně tuhá.
Rouno umístěné do prostoru ozvučnice se naopak používá k virtuálnímu zvětšení objemu. Dojde ke zpomalení zvukových vln, které " letí " delší dobu. Tedy jako kdyby byla ozvučnice větší.
A rouno v prostoru ozvučnice subwooferu nemá význam z hlediska tlumení stojatých vln. Vlnové délky na těchto frekvencích jsou prostě moc velké.
o 28.07.2010, 23:51 | kubiik
dneska jsem dal dohromady bednu (uzavrenku), tak to zitra zkusim bez jakyhokoliv tlumeni a pak zacnu asi taky zkouset. doma mam jehlickovy molitany, zkusim vatelin, popripade jeste takovy to bily cim se vycpavaji bundy a jsem docela zvedavy jestli v tom bude nejaky zasadni rozdil...
o 29.07.2010, 07:54 | crazyape
kubo urcite vyzkousej :) ja uz si ovjednal taky jehlickovy molitan + tlumici rouno .. akorat to zatim nemam kde zkouset takze budes rychlejsi :)
o 29.07.2010, 16:05 | kubiik
no dneska jsem to provizorne zapojil a prijde mi, ze to asi tlumit bude chtit. pri rychlejsich pasazich dobry, ale kdyz je pak jeden bas, tak mi prijde, ze se zvuk odrazi od sten do wooferu a je po basu slyset jeste jeho dozvuk. doufam, ze je to tlumenim a ze to neni komponentama :D bedna je podle me dostatecne tuha, tak uvidim co to tlumeni udela. co jsem tady tak na foru procital, tak jehlickovy molitan s klasickyma cca 20mm jehlickama je docela nanic, takže zitra dam na steny vatelin a uvidim...
o 29.07.2010, 22:10 | Ravo | Upraveno: 2010-07-29 22:23:26
já se taky zapojuji do klubu "tlumičů", aktuálně mám v uzavřence infinity BetaTEN (poděděno po Milhauzzovi - viz [ Link ] ) a než se vrhnu do basreflexových alotrií (doufám že někdo (třeba hifimaniak?:) pomůže s návrhem BR bedny) bych chtěl zkusit vytlumit tu uzavřenku. Ty rychlý basy kopáků se mi prostě líbí a nerad bych o ně přišel...ale až bude chvilka času
o 29.07.2010, 22:17 | crazyape
Sakra ja to snad pristi tyden taky provizorne vse zapojim.... jinak ja mam bednu z 18mm silne desky a je vcelku mala ( 42x42 podstava a 25 vyska ) takze tuhost by tam mela byt... jsem na to fakt silene zvedavej. Tak snad to nerozslapu :D
o 29.07.2010, 23:57 | kubiik
no ja ji mam taky z 18mm MDF, celni stena kvuli zapusteni repra dvojita a venkovni rozmery 35x35x35nahore a 200 dole
o 30.07.2010, 12:35 | crazyape
tak to ja dvojitou stenu nemam nejak jsem to nedomyslel... doslo me to az kdyz jsem pridelal spodek ozvucnice :D .... tak jsem to alespon cele zpevnil lepidlem
o 30.07.2010, 13:12 | kubiik
tak jsem do bedny dal 20mm jehlickovy molitan a prijde mi, ze se zvuk uz tolik neodrazi z5 do wooferu zezadu. dneska jsem koupil vatelin, ale chtel bych jeste zkusit sehnat neco mezi vatelinem a filcem. vycpavaly se tim driv vataky. tak neco takovyho...
o 30.07.2010, 20:14 | crazyape
Ja jsem dneska teda zesilil tu predni stenu a vsechny strany krome predni jsem polepil jehlickovym molitanem 30mm. Pristi tyden budu testovat. Jeste tady mam tlumici rouno. Cili rikas ze uz bassy nejsou tak "dute"... prknne.... ?
o 30.07.2010, 20:29 | kubiik
no zvuk mi neprijde ze by se nejak extra zmenil, spis mi prijde, ze to rozlamalo ten zvuk za wooferem a ze uz to na nej zezadu nenarazi. jinak hutnost basu se uvidi az to zkusim nacpat plny vatelinem. uvidim...
o 30.07.2010, 20:57 | noclue
hifimaniak to napisal dobre, tlmil by som ak
1. potrebujem virtualne zvacsit objem - teda mam malo miesta a mensiu ozvucnicu ako treba
2. ak mam zadnu stenu blizko repra, nech sa vlny neodrazaju od zadnej steny rovno k membrane- tam ale nepomoze runo ani molitan, treba minimalne nejake pyramidy ci uz je to drevo, alebo alubutyl alebo sorbit... podla toho, co vyda penazenka...
o 30.07.2010, 21:06 | crazyape
Tak sup do toho :D drzim palce
o 30.07.2010, 21:16 | kubiik
noclue: kdyz me docela zajima jaky to bude mit vliv na zvuk. proste to chci jenom vyzkouset...
o 30.07.2010, 22:18 | kubiik
tak jsem se dival na net a ten alubutyl mi prijde neco jako dynamat, ne? tak jak mi toto budu odrazet do ruznych smeru ten zvuk? a ten sorbit jsem nenasel vubec. co treba toto:
[ Link ]

nebo:
[ Link ]
o 30.07.2010, 23:03 | crazyape
Ja si myslim ze to tlumici rouno uplne staci.... nemusis kupovat veci za tisice... vsak se to dava i do lepsich aparatur tak proc by to nemohlo bejt v subu v aute? Problem je spis ten, ze nekteri lide to vsechno strasne prozivaji :)
o 31.07.2010, 13:11 | hifim@ni@k
Na rozbití zvukových vln se používá toto:

[ Link ]

Ale ta cena je přemrštěná, stačilo by něco podobného vyrobit. Viz. Noclue a dřevěné pyramidy.
o 31.07.2010, 15:48 | kubiik
tak teoreticky by mohlo stacit natrit jehlickovy molitan epoxidem, ne?
o 31.07.2010, 16:20 | noclue | Upraveno: 2010-07-31 16:29:54
volne povedane dynamat je znacka alubutylu, alubutyl typ produktu a je to vsetko, co spaja butylkaucukovu a hlinikovu vrstvu....

kubik: epoxid nee, este si si nevsimol, ze laminat duni?
o 31.07.2010, 17:13 | kubiik
jsem slysel z laminatu akorat jednu bednu...
o 01.08.2010, 16:38 | crazyape
Tak pridam svoje postrehy.... uzavrenka jak jsem jiz psal... objem cca 32l. Sub 12" - TEC PXW12. Hola bedna bez tlumeni, je slyset "duty bas" , pomale pasaze neprijemne protazene ..... Pokus c 2 - zadni stena + bocni steny vylepeny pyramidovym molitanem vysky 3cm.. je slyset zlepseni.. Nakonec jsem zkoncil u molitanu na stenach + tlumiciho rouna ktere zasahuje zhruba do pulky ozvucnice. Rozdil je dost znatelny.... "duty bas" se vytratil a zvuk zni mnohem dynamictejsi. Musim rict ze v uzavrence tenhle sub hraje mnohem lip. Mel jsem ho v BR a delal strasny bordel... ale vec druha je ze jsem mel treba spatne odladenay BR...
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3163 sekund.