Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Minirecenze subwooferů Kicx QS a PRO 300

o Navštíveno 3961x o
o 26.10.2010, 23:57 | Milhauzz
Otázka:
Co se stane, když mi dáte do ruky klávesnici, Genesis Profile Sub Ultra a nenažraný subwoofery?
Odpověď:
Hromada textu :)

Nuže, protože mě už nebaví psát jenom emaily, výkazy práce a veledůležitý zprávy na icq „jdeš dneska na pivo?“ a rozhodl sem se, že vás sem tam budu otravovat minirecenzí na pár věcí. Ksichtknížku nemám, takže proč se nevypsat sem na fórum.

Tož poďme …

Dnešní komercializace autohifi je stejnej mor jako už zmiňovanej fejzbůk. V něčem se dneska vyznat je celkem dřina. Kupovat něco podle parametrů jse spíš sebevražda. Jak všcihni víme, marketing, dobrej leták a fotka snesnou všchno. Pak se něco „cool“ koupí a zklamání je na místě. Nechci tady nic rozhodně vychvalovat, ale spíš udělat srovnávací recenzi dvou subwooferů Kicx. Taky kolikrát znáte to dilema, když se rozhodujete, jestli připlatit pár stovek za něco lepšího a jestli to podle rozdílu, byť lepších parametrů, bude stát za to.

Osobně sám nevím, jak budu řešit další recenze. Několik jich mám naposlouchaných a rozepsaných, ale auto de do světa. Už je to tak, prostě změna priorit. Holt barák je teď důležitěší jak vysněnej SuperB. Mno jo, takovej je život.

Testovací prostředí:
Škoda SuperB (1 gen.)
Rádio Alpine 9853
signály Basic Silver Line
repro dráty Notech Sound Stream
zesilovač Genesis Profile Sub Ultra

Jak už zesilovač napovídá, těšil sem se na 2 ohmovou zátěž a 1kW výkonu. Oba subwoofery jsou dvoucívkové (2× 4 ohmy), takže já, zesilovač, napájení i baterka si přijdou na svoje. První co mě překvapilo byla tíha krabic. I cihly jsou lehčí. Takže po ověření, že si ze mě nikdo neudělal prdel a neposlal mi v krabicicíh lisovaný sběr papíru, jsem krabice otevřel a chvíli se kochal. Dle prvního ohledání de celkem o slušný železo. Velkej magnet, hloubka koše skoro stejná jako průměr membrány. Design se mi zdál parádní. Ať už šlo o šití na závěsu a vyleštění hran koše magnetu u QS 300, tak i o obalení magnetu perforovaným plechem na obou. Hlavně co je prima, připojovací terminály. Na obou subwooferech jsou shodný. Alébrž de o dvoucívkáče, tak jsou dva naproti sobě. Každý má 4 přípojný místa, z toho jsou dva spárovaný, takže stačí jen hromada kabeláže a zapojení na 2, 2×4 nebo 8 ohm je v cuku letu. Všechno se utáhne imbusem, drží to jako čert a pojme to 10mm2 kabel. Mno, na instalaci magnetem ven jak stvořený. Nehledě na různý kabelový kreace, který se daj díky tomuto vytvořit.

Poslechovka QS 300

Takže, 9Kg čistý váhy, zatížitelnost 600W, rezonančka na 31,2Hz. Zapojeno na 2 ohmy.

Při notoricky známý skladbě On Her Majesty's Secret Service od Propellerheads sem slyšel, co sem chtěl. V BR se nejnižší basy do interiéru dostávali se slušnou razancí i když mě chyběl ten nejnižší fyziologický vjem jako u Morel Ultimo SC12. U středních basových složek bylo patrný, že bassreflex posiluje a sedí jak prdel na hrnec. Rychlost basů příjemná, žádnej huhlák.

Při vyšších frekvencích, třeba u kopáku a vyšší baskytary se konalo znejistění. Jako by nechtěl hrát víc jak 90Hz. Škoda škoda, buď to bylo tím, že nebyl rozehranej, ale u rozehrání bych spíš čekal změknutí basů než přesnost u těch vyšších. Při osazení do uzavřené ozvučnice se projev zklidnil a frekvenční průběh se zdál vyrovnanější, ale i tak na vyšších kmitočtech bylo slyšet jakési lekhé utlumení a ztráta přesnosti.

Pokud vynechám srovnání BR a uzavřenky ozvučnice, můžu v klidu konstatovat, že tento subwoofer se spíše hodí na muziku ve stylu elektronika, hip-hop, drum and bass nebo techno. Pro rock nebo jazz, či jinou SQ náturu bych sáhnul po něčem jiným. (jo jo, Ultimo :)). Například poslech staších acid-jazzových skladeb Willie Bobo - Always There nebo Deodato – Skyscrapers mě moc nenadchl. Za to alba jako Coolio - Gangsta's Paradise, IceT – Homeinvasion, Paul Van Dyk - Seven Ways nebo starší sety z legendárního časopisu Tripmag bylo to pravý ořechový. Překvapivě asi svoje maximum našel u mnou „znovuobjeveného“ dua Funkatized. Do udávanýho výkonu 600W se subwoofer cítí jako ryba ve vodě. Při vyšším zatížení de slyšet, jak ztrácí dech, ale nezkresluje.

Poslechovka PRO 300

Takže, před poslechovkou tohoto subwooferu jsem si dal pauzu. Testovalo se u garáže místního člena Ravo a tak nějak se u toho sedělo i v obýváku u kafíčka. Naše polovičky nám tak nějak taktně naznačili, ať si hrajem a děláme brodel v zavřeným autě, že na to není nikdo zvědavej. Mno, po tý co sme odvětili, že hrajeme zavření a že ta správná prdel teprve přijde … mno, nesetkali sme se kladným ohlasem :)

Nuže, u PRO 300 mě zarazila malá citlivost 83dB, ale naopak překvapilo FS 27Hz. Nevadí, je tu Genesis s 1kW, tak dostane naprdel.V uzavřence až na detaily shodný s QS 300. De ale sylšet, že je víc malniko na tlak, než na SQ. Následovala BR ozvučnice.

Jak jinak: On Her Majesty's Secret Service od Propellerheads :) A netrpělivé čekání na čas 5:20 a infrazvukový peklo.Mno, spíš jak překvápko mě to začlo děsit. Něco tak hlasitýho na tak nízký frekvenci sem dlouho neslyšel. Šel z toho fakt mráz po zádech. Ultimo to umí níž, přesněji, víc diplomaticky a s elegancí, ale 1kW je 1kW.

Vyměnil sem několik CD s důrazem na kravál a hlavně zábavu. Ono, potažmo vzato, od 600W nahoru už stejně nejde moc o nějaký měření zvukových kvailt, ale spíš o tu prdel. Audiofilní zkoumání u těchto hlasitostí de podle mě jaxi bokem. Nachystal sem skladbu Eject od Senser (album Stacked Up), vzal do ruky dálkáč, otevřel kufr auta, zmáčkl play a čekal sem, co se stane. Mno, málem sem se posral :) Je to celkem prima, koukat na 30cm lavor jak si pluje ve vzduchu pár cm tam, pár cm zpátky a to zasraně rychle. Z BR vítr a i z odvětrávání magnetu sem cítil proud vzduchu na 1.5 metru (nekecám). Dával sem tomu víc a víc a víc a taková ta smíchanina nadšení, radosti a autohifi extáze u akustickýho tlaku na sebe nenechala dlouho čekat. Teda až do chvíle, kdy jeden obyvatel Křenovic nepoděkolval výkladem vulgarizmů z naučnýhol sovníku. Ravo měl na to taky názor: „není noční klid, nasrat“ :) Mno jo, každýho to autohifi asi neba :)

Resumé

QS 300 je skloubení středního SQ (sound kvality) a velkýho výkonu. Je to dobrej kompromis, pokud někdo chce dobrej reprák, ale nechce vyluxovat konto do mrtě. Za ty prachy se mi zdá poměr výkon cena tak na 8+ z 10ti. Kromě Rocku, jazzu nebo jiných SQ masakrů zahraje takřka cokoliv, ale je spíš určenej víc na elektroniku, negry nebo drumbass. Stabilta přednesu je až do maximálního zatížení, pak malinko ztratí dech. BR nebo uzavřenka je otázkou priorit, closed vyrovnanej, v BR ve spodku hodně, hodně dobrý, ale FS mohla být nižší (mno jo, co bych nechtěl za ty prachy, že). Vyšší basy trochu tužší, klasická basa ještě dobrý, ale napříkad spojení kopáku a vyšší basovky bez jakýhokoliv nadšení, bez energie.Jednou větou: Dalo by se říct, za svoji cenu dobrej SQ basák, ale nad 90Hz "nehraje".

PRO 300 hraje v closed skoro stejně jako QS 300. Jen de slyšet, že si víc hraje na tlakaře, než na SQ basák. V BR naprostý masakr, v autě se nedá sedět. Pro tlakaře pecka. 1 kW snese jako by nic. Na nasrání sousedů paráda, prostě mašina na randál. Doporučuju k takovýmto subwooferům dávat zbrojní pas. Myslel sem si, že SuperB je pevný auto, není, při maximálním zatížení „hraje“ všchno, okna, kufr, střecha … i dveře od garáže.

Plusy a mínusy QS 300
plusy:
design, zpracování, poctivost konstrukce
připojovací terminály
zvukový vlastnosti stabilní až do maximálního vybuzení
mínusy:
nejistý u vyšších frekvencí
velikost neumožňuje instalaci magnetem dovnitř u prefabrikovaných ozvučnic

Plusy a mínusy PRO 300
plusy:
design, zpracování, poctivost konstrukce
připojovací terminály
tlak v BR
mínusy:
dle parametrů sem čekal víc SQ, ale je to víc tlakař
velikost neumožňuje instalaci magnetem dovnitř u prefabrikovaných ozvučnic

Tímto se omlovám obyvatelům Křenovic u Brna za znepříjenění jednoho letního večerního dne pozního léta páně roku tohoto :)

o 27.10.2010, 08:26 | 323Marty
Milhauzi, čte se to dobře! Už jsi měl někdy na testování JL Audio 12W6? Docela by mě zajímalo, co bys na něj řekl. Ale mam to k tobě přecejen trochu daleko. Hlavně by mě zajímalo srovnání v uzavřence vs. BR. Mám ho v uzavřence a hraje výborně. Taky ho mám na 1kW, takže na nedostatek výkonu si stěžovat nemůže. Trochu se bojim, že když ho dám do BR, že ztratim tu preciznost a nádherně čistou basu. Chtěl bych to prostě slyšet :o) Taky, když už děláš tyhle testy, by mě zajímalo použití "neautohifi" subů jako třeba Beyma B100R, která sice nesnese 1kW, ale má citlivost 94db... co ty na to?
o 27.10.2010, 09:05 | Milhauzz
323Marty:

Díky pane :) Mno, jednu dobu sem vozil v uzavřence (teď si už nevzpomenu na litráž) JL 10w3v2 a bylo to hodně dobrý. Rychlej precizní bas, nevtíravej, na menších hlasitostech hezky doplňující. Zahrál i hluboko, ale ne s razancí s jakou bych si představoval. Pravda, tehá dostával jen 400W RMS (ale z McIntoshe) a možná by chtěl víc ... ale zvukově vyhovoval, i na EMMA (ještě když sem myslel že má smysl) se to líbilo.

Ono to chce do BR prostě zkusit, ale obecně dle zkušeností sem pro nakrmenou uzavřenku. BR, pokud není precizně spočítaná a nasimulovaná, udělá víc škody jak užitku. S Beymou by spíš mohl koketovat Wattman, ten má s něma nějaký zkušenosti. Osobně si moc neumím představit do 94dB citlivosti narvat 1kW :)

Ostatně, jestli klapne barák, jako že by měl, budu dělat poslechovku a testovat defakto cokoliv, takže na příští rok bych to klidně viděl, proč ne.
o 27.10.2010, 10:48 | 323Marty
No právě, jde mi o to, že na pohon basáku s citlivostí (udávanou 94db) by ti mělo stačit 100W na stejnou hlasitost, jako 1kW na 84db repro... To by bylo zajímavý porovnat. Pak by totiž nebylo potřeba tahat 50qmm kabely na pohon kilowattovejch koncáků a kupovat baterky za desetitisíce, protože bys nepotřeboval takovou elektrárnu na výkon. Sem přesvědčenej, že pak by na velmi slušnou kvalitu zvuku stačil takovej Phase Linear PB6, na kterej by se daly přední kompa na aktiv a sub na můstek a myslim si, že by se hodně lidí divilo, co se dá postavit za "pár šupů".
o 27.10.2010, 11:39 | Milhauzz
Mno, kdyby byla teorie jak praxe, tak by to bylo hezký. Chtělo by to zkusit, co "papírová" citlivost přinese do praxe. Každopádně co sem se díval, tak Beyma B100R má impedanci 8 ohm, takže jsme zase někde úplně jinde ...

Kuva, Wattmane, kde si, napiš sem něco chytrýho :)
o 27.10.2010, 12:18 | wattman
jsem v Jindřichově Hradci a teď jdu na oběd :-))
o 27.10.2010, 12:24 | Milhauzz
Hluboká myšlenka :)
o 27.10.2010, 13:28 | wattman
Koukám, že superlativa opět v nemalé míře :-)
323Marty: jasně, že ano. Pro většinu napájení pak stačí 10 tka kabel... :-)
Celé je to pouze business aneb vyrábíme to pro prachy a né pro pocit lidí. Mraky wooferů a reproduktorů s mizernou citlivostí na trhu nutí a pomáhají ostatním výrobcům: vysoké výkony zesilovačů pro nesmyslné příkony, průřezy kabelů pro proud, který tam musí být na základě této politiky - nikoliv praktického účinku, užitku nebo efektu na kvalitu, zvuk.
Repro mají obrovské ztrátové činitele a jsou to jen výrobníky nevyužitého tepla. Pro nezasvědcené má repro účinnost v průměru 5 - 7% z přivedeného příkonu, takže o výkonu wooferů nemůže být vůbec řeč. Ale jsou různé typy výkonu...
Beyma? :-) No, jedná z mála spol. - mimochodem je to španělský výrobce, který udělal CAR serii a tam se snažil udržet parametry PA wooferů - tedy vysoká citlivost udávaná při 1W/1m bez blamáže jmenovité impedance, RE odporu a přepočty hodnoty 2,83V. 12 tky Woofery mají 100 mm cívku a minimální vzdálenost mezi ní a magnetem - což je jedna z věcí, která určuje citlivost - už jsem četl několik debilních teorií, že tato vzdálenost je u CAr repro úmyslně větší - z důvodu otřesů... :-) Pak jsou to samozřejmě lehké membrány a síla magnetu.
U těch BR je potřeba toho příkonu ještě menší, ale o to více se projeví kontrola zesilovače a síla magnetu... Parametr BL udávaný v Tm je ale taky dosti informativního charakteru – u vícecívkových wooferů se uvádí většinou při seriovém zapojení – tedy více ohmech. Ovšem čím je níže, tak je potřeba lepší DF u zesilovače – který výrobce uvede, ale už neuvede kmitočet, při kterém že tato hodnota odpovídá skutečnosti.
Teď mě napadl ještě jeden argument pro žluté, červené a podobné – hodně těžké, plastové membrány – prý je to z důvodu vlhkosti ve vozidle. PA woofery mají papírové, lehké a hrají na stadionech, technopárty a jiných akcích venku, kde do nich teče pivo a různá jiná tekutina, a to za každého počasí – je až neuvěřitelné, co ten „papír“ vydrží…

Myšlenku PA wooferu do auta už jsem několikrát uskutečnil, je to až neuvěřitelné, když 15“ woofer ve 100 litrové kysně (8 ohmu) žene dvoukanál s 200 W v můstku, má to neuvěřitelně přesný bas a rozebírá to auto, jako v dnešní době tak moc potřebných 5 kw s drátem 50 qmm á 4ks :-)
Nejsem ale zastánce professional audia do auta – proto budeme stále hledat a objevovat nové výrobky s parametry smyslnými a přirovnatelnými třeba i k těm PA a né k těm barevným a předraženým.
… a taky nejsem Sinclair… :-)

Mohl bych psát dlouho, ale od toho je tady Milhauzz, který tam narve potřebné emoce :-)
Souhlasím s tím, že by se hodně lidí divilo, jak málo stačí…
o 27.10.2010, 13:42 | Milhauzz
Jo jo, emoce :) Nedokázal bych autohifi v dnešní době dělat na kšeft. Jinak si to s těma PA a tekutinama vystihl celkem trefně :)
o 27.10.2010, 13:46 | wattman
jj, i zlatý déšť už jsem viděl :-))
o 27.10.2010, 14:12 | Milhauzz
I koně blejt francouzskou trikolóru :)
o 27.10.2010, 14:44 | prohifi.cz
Nebudu se nijak přít, ale nechápu jednu věc - spousta lidí hodně chválí PA woofery, jak jsou autohifi basáky necitlivé atd., ale nikdy jsem neviděl soutěžní dbDrag auto s PA basákama, které by všechny ostatní převálcovalo.
Už jsem to slyšel mockrát, že to tak přece je, ale nikoho, kdo by to uskutečnil, jsem nenašel (možná jsem jenom špatně hledal).

A já se ptám ... proč? :-)
o 27.10.2010, 15:21 | Milhauzz
Nu, mě je spíš s podivem jedna věc. Řekněme že průměrnej sedan má litráž kufru přes 300 litrů vždycky ... jak je možný, že pak 100 litrová bedna zabere celej kufr? :)

(berte to jako joke)
o 27.10.2010, 15:24 | Boďa
Protože ten kdo pa v autě má, tak se na nějakou takovohle "debilní" soutěž vytento... :-)
Má ho tam kvůli zvukovému přednesu ;-)
o 27.10.2010, 15:59 | Milhauzz
Boďa rulezzz :)
o 27.10.2010, 16:09 | Ravo
Jejda doufám že to tady nečte některý z mých "tolerantních" sousedů (..i když kdyby to tady četl, tak na nás tenkrát nevyběhl s se slovníkem "vybraných" slov a spíš by se připojil k poslechovému testu :)

To by si mysleli že jsme asi fakt všichni úplní magoři :D

btw. ještě že je už venku zima a lidi mají zavřený okna, včera jsem lehce proháněl SW Morel Ultimo v jeho totálně nenažrané verzi a taky to pěkně cvičilo s různými rezonujícími plechy auta a celé garáže ;-)
Takže žádná další návštěva "sousedské hlídky" se nekonala...
o 27.10.2010, 16:30 | swpavel
PA woofery se skutecne na SPL soutezich nepouzivaji, protoze kdyz se muze stat s kompozitovou membranou to co na obrazku nize, co by se asi stalo se slabou papirovou membranou PA wooferu, o civce a zavesu nemluve..

foto k příspěvku  od swpavel

o 27.10.2010, 20:54 | endru.ondra
Pěkná recenze :)
o 28.10.2010, 00:35 | 1kw | Upraveno: 2010-10-28 00:53:26
U db dragu je to hlavne o X-max membrany, vychylku membrany treba i nekolik cm proste PA basak nenabidne. Myslim ze to je jeden z duvodu proc se PA repraky nepouzivaji na dB :))
o 28.10.2010, 11:55 | Boďa
Recenze pěkná.
Ale je to tak na vytisknout a jít si s tim sednout na hajzl :-) Prej mini...
o 28.10.2010, 12:59 | hifimagor
koukam ze nebydlite daleko nekdy bych se podobneho poslechu i rad zucastnil pokud by to nevadilo poradatelum jsem do vyskova
o 28.10.2010, 13:29 | Ravo
Myslím že to problém není, akorát aktuálně zase chvíli nic neplánujeme, je zima a ještě jiné vlivy (momentálně se nám tak něják rýsují jiný priority...že milhauzzi..barák to je nekončná studnice práce).

Možná se ještě něco upeče ve spolupráci s Wattmanem a Roverem někde v Brně, ale to je taky ještě hooodně ve hvězdách
o 28.10.2010, 13:48 | hifimagor
brno neni problem.
o 28.10.2010, 20:17 | Milhauzz
Mno jo, kdo ví co těď bude. Ono je to vždycky tak, když se začne něco málo "rozjíždět", tak je všechno nakonec úplně jinak :)
o 28.10.2010, 20:27 | rover (WoodTech)
No tak pochválím recenzi :-) A to testování téměř čehokoli nebude problém a to ani v nadcházející zimě jelikož budem ve vytápěném prostoru:-) Horizont měsíce a začnu fungovat v nové dílně v centru Brna,můžeme tedy potom něco naplanovat a mám za to že si Milhauzz jestě rád odskočí odfrknout od prace na baráku :-)
o 28.10.2010, 20:42 | Milhauzz
Jestli se v tom prostoru budou tolerovat magoři jako já, rád přijedu, jasná věc :)
o 28.10.2010, 20:44 | rover (WoodTech)
Prostor plnej magorů a pro ně speciálně určený :-))
o 28.10.2010, 23:53 | hifimagor
to skoro zavani srazem magoru
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3445 sekund.