Navštíveno 10484x

05.12.2010, 14:43 |
dejvyxxx | Upraveno: 2010-12-05 16:06:15
Ahoj,tuhle sme se tak bavili s klukama a rozebíraly téma jak je nebezpečná baterka v autě a jestli může zabít ?:) napětí 14 V samozřejmě není nic ale zkratovací proudy baterek 1,2-7000 A se zdají být nebezpečné, je možné od špatné zástavby případně dostat ránu,či být usmrcen od pouhé autobaterie nebo je to blbost ?:) Případně v jaké situaci to může být nebezpečné! díky všem zasvěceným v oblasti fyziky o objasnění páč v hodinách fyziky jsem vždy spal ;) ave David
Jednou mi tak strašně nešikovně upadl stranovej klíč, přesně na + a - a udělalo to v něm takovou díru, že držet v ruce bych ho asi nechtěl :o)
K úrazu elektrickým proudem (ani 15 volty) od autobaterie nemůže dojít.
Mohlo by dojít snad jedině k požáru při zkratu autobaterie, tam by se ty ampéry projevily.
"K úrazu elektrickým proudem (ani 15 volty)od autobaterie nemůže dojít. " - to je pravda,protože 15V je napětí a jak všichni víme,nezabíjí napětí,ale proud. Pokud bys ses chytnul přímo + a -,příjemné to rozhodně nebude
no když se dotknu u baterky plus a mínus zaroven oběma rukama tak to neudela nic přece ne?:)
kdyz se chytnes + a - tak ti to vuubec nic neudela.. vyzkouseno na 4x powercel a 4x 4v fiam clanek.. vse zapojene do 18V
byl sem rychlejší :D ;) to je vysvětlené,takže verditk je že abterka ublížit nemůže a zkratovy proud 7000A nejde využít nějakým zpusobem k tomu aby to ublížilo pochopil jsem to tak dobře?:)
nemuze. na baterky muzes sahat jak chces
myslel sem kdyby tím procházel třeba nějaký proud do zesilovače a koukal třeba holý kabel ,zkrátka nemůže nastat sitauce aby to bylo nebezpečné jo? :)
Tak si ty ruce namočte a pak sahejte...

05.12.2010, 18:17 |
Ravo Z hlediska bezpečnosti se považuje bezpečné stejnosměrné napětí do 48V. Tzn klasická baterka může být nepříjemná, ale zabít by vás neměla. Jde o to že celkový odpor těla je tak veliký že neumožní protéct tak velký proud, aby to mělo nějáké zásadní fyziologické účinky.
Podobný případ jsou například obloukové svářečky, tak bývají napětí okolo 80V třeba a dokážou pěkně dokopat, ale že by někoho zabily přímo to ne.
Jiná věc je úrazy (popáleniny, výbuchy benzínových par apod.) spojené s průchodem proudu jinými vodiči a následným požárem - při zkratu vodiče na kostru protíká takový proud, co jde - vzhledem k vodivosti mědi je to dost a záleží pak na průřezu vodiče (zjednodušeně - průřez x měrná proudová hustota pro měď). Vlivem průchodu tak velkého proudu se pak vodič prudce zahřeje a obvykle začne hořet izolace, lakování atd...

05.12.2010, 18:22 |
Maroš ak si myslis ze 12 V nemoze nic urobit, tak skus v prstoch drzat vyvody nejakej vacsej cievky (alebo sekundar transformatora). Ked tieto vyvody pripojis priamo na baterku, uvidis v lepsom pripade iba malu iskru. No kto uhadne, co sa stane az tu cievku odpojis (pricom jej vyvody stale drzis v rukach) ??
Civka ma jako stavovou velicinu proud, takze se nemuze menit skokove ale meni se spojite, takze v case T0+ bude prez uzavrenej okruh (jeho telo) tect stejny proud jako tekl do ted uzavrenym obvodem. Coz znamena ze kdyz na ni bude par amper tak tech par amper protece prez nej :D
takže když budu držet kebel z + a - a dám si je na jazyk, ucítim jen o něco větší šimrání než z 9Voltovky? :)
Nám mistr říkal že jde cítit až nad 50V mín ne a lidské tělo má velký odpor tak je možné že když se chytnete plusu a minusu že vám to nic neudělá ale rozhodně bych to neskoušel . Můžete si zahrát na bořiče mítu koupit maso s kůží a položit na póly :)
dragoczskill: možná si právě vymyslel turbogril.. :))
dokud jsi izolovan od zeme je to dobry:-)

06.12.2010, 17:24 |
petis takže neolizovat devíti voltovku muže zabít!!
:-DDDDDDDD
Tady na to když šahneš, tak necejtíš vubec nic...a mužeš mít i mokré ruce :)

zkus to..a pro pripad to natacej kdyby to s tebou slehlo at je nakej material na morbidni stranky.. :D
nevim co te muze zabit a nevim od kolika voltu je to cejtit..ale parkrat me posimrala zapalovaci svicka kde je nakejch 15000 V...takze 12 V by nemelo bejt tak hrozny.. :D
Woko: dyk to musel bejt dobrej mravenec :), jenže tam jde napětí pulzně - něco jako ohradník na dobytky :)
jo mravenec je to solidni..trosku to z tebou cukne,to je fakt.. :D

07.12.2010, 13:52 |
Aegis co si pamatuji ze škole, tak zabijí proud a to už od 100mA, napětí se hodí jen do kalhot :-)

07.12.2010, 14:02 |
Aegis a to říkal profesor, kterému jsme říkali kraťas, protože měl půlku obličeje a těla ochrnutý - což se mu stalo, když si hrál s el.
to vypadá že všichni kromě *konny* a Ravo chyběli na základce na fyziku..
prostě při odporu lidského těla je stejnosměrných 12V na nějaké zranění způsobené průchodem proudu fakt málo..

07.12.2010, 14:20 |
Alííí | Upraveno: 2010-12-07 15:19:52
Baterka v autě není nebezpečná. Jsou ale i vyjímky... :-D

Alííí: Odkud máš tu fotku 2000MI? Prosím případně na mail v plném rozlišení, moc díky!!!
Jinak to na fotce nezpůsobila baterka, ale uvolněný weber ze sacího potrubí a palivo cáklo na svody, naštěstí bylo za chvíli po plamenu...

07.12.2010, 20:52 |
Jozzo :D amatéří
Zabíjí proud,kůži pálí frekvence,střídavý proud cuká tělem.
Napětí protlačí proud.
Pokud protlačí stejnosměrný ,spálí vás to.
Pokud protlačí střídavý o standartní frekvenci našich zásuvek,dostanete křeč...
velice obecně řečeno

08.12.2010, 09:15 |
Alííí Tuner: Tu mám tady z fora, tohle je full size. :-( Jinak samolitr to byl joke. :-)
Alíí: Aha i tak díky za info.

08.12.2010, 10:00 |
imax jako Jozzo, uz sem zacel premyslet, jak muze nekdo delat autohifi kdyz nezna zaklady elektrotechniky!
proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu - ohmuv zákon, sedmá třída základní školy! ... ale tady na tomto foru se velice často popírá!
Proto tě 200V bude bolet, 20V ne...

08.12.2010, 13:39 |
Jozzo nooo,proud nemůže být za každé podmínky přímo úměrný napětí

08.12.2010, 15:13 |
Aegis Možná se pletu, tak mě neberte za slovo, ale existuje taková dekorační skleněná koule, kde vevnitř létají blesky a když se prstem téměř dotkneš, tak vidíš oblouk plazmy, kterej ti vede do prstu. A myslím si, že v tomto případě do tebe jde hodně moc voltu (stovky) ale žádnej proud. Nebo můžeš v jedné ruce držet kraj zářivky a druhým koncem se dotknout koule a zářivka se rozsvítí... Jinak jasně, Ohm. zákon R=U/I
Je to bezpecne napeti nezabiji ale simrat muze viz 9Vbaterka najazyk je to opravdu o vodivosti tela. nekoho nepraskne ani 220 a nekdo si pekne poposkoci

10.12.2010, 09:14 |
Meteorik | Upraveno: 2010-12-10 10:13:40
Koukám že by to chtělo navštívit školení o bezpečnosti práce :D Odpor těla je řádově v několik Mohm až desítkách Mohm. Z Ohmova zákona si už každej snadno spočítá jaký asi cca proud projde tělem člověka při určitém napětí. Problémem je moment ve kterém vás někdo vyleká a pod kdy odpor těla muže spadnou na řádově stovky kohm. Účinky stejnosměrného napětí/proudu na lidský organismus jsou hlavně elektrolýza krve (rozklad krevních destiček). Střídavého jsou defakto dva zaprve pokud se špička amlitudy trefí do určitého cyklu tak dochází k zástavě srdce jinak dojde k rozpumpování srdce na frekvenci sítě což neni jeho přirizená frekvence.. nějaké bližší info stačí vygooglit třeba
[ Link ]
jiz nekolikrat s emi stalo ze jsem predloktim spojil minus pol a pres racnu se dotkl plusoveho a jemne simrani jsem citil. kdyz jsi v lete spoceny je to neco jineho jako kdyz budes suchy. neni to nebezpecne a je to opravdu jen lehke simrani. a pokud jde o bezpecnost prace tak nevim v jake praci se na toto skoli bezpecakem.

13.12.2010, 19:26 |
Olda já se jednou popálil když jsem utahoval kostru.. dotkl jsem se imbusem pluska na baterce a ten se během vteřiny tak rozpálil, že mi spálil prsty.. baterie obyč exide maxima 900dc. mrcha :)

13.12.2010, 23:26 |
Ravo | Upraveno: 2010-12-14 00:30:50
to je přesně to o čem jsem psal...úrazy popálením apod. Takhle to rozžhaví i normální baterka, úvaha je jednoduchá:
tyčka imbusu (klíče, náramek hodinek apod.) je vodič, který má cca (pro jednoduché počty) celkový odpor 1 Ohm. Při zkratu přes něj poteče klidně i 100A. Podle aplikace ohmova zákona do vzorečku pro výkon výjde P=R*I*I (ohmuv zákon U=R*I, výkon P=U*I).
Po dosazení vychází 1*100*100=10kW!
Běžná rychlovarná konvice na vodu má cca 1-2kW, takže si dokážete představit, jak rychle se ten inkriminovaný objekt rozžhaví ;-) Můj plynový kotel na celý byt má ekvivalentní tepelný výkon 24kW a neřekl bych že je mi tady zima :-) Výpočet byl hodně zhruba a zjednoduššený, nicméně jsem chtěl nastínit v jakých řádech se pohybujeme a kolik energie se uvolní během chvíle v hodně omezeným prostoru
pri skratu se bavme o 500A a vice, ne 100a to si vezmou nektere strtery ne skrat