Navštíveno 3729x

Zdravím chlapi musím se zeptat:-)
Tlumý se bassreflexová bedna?někde sem četl že netlumí a někde že ano tak nevím.

03.02.2011, 23:30 |
petrb BR neeee :)
děkuji to sem potřeboval slyšet:-)
ale viděl jsem pár ozvučnic kde to měli vytlumený Dinamatem tak nevim a proto sem se zeptal:-)

03.02.2011, 23:38 |
petrb jezis to snad neee:D kdyz uz tak se tlumi ozvucnice rounem, ale vubec ne, nakym tlumicim materialem, ten je urceny na jine veci:D
teď zrovna tu fotku nemužu najít:-)já jsem to stejně neměl v plánu něco podobného dělat,ale zeptal jsem se:-)
Do bassreflexové bedny je vhodná akustická pěna,např. ANS :
[ Link ] a do uzavřenky rouno PDW :
[ Link ]
Samozrejme, ze i BR bedna se muze tlumit, a to predevsim stena protilehla proti stene, kde je osazeny samotny menic.
A Dynamat se samozrejme do beden taky dava. Kdyz Ti jde o max pevnost, tak tomu muze celkem dobre pomoci. Neni to tam kvuli tlumeni, ale kvuli max. zpevneni.
Casto jsem videl i celou ozvucnici vylepenou Dynaxorby od Dynamatu a prislo mi to jako hodne zajimave reseni.
Pokud budu bednu konstruovat z nějakého důvodu z méně tlakově odolného materiálu tak je vytlumení nějakym bitumenem samo namístě. Jinak stou aku. pěnou jako prohifi.
Ja treba mam bedny tlumene a i zpevnene... Takze dle kazdeho ucha se to muze ruznit... na kazdej druh bedny se pouziva neco....
myslim, že s timhle problémem by ti moh poradit Bladzej... :))
Dynaxorby ale bednu nezpevní ale taky odtlumí podobně jak ANS, neboli eliminuje stojaté vlny. Jsou dobré za reproduktor - nenasají vlhkost.
[ Link ] Jestliže chcete aby byla bedna hodně pevná doporučuji silnější MDF nebo ji udělat dvojitou.
Stavěl jsem si dom sloupové repro a taky jsem je trochu spevnil zdvojenou stěnou a vevnitř výstuhami :-)

Viktore, já vím... samo jsem to nemyslel jako zpevnění... :-)
A až tu bednu uděláš dvojitou a zpevníš ji výztuhami, tak je prima ji ještě vylít laminátem a třeba lehce vytřít Braxem, ať to stojí za to ;-)
Také lze použít směs písku a pryskyřice.
Asi ne, ale někdo by to mohl pochopit jinak :-)
"A až tu bednu uděláš dvojitou a zpevníš ji výztuhami, tak je prima ji ještě vylít laminátem a třeba lehce vytřít Braxem, ať to stojí za to ;-)" - věřím že by toho někteří byli schopni :-)
a nebo použij březovou překližku.. při stejný ťloušťce je pevnější než MDF a přitom lehčí :)
co se stane když BR vytlumim rounem bude to mit nějaky vliv na zvuk?takže než rouno tak radši tam nemít nic???
Při tlumení Bassreflexový bedny určitě neeliminuješ stojatý vlny, protože tam žádný nejsou (při tomto pásmu). Poděláš tím akorát proudění, účinnost, rychlost vzduchu v bedně a tím snížíš rezonanční frekvenci - ve většině případů to způsobí ono známé hučení a pomalý basy...
Ať už se jedná o rouno nebo ANS pěnu. Materiál na vyztužení na to nemá vliv.
wattman:to má logiku takže když mám BR ozuvučnici dostatečně pevnou muže být bez tlumení
Lukin: tlumení do ozvučnic nebude mít vliv na pevnost. netřeba tlumit.