Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Pioneer P88 - aktiv - výšky jen z rádia?

o Navštíveno 4203x o
o 13.08.2012, 15:38 | Nepér | Upraveno: 2012-08-13 15:39:49
Mám Pio P88 RSII, takže ve mne hlodá myšlenka aktivního zapojení předních komponentů (Kicx GFQ 6.2). Teď mám 4ch zesilovač ESX Signum SX-460 - 4x60W nebo 2x150W v můstku, kde na dvou kanálech mám pasivně přední komponenty a na dvou v můstku hrombednu. Zesilovač v rádiu nepoužívám. No a o co jde... zdá se mi zbytečné použít na přední výšky 2x60W a pořizovat další zesilovač pro subwoofer. Když zapnu zesilovač v rádiu, umí to udělat ze svých interních čtyř výkonových výstupů aktivní přední sestavu, tj. zadní kanály se přepnou ze zadních full-range na přední high-range a předním přibude možnost oříznutí shora, pro SW se pak dá použít jeden ze tří párů RCA. Toť jeden z příkladů zapojení v manuálu, ze kterého usuzuji, že by to mělo jít udělat následovně:
Přední výšky 2x asi 25W z rádia
Přední středy 2x60W na zesilovači
Subwoofer 1x150W na zesilovači.

Je v tom nějaký zásadní problém? To výkonové rozdělení spektra se mi zdá totiž vcelku rozumné, narozdíl od šílených 60W pro výšky... navíc je to minimum drátování :)

o 13.08.2012, 16:22 | lukee_cz
ano, tak jak si to popsal to fungovat bude a v par autech to funguje hodne dobre. Na vystupech z radio zesilovace budes mit zduplikovane to co je na rca. Rozdil hlasitosti je takto tezko rict, v nejhorsim pripade to sladis pri nejpouzivanejsi hlasitosti a pri jinych to proste bude trochu rozjete.
o 13.08.2012, 16:36 | Nepér
Proč by ta regulace neměla být lineární, respektive nesouběžná pro linky a pro výkonový výstup? Vybuzení zesilovače se samozřejmě srovná podle výšek na rádiu, které externě regulovat nepůjdou...
o 16.08.2012, 21:59 | 323Marty
Nepřijde mi to jako dobrý řešení. Už jen proto, že do subu jde jen 150W :o) Já mám na přední aktiv 4x175W. Uznávám, že je to malinko předimenzovaný, ale ta výkonová rezerva je prostě znát. Už jen proto,že zes nemá žádný zkreslení, což zesik v rádiu mít bude. Navíc zhola nevěřim, že rádio má na svorkách 25W RMS na kanál. Myslim, že pověsit kompa na ten čtyřkanál a k tomu dokoupit pro woofer dvoukanál s většim výkonem bude prostě optimálnější a lépe sladitelné. Oproti tomu je to daleko větší zátěž na baterku, mnohem víc práce a další úbytek místa v kufru :o)
o 18.08.2012, 23:35 | noclue
rozumnejsie by bolo kupit zosik na sub, to bude vacsi skok
o 19.08.2012, 03:39 | Nepér | Upraveno: 2012-08-19 03:45:17
Už to funguje a hraje to dobře. Rozdíl mezi Flat a Auto EQ byl předtím výrazný, muselo se tam něco hodně rovnat (přes měřící mikrofon). Teď není zapnutí auto EQ skoro znát, takže u mě dobrý. To že zesilovač v rádiu má zkreslení a externí zesilovač ne, to je prosím při jakém výstupním výkonu ;) ? Naopak některé tyhle výkonné zesilovače na hranici třídy AB a B mají při nízkých hlasitostech přechodové zkreslení... Nemýslím teda ty drahý :D A 25W by to na výškách klidně udělat mohlo, je to plný FETů, takže by to nemuselo mít moc úbytky... Na 100 Hz ale 25W asi těžko, to je pravda ale nebavíme se o subwooferu.

foto k příspěvku  od Nepér

o 21.08.2012, 23:52 | noclue
hlavne, ze si spokojny... vobec nemusis svoju spokojnost argumentovat pseudofzyikou
o 24.08.2012, 12:35 | hifim@ni@k
To rádio reálně tak max 17W RMS?
o 04.09.2012, 14:20 | Nepér
S tou pseudofyzikou jsem to nějak nepochopil, ale rád si počtu tvé argumenty. Výrobce udává 4x27W podle DIN 45324 do 4 ohmů při napájení 14.4V, což mi vychází na 10.4 V sinusového signálu na výstupu, což je tak na hraně reality ale cosi mezi 20-25W by to mít mohlo. A 20W na výšky není jako 20W pro celé pásmo.
o 04.09.2012, 14:27 | Vencaf
"šílených 60W pro výšky"
co je na tom šílenýho?
Prostě bych ten čtyřkanál dal na předek a na sub pořídil další zesilovač. Ale jestli se ti to líbí tak jak to máš, nám to zdůvodňovat nemusíš. Jen nechápu,co chceš radit, když to víš sám nejlíp.
o 04.09.2012, 15:56 | Nepér
A cosi jako výkonové rozložení akustického pásma neznáme? To přepojení na aktiv zcela naplnilo má očekávání. Bál jsem se, že výšky začnou zkreslovat dřív, než středy ale nic takového se neděje a srovnat citlivosti je otázkou nastavení gainu na zeslovači. Jen nemám rád takové ty teoretiky, kteří někde slyšeli, že zesilovač v rádiu je shit a to nejlepší je hromada předimenzovaného železa v kufru. Chtěl jsem to vylepšit, vylepšil jsem to. Chtěl jsem slyšet, jestli to rádio umí, což jsem sy myslel, že ano a jestli to není nějaká zásadní blbost, což někdo tvrdil, že s tím není problém, jiný říká, že to nejde a že to bude hrát blbě. Zkusil jsem to a hraje to dobře. A 60W na výškáč je tak na to, aby tekla krev z uší. Kolik výkonu asi tak půjde při reprodukci hudby do výškáče přes výhybku druhého řádu s děličkou tak na 4kHz, když se zesilovač vybudí na 100W? Zbyde na výšce 15W nebo 20? Určitě se nespletu o mnoho, když budu tvrdit, že to tak bude. To jen někteří tady pobrali všechnu moudrost světa a nedají si dohromady pár základů elektrotechniky a akustiky, nakrmeni tím, co jedna paní v Hi-Fi krámě povídala. Takže to shrnu tak, že jsem nevěděl, že to tak nejde a udělal jsem to. A ono to dokonce dobře funguje. A já vím proč. A jestli mi tu někdo bude říkat, že rozdělení výkonu mezi výšku a střed by mělo být 1:1, budu si myslet svoje.
o 04.09.2012, 16:15 | Vencaf
Co na to napsat,snad jen, že hudbu si stavíš pro sebe, ne pro nás, takže nám nemusíš obhajovat svůj postup. Nikdo tady netvrdil, že dělí výkonově výšku a střed 1:1, od toho je přece nastavení, aby se přizpůsobilo měničům. Nech si to, jak to máš, já si nechám svých "šílených" 75W a budu doufat, že mi nezačnou krvácet uši..
o 04.09.2012, 16:18 | lukee_cz
Jak uz jsem psal, ano funguje to a funguje to nekde moc dobre...nicmene k tomu vsemu ostatnimu co pises, respektive k casti o rozlozeni vykonu asi tolik: [ Link ] (kdyz uz se bavime o aktivnim systemu)
o 04.09.2012, 16:22 | pepe689
hm jenom 75w na vysky no nic moc :-))me staci 190:-)
o 04.09.2012, 23:01 | Nepér
Sýkora je samozřejmě zajímavé čtení. Díky za odkaz. Vzhledem k tomu, že mám v tom pekáči jen 55A alternátor a docela mi i záleží, kolik to váží, do dalšího zesilovače jsem prostě i z dalších důvodů jít nechtěl a zkusil jsem tohle. Nemám s tím problém, jako možná někteří ostatní. Možná mi to tak odpoledne připadalo, asi bych měl brát nějaký veselý prášky :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3454 sekund.