Navštíveno 3781x

Na jednom fóru jsem u kamaráda narazil na větu, že si chce kupovat nové kabely do auta 3x stíněné teflonem. Z prvu jsem si myslel, že jde jen o jeho neznalost problematiky, ale později se ukázalo, že takové kabely se v ČR hojně prodávají a mě by zajímalo:
1. Jak může teflon něco stínit?
2. Jelikož znám kabely s teflonovou izolací (např. od pana Krauta), tak vím že takový kabel je v 0,8m problém nakroutit mezi dva home komponenty nad sebou jak je tvrdej. Jak se pak takový kabel dá použít v autohifi instalaci? To pak kolem teflonu jen prošlo ne?
3. Žiju v omylu a nebo za stínění jde považovat jen kovový oplet?
Co Vy autohifisti na to?
podle me jen lakacka na lidi..ze je to neco supeeer..o]]]
je to proste izolant,co vydrzi vysoke teploty/treba prave pri pajeni kabelu a izolace se neopali,ktery ma vodice timto opletene...
rozhodne to podle me nemuze byt stineni...
teflonovy oplet na kabli je velmi odolny, kable sa dobre tahaju a nemusis sa bat hran, plechov. Mozno dat normalny kabel do teflonovej chranicky. 3x teflon urcite nikde nieje, jedine ak na papieri
Stínění těchto kabelů je standardně mědí, vzduchem. Teflon je použit pouze v jedné vrstvě z důvodu zvýšení odolnosti vůči působení externích vlivů. Hlavně teploty, vlivu hran, kyselin, apod. Kvalitnější kabely to dle mě jsou a vyplatí se do nich investovat, pokud se nebavíme o desetitisících. :-)

05.12.2012, 23:11 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-12-05 23:14:16
Pavel 528: Nesmíš to tak lacině prodat :)) jasně, že to tak je ;)
Revilohifi: Stínění mědí, vzduchem??? To už je vážně na vtip roku ne? Vzduch je pokud vím izolant, ale rozhodně ne stínění a pochybuju, že se v autohifi kabelech používá coby dielektrikum, když se tam dost často mění teploty a u vzduchové izolace vzniká dost často kondenzace, takže jsme od něj upustili před lety i v instalacích v domě.
Já teda žiju v tom, že teflon je hned po vakuu jeden z nejlepších izolantů a dělá dobrou kyslíkovou bariéru, čili chrání vodič na který je nanesem. Ovšem stínění vodiče může zastat jedině kovový oplet. Pokud se pletu, rád bych prosil o vysvětlení. :)
Nebavím se jen o signálech do auta, ale všeobecně.
Často jsou k vidění signálové kabely, které jsou finálně stíněny vlásečnicovými páskami bezkyslíkaté mědi, která je ošetřena stříbrem a přes to je jako izolant teflon, který jej chrání proti oxidaci. Mám pocit že podobným způsobem byly vyráběny i AIV Colorado a to jsou celkem mršky nepoddajné.
Však já se taky bavím obecně a zajímalo kde se vzali v autohifi bolmoty, že teflon je stínění? :))
Z krabiček, kde je napsáno tripple shielded a pod tím velký nápis TEFLON. :-)

06.12.2012, 00:34 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-12-06 00:41:09
A až tam Číňan napíše, že kabel je z bavlny a stínění z bambusových vláken, tak to taky bude na českých shopech tak prezentováno i když to nebude pravda? :))
BTW: ten nápis dle mě informuje o trojitém stínění a velký nápis teflon značí použité dielektrikum i když i o tom bych v té relaci co jsem viděl pochyboval...
Já ti nevím, podle mě řešíš i blbosti. Upřímně to tak na shopu mám taky a nezdá se mě to jako nic extra špatného. Všeobecně se v okamžiku použití teflonu v izolaci signálového kabelů jedná o kvalitní kabel. Samozřejmě existují vyjímky, čím by si mě určitě oponoval. Když se podíváš na české e-shopy, neplní často funkci informační a obsahovou, ale pouze funkci "SEO". Proto je na všech např. u měničů místo "příkon" - "výkon" apod. Myslím, že těchto věcí a blbůstek by si našel mnohdy opravdu hodně a věř mi, že je kolikrát 1000x jednodušší říct stíněno teflonem, než vysvětlovat, proč je jaký kabel lepší apod. Ono to totiž někdy s lidmi není vůbec jednoduché a člověk má taky jenom jedny nervy.. :-) A když přijde člověk, který o problematice ví, zjistíš to stejně hned a můžeš přesedlat na jinou vlnu..
Mno jo, od té doby, co se kde jaká blbina dá na PC změřit, se většina uživatelů utvrdila v tom, že udávané parametry výrobcem, ať už od čehohokoliv, jsou dogma. Prostě čím víc pičičand na blistru, tím víc addidas.
Racionálně uvažující člověk ví, že je to blbost.

06.12.2012, 10:27 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-12-06 10:28:33
Možná řeším blbosti, ale pak tyhle blbosti přejdou v dogma u veřejnosti a už se pak všichni jak ovce vezou na stejné vlně...
Ale holt jsem asi moc férovej a podctivej prodejce a dneska se to moc nenosí. Tím nemyslím nikoho konkrétně ;)
Kdo čte, ten ví a ostatní jako Revilo...
Všeobecně asi, pokud v tom kabelu teflon je a jedná se o kvalitního výrobce, tak to o tom kabelu něco vypovídá a případný zákazník asi nebude zklamaný.
Ale jinak jsem určitě proto, snažit se informovat na úrovni. Převzít třeba text výrobce, ale těch pár reklamních keců opravit/doplnit.