Navštíveno 5580x

08.01.2013, 11:30 |
Luter | Upraveno: 2013-01-08 11:37:28
Mám takový dotaz. Když mám dvoucívkový subwoofer je možné to zapojit na dva identické zesilovače nebo to musí být propojeno pouze na jeden zesilovač? A jak se to vlastně počítá? Někteří výrobci uvádějí třeba 2*500w a někteří 1000w. Takže by to mělo mít jaký výkon? 1000w nebo 2*500w? A jak to vychází obecně výkonově a kvalitativně ve srovnání s jednocívkou 1000w? A ještě by mě zajímalo pokud to je třeba 2*2ohmy tak výrobce počítají se zapojením do 4ohmů nebo i 1ohmu? A jaké jsou kvalitativní rozdíly? Asi hloupé otázky ale překopávám hudbu tak by mě to zajímalo jak to vlastně funguje a která varianta je potom lepší :) Děkuji

08.01.2013, 12:56 |
Směty | Upraveno: 2013-01-08 12:59:09
Je to hovadina, musel by jsi totožně vybudit oba zesíky.. Nedělej to. Připoj reprák jen na jeden zesík. Dívej se na hodnoty za kterýma je napsáno RMS to je stálá veličina, MAX je jen na pár chvil, ta jen dobře prodává neznalým. Pokud chceš zapojit do jednoho, dvou a nebo čtyřech ohmů je to jedno, musí to zvládat reprák i zes dál to zatím nemá cenu rozvádět ti akorát zamotám hlavu. Když máš basák 2x2 ohmy můžeš zapojit do 4 a nebo 2 ohmů. 4 ohmy je lepší míváš tam větší kontrolu od zesíku.

08.01.2013, 13:31 |
Luter Jak zapojím 2*2ohmy do 2ohmů?! Jsem se asi špatně zeptal. By mě zajímalo jaký je rozdíl když je dvoucívkový 2*500w nebo jednocívkový 1000w. Takže pokud je zapojení 4ohmy nebo 1 ohm tak kvalitativně není žádný rozdíl? jen v kontrole zesiku?

08.01.2013, 15:31 |
Směty Takže dvoucívku 2x2 ohmy: jen do 4 a nebo do 1-ho, 2*4 ohmy: zapojíš na 8 nebo 2 ohmy. Rozdíl no hlavně v počtu cívek :oD sry musel sem. Hlavní rozdíl v tom že jednocívku máš daných např 4 ohmy a přes to nejede vlak a musíš koupit zesík který jej nakrmí a bude mít kontrolu. Při dvoucívkové variantě můžeš koupit zes který zvládá řekněme až 1 ohm, příklad: při 4 ohmech má fiktivní zesík 500 wattů rms, při dvou 750 a při jednom 1000 W RMS. Tudíž při jednocívce která má např 4 ohmy 750 W RMS už nemusíš tento daný basák nakrmit a je velká pravděpodobnost že jej spálíš.. U dvoucívky můžeš zapojit basák který má např. 750 W rms, 2x2 ohmy do 1 ohmu. K té kvalitě, může a nemusí to záleží na daném tipu zesu. Platí ale nepsané pravidločím míň ohmů tím menší kontrola. V tom posledním bodě by se dalo opět nad kvalitou a kontrolou polemizovat do nekonečna. Třeba tady se podívej pro pochopení.
[ Link ]
Směty :o))) Rozdíl je hlavně v počtu cívek. :o))
Otázkou pak zůstává, proč se teda nedělaj dvouohmový a jednoohmový jednocívkový woofery :o)))

08.01.2013, 16:50 |
Směty 323Marty: Nechtěl jsem mu víc plést hlavu.. Mimochodem když nesouhlasíš tak napiš a oprav mě třeba se dovím něco nového. ;o) Víš sám že se dělají basáky s 1 ohmem, dokonce i níže to jsme ale u dbdragu.

08.01.2013, 16:50 |
Diner ad1: muzes zapojit kazdou civku na jiny monoblok pouze pokud zesilovace podporuji linkovani
ad2: kvalitativne lze srovnavat pouze reproduktory stejneho typu s jedno ci vicecivkovou konfiguraci. Tu si clovek pak vybere podle svych potreb, preferenci a schopnosti zesilovace (osobne mam 2x4Ohmy zapojene do 8 Ohmu kvuli absolutni kontrole).