Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Par rad k hrombedne?

o Navštíveno 4146x o
o 25.03.2013, 12:03 | CervinVega | Upraveno: 2013-03-25 12:03:47
1-bude mit u 20cm basaku zasadni vliv velikost uzavrene ozvucnice v rozmezi 8-13 litru? Doporucenych je 8,5 (realne mam asi 8-8,5 dle patvaru a extra desky-otvoru), u jinych 20cm je treba mala bedna 8,5 stredni 11 a velka 15... vetsi bude hrat je hlubsi tony?

2-ma vliv na vysledny zvuk tvar bedny? mam pomerne melkou nejakych 38x31x14cm, ma smysl delat uprostred zebro/spojku mezi protilehlyma stenama na zamezeni "pruzeni"?

3-pri nizke hlasitosti moc basu neni, vyresi to prechod z uzavrenky na bassreflex (bude vic basovat pri nizke hlasitosti)?

4-port maji doporuceny 51x457mm a zalomeny do L, to se mi tam sotva vejde, kdyz ma koncit min 50mm od steny

sorry za amaterske dotazy, stavim si prvni bednu/y a nejak me to chytlo :-)
:-)

foto k příspěvku  od CervinVega

o 25.03.2013, 13:31 | 323Marty
1) 8-8,5L je prostě na 8"woofer málo. Ikdyž to má doporučený, dal bych minimálně 10 - mimochodem jde taky o to, jak to počítáš - litr Ti klidně zabere konstrukce měniče a magnet, takže z osmi máš hned jen sedum a to už neni prostě nic!
2) Tvar bedny na výslednej zvuk vliv má, ale ne takovej, abys to mohl nějak výrazně změnit, pokud nechceš stavět kouli nebo šneka :o) Výztuž u tak malý bedýnky nemá smysl, pokud to máš postavený alespoň z 19mm MDF.
3) Viz bod jedna. Z tak malýho objemu basy prostě nedostaneš a při nízké hlasitosti jsou frekvence kolem 50Hz už podle mě někde na -10dB, takže to stojí za prd. Bass Reflex pomůže - zvětšíš bednu a dáš nátrubek a pomůžeš si tak +/- o 6 db na 50Hz, ale musí na to bejt ten reprák stavěnej. Máš k němu parametry?
4) Nechápu tak stupidní rozměr nátrubku. Asi je to kvůli ladění na co nejnižší frekvence a myslim, že to je volovina. Nátrubek by měl mít aspoň 8cm průměr a dýlku bychom dopočítali, kdybys měli ty parametry.
o 25.03.2013, 13:45 | petis
Chapu že potřebuješ kufr ale dej bednu do kufru reprem do víka kufru a nech otevřenej ten skyvak a uvidíš:-)
o 25.03.2013, 15:46 | CervinVega
Je to čistě vnitrni objem ze vzorové bedny po odečtení repra.
[ Link ]
o 25.03.2013, 20:12 | 323Marty
Tak sem to trošku simuloval v jednom softwaru a uzavřenka větší než 9 litrů opravdu nedává smysl - víc už to nenatlačí. Takže by opravdu pomohlo to co píše petis - uděláš si z kufru vlastně takovej bandpass. Jinak teda chválim 8"woofer na SQ, ale při vší úctě k SQ, tak 8"woofer v sedanu je taková kapka v moři. Osmipalec patří do prostoru kaslíku u spolujezdce nebo pod sedačku. Nebo pak do malinkejch hatchbacků, ale do sedanu mi to přijde málo. Já mám v sedanu za sedačkama 12w6v2 v uzavřence, pouštim do něho naměřenejch 800W na 2ohmy a že by to byla kdovíjaká diskotéka :o((
Jo a ještě k tý simulaci - vychází mi ideálně bedna 24 litrů s nátrubkem o průměru 7cm a délkou 47 cm, což je ladění na 29Hz a víc už z toho nevymáčknu...
o 26.03.2013, 08:24 | CervinVega
diky za rady, 24 je moc velka, chci vedle ni dat zesik, zkusim podle navodu JL 10 litrovou bassreflex...
bandpass nechci, zkousel jsem tam bassreflex v kufru s otevrenym skivakem a bylo to huhlani s bucenim, fakt nechci aby mi pumpovala strecha, staci mit basy pri normalni hlasitosti, kratke bez dozvuku a pazvuku
:-)
jak daleko muzu/mam dat port od hrany repro?

o 26.03.2013, 09:37 | 323Marty
Nemyslel sem, abys stavěl bandpas! Psal sem, že když otočíš bednu reproduktorem směrem k víku kufru a sklopíš loketní opěrku, tak objem kufru Ti bude tvořit jakoby přední komoru bandpasový ozvučnice. Tedy posílí to basy oproti tý variantě, jak to máš na první fotce.
o 26.03.2013, 09:39 | 323Marty
umístění portu Ti ovlivní spíš jeho délka, než cokoli jiného. Umísti ho tam tak, aby se tam vešel ve správné délce podle výrobce. To, jak bude daleko od repra je šumák.
o 26.03.2013, 11:28 | CervinVega
ja tomu rozumim a to jsem zkousel-presne jak pises, vysledkem bylo huceni a basy taky moc ne, ale mohlo to byt slabym subwooferem...

5-kdyz mi vychazi usazeni repro 1-2mm pod a nemam silnejsi MDFku, abych jej dostal vyse nez je okolni plech sedacky, mam vypodlozit (udelat mezikrouzek) reprak nebo mezi desky (mam desku na ktere je reprak v otvoru skivaku-adapter a pak vlastni bednu venku v kufru) treba z tvrdeho lina (samo prilepim, vytmelim prechod, stazene k sobe to mam tim reprem na imbusy a naklepavaci matice)?
o 26.03.2013, 14:57 | 323Marty
Tak 11:28 - tomu druhýmu odstavci nerozumim ani písmeno, na co se ptáš :o)))
o 26.03.2013, 19:18 | CervinVega
V poho, dal jsem tam sololit a už to vychází jak ma s rezervou nad okolí:-)
o 29.03.2013, 18:31 | CervinVega
no je to trochu vetsi ojeb nez jsem cekal :-)

o 30.03.2013, 19:43 | CervinVega
Nahozeno v aute a hraje to good, víc basů při nízké hlasitosti, nejaky extra boom při vyšším zesílení nebo pásmu nepocituju/nevnimam, tak jsem spokojen.
o 01.04.2013, 20:30 | CervinVega
jeste krouzek pres natrubek a bedna je v kuzi :-)

o 01.04.2013, 23:16 | wefa
Já myslím že slušné a povedené. Ono se lehce poučuje, ale hůře provádí. Tobě vyhovuje, to je hlavní... Postni ještě foto z pohledu kufru, jaký nádor tam máš :)
o 02.04.2013, 00:26 | db-marek
Daj na vrch este jednu dosku aby bol basak "zapusteny" tym padom by si vedel zakryt aj okolity plech a bude to ako z vyroby :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3519 sekund.