Navštíveno 4050x

29.03.2006, 17:17 |
Pagoš | Upraveno: 2006-03-29 17:17:52
Na izolaci těchto kabelů jsou zřetelné šipky. Znamená to, že je vhodné je zapojit tímto směrem od HU k zesilovači? Pokud jo, tak proč? :-)
Nebo to má jiný význam?
[ Link ] 
Mno, ona je to takova ducharina, ze bych sel "dle sipek" a neptal se dal .. :)
myslim že tahle odpověď Pagošoj stačit nebude takže jestli to dokážeš vysvětlit tak směle do toho bo mě to taky zajíma :P
jj...můj dotaz na "signálovou metráž"...

29.03.2006, 19:26 |
Pagoš Milhauzz: To by bylo moc jednoduchý :-))
wilibald: Koukal jsem na to, ale moc kloudně to tam nikdo nevysvětlil. Pokud tedy princip směrového kabelu spočívá v tom, že se jedna vrstva stínění na jedné straně kabelu nepřipojí do konektoru, dokáže mi to někdo nějak rozumně vysvětlit na úrovni elektronů?
Jak je možný, že kabel, který neobsahuje polovodičovou tenchnologii a neprotéká jím stejnosměrný proud, vede v jednom směru lépe (tedy pravděpodobně s menším časovým zpořděním a napěťovým úbytkem), než druhý?
Fakt to nechápu, zkuste to někdo nějak objasnit, díkes, mě to hlava nebere :-)

29.03.2006, 20:01 |
clown nekde sem to mel ve Stereo Video .. tam to vysvetlovali .. par let zpet .., ale uz to nemam :o) treba nekdo ma
Co třeba ... pokud není na straně zesu připojené stínění kabelu s pláštěm konektoru, při poruše ukostření na straně zesu nedojde k přehoření stínění sign. kabelu a stínění funguje jen jako stínění a ne jako cesta pro napájení.

29.03.2006, 20:56 |
FilipAudio | Upraveno: 2006-03-29 20:57:33
Smerove kabely vznikli v profi technice kde pri symetrickem propojeni dvou komponentu se na strane zdroje signalu nezapojilo stineni aby nevznikla zemni smycka jde o to ze pri symetrickem propojeni neni zem v podstate dulezita pro prenos signalu.U nesymetrickeho propojeni je to v zasade volovina,ale muzete si zkusit koupit kabel s dvojim stinenim a zkouset experimentovat.Na stane zdroje signalu zapojte jen to vnitrni stineni.Rozdil nejspis nezaznamenate ale daji se pouzit jine finty jako napriklad aktivni stineni ale s tim se musi pocitat jiz pri navrhu pristroje.Jinak nejlepsi kabel bude takovej kterej ma jako stineni trubku.Takove kabely se pouzivaji pro VF a jsou malo ohebne.Ja pouzivam s uspechem RG58 a nic vic neresim akorat obchodnici rvou pac nevydelavaj.

29.03.2006, 21:07 |
FilipAudio | Upraveno: 2006-03-29 21:09:14
Tim jsem chtel jen rict ze pokud nekdo uvede u kabelu v metrazi ze je smerovej tak LŽE !!!

29.03.2006, 21:59 |
Krtek Mě to podle šipky a nápisu Lock přijde jako návod jak rozebrat konektor :)))
krtku ale mysleny jsou sipky tisteny na izolaci kabelu ty bily co nejsou moc videt :-)))).Jinac smer udava zapojeni cinchu ten kabel musi mit vic nez jedno stineni

30.03.2006, 00:29 |
Pagoš michall, FilipAudio: Rozumný vysvětlení, chápu, dík ;-)
Krtek: Lock jsem rozluštit zvládnul :-)
Machča: :-)))

30.03.2006, 11:56 |
IvanP Niektoré audio káble sú skutočne smerové pričom smerovosť nie je daná zapojením ale technologiou výroby konkretneho káblu. Napr. pri kábloch XLO je smerevosť velmi výrazná a okrem toho tieto káble je nutné pred riadnym používaním zahorieť. Podobne sa správajú aj káble daľších renomovaných výrobcov.
Koaxiálne káble sa prenos zvuku pri kvalitnejších zostavách používajú len vo vynimočných prípadoch a ich konštrukcia nemá priamy vplyv na odolnosť voči rušeniu.

30.03.2006, 12:26 |
FilipAudio | Upraveno: 2006-03-30 12:27:57
IvanP.O rozehrani muzes mluvit jen u repraku u kabelu je to blbost.To ze jsou rozdily v kabelech slysitelne jen potvrzuje jak mizerne pristroje pouzivas a nebo ten kabel byl zamerne zkonstruovanej aby mnel velkej odpor nebo indukcnost nebo kapacitu a nebo skinefekt.Pak uz se ale neda mluvit o kvalitnim kabelu kdyz vnasi nejakou korekci.Jeste bych kousnul rozehrati treba zesilovace ale to vznikne po kazdem zapnuti nez se stabilizuje teplota a ne jednou pro vzdy.To ze se nekomu zda ze se pristroje casem rozehrajou je pouze to ze si na ne zvyknou.

30.03.2006, 12:28 |
Smrada (M)
No tak Filipe ted si zabodoval. Asi vubec nevis na koho reagujes:o))))))
IvanP.Skoro vsechny signalove kabely jsou koaxialni.Ale je spousta nevzdelanejch "pepiku" ktere presvedci dobra reklama.

30.03.2006, 12:42 |
Smrada (M)
Mam se opakovat? IvanP je jednim z lidi, kteri na Slovensku jsou povazovany za spicku v ozvuceni vozidel. Navic si myslim, ze moc startujes

30.03.2006, 12:47 |
Ricci Nex sa paci, smerove XLO kable od IvanaP...

30.03.2006, 12:48 |
Ricci Specialne pre Filipa : Vsimni si oznacenie " Signal Flow", zo srandy to tam renomovany vyrobca asi neudava....
Ale uvadi.A jen proto aby to bylo tajemny nebo zajimavy.

30.03.2006, 14:58 |
FilipAudio | Upraveno: 2006-03-30 14:59:29
Delate z toho magii a tajemno.A moc nestartuju......mam s toho srandu a moc se bavim co jsou nekteri lidi schopni koupit.Na jednu stranu mi jich je lito a na druhou dobre jim tak maj se trochu vzdelavat.

30.03.2006, 15:07 |
Smrada (M)
No proste to Ricci pochop. XLO je vlastne stejnej kabel jako RG58 pouzivana na vysilacky a tudiz sme zabari a nechali sme se vsichni napalit.
FilipAudio: Myslis si, ze tohle vsechno je vlastne reklamni tah???? Ses blazen, verim, ze nektere veci muzou byt reklamnim tahem, ale tohle vsechno je odzkouseno praxi, kterou IvanP rozhodne ma

30.03.2006, 15:33 |
IvanP No comment :-(

30.03.2006, 15:34 |
Smrada (M)
Ivan: mas pravdu nema cenu resit ;-)
já bych měl trošku jiný dotaz. když je tam dvojí stínění, tak kam se připojuje? není to tak že stejně se první i druhá vrstva stínění "potká" v jednom uchycení na obalu cinch konektoru?

30.03.2006, 15:51 |
Pagoš Zpátky k mému dotazu, please, dokážete to někdo popsat, jak to tedy je? Na elementární úrovni? A na zapojení jste se zatím taky neshodli. Proč to vede jedním směrem lépe než druhým?
Pagos.V obou smerech ten kabel vede stejne.Jde jen o to jak dobre funguje stineni a kdyz budes mit 2 stineni tak na strane u zesilovace zapojis obe a na strane radia jen to vnitrni a to vnejsi se pak chova jako stinici rukav pres kterej se neuzavira zemni smycka to je vse.Take se da udelat aktivni stineni a to tak ze v zesilovaci bude buffer a tim budes vlastne zpatky budit to jedno stineni.Tim se ti do kabelu naindukuje min ruseni.
A jednoznacne nejlepsi pokud je ruseni opravdu velke je pouzit symetrizacni transformator nebo zesilovac hned u radia a signal pak vest symetricky a u zesilovace pak zase trafo nebo prijimac symetrickeho signalu a prevest ho na nesymetrickej.Dela to tak treba Audison a ten ma u VRX zesilovacu symetrickej vstup.

30.03.2006, 18:41 |
petou FilipAudio: s tym ze sa kabelaz nerozohrava repsektive nezmeni svoj zvuk po urcitom case nemozem suhlasit pricom tvoje nazory mi silne primominaju teorie uverejnovane v hifickych casopisoch, ktorych autorom bol pan Dudek, neviem ci nemas vlastny nazor alebo sa ti to nechce skusat, co je inak typickou vlastnostou konstrukterov ktory trpia zavodovym syndromom
ako je potom mozne ze dva rovnake typy kablu od renomovaneho vyrobcu, ktore su navyse podlozene serioznou teoriou obhajujucou danu konstrukciu, teda ziadne paralelne srackove pvc dvojlinky, maju rozdielny zvuk a preco hra cistejsiu farbu zvuku a lepsie rozlisenie ten co uz ma nieco nabehane
A zadne kabely jsem tu ani nezatracoval ani nevychvaloval jen jem napsal ze smerovej kabel v metrazi je podvod a ze RG58 je pouzitelna a stoji par koru.Ale podle prislovi "potrefena husa ..........."Jeste tu nikdo z vas nevysvetlil vubec nic jen tu dokola opakujete to same.
petou.Prave proto ze pouzivam hlavu a snazim se cist si clanky od lidi kteri nekdy neco solidniho vytvorili nebo se pidim po informacich od uznavanejch vedcu a ne abych pouze veril jednostranejm vetsinou reklamnim informacim ktere nejsou nicim podlozeny.Rozepis se schvalne jak se mneni pruchodem signalu struktura izolace v zavislosti na case.A jeste by mne zajimalo jak udelas kabel kterej pri pruchodu stridaveho proudu vede kazdym smerem jinak.Kraut to v tom casaku pekne vysvetlil co a asi pouziva i zaklinadla.
petou.A nemysli si ze toho nemam vyzkouseno taky dost.

04.04.2006, 09:56 |
Shr3k Nic proti "většině", ale to, co tu píše FilipAudio, má hlavu a patu. Sice nejsem zastánce stavění zesilovačů a nepoužívám v autě Tesla reproduktory, ale na druhou stranu musím i jako bývalý (a teď už jen občasný) bastlíř uznat, že někdo, kdo sám zesilovače staví a nastavuje tomu musí zatraceně rozumět. Protože postavit pořádný autozesilovač neznamená napájet nějaký TDA na tišťák od Flajzara.
S kabely s ním 100% souhlasím, IMHO u asymetrického kabelu je důležitá především kvalita stínění, materiál vodiče s nejmenším odporem a koncovky s minimálním přechodovým odporem. Na nic jiného bych nekoukal.
"A jeste by mne zajimalo jak udelas kabel kterej pri pruchodu stridaveho proudu vede kazdym smerem jinak" je myslím jednoznačná věta, která vystihuje dokonale celý problém "směrových kabelů"...
IMHO je to jeden z největších problémů tohoto fóra, spousta lidí řeší co je lepší a co horší, opakují tu jistá dogmata a přitom na základní škole chodili místo do elektronického kroužku hrát fočus a nemají ani ponětí o tom, jak jejich často předražený equipment vlastně funguje.

04.04.2006, 10:46 |
akim shr3k... nechcel som sem pisat, pretoze tuto problematiku neovladam, ale mam na to iny pohlad.
Napr. firma XLO Electrics existuje niekolko desatroci a podobny cas aj venovala a venuje vyvoju kablov. Patria medzi absolutnu spicku a ocenenia a svetove uznania asi hovoria za vsetko.
A ze by nejaky cesky "radioamater" chcel spochybnit nejaku technologiu na ktorej trval vyvoj mozno dlhsie ako cely zivot FilipAudia??...
Mozno by stalo za pokus kontaktovat nejake vyvojove centrum tam su urcite vacsi odbornici ako tu, sice pochybujem ze niekto prezradi svoje vyvojove tajomstva, ale mozno aspon naznaci problematiku a vlastnosti smerovych kablov.
A myslim, ze prave IvanP by mohol mat realne informacie, len skoda ze kasle na taketo detske fora,kde je kazdy opravar TV odbornik ;)

04.04.2006, 12:18 |
Shr3k akim: Nepochybňuju vývoj kabelů, nicméně tu zůstává ona zásadní otázka, kterou vyslovil FilipAudio:
Jak udělat "směrový" kabel, který vede střídavý proud - tzn. kde elektrony difúzují materiálem rychlostí světla jednu setinu až desetitisícinu sekundy tam, a druhou zase zpět? Kdyby to byl opravdu směrový kabel, tak musí nutně ovlivňovat (deformovat) jednu polovinu sinusovky (podobně, jako kdybys tam zapojil obyčejnou diodu).