Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > DVD Audio

o Navštíveno 1065x o
o 20.12.2006, 14:17 | Shr3k
2 clown a ostatní Alpinisti s multimediálními a SQ tendencemi:

Zkoušel jsem si nedávno udělat DVD Audio pomocí [ Link ] , napadlo mě, že bych si tak zálohoval CD v originální kvalitě. 44,1 kHz/16 bit je jedním z podoporovaných formátů, tudíž jsem zkoušel, zda-li Alpine disponuje proklamovaným DVD Audio a jestli má dekodér MLP (Meridian Lossless Packing) kodeku, který DVD Audio může používat.

Dobrá zpráva je, že je úplně jedno jestli máte některé songy pakované MLP, nebo jenom PCM stream, Alpine přehraje obojí.

Špatná zpráva je, že při přehrávání DVD Audio je vypnutá optika (ostatně jak se píše v návodu), čili všechno jde jenom přes Ai-NET nebo přes cinche.

Tudíž moje rada pro SQ fanatiky: pokud chcete přehrávat DVD Audio a chcete procesor, musíte koupit F1. Pokud nepotřebujete procesor, vystačíte si s DVA-9861Ri nebo IVA-W200, případně IVA-D100.

o 20.12.2006, 14:41 | Ricci
Ja som pred 2 mesiacmi robil pokusy s prevedenim origo cd do DVD pomocou programu DVD Audio Creator, ale bohuzial na zvuku bolo pocut, ze hra DVD a nie CD, konkretne na mojej IVA 310, program si najskor nagrabuje tracky do wav formatu a potom z toho vyrobi DVDcko aj s peknym menu, ovsem ako hovorim,nebolo to uz to prave orechove, ale bolo to kazdopadne pocuvatelne,ale origo bolo ine a lepsie...
o 20.12.2006, 14:43 | Ricci
o 20.12.2006, 14:57 | Shr3k | Upraveno: 2006-12-20 15:02:20
Ricci, rozlišuj prosím tě mezi DVD Video [ Link ] a DVD Audio [ Link ] . :o)

Mimochodem DVD Video tak jak ty popisuješ s DTS/Dolby Digital/LPCM zvukem a jakýmsi slideshow umí udělat kterýkoliv authoringový program. Já mluvím o DVD Audio, kdy máš soubory s připonou aob v adresáři AUDIO_TS a ne ve VIDEO_TS.

Ad "pocuvatelne" - pokud použiješ LPCM s upsamplingem na 48 kHz a srovnáš přebuzené CD na nějakých 89 dB tak jak to bylo zvykem dříve (viz [ Link ] ), často to zní lépe, než originál.
o 20.12.2006, 15:17 | Ricci
Jasne, uz som poxopil, kazdopadne to audiocd znelo lepsie,mam podozrenie,ze to bude optikou alebo elektronikou Alpin,ze CD proste maju na nich lepsi zvuk, ako DVD a to aj s LPCM stopou s 1560 kb/s ...
o 20.12.2006, 15:29 | clown
ja uz nejsem Alpinista .. :o))
abych si porizoval neco co ma DD a DTS dekoder s 7" LCD a daval za to cca 35 az 45.000 mne ted nebere ..

mam jinou HU s procakem, co to ma digi az az do procaku vzdycky .., mam casove korekce, a nemam zadny, ale vubec zadny problem s rusenim, praskanim atd , co jsem znal u 9833 / 9835 ... o tuneru nemluve .. zvukove je to trochu jinde, ale proste je to jina znacka .. ,
jedine dva minusy .. nemam digi vstup do procaku a nemuzu ridit aktiv .. :o) takze aktiv jedu pres zesik :o)

btw .. kurevsky rozdil poznavam i doma pri prehravani CD na obyc CD Yamaha tenkrat za 10.000 a DVD Yamaha za podobne penize ..

oboji optikou nebo coaxem .. rozdil jak svine .. CD vede znatelne .. :o) AV Yamaha 659 .. namatkou CD Strazce Pokoje, JM Jarre / Concert in China, Suzanne Vega .. proste CD do DVD nedavam .. a to ani DTS CD :o))
o 20.12.2006, 15:55 | Tuner#2 | Upraveno: 2006-12-20 15:56:26
clown: Je to o kvalitě mechaniky a čím horší, tím větší jitter, který se hodně negativně projeví v reprodukci i přes digitální propojení (optika, coax) kde zvuk zpracovává stejný převodník v AV receiveru. Navíc CD mechanika čte podstatně přesněji než DVD mechanika...

Naprostý souhlas.
o 20.12.2006, 16:05 | clown
jako ja uz to tu psal ..

era DD a DTS recieveru .. ja se zbavil krasneho Sterea .. Denon / Yamaha .. poridil AV .. do pul roku jsem setril zase zpet na obyc CD .. i nejnizsi rada CD hraje lip :o)

jeste, ze je ta Ebay :o)))
o 20.12.2006, 17:20 | Shr3k
Tuner#2: Nezapomínej, že na DVD jsou veškerá data (hudební, video, programová) uložená v UDF filesystému a nikoliv jako RAW PCM v 2352 blocích bez jakékoliv ochrany (tím samozřejmě myslím primitivní ochranu CIRC).

Co se týče "jitteru", tak to nemůžeš myslet vážně, o tom se dalo uvažovat snad někdy před 15 lety, od té doby se DA převodníky natolik změnily, že to není ani myslitelné (používají se 1bit převodníky, které běží na kmitočtu řádu megahertzů a několikanásobné převzorkování).

Pokud ale pod pojmem "jitter" myslíš (a to nesprávně) chybu starých CD-DA mechanik (spíš by se dalo řící vlastnost, protože původní specifikace CD-DA s konkrétním adresováním vůbec nepočítá), které neumožňovaly žádnou on-the-fly synchronizaci sektorů, tak to je trochu jinak. Více k problematice třeba tady, krásně a česky a polopaticky: [ Link ]

DVD-ROM/RAM mechaniky žádný jitter ("jitter", který máš na mysli) NEMAJÍ, protože umožňují přesné adresování bloků. Jitter u nich může vznikat jedině nesprávným D/A převodem uložených dat, což jak jsem nastínil výše, při dnešním stavu a cenách převodníků je nemyslitelné (firmy jako ST je chrlí v miliónech kusů a ty převodníky snesou ty nejlepší parametry)

Největší překážkou se už tady stává především záznamová technika a vůbec mastering zvuku (dnešní zvukaři jsou prostě hluší). Kvalita další distribuce je už relativně bezpředmětná.
o 20.12.2006, 21:09 | Tuner#2
Shr3k: A jak mě teda vysvětlíš to, že když vezmu CD přehrávač, zapojím ho optikou do zesilovače s vestavěným D/A převodníkem (např. co máme na krámu Advance Acoustic 305), tak hraje podstatně lépe než DVD byť za dvojnásobnou cenu - mám na mysli reprodukci CD v obou přístrojích. Jde o to, že CD-DA není jako CD-ROM která jak jsi správně psal nemá žádné přesné adresování a prostě kvalita mechaniky a jejího čtení je pro reprodukci CD-DA hodně důležitá a několikrát jsem se o tom přesvědčil na vlastní uši a nikdo mě tohle nevyvrátí.
o 20.12.2006, 21:27 | Tuner#2
Ohledně kvality nahrávek nezbývá než souhlasit, ale bohužel to platí jak o CD, tak o DVD a i o SACD a DVD-Audio. Je pár firem co umí nahrávat a pokud si chci něco vychutnat, tak šáhnu po něčem od Chesky rekords, Telarcu, JVC-XRCD, Deutsche gramofon, DCC apod.
o 20.12.2006, 23:16 | Shr3k
"A jak mě teda vysvětlíš to, že když vezmu CD přehrávač, zapojím ho optikou do zesilovače s vestavěným D/A převodníkem..." - Únava sluchu? Změna nápady? Člověk je tvor omylný a lidský sluch taky není etalonem dokonalosti...

Opakuji, že CD-DA "jitter" (z důvodu malého nebo žádného FIFO bufferu mechaniky s inteligencí) je v současné době něčím absolutně nepředstavitelným, to bylo možné snad na přehrávači z roku 1985, ne dnes.

Ničemu kromě exaktního bit-to-bit porovnání a blind listening testů zásadně nevěřím. Pokud nemáš PC se zvukovkou s S/PDIF vstupem, vezmi CD rekordér, píchni tam S/PDIF jednou z DVD a jednou z tvého libovolného highend CD playeru, oboje nahraj, grabni na PC nějakou normální mechanikou (Plextor) a nech porovnat třeba v Exact Audio Copy (vyjede nutně potom možná krom mírně posunutého začátku a konce tedy rozdílné samply).

Pro studium "fenoménu rozdílného zvuku" bych ti jinak doporučil nějaká VŠ skripta z VUT Brno:
V. Novotný, Nízkofrekvenční elektronika, ISBN 80-214-2234-3; L. Káňa, J. Schimmel, Studiová a hudební elektronika atd.
o 21.12.2006, 10:25 | Tuner#2
She3k: Únava sluchu během 2 sekund po přepnutí vstupů na zesíku optika 1, kde je CD přehrávač a optika 2, kde je DVD přehrávač se stejným médiem??

Tomu nevěřím a prostě ten rozdíl tam nejenom já slyším.

Kdysi jsme měli skladem i CD přehrávač Accuphase 65tku a rozdíl mezi komercí a tímhle byl neskutečný a právě jsem to zkoušel i přes digitál, kdy nerozhoduje kvalita výstupních analogových obvodů.
o 21.12.2006, 12:52 | Shr3k
Opakuji, ničemu kromě exaktního bit-to-bit porovnání a blind listening testů zásadně nevěřím, ... a věřit odmítám.
o 21.12.2006, 13:19 | Shr3k
Tuner#2: ... jinak se mi líbí, jak se soustředíš na subjektivní dojmy, nicméně technická a fyzikální podstata věci ti uniká. Tím myslím moje tvrzení, že z S/PDIF výstupu DVD mechaniky leze prostě to, co je zamuxované ve formě LPCM (DTS/Dolby Digital/MPEG-1 Level 2) streamu v souboru typu *.VOB. Nuly a jedničky v přesném pořadí tak, jak jsou zaznamenány na disku (tedy krom případů, že se jedná o chybný blok - tam se přehrávač jednoduše odmlčí, protože nesedí CRC).

A v případě přehrávání CD je v činnosti buffer s inteligentní synchronizací a polopaticky řečeno "přerovnáváním", který dohromady inteligentně spojuje pakety, které mechanika sekvenčně načte (ony se totiž v dnešní době CD-DA nečtou klasickou 1x rychlostí, ale zpravidla 4x-8x - díky tomu je nejen rychlejší vyhledávání, ale i možnost několikanásobného čtení - např. v případě vibrací, či poškrábaného CD).

Abych ti to vysvětlil na příkladu: Představ si jeden paket nějak v podobě průhledné fólie, na které je nakreslená sinusovka. Ten buffer funguje tak, že ty fólie skládá přes a vedle sebe tak, že ta sinusovka stále navazuje (tzn. rozpozná, kde by měl křivku napojit). Samozřejmě, že v bufferu CD/DVD přehrávače se nejedná o nějakousinusovku, ale o vzorky nul a jedniček.
o 21.12.2006, 13:54 | Tuner#2
Shr3k: Proč teda když vezmu DVD přehrávač od Denona DVD-1730 a ve stejné cenové skupině Cd přehrávač od Denona DCD 500AE, tak jednoznačně je lepší CD přehrávač?

Je to jak na analog, kde je jasné, že má kvalitnější výstupní obvody, ale je lepší i při digitálním spojení, kdy to zpracovává D/A převodník v zesilovači... A to že je to subjektivní, to je jesné, ale já si vždy domů vybíral repro, zesík a přehrávač na základě subjektivních poslechových testů, nejlépe na "slepo", kdy nevíš co je v tu chvíli zapojené. A ty rozdíly jsme tam prostě s kolegou slyšeli a proto taky na stereo doporučujeme raději CD přehrávač než DVD.

Beru že na DVD pouštíš ten samý CD-DA záznam a ne stream DD, DTS apod., kde ty rozdíly mezi jednotlivými DVD jsou při digitálním propojení nerozeznatelné. Bavíme se o poslechu CD-DA na obou přístrojích.
o 21.12.2006, 14:15 | Shr3k
Pokládáš mi řečnické otázky, na které ti nedokážu odpovědět. Už jenom proto, že nesedím v obchodě a nemám ty přistroje před sebou. Takhle ("A tatí, proč je tamto tak a tuhleto jinak?") jsem se ptával svého táty, ale to je bratru nějakých 30 let... :o)

Opakuju ještě jednou, stáhni si to přes S/PDIF z obou přístrojů do PC a porovnej to exaktně, pak poznáš, že tam rozdíl není (vsadím svoje zánovní Adidasky).

<ironie>Nechápu pak, proč u Alpine F#1 Status mají jako HU DVD jednotku, musejí být padlí na hlavu. Kdyby použili CDA-7998, tak jim to musí logicky vyhrávat mnohem líp... :o)</ironie>
o 21.12.2006, 14:27 | Tuner#2
Shr3k: Taky Ti nedokážu odpovědět, proč se to datově v PC bude tvářit stejně (možná ne), ale rozdíl tam je slyšet. Alespoň já ho slyším a proto mám doma pořád klasický CD přehrávač.

Ohledně ironie. V hifi je pořád spousta firem co mají v přehrávači pořád klasickou mechaniku a teřba Accuphase to držel do poslední chvíle. Pak museli zvolit to, že Sony už ty jejich mechaniky kvalitní nedělá (Accuphase si je ještě ale vylepšoval) a už mají jen DVD mechaniku kvůli SACD, takže holt ty nový mašiny už mají DVD mechaniku, ale zas modifikovanou.

To samé platí o Alpine - chtěli nabídnout DVD-Audio, tak museli tam dát logicky DVD mechaniku, která mimochodem na domácí poslech díky tomu rychlému čtení je pěkně hlučná a při nočním poslechu mě teda děsně vytáčí - i proto CD mechanika.

Ale je to můj názor, někdo může mít opačný.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3294 sekund.