Navštíveno 1051x

08.02.2007, 08:24 |
spd jaký je rozdíl mezi hifi reproduktorama a repro do auta ?? šly by napřiklad kompa nacpat do bedny a udělat z toho "regalovky" ..teoreticky ....
Teoreticky by to šlo, ikdyž by výsledek asi nebyl úplně 100%. Zas tak moc do reproduktorů nevidim, ale myslim si, že repro do auta musí bejt stavěný trochu jinak, aby zvládli vliv prostředí. Membrány do domácích repro jsou většinou různě tvrzené papíry, takže jsou lehčí, tedy defakto lepší než repra do auta. Možná, že i další vlastnosti, jako směrovost a jiný věci budou trochu jiné. Takže bedny asi postavíš, ale podle mě to nebude ono...

08.02.2007, 09:30 |
Zdeny Chujoviny. teoreticky jde všechno. Jen v praxi je výsledek žalostný.
Jestli chceš řešit regálovky (správně bych to nazval stojanové reprosoustavy), tak bych šel cestou nákupu adekvátních měničů, výhybek, k tomu napočítaných ozvučnic atd...
I tak je to bez znalostí problematiky, měřícíc techniky, zkušeností, cesta slepou uličkou...
Bedna nejsou jen repráky v boudě:-))

08.02.2007, 09:34 |
spd zdeny - nidko neříka že to chci stavět ..jen jestli je tu někdo kdo tomu rozumí a řekne mi ty rozdíly..chytráčku v boudě :)
Zdeny - zase na druhou stranu - kompa do auta už mají taky dobře odladěnou výhybku a pokud postaví ozvučnici poctivě a s objemem odpovídajícím jakš takš dveřím u auta, tak okolo dvaceti litrů, výsledek může hrát o mnoho líp, než kdejaký reprobedny minisystémů... Myslim, že hodně lidí začíná stavět svoje reprobedny stylem pokusů a omylů a ne vždy se výsledek podaří, ale jakou jinou cestou chceš dospět ke kvalitním (doma vyrobeným) sestavám.
Jo a Zdeny, když už jsi napsal, že bedna nejsou jen repráky v boudě, měl jsi někdy rozebraný reprobedny od jakýhokoli výrobce v ceně do 50.000,-? Myslim, že každej, kdo do výroby dá trochu emocí, tak postaví tu bednu poctivěji, než mnozí zvuční výrobci, kteří prodávají za velké peníze právě JEN repráky v boudě!

08.02.2007, 09:44 |
spd | Upraveno: 2007-02-08 09:45:21
marty : moje řeč..když pomynu slovo high-end nebo kvalitní hifi..a beru na vědomí "normální poslech" , nevidim vtom taky zásadní problém...jen mi to příde trochu uhozený ale proč ne...zkusit se má všechno přece :)
spd, on má Zdeny ale i trochu pravdu. Je fakt, že je prostě dobrý koupit repráky, u kterejch víš, jak velkou maj mít bednu, jestli jsou vhodný do uzavřený nebo reflexu a hlavně - pokud nemáš tu techniku na stavbu dobrý výhybky, tak rozhodně sehnat něco, k čemu už někdo výhybku dobře odladil. Jinak může bejt výsledek opravdu i dost žalostnej.

08.02.2007, 10:12 |
spd ale joo ...to určitě..

08.02.2007, 10:15 |
Zdeny :-))
Věnuju se téhle problematice "jen" asi 30 let...
vím o tom svý.
Bedny nejsou jen repráky v boudě!
Boudo:-)) SPD!
Marty, jj. "pár" jsem jich viděl, už ano... Bohužel. Např. BW801 Matrix, Dynaudií bezpočet,SF a další.... Tyhle byly ty slušný. Pak třebas NAD, Qadralů několik, různý Magnaty, AQ, a další a další. Tam to bylo uý značných kompromisech.
Někdy bych chtěl vidět Wilson Maxx nebo BW Nautily. Pokud to znáš, tedy. A taky bych je chtěl mít, ale to se asi nestane.
SPD. pro normální poslech někomu stčí TVM v krabici od bot. Někomu ne. Já patřím mezi ty druhý.

08.02.2007, 10:24 |
spd ale jo šefe...někomu stačí jen ta krabice :D

08.02.2007, 10:39 |
Zdeny Ne, SPD, ber to jen tak, že jsem chtěl říct, že tímhle jsem kdysi prošel. Investoval jsem dost peněz a času, nervů a NIKDY, podotýkám, NIKDY, nebyl výsledek dobrý. Resp. byl dobrý do tý doby, než jsem přinesl domů bedny od pořádného výrobce, který má technologie, měření a hlavně jeho výrobky mají dobrý zvuk.
Ještě v 70. letech (to existoval podnik HIFI Elektroniky, při HIFI klubu svazarmu, Ve Smečkách v Praze měli stánek) byly k mání jejeich bedny osazené reproduktory TVM v polystyrenových ozvučnicích. Hrály dobře, když sis odmyslel to vrzání špatně slepených skořepin ozvučnice. Ale pak přišlo srovnání s jinými - a tam jsem pochopil, že není bedna jako bedna. Jo jo, je to už 30 let.
Samosebou, pokud to někdo chce dělat, nic proti ničemu. Já bych šel fakticky jinou - ověřenou-cestou. Doporučuji si projít například DF Slovanet.hifi. Tam v sekci DIY najdeš řadu podnětných myšlenek.

08.02.2007, 10:56 |
spd ale jo ..vpohode..respektuju tvy znalosti a zkusenosti..jen to mozna skoncilo jinde nez sem myslel..chtěl sem znát rozdíly mezi měničema..stěma kompoma do bedny to byl jen příklad...

09.02.2007, 07:59 |
olda2 já myslím,že když si postaví větší (víc objem raději)regálovky tak
nic nezkazí,výškáč bude uzavřený,středobas může vytlumením s vložkou zmenšit litráž,výhybku s regulací výšek(pasivní) může nastavit.V autě do různých dveří(objemu) se dávají taky shodné reprákyMyslím,že při pořizovací ceně cca 8 tisíc za kompa s výhybkama a bedny když vyrobí sám se dostane při cca 10 t. na
lepší zvuk,pokud ne tak když koupí ojeté repro tak za 5.t ten zvuk by měl být lepší.Asi nejlepší cesta by bylo koupit regálovky starší za dobrou cenu.No já mám nadbytečné DLS R5 Aa než bych je prodal(nové) tak je dám do bedny na hraní na chatu.Doufám že za těch 5 t co mě stály to bude hrát slušně.Chtěl jsem to na zadek auta a teď se mi zdají 13 cm málo 16 cm bych tam dal(na výměnu to asi neseženu)

09.02.2007, 08:16 |
Zdeny Olda2:
Hrát to bude, to je samozřejmě jasné. Dokonce to bude hrát možná líp, než nějaké plasťáky z Hypernovy. To je taky jasné. Ale s kvalitou to nebude mít nic společnýho. To je jasné úplně nejvíc. Každý reproduktor má své specifikace a z toho se odvíhí návrh výhybky, objem ozvučnice, ladění BR (pokud je a pod.).
Téměř na 99,9% bude takto navržená sestava )tedy bez výpočtu a odladění) hrát mimo svoje možnosti.
Ale jak píšeš, na chatu to bude dobré:-)