Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > DOTAZ - prosím pomoc SQ

o Navštíveno 1717x o
o 22.02.2008, 12:54 | J.T.R
Zdravím! Kluci měl bych dotaz. Chystam se do auta napáchat muziku, ale potřebuji poradit. Zlobí mi trochu bedna s SW. Chtel bych postavit SQ. Pro to je nejlepší uzavrená bedna a normal vlozený SW, jenze je tu problem, ja ho chci otočit )magnetem ven z bedny). Chápu, že proto budu muset objetovat trochu toho SQ. A ted je tu problem, slyšel jsem ze pokud je ten SW otočenej je dobrý když má bedna basreflex. Pak uz se ale asi muzu s SQ rozloučit,co?
Prosím, poraďte mi jak to rozlousknout. Chtel bych SQ, ale s otočenýma SW. Slo by to? Musela by být bedna s basreflexem?

Děkuji za za rady a nápady a prosím případné rozepře nechte stranou.

J.T.R

o 22.02.2008, 13:06 | Zip
já bych řekl, že otočený SW košem ven může být v uzavřený a pokud pak budeš ladit a nebude to ono, tak bych zkusil otočit fázi.
o 22.02.2008, 13:07 | Pagoš
Proč chceš sq woofer s magnetem ven? Jakej to má důvod? Jinak teda velmi hezky a přesně může zahrát i BR a klidně i BP. Jo a moc nevidim důvod, když by si chtěl dát za každou cenu magnet ven, proč by to nemohla být uzavřenka..

O jaký se jedná měnič?
o 22.02.2008, 13:24 | choze
když otočíš sw magnetem ven, měníš objem ozvučnice, jinak teké nevidím důvod proč ho otáčet.
o 22.02.2008, 13:30 | J.T.R
Teď by tam byli Helix DB 12. kompa tam budou Helix 236 Precision, zesík Helix DB 5. Chtel bych to spiš na kvalitu. Vim, že by se musel změnit objem ozvučnice. Mozná to zni divne, ale z duvodu estetiky.
o 22.02.2008, 16:51 | choze
hehe - na estetiku kašli, hlavní je zvuk ;o)
o 22.02.2008, 16:55 | Luke-Jeep
nekteri maji treba malo mista v bedne a nedastanou kos dovnitr (bude muj pripad) a estetika je pro nektere taky dulezita... souhlas jen s magnetem ven ;-)
o 22.02.2008, 17:16 | J.T.R
choze: chapu nekdo je jen na zvuk. :-)

Samozrejme taky chci kvalitní zvuk, s tim souhlasim. A nevyvracím to.
Ale na druhou stranu estetika je pro mne taky kouskem toho celku co ma vzniknout. Jsou některí, kteří nemají na výběr, viz Luke-Jeep. U mě není problém s místem v kufru, A4ka ma kufr dost velkej. Potreboval bych ale opravdu vedet jestli to bude mit nejakej dopad na ten zvuk a jestli jo jakej???

Jinak díky vsem za rady, názory a nápady

o 22.02.2008, 17:29 | prohifi.cz
basak otocenej kosem ven nevadi

jinak kdybys planoval kupovat celou sestavu, tak cvakni, obcas jde udelat lepsi cena, at se ti to stavi lepe :-)
o 23.02.2008, 07:48 | audioves.cz
Oproti kolegum chapu ze nekdo chce mit i SQ dle jeho vkusu esteticky instalovany :).
Nevidim ale duvod proc nemit uzavrenku s kosema ven.
Jediny s cim musis pocitat je ta zmena objemu.
o 24.02.2008, 09:27 | Crashpc
plocha přední strany membrány je větší, to je celý problém a rozdíl oproti zadní straně membrány. dusit přední membránu ozvučnicí pokud není uzavřená je možná cool ale opravdu nedobré.
o 24.02.2008, 11:18 | J.T.R | Upraveno: 2008-02-24 11:19:32
Crashpc: Dobre, to je jasný prední strana membrány je větší než zadní strana a já ten SW obrátím, budu muset upravit Bassreflex???????
o 24.02.2008, 15:54 | Crashpc
ah, špatně jsem to napsal. tak zvovu a srozumitelně:
pokud máš basreflexovou ozvučnici, tak to nějak nevadí. možná tím o pár % vytřískáš víc basů a potlumíš trochu středů. jinak nemusíš měnit nic a bude to fungovat dobře. maximálně otočit fázi.
pokud bys měl ozvučnici zavřenou, mohlo by to bejt na čkodu.
o 24.02.2008, 16:08 | audioves.cz
Crashpc: proc by podle tebe mel bejt problem otocit SW v uzavrenym boxu?
To chces rict ze membrana ma jinej rozmer kdyz ne ni koukas ze predu a ze zadu?
o 24.02.2008, 16:14 | Shr3k
24/02/2008 16:08 RyVeS-Pavel (AudioVes): Jj asi tak nějak. :-)

Zřejmě myslí navíc tu prakticky nečinnou plochu krycího vrchlíku... ;o)
o 25.02.2008, 07:42 | Crashpc
na přední straně membrány je ta plocha činná... na zadní straně jaksi není vůbec + přibyde zkreslení od středičky která se hýbe jen na jednom konci - uchycení za cívku, a o zkreslení které u autohifi subů způsobuje dvacetikilovej kovovej koš kterej kryje přes 50% membrány :D :D pán se ptal na SQ....
o 25.02.2008, 09:57 | audioves.cz
No asi mam jinej nazor :). Ten kos samozrejme je odpor vzduchu ale je prece jedno jak ten SW otocis. Kdyz ho das kosem do boxu a ten kos neuvidis, tak neznamena ze tam neni :). Proste ten kos bude delat odpor vzduchu porad.
o 25.02.2008, 10:00 | Crashpc
ale ....
24/02/2008 15:54

pokud jde o ozvučnici basreflexovou, tak je to +- asi jedno. pokud jde o ozvučnici zavřenou, tak tu zadní stranu membrány tlumíš ozvučnicí, tedy nehraje, tedy jako by opravdu nebyla.....
o 25.02.2008, 10:47 | J.T.R
Dobře, kdyz si to tak nejak dam dohromady: Otočný SW košem ven z boxu nevadí, hraje to skoro podobně. Řešili jsme jestli uzavřenku nebo s bassreflexem. Zkusil jsem se doptat ještě mimo AHC a řekli mi, že nevadi jestli bude bedna uzavřená nebo s bassreflexem. Rozdíl je prý slyšet v bassech, v uzavřence jsou prý ostřejší než v ozvučnici s bassreflexem. Je to pravda, je to možné???

Důležitý je určitě objem ozvučnice, otočit fázi ( to si zkusim na rádiu jak to bude znít - funkce otočení SW ).

Crashpc:
Takže,aby se zadní strana membrány netlumila ( ta část která je v boxu - tam kde je vrchlík ), je lepší postavit ozvučnici s bassreflexem?! To tvrdí i muj kámoš. Nejsem si jist proto sem pišu.
o 25.02.2008, 11:00 | Crashpc
JTR: pochopil jsi to správně. basreflex funguje zjednodušeně tak že pouští basovou část hudby ozvučnicí ven, takže slyšíš hrát jak přední tak zadní plochu membrány. v případě uzavřené bedny tu zadní plochu prostě utlumíš bednou.

zvukový rozdíl mezi basreflexem a zavřenkou je taky, ale nevolí se to podle toho jaké chceš basy, ale jaký máš reproduktor. jeden reproduktor zahraje v uzavřené bedně pěkně vyrovnaně, a když mu dáš basreflex tak bude enormně přebasovaný, jiný zahraje vyrovnaně pouze s basreflexem a v zavřený bedně by nehrál. Je to o parametrech. Takže i basreflex může být SQ když k němu bude náležitě dobrý reproduktor se silným přesným pohonem, který uřídí membránu tak jak je potřeba
o 25.02.2008, 11:27 | J.T.R | Upraveno: 2008-02-25 11:29:14
Crashpc: Kdyz se ti zeptam na názor SW Helix DB 12 2 kusy se zesilovačem Helix DB 5? Radio ZATIM pincek DEH7400MP. Měl by jsi na to nejaký názor???
o 25.02.2008, 11:42 | Crashpc
Pincek docela dobrej, aspoň vzhledem ke zbytku. neříkám že je helix špatnej ale nepovedlo se mi k němu ani najít příslušné parametry. buď je to tajemství nebo výrobce asi nemá potřebu parametry udávat - o tom repráku neví prakticky nikdo nic. snad jen někdo kdo ho má jestli se mu líbí jak hraje. můj názor je že reproduktor který nemá popsané stěžejní parametry se kupovat nevyplatí. je to vysloveně hazard. Velikost, psaný výkon a citlivost vážně nestačí.
o 25.02.2008, 11:47 | J.T.R
Crashpc: Dik, já jsem neco podobneho slyšel hrát na srazu Mimoňi. Docela se mi to líbilo. Ted uz je pozdě válí se mi doma na skříni. Tak uvidim. :-)
o 25.02.2008, 12:27 | Crashpc
njn, nenaděláš nic :-) bohužel ti ani nemůžu poradit do jaký bedny to dát. prostě není info.
o 25.02.2008, 15:55 | J.T.R | Upraveno: 2008-02-25 15:57:14
to uz vsechno mam sehnaný! to je bez problému, bassreflexová:45.2 litrů, nátrubek: průměr 10cm, délka 23cm, atd... tedy jeste odečíst nejaký ten litr, když bude SW košem ven. :-)
o 25.02.2008, 18:22 | Crashpc
podivej, ty objemy ozvucnic jsou desne univerzalni. pokud budes mit jine auto nez se pocitalo, pokud chces lefsi frekvencni rozsah za cenu nizsi max SPL nebo naopak, tak je potreba na miru poladit objem bedny a rozmery basreflexu, ale kdyz nejsou parametry tak nikdo nevi jak to udelat. pokud jsi ale smirenej s univerzalem a bude se ti libit zvuk, tak proc ne....
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3127 sekund.