Navštíveno 3761x

Takže nakonec test proběhnul u kolegy Bédi, kderej se určitě taky rád vyjádří. Samozřejmě je to do jistý míry subjektivní, ale...
Sestava:
čtyřkanálový Phase Linear Opus
[ Link ] aktivně na středobasy MBQuart Q216 Signature
[ Link ] a výšky MBQ NANO
[ Link ] monoblok DLS A6
[ Link ] na Phase Linear Aliante
[ Link ] rádio:
[ Link ] vs
[ Link ] auto VW Polo sedan ´99
Co se týče ovládání a nastavení, tam je to hodně o tom, co komu vyhovuje, Pioneer má určitě lépe řešený grafický zobrazení toho, co člověk právě nastavuje, což asi pomůže hlavně nováčkům, že si velice jednoduše představí co vlasntě dělaj. Na druhou stranu třeba nastavení propustí je právě u Pia ze začátku vcelku porod, trvá to tak půl hodiny, než se člověk zorientuje v přepínání mezi jednotlivejma možnostma. Vzhledem k tomu, že už jsem ho nastavoval cca 7x, tak už mi to takový problém nečiní :o) Ačkoliv to ze začátku tak nevypadá, Clarion je v tomhle velice jednoduchej. Pokdud víte co děláte, nastaveni máte během pár minut bez větších problémů. Dotykovej displej neni takový zlo jak se často tradovalo, kdo má alespoň nějakou zkušenost s dotykovým displejem u čehokoliv, tak pochopí, že stačí jemné tahy, nikoli víc zatlačit...
Vzhled si každej ohodnotí sám, obě rádia jsou udělaný spíš jako uni skin, než aby padly do konkrétního auta, takže na změnu barvy tlačítek podle Vašich budíků můžeme zapomenout :o) Pioneer Má jen bíle podsvícení, u Cla je několik možností - ale barvy jako Ivory, Vínová a tmavě modrá, který vesměs taky k ničemu nepřirostou. Pak ještě plnobarevný sekvence a obrázky, které je možné nahrát z CD - milé
No a pojďme na zvuk, spousta lidí tu kdysi stavilo 88RS nad Clarion 985, ale snad vždycky to bylo porovnání na odlišnejch systémech, což bylo určitě rozhodující. Když jsem slyšel pár hodin Pioneera, bylo vcelku jasný že se jedná zvukově o jedno z nej rádií, co jsem v daný cenový relaci slyšel a vzhledem k tomu že konkrétně mě pojetí zvuku ///A moc nesedí, tak asi i nejlepší. Nebudu tu házet superlativa na prostorovost a schopnost rozeznávání třeba zrovna nástrojů, nejsme v časopise :o) Ale půjdu rovnou k věci, po zapojení a nastavení Clarionu bylo hned po cca první půhodině jasný, kdo tohle klání vyhraje. Možná jsem až nečekal takový rozdíl, prokreslenost zvuku Clarionu a jeho barevnost je o schod, né-li o dva výš, vyrovnanost celýho pásma dovoluje rádiu ukázat co že chceme aby vlastně hrálo, je mu jedno jestli to je kytara, nebo elektro... Tam, kde jsme si mysleli u Pia, že limitem určitých druhů muziky jsou kompa a jejich koncepce, nám ukázal Clarion, že jsme neměli tak úplně pravdu.
Pioneer je určitě špičkové rádio a za svou cenu pořád bude patřit do nejlepší trojice na trhu, Clarion je pro mě ale trošku jinde. Pokud se něco z toho co jsem napsal někomu nelíbí, tak vězte žě je to pořád jen subjektivní, věřim ale že pokud by u poslechu byl s náma, musel by přikývnout :o)) Nevěřim moc tomu, že by se změnou komponent karta obrátila.
Escudo

Já bych jen doplnil že A 9887R bez imprintu je proti 958 naprosto impotentní....
Bedo řekni že ho nechceš a ja si he vezmu zpatky :)

17.04.2008, 12:04 |
mendo konecne neake porovnanie. super

17.04.2008, 12:50 |
Beda No nemam k tomu vcelku nic co dodavat, jen to, ze jsem neveril, ze na mych komponentech muze byt tak velky zvukovy rozdil jen vymenou radii, jo a ostarsil si mi auto darebaku, je to r.v. 2000 :o))))))))))))))
2000? Vypadá teda mnohem hůř... :oP

17.04.2008, 12:54 |
Beda | Upraveno: 2008-04-17 12:56:53
Jeste jsem chtel rict, ze ten kdo nadava na titanove vysky, tak jeste nemohl slyset MBQ Nano jinak by to netvrdil :o) a ten sw je Phase Aliante Neo aby jsme byli presni
To buddha: ee, vracet se nebude :)
jj titany celkem překvapily.....ale kdyby ho někdo slyšel na supremach..... :)

17.04.2008, 13:16 |
macek Ja to rikal vzdy ze ten Clarion je zvukove lepsi nez to Pio sam jsem mel u sebe na stejne sestave a rozdil byl znat:-)
Escudo,Beda: Porovníní je to sice hezké, ale myslíte si, že toho máte tolik naposloucháno a máte tak velké skušenosti a dobré uši, že můžete říct, že to či ono rádio na danou sestavu je lepší ?
Já osobně bych tak to porovnávat rádio opravdu nemohl, protože když si přečtu nějaký test, kolik hodin se musí poslouchat, že to poslouchá více lidí, kteří můžou říci že toho mají už dost za sebou a slyší i to co normální uživatel ne, tak bych si netroufnul napsal že to či ono rádio je lepší.
A hlavně na jiné sestavě je to zase o něčem jiném.
Ale tak proč ne, každé takovéto porovnání je dobré, aspoň si pak člověk může ze všech těch testů a porovnání udělat svůj obrázek a sám si vybrat co pro něj bude asi tak nej.

17.04.2008, 17:09 |
clown Fridom
ja bych s nima taky treba souhlasil .., priznam se ze to mel byt trojboj Eclipse 8445, Cla 958 a Pio 88RS. Mel bych si to jit poslechnout nekdy v PA / SO :o) uvidime.
Hele znam vrazednou sestavu .. Pio88RS, LRxko, Infinity Kappa Reference :o))) to rezalo i sklo na venkovnich zrcatkach :o))
btw.. Escudovi neverte .. zapojoval na line out pro predky basak a naopak, chudak Beda s tim musel pak jezdit :o))

17.04.2008, 17:14 |
Beda to byl pouze politovanihodny omyl :)))))))))))))))))
a to jste ještě neslyšeli ///A 9886tku s procesorem :o)
Jinak souhlas s Fridomem. Optimální rádio neboli zdroj signálu v podstatě asi neexistuje, vždy záleží na konkrétní sestavě a instalaci viz. případ clowna, kdy by laik mohl říct, že ten Pio je agresivní. Pokud budu mít reproduktory, které jsou zastřenější, tak mě "živý zvuk" rádia pomůže a naopak, pokud budu mít kompa, který jsou už sama o sobě na hraně mezi jasným zvukem a agresivitou, tak mě pomůže rádio, které hraje trochu "pod dekou". Sám jsem si tím prošel doma, než jsem našel pro mé ucho optimální sestavu zesilovače, CD přehrávače a beden v dané místnosti.
Ale i tak díky za každé takové subjektivní porovnání.
Fridom: nechápu tvojí reakci, pokud sem něco dávám, tak z praxe, nikoliv z toho co se dovim po ICQ, ptal jsi se, jak dlouho to máme naposlouchaný, dokonce bych si dovolil tvrdit, že to měl bejt posměšek, takže... Beda měl pio na týhe sestavě cca rok, což mi přijde vcelku dost dlouhá doba, nastavení se pokoušelo provádět několik lidí, je vcelku hojné a neni to zdaleka první auto kde sme ho slyšeli. Cla mám sám víc jak půl roku, v tomhe autě hrálo dva dny, sám Beda ho poslechl co sme si říkali suma asi 8 hodin a rozdíl byl dost znatelnej, mimochodem jsem záměrně zmínil sestavu a dokonce jsem dvakrát podotknul, že je to subjektivní. Nikde jsem netvrdil, že jsem nějakej profesionál, ale něco už jsem slyšel, neboj :o)
Tuner: nikde neřešíme optimální zdroj signálu, instalace byla v obou případech stejná a to se ne tolika lidem poštěstí zkusit, když jsem měl tu možnost, přišlo mi i na mail několik proseb ať dám pak vědět, tak mi přišlo, že by to nebylo tak moc zlé
Pokud to někoho pohoršuje tak je to smutný, berte tuhle "recenzi" jako případ, když tu prodejce doporučuje něco, o čem píše že to slyšel velice dobře hrát, taky tam nidko neřeší jestli to slyšel v laboratoři, nebo 40 hodin v kuse, taky ho budeš napadat Fridome?
jo a clown: to rádio jsme měli zapojený 10 minut a pokud se nemýlím, tak jak přední tak zadní kanály maji shodnou možnost nastavení, protože HPF i LPF šla nastavit pro obé :o)

17.04.2008, 21:36 |
clown Escudo :o)))
nerozciluj se, Pepo to chce klid :o))
clown: už sem klidnej, začínám chápat konnyho :o)
ne, bral jsem to že si o tom třeba pokecnem tady, spousta lidí dá přednost alpině, protože jsou zvyklí na její přednes a já vim že jich je poměrně hodně, čili to pro mě neni nepochopitelný, ale spíš bych poprosil o konkrétní případy ať je o čem se bavit

17.04.2008, 21:52 |
clown Konny ma vzdycky pravdu ..
a hazet perly svinim je jen tvoje vule ..,
Souhlas s konnym :) je to guru :)))))
hele já o tom clarionu vubec nepochybuju,subjektivně ho pak srovnám s 9887 a jestli to nepujde tak začínám bejt nahlodanej směr Naka,Denon nebo h2.
Prozatim radši alpinu nebudu hodnotit,asi bych se nechal unést a to bych nerad.
Náhodou nějakej majitel Naka se tady nevyskytuje?
Escudo: Jaj, asi jsem se špatně vyjádřil, můj komentář nebyl myšlen tak, že bych se vysmíval, nebo že by mě to nějak pohoršlovalo :o)) to fakt ne, bylo to mysleno tak, že když si čtu jak a kdo něco testuje, tak mi to příde tak náročné, že já bych si netroufl tvrdit že to či ono je lepší, zdůrazniji že já, pak jsem taky napsal, že:
"Ale tak proč ne, každé takovéto porovnání je dobré, aspoň si pak člověk může ze všech těch testů a porovnání udělat svůj obrázek a sám si vybrat co pro něj bude asi tak nej".
Tak se hned nemusíš zrušovat :o))
Ještě tedy doplním jak psal Tuner#2.
Ale i tak díky za každé takové subjektivní porovnání.
Escudo: Ale já se nad ničím nepohoršuju a jsem rád, že jsi to sem napsal, je to daleko zajímavější číst než to jaké kompa do 2tKč koupit - to je tu každý týden 3x :-) Myslel jsem to spíš tak, že v téhle sestavě to mohlo vyznít tak v jiné by tomu mohlo být opačně. Já když jsem vybíral zesilovač k bednám, tak jsem měl v naší poslechovce jasno a vybráno, ale přinesl jsem ho domů a nebylo to ono a nakonec jsem skončil u kandidáta číslo dvě.

18.04.2008, 10:39 |
Fridom | Upraveno: 2008-04-18 10:40:11
Escudo: Nebuď cíťa, snaha se cení a jsem rád že si sem něco takového dal, přesně jak píše Tuner#2.
On je problém jsem taky něco psát, pač ne vždy to vyzní pro každého tak, jak je to myšleno, nebo se to nepovede napsat tak jak to myslím :o)
Fridom: OK
jen mi to přišlo zcestný, nadpis je "pro ty co chtěli vědět" a v první i poslední větě je podotknut subjektivní dojem
clariona už jsem slyšel v podstatě na 3 sestavách a vzhledem k tomu jak dlouho ho mám, je pro mě jeho zvuk vcelku identifikovatelnej. To samé platí o Pio, vzhledem k tomu kolik lidí ho má včetně Escudový. Kdyby v nich nebyl takřka propastnej rozdíl, nepsal bych to sem, za sebe tvrdim, že Clarion bude lepší v drtivý většině případů a to hlavně kvůli přednesu a barevnosti, člověk si připadá, že tak kde je nudnej zvuk si všechno sámdobarví aby to mělo šmrnc :o)
Tuner: vim čim se zabýváš a sem si jistej že máš mnohem větší zkušenosti než my dva dohromady - k tomu co říkáš, hráli nám jen na jedný shodný sestavě, ale oba modely znám z jinejch aut, jen nebylo možné srovnávat, přesto že jsem bývyl zarytej Pioneerista, velice rád uznám, že je to prostě jiná třída
Escudo: Je otázka, zda to, že to má větší šmrnc a i nezáživné nahrávky si to přibarví je správně. Ono totiž mnohé high-end sestavy zní nezáživně a nudně na většině nahrávak a jen pokud tam dáš opravdu dobře zvukově nahranou desku, tak to teprve ukáže co v tom systému je. Popravdě bych domů opravdovou sestavu snů nechtěl, neboť si na tom pak nic neposlechneš. Známej si pořídil komponenty od Accuphase a ze 100CDček se na tom dalo kloudně poslouchat jen 5, které byli opravdu nahrány s realistickou dynamikou, prostorem a barvou nástrojů. Proto jsem celkem i rád, že na to nemám a mám doma "jen" slušné stereo na kterém si pustím cokoliv a vše hraje pro mě uspokojivě. Nemám totiž vyhraněný žánr a poslouchat jen jazz nebo klasiku ne vždy přijde k chuti.

18.04.2008, 15:28 |
dddd jj pěkný, jen víc takovýchto srovnání
hezkej test :)
taky sem clarion pozitivní a věřim tomu co je psáno :)

18.04.2008, 16:04 |
clown Tuner :o) ... proto jsem celkem i rád, že na to nemám a mám doma "jen" slušné stereo na kterém si pustím cokoliv a vše hraje pro mě uspokojivě. Nemám totiž vyhraněný žánr a poslouchat jen jazz nebo klasiku ne vždy přijde k chuti.... jj, 100 pro souhlas.
Take jsem si byl poslechnout elektrostaty s podporou basu od B&W, zbutek komplet B&W .. , bohuzel to honil jen Denon 38xx rady, Avcko za cca 30.000,- a fakt pocit jsem mel podivnej. Mohl jsem srovnavat zvuk z DVD, DVD-A, CD, DVB-T .. , a reknu s klidnym srdcem, ze poslech TV novin tomu cloveku preji.. :o) Jinak jsem u nenasel "hrajici" zdroj. Ale pry si pujde koupit nejake AV s THX Ultra, tak se zacinam tesit.. :o) Bohuzel je to clovek s rozmarem zdedenych penez a asi nema v tomhle limit.. , necha si navykladat a koupi cokoli, aniz by to mel doma pujceny :o( Nakupuje tak, jako by se ptal zde, co si ma koupit do auta .. , hafo prodejcu, kliny do hlavy atd .., nakonec je v muzice nekde kolem 300.000,- a nehraje to :o(
Obávám se že pokud mám Martin logan staty, tak mu to hrát nikdy nebude. Mě se ten zvuk z nich prostě nelíbí, jsou příšerně náchylný na místnost a umístění a stejně je ten zvuk takový nějaký jiný, nástroje nemají tělo a nemáš pocit z reálné dynamiky. Navíc zapojit staty, které na výškách jdou mnohdy ke 2 Ohmům na AVčko za 30tKč je více než statečné :o))

18.04.2008, 16:40 |
clown jj Logany, zapomel jsem ..
hele, je bych je fakt ne AV neposilal .., mel byh jinou predtavu .. preknej 2k, treba s lampama :o))
clown: Na lampy zapomeň, tyhle bedny potřebují stabilní zesilovač (právě kvůli tomu blbému průběhu impedanční křivky) a hodně, hodně moc wattů a to žádný lampáč nemá, nehledě na to, že jim sedí spíš živější zesík, který je trochu probudí k životu. Ne nadarmo k tomu Ego vozí Thetu s kterou to tak nějak hraje, ale můj šálek kávy to není.
Je to pekny srovnani, at si z toho kazdej vezme co chce =) To jsem zvedavej az to zkusime u me jeste s 9855 asi pobezim pro jiny radio =D ale snad to tak hrozny nebude. Jinak souhlas s Tuner#2 "Je otázka, zda to, že to má větší šmrnc a i nezáživné nahrávky si to přibarví je správně."
asi jste to špatně pochopili, myslel jsem to tak, že jsem byl zvyklej na strohost a nudnost vzniklou například splýváním zvuku, tady to dostalo jinej rozměr, nemyslel jsem to tak že by si to vymejšlelo :o))

18.04.2008, 18:42 |
Fridom | Upraveno: 2008-04-18 18:51:28
.
Escudo: Mě osobně by zajímalo porovnání A9877 vs Pio 88RS vs Cla 958.
Stačilo by mi i porovnat A vs Pio, pač tu na tyto dvě radia bylo velmi mnoho názorů.
Máš takovou možnost porovnání ?

18.04.2008, 18:56 |
Beda To Fridom, zkus se zeptat clena Buddha, ma srovnani 958 x A9887 a Pio snad v nejblizsi dobe bude mit
Escudo, nebo si to asi spatne napsal =)
Tak to je dobre ze z piana nedela kytaru =D
no, čistě teoreticky bychom mohli dát ještě 9855, 9887 a jak psal klaun Eclipse, ale to už je o čase a možnostech, kterejch tolik neni.
Vždycky se dobře mluví o tom, co se eventuelně může slušně prodávat :o) že?
Escudo:tvuj nenapadnej rejpanec sem pochopil.:) Jinak jestli chcete tak A9887 je konečně naladěna.Nějaký srovnaní mužu spachat.Každopadně bych vyzval nějakýho fanouška Alpine aby byl u toho až mi dorazí nová 958 a vyměnim ji za Alpinu.Chcete někdo přijít o iluze? Jen podotek pro Tunera:myslim že pravě to podani Cla,ta radost v každy nahravce je to co mě na muzice v autě baví.
Klidně o ty iluze přijdu... ;) :)

19.04.2008, 20:51 |
clown nezlobte.. pujdu si pujcit 868 :o)))
no a co udělat příští víkend HU sraz v Praze? :o)
Za mě klidně :) Aspon bude sranda
Escudo: Hm moje HU co teď používam v autí, tak je stejně nej, mam ho furt pověšené na krku :o))
Jsem pro a co je to to HU, to bude naka prasarna =)
buddha, diky za nabidku, treba by jsme tam mohli zkusit i ty MT-22 jeste napisu, ale dneska uz nak dodelavam...
HU je Hromo Ušobití :)
Kdy a kde?
A kdo bude dělat testcar? :)
viděl bych to na sobotu, začali bychom dopoledne na nějakém místě, který je schopný pojmout aspoň pár aut, až nás hraní přestane bavit, můžeme se odebrat k PVA na sraz. Konkrétní plac je mi vcelku jedno, stejně nejsme z Prahy

20.04.2008, 19:56 |
clown u PVA vas uslapou :o)
Tak nabastlim pár poznatků s hrátek s alpinou.
začnu pozitivama:
první a pro lidi kteří si nejsou uplně jisti co vlastně štelují největší výhodou je imprint.po cca 40 minutách jsem nahrál dvě křivky a jal se poslouchat.Asi bych enaladil líp děličky a už vubec ne časový korekce.Za prostor jednička s hvězdičkou.
Další výhoda,tentokrát pro ty kteří si naopak s laděním aktivu rozumí je 7 pásmový eqalizer.na hrátky s křivkou podle ucha,případně rta ideální.
Dále musím konstatovat že Alpine si poradí daleko líp s mp3.Co se na Clarionu nedalo poslouchat,tady se dá.A pokud netrváte na highendovým zvuku :) tak docela dobře........nikdy bych nemyslel že tohle řeknu :)
Nemilou věcí je to že oproti Clarionu,alespon na mojí sestavě zvládá Alpine mnohem líp kickový pásmo....ty dveře fakt mlátěj víc,to se nedá okecat.Třeba Tina Turner zní daleko dynamičtěji než na Clarionu,tam se mi moc nelíbila.
V umístění nástrojů do prostoru bych viděl oba stroje podobně,s tím že Alpine má horní pásmo daleko agresivnější.
Čímž se dostáváme k negativům:
Akustické nahrávky,konkrétně ženské vokály dostávají trochu ostřejší nádech.Vim,všichni říkaj že má Alpine ostřejší výšky.Dá se to vydržet,není to žádnej řezač hlav.Na elektronickou hudbu špica,na rock výborný, na skáčko návykový.Na Katy Melua a podobný baby ne uplně štastný.Asi by se s tim dalo vyhrát a nastavit to líp bez imprintu,ale to mi potom chyběla ta prostorovost a spodek pásma,který na ucho nastavim daleko hůř.Oproti Clarionu mi chyběla živost a radost v hornim pásmu.
Dále bych měl malej podotek,zdá se mi že imprint možná nastavil děličku na výškách trochu níž než by bylo zdrávo,možná to souvisí i s tím co je výše.Je tam někdy sklon k sykavkám,ten samý problém jsem míval na mt23 pří děličce 1,6khz.Ale tady vyloženě hádám.Muže to být nahrávkou.
Ruku v ruce další výtka.Proč proboha nejde donastavit multieq přímo v radiu?Je to veliká škoda,pak by to bylo asi dokonalé.
No a poslední drobnosti,Když pominu pro bývalého uživatele 958 nesmyslný system čudliků,tak mam výtku k barvám.V noci jsou modročervený čudliky vražedný :) ,zelená se dá.
Poslední věc která mě nebaví je nemotorizovaný displej.Ehm ehm....za ty kačky už ho tam soudruzi mohli nasypat ne? :)
Konec hlášení :)

20.04.2008, 20:42 |
clown motorizovany LCD u Alpiny ... :o) njn .. kde jsou ty zlate casy 9835 a spol :o))
Jo u PVA bude asi plno dost :(
Jo jenom pro škorohlídy případný,bych podotknul že Alpinu jsem prostě chtěl zkusit za každou cenu a tenhle experiment mi za to stál :)
Slusny =)
Sobota dobra, jinak at spis neco reknou lidi z Prahy me je to jedno, kdyby pobliz bylo naky jidlo, zlobit se nebudu =)
u clowna před barákem :o))))
Vymyslíme nějakej plac v okolí jižní spojky, tam to má většina z nás relativně přístupno, kdyžtak se vetřem do srazů, uvidíme kdo se přidá, doufám že Beda pojede na 100%
co parkoviště v OC Letňany? To meziparkoviště bejvá v rohu vždycky volný, nebo se prostě někde potkáme a pak někam vyrazíme :o)
Zdarec, rád bych se také zúčastnil a poslechl dobrou hudbu. V Letňanech je to téměř ideální!
Martas: výborně, zrovna tebe tam velice rád uvidím
tak super, budu se těšit!

20.04.2008, 23:04 |
Beda Ja uvidim, je na nejake slibovani jeste moc brzo :o)
Letnany by šli,tam by se nějakej plácek měl najít vždycky.
Ale u clowna by to mohlo být veselejší :)))
Každej pozitivně naladěnej člověk je vítanej.....
Kucíííí, vemte mě taky s sebooou... :)
Nic vic pres celou Prahu si vymyslet nomohl vid? =)
OK, Letnany a v kolik treba v 11:00?
dal bych na 10. - stejně pojedeme spolu, na Letňany se dobře jede a je tam plac, tak proto, třeba oproti Štěrboholům je tam aspoň něco zajímavýho
Dneska jdu provizorně zapojit McIntosh, ale nevim jestli to bude na to abych ho tam vezl, každopádně pojedou obě rádia. Bude nás tam víc, to je jedině dobře, zkusíme z toho pak dát spolu dohromady nějakej závěr hodíme to na stránky, co bych za tohle dal před pár lety
No třeba Halfords a jejich úžasná nabídka hifi :)))))
Maca vem určitě,rád bych ho aspon viděl...a zvuk z něj taky snad dostaneme ne? :)
Já to mam z práce cca 5 minut,tak je mi jedno v kolik .)
no já budu moc přijet kvůli práci až tak v jednu. Každopádně za váma dorazím kamkoliv, když už nebudete v Letňanech. Ještě teda hudbu nemám v autě, ale pokud by někdo chtěl vyzkoušet, tak mohu vzít 2kan. zes Sinfoni Amlitude 150.2x
Hele jak se to schází :)
vemte všichni co máte po garážích a skříních a spácháme někomu muziku :)
Urcite ho vem, aspon se kouknem na tu chinu. =))
Martine mas Sinfoni ? Ze jses ani nepochlubil.

22.04.2008, 22:27 |
koren ze by koren privez 9255 a 7969?
ale na 90% nestiham...a vubec,stejne tohle uz znate:-D

22.04.2008, 22:33 |
mendo drz9255 vs. dex by som chcel porovnat:)

22.04.2008, 22:58 |
koren s drz bohuzel nepomuzu-mam drx aka hx d1
koren by mohl přivest :)
já to neznat,ale uvidíš jak čas dovolí...