Navštíveno 5468x

Tlumit či netlumit...toť otázka ...Jaká je vaše zkušenost s tlumením uvnitř uzavřených ozvučnic subů? Podělte se o své poznatky a postřehy.
Díky
dle poslechu, nejde jednoznacne rict jestli uzavrenku tlumit nebo ne, doporucuje se tlumit. ovsem zalezi na tom jestli jen steny, nebo cele vycpat. ja u sebe zkousel nejdriv jen polepene steny a pak jsem vycpal celou ozvucnici rounem tak abyc nebylo uplne mapechovane, ale tak ze tam toho rouna bylo fakt hodne, basak jsem do nej posadil a zvuk se stal pro me nejprijemnejsim. ovsem toto nemusi u dalsich ozvucnic a basaku platit....
Zkoušel jsem jak holé stěny, tak úplné vycpání, ale nakonec se mi nejvíc zamlouvá polepit stěny molitanem (nevím jak se tomu přesně říká) s hrotama. Zkouška proběhla na 20cm HERTZ.

17.09.2008, 14:56 |
clown zkouset .. :o) ja to nakonec vytrhal zase ven :o)
ale je fakt, ze boxy mam z 25mm MDF :o)
ja mam boxy z 22mm mdf a v tom mym hovadu mam pres 300 vrutu ;) a stejne tluvim ;) kor uzavrenky bych fakt tlumil, nebo to urcite vyzkousel vytlumene...
uzavřená ozvučnice by se tlumit určitě měla kvůli stojetému vlnění, nedavno jsme to tu probírali, snažíme se tim eliminovat frekvence, které se v rovnoběžných stěnách zesilují, rouno se používá na neuzavřený boxy, sem patří a je ideální jehlanovej molitan, pod něj klidně ještě nějaký tlumení, koukal jsem že v PA se hojně používá například TecSound, ale neni to nutný. Další věc je jakákoliv používaná vatovina, kterou je bedna vycpaná, zaprvý může taky do jistý míry eliminovat stojatý vlny a zadruhý by prý měla "zvětšit" objem ozvučnice
urcite vyskusat steny a navolno runo
já tlumil uzavřenku že jsem dal na protilehlou stranu od woofru tím akustickým molitanem a stěnu zevnitř na které je přišroubován woofer jsem polepil dynamatem original.

18.09.2008, 17:03 |
Kapka (M)
ja jsem teda uzavrenku tlumil rounem...

18.09.2008, 19:28 |
Etien (M)
nejlepe vyzkouset... tvoje usi, tvuj poslech... to rouno se tam da dat kdykoliv... proste nejprve to zkus bez a pak s... nakonec budes narozdil od clowna linej to rvat ven :-)

18.09.2008, 21:02 |
ivls mám ve svých bedýnkách rouno asi takhle

19.09.2008, 08:18 |
clown Etien :o)))
je to mel v double boxu :o)) takze dva ven :o)

19.09.2008, 08:33 |
FSAL vsechny 3 /////A Xka, co sem delal, napechovany rounem
tlumím zásadně podle Qts a tvaru ozvučnice. Lepší repráky v dobrých ozvučnicích tlumit jednoduše nepotřebují :-)
RF ma treba origo bedny uple holy :-)
Kral: jj, taky jsem měl, ale tak to tak vypadalo :o)
Co říkáte na použití Polyesterových kuliček, kuličkové rouno k vytlumení uzavřené ozvučnice .
500g za 60kč
[ Link ]

04.01.2013, 11:57 |
Sodom Těch kuliček bych se osobně radši vyvaroval. Přeci jen by se mohla dostat někam do reproduktoru, kam by neměla. Navic to asi bude vlivem vlnění cestovat.

04.01.2013, 11:57 |
Sodom | Upraveno: 2013-01-04 12:05:01
Jedině to nacpat do nějakých punčoch. Podobný řešení jsem viděl u domácích reprosoustav, kde byly vymodelované na určitých místech pytlíky různých tvarů. Náplň byla ovšem jiná.
já stěny vypatlal braxem a pak polepil rounem. Zvuk je se mi zdá méně dunivý ve smyslu "koupelna"
Repro Helix esprit 20cm + H400 helix zesík