Navštíveno 6309x

Mam nasledujici dotaz. V datasheetu k SW je doporuceny 3" BR natrubek o silene delce 310mm.
Prijde me to vcelku dlouhe ale o to me ted nejde. Bedna ma cca 47l ale chci do ni prsknout 2x BR.
Ovsem nemuzu dat s prumerem 100mm nybrz max 80. Ptam se jak clovek vubec spocita delku noveho BR?
Vubec nevim jak bych to mel odvodit z toho doporuceneho... Navic kdyz chci davat "dual" (jeden na levo,druhy na pravo).
Pocita se podle parametru SW? Nebo je pro tech 47l proste odladeny 3" BR 310mm a jinym to rozmrdam?
Takze prumer vychazi cca 77mm a delka tech 310mm. To je uplne bezny rozmer. Pokud chces dva natrubky tak delku musis dodrzet a prurez rozpocitas na dva. Pokud si dobre vzpominam. Ale to ti nepomuze. Palec je 25.4mm takze cca tech 77mm. Pokud muzes dat max 80mm, tak vlastne neni co resit :-)Pokud je to sedan, tak je idealni vyvest natrubky skrz plato prip. loketni operku primo do interieru.
Nene je to 3dver takze zadna prepazka neni :)
310 delka.... na oba dva jestli to dobre chapu? A prumer polovicni? On bude i tak trosku problem u me ze tech 310mm se me urcite nevejde. Leda pri zakroucene trubce a zase tam davat 2 Lkovy BR? to bude jak rozvodna potrubi a ne ozvucnice :)))
Ano, pokud budou dva tak prumer polovicni, ale delka musi zustat zachovana (31cm). Tak jedine udelat bednu vyska 32cm, sirka 50cm a hloubka 33cm ( vnitrni rozmery = 52L ). K objemu 47L musis pripocitat objem kose wooferu, natrubků a tlumeni, proto tech cca 52L. Natrubky dat zepredu, vedle wooferu. Pokud bude stena min 22mm, tak mas 22mm + vnitrni rozmer 33cm. Takze 35cm. Natrubky mají 31cm, ale jeste je potreba, aby meli uvnitř cca 10cm od stěny misto! Takze bych udelal z MDF krouzky a vysunul je ven o 22 nebo rovnou 44mm ( dva kroužky na sebe. Aspon ta bedna nebude tak nudna. A casem pouzit laminovaci rouno, prichytit k bedne a pres ty natrubky a da to krasny tvar :-)
Dovolím si vám oponovat. Nemá být poloviční průměr každého nátrubku, ale poloviční průřez, tzn. součet průřezů obou nátrubků by měl být stejný jako průřez původního nátrubku, aby délka zůstala stejná. Takže pokud původní průměr je 77mm, tak průměr každého nátrubku by měl být cca 55mm.
Diky. Mam bednu podle doporuceneho objemu to je 47L bez repra. U BR bedny sem tlumeni zatim moc teda nevidel a prijde me to zbytecne.Navic tlumeni pridava objem a ne ubira. Jinak s tema krouzkama to neni spatny napad ale myslim ze by to vypadalo divne. Bedna neni klasicky kvadr ale bude mit tvar takoveho roztahleho V.
Martin to asi rozlouskl :) presne to sem potreboval vedet. Takze sehnat 2x 55 a 310mm delka... samozrejme Lkovy protoze rovnej tam nenacpu

05.12.2008, 13:07 |
Martin21 | Upraveno: 2008-12-05 13:07:56
Tlumení bedny bych nějak neřešil. To je spíš jak to komu sedne.
A s těma nátrubkama je to otázka, někdo tu říkal, že když má nátrubek délku více než trojnásobku svého průměru, tak může mít tendenci k hučení. Z toho důvodu bych dal raději jeden nátrubek.

05.12.2008, 14:10 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-05 14:11:25
Jj v tom prvnim prispevku jsem napsal prurez. A urcite je lepsi jeden o vetsim prurezu, ale pozadoval 2 kusy. A koupit kvalitni se zaoblenymi konci. A tlumenim jsem myslel polepeni sten napr. uhlikovym molitanem.
A jeste k tomu tlumeni. Je zajimave, ze se tu casto doctu, jak tlumeni sub bedny pridava na objemu. Nedavno jsem narazil na clanek cloveka ktery prednasi o hifi ( vlastne pouze homehifi ) a ten psal, ze basak produkuje tak dlouhe vlny ( rikam to dobre? ), ze tlumeni uprostred bedny je naprosto k nicemu. Takze pro vysky a stredy napr. rouno do stredu bedny a pro woofer max polepit steny. Coz je pry naprosto zbytecne pokud je spravne masivne udelana bedna. Ale vetsina lidi pouziva bezne MDF 16mm a tam to tlumeni sten ma asi vyznam. Ja delal bednu na 12" woofer z MDF 39mm. Spickovy vyrobci reprobeden pouzivaji podobne masivni materialy. Celkem me zajimaji dalsi nazory na to tlumeni.
ano-bezel blabol,ze tlumení je na stojatý vlny, když ta vlna má několik metrů - při nízké frekvenci - takže to je asi nemožné..Je to problém většiny obýváků a místností, kde se to ale řeší závěsama a lepí se molitany na zeď..:-)Takže v autohifi asi nepoužitelný..:-)
Tlumení dokáže změkčit bas-jak v zavřence,tak v BR a opravdu v zavrene bedne wooferu vysvetluje,že má jakoby víc místa pro pohyb membrány zpět..říkají tomu virtuální objem,což je pro mne hodně zvláštní termín...:-))
Jinak ano,jako Martin21-když bude nátrubek moc dlouhý,vznikají uvnitř turbulence vzduchu a způsobuje to nepříjemný zvuk v podobě chrčení..Takze to pravidlo je opravdu: max delka=3xprumer.Ovšem zase musí být dostatečný průměr a né na 12"woofer třeba 70mm...
Tak sem z toho opice.... 10cm prumer bych tam dal jentaktak ale nechci ho tam cpat. Chtel bych dat ten 8cm.... ale delka?
[ Link ] po té co jsem zadal objem 47L, Fp 35Hz, Fill 0%, Dp nátrubku 55mm - dva kusy, a třeba ten typ bassreflexu bez příruby, tak dýlka těch dvou bassrefexu vychází 199 mm :) ale nevim jak je to pravdivý a jestli může být Fp 35Hz

05.12.2008, 16:46 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-05 16:50:06
Je pravda ze bezne na 12" byva prumer 100mm a delka 200 - 300mm. Ale co stim pokud to udava vyrobce? Jedine prepocitat podle TS parametru. Ale to se teprve ucim, takze nekdo jiny? Nedavno jsem resil borce a woofer za 900kc. Vyrobce udaval 47L a reflexni bednu. Podle TS vychazelo 120L a natrubek asi 57cm !!! Byl to RTO. Doufam, ze to neni take on :-)
ale i s tim mojim výpočtem je to víc než 3x průmšr, takže asi jediná možnost pouze jeden BR
Pokud tam zadas 47L,35Hz a bez tlumeni, jeden natrubek s prirubami a prumer 80mm, tak delka vychazi 179mm.
Hele, Kudláčku, koukám, že jsi ze Starý Říše..:-)Tak mi potom vysvětli, jak je možné, že na tvojich nepodepsaných stránkách, jsem v odkazech až jako 4.,když jsem od Tebe nejblíže..:-)
Aha, takze jak to tak ctu tak 2 BR budou na prd? Je to na pytel... ja uz mam skoro hotovou bednu a pocital sem s tema 2ma.. Na horni stenu dat taky nemuzu, ze strany taky ne... Nevedel sem ze je to az tak slozite s tema vypoctama...
Leda me jeste napadlo udelat ten jeden jako fake :) pri nejhorsim reseni ale opravdu bych radsi ty 2. Muzu dodat parametry subu, jestli se s tim da neco delat
myslim, že podle tohodle výpočtu kdybys to vytlumil by ty dva BR 55mm a dlouhy 165mm bylo možný použít

zda ano-dej mu dva BR 80x170mm, ktery normalne prodavam a bude ladeni ozvucnice pri 47litrech cistych- 50Hz - resp.jeji rezonancka... Coz je idealni pro disco,dance a ty moderni styly-zda poslouchas nejaky rock-chtelo by to o trochu nize-tzn, dat je delsi..
A vic uz to tady nereste..
:)) Dnes sem meril spodni hloubku kam bych mel davat BR. Ma to 30. Cili jestlize to ma byt tak 10cm od steny tak stejne muzu dat max 200mm dlouhy rovna natrubek. Rock obcas posloucham taky ale prevazne dance,house,dnb,electro,alternativu atd...

06.12.2008, 14:08 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-06 14:12:11
To wattman: oprava stranek provedena i když jsem nyní spíše Třebíčák :-)))
to na tom nic nemění..:-))-porad nejblíže..
wattman : hmm to je ale blbost to cpat na 50hz kdyz ma FS 28hz.... nejake dalsi napady? Proste potrebuju 2 bassreflexy... ktere az tolik nezmeni puvodni odladeny...
Co takhle? Šlo by to?

Tak když nevěříš zkušenějším, tak sem hoď typ wooferu. Stejně nechápu, proč do těch tabulek dáváte 75% fill u BR.
Basreflexová se dá přece tlumit stejně jako uzavřenka. Nebo ne? Musí pouze zůstat volno v okolí nátrubku.
No do bedny se dá nacpat cokoli:-), ale s ohledem na zvuk si myslím, že tam většina lidí dává max jehlany na stěny. Mluvím o BR.
:-)
Končím s aktivitou - tady jste dost soběstačný.:-))
Ale nedá mi to-od kdy rezonancka wooferu urcuje rezonancku ozvucnice..?!Až na to, že ta u bedny nesmí být nižší.
To wattman: to byla narážka na mě nebo na pány přede mnou?:)

09.12.2008, 12:02 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-09 12:05:06
Ježíši tak už mu to spočítejte :-))) Hlavně je asi problém, že pokud dobře čtu tak tu za celou dobu nepadlo označení wooferu.
... zrejme asi bude to tlumeni nutne. Ted to kamos jeste pocital a udajne by sli 2x5cm delka cca 165mm a cca 75% bedny vytlumit. Staci jen ten jehlovy molitan nebo ne? Jinak jestli se to chce jeste nekomu pocitat tak vse o subu je tuto ->
[ Link ]
Dobře, k tomu tlumení se už nebudu vyjadřovat, to je tvoje věc, ale uvědom si, že podle tvýho kámoše máš dát na 12" woofer ekvivalent průměru nátrubku 7cm, což je podle mě málo.
wattman: myslim, že to nemyslel tak že chce ladit bednu na 28Hz, ale že jí nechce ladit až na 50 což už je řek bych dost vysoko.
Jj Martas presne tak... 50 uz je proste moc
Tady je to nekonečný:-), 50 Hz není moc, pokud posloucháš hudbu, kterou vyjmenoval wattman. Pokud chceš ladit trochu níž, je tady myslím docela rozumná možnost dát to na nějakých 44Hz se dvěma nátrubky 70x180mm. Počítáno bez tlumení.
Ne, Martine, to nebylo na tebe..:-)
Nevim, proc by melo 50 byt vysoko, kdyz mas subsonic a chces tlak na tanecni hudbu, tak je to proste optimum..
U wooferu do 3k je stejne uplne jedno, co to ma za TSP, protoze je to na jedno brdo a ladi se bedna a ne woofer..Takze delim na 10" a 12"..:-)
Když to chceš níže třeba i pro ten Rock, dej tedy dva BR 80x250mm a jsi na nejakych 44Hz rezonancce bedny.Pujde to niz, ale bude tam proste ztrata tlaku na tech cca 60Hz, kde ty to potrebujes pro ten tanecni styl..
A to jsem rekl, ze uz nebudu nic psat..:-))
Toz diky panove. Zitra kupuji 2x 7x180 s tim ze to bud necham na 180 nebo ten 1cm nastavim. A uvidi se jak to bude hrat :)
Tak dnes 2x prumer nejakych 68mm a delka 190mm. Je to peklo. Myslim ze Martin muze potvrdit, hraje to hezky vyvazene i pri nizssich hlasitostech. Bal sem se jak na tom bude znit rock apod a naprosto super! Ja sem spokojenej. Tlumeni zadny. Jen se chci zeptat jestli je hodne znat kdyz mam uvnitr bedny zaobleny okraj ci proste jen riznutou trubku s hranou?
Tak hlavně že jsi spokojen. Cpal jsi tam nakonec to tlumení?
nn tlumeni zadne... mozna akorat predelam tu vnitrni hranu br a dam tam zaoblenej okraj

11.12.2008, 20:27 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-11 20:29:31
Já vždy dával nátrubky se zaobleným koncem. S tím, že je považuji za kvalitnější. Jsou i nátrubky s povrchem jako golfový míček kvůli optimálnímu proudění :-) Ale programy na výpočet nátrubku nabízí všechny varianty a nechápu proč?

14.12.2008, 16:47 |
swep crazyape ta bedna pude potahnout? jeslti jo co na to budes davat?
jojo pujde potahnout. Rozhodl jsem se pro kozenku. Ale porad je co delat. Jeste to neni hotove...