Navštíveno 5187x

07.12.2008, 00:59 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-07 01:01:16
Zdravim
Potřeboval bych poradit s výběrem repra pro sub do uzavřené ozvučnice.Repro je do sedanu a bude hrát skrz opěrku ruky v zadní sedačce.Výkon zesilovače pro sub 200W Rms.Repro by mělo mít 4 ohm,samozřejmě co nejvyšší citlivost a samozřejmě jde i o velikost ozvučnice.V zásadě jsem už hledal kde jsem mohl a našel 3 kandidáty k výběru.Proto bych chtěl posoudit kterej z nich vzít,případně nějakej úplně jinej?
Takže je to JBL GTO804
[ Link ] Citlivost 91db
200w Rms
Fs 29,6Hz
Qes 0,45
30 - 400Hz
Velikost uzavřené ozvučnice podle manuálu by měla být 8,5L
Tenhle JBL se mi zdá pro moje účely papírově lepší než další kandidáti a to jsou Hertz
Hertz HX 200
[ Link ] Citlivost 91db
300w Rms
Fs 51Hz
Qes 0,71
26 - 400Hz
Velikost uzavřené ozvučnice podle manuálu by měla být 7-12L
Hertz Es 200
[ Link ] Citlivost 91db
200w Rms
Fs 47Hz
Qes 0,62
30 - 400Hz
Velikost uzavřené ozvučnice podle manuálu by měla být 15L
Co myslíte,jakej z nich vybrat-nebo něco úplně jinýho?U toho JBL se mi líbí nízký Fs a malá velikost ozvučnice.Jinak ten repro co potřebuju musí být 4 ohm.Myslíte,že to něco zahraje při velikosti ozvučnice 8,5 litrů-nebylo by lepší mu udělat třeba 15L a nebo je lepší se řídit tím co je v manuálu k repru?Moh by někdo ověřit jestli k tomu JBL je velikost ozvučnice 8,5 litrů přiměřená?Zdá se mi celkem malá..Dík za infa

07.12.2008, 10:27 |
Augi Ahoj, tak Ti ještě přidám jednoho kandidáta:
[ Link ] Mám 2 tady tyhle, takže osobní zkušenost a jsem moc spokojenej.
8litrů pro osmičku basák je docela běžný, ale z těchto kandidátů jsem neslyšel ani jeden, tak neporadím.
no hele na ty litr pokud se ti to porad nezda tak se tam zeptej kaji v ahifi pod tim produktem muzes napsat komentar,a zeptat se.Jinak ja bych asi volil JBL,neslysel jsem primo tuto 8´ale spoustu jinych JB-elek :o)a zatim az na par vyjimek nezklamaly!A nerekl jsi do jake cenove relace by to melo byt?
Ale jinak samozrejme plati ze by ses mel ridit manualem od vyrobce pro stavbu bedny!
no řídit...10W6 raděj 15litrů myslím a přitom nám vyšlo nějakých 25-30l
Chtělo by to napsat, i co máš za zesilovač na to ,
souhlasm s Augi, měl jsem HX8 v BR, je to hodně svižný basak, pokud 8ku do "opěrky" ruky, tak by to chtělo něco, co to dostatečně a odpovědně nakrmí
Volil bych vyšší doporučené ozvučnice, ty monimální jsou spéše jako "kick"

07.12.2008, 13:42 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-07 13:49:59
Dík za reakce
Takže zesilovač ho bude krmit tenhle blaupunkt.
[ Link ] Je to digitál a na sub by měl poskytnout 200w rms do 4 ohm.Do předku už mám kompa Velocity 165 mm.Potřebuju k nim vyřešit woofer abych si trošku užil basy a vyždímal z toho zesíku maximum co jde.Nepotřebuju bůhvíjaký hlasitosti,takže si myslim,že těch 200w pro sub by mělo postačovat,obzvlášť pokud koupim sub s ucházející citlivostí.Spíš bych si rád užil trochu těch basů než hustej řev.Ale jsem omezenej prostorem.Jednak opěrka na sedačce má jen 20cm na šířku,takže nemá smysl tam cpát 25cm sub (to už by byl částečně překrytej,protože bedýnka bude v kufru - co by to dělalo to bůh ví).Navíc pro 25cm už je potřeba o dost větší bedna a já potřebuju mít ještě místo v kufru.Přemýšlel jsem i nad basreflexem.To by měla stačit bedna okolo 20l,ale zase je problém s délkou nátrubku kterej by měl být 265mm dlouhej a o vnitřním průměru 62mm.Za boha mě nanapadá kde tak dlouhej nátrubek o průměru 62mm sehnat.Navíc jsem omezenej velikostí bedny a těch 260 mm délky nátrubku je docela dost.
Augi - dík za další tip..Taky jsem už na něj koukal,ale vůbec nevím co je to za značku jestli má cenu se s ním vůbec zabývat.Blbý je,že na stránkách výrobce jsem k němu nenašel žádnej manuál,takže jsem ho jako pochybnej vyřadil z výběru i když cistlivost má slušnou,vlastně nejlepší ze všech kandidátů.Jinak cenová relace není až tak důležitá.Může to bejt repro za 4-5 tisíc,ale zase je jasný,že když už bude z vyšší cenový kategorie,taky bych to chtěl poznat na zvuku-prostě že mělo cenu do něj investovat.Co jsem tak ještě jednou koukal na grafy k jednotlivejm repro,asi by pro mě byl nejvýhodnější ten hertz ES 200.Jednak v basreflexu by zahrál ze všech 3 asi nejlíp,v uzavřence bych řek o něco hlasitějc než JBL.Ono manuál k tomu JBL je vůbec tak trochu zmatečnej.Výrobce sice udává citlivost 91db,ale je tam křivka in car a na volnym prostranství.No v autě to na těch 91 vyleze a je všechno OK,ale venku je ta citlivost okolo 85db,což je lepší spíš ten Hertz.Sice s tim nemínim hrát venku,ale jak věřit tabulkám,kde není popsaný do jak velikýho prostoru auta ten danej repro testovali.Pokud citlivost stoupne když mám repro v autě,tak by měl bejt Hertz na tom zase o něco lepší než JBL.
Jinak auto je sedan,mám oddělenej kufr plechovou stěnou od vnitřního prostotu,jediná díra z kufru dovnitř je právě výklopná opěrka ruky.Bedýnku chci dát do kufru hned k tý díře a hrát s reprem přímo dovnitř.Rozměry otvoru jsou cca 20x35 cm,takže bych tam možná když bůh dá i ten basreflex byl schopnej nacpat.Ještě zvažuju jestli uzavřenou bednu nebo basreflex.Pokud se s bednou vejdu cca do 20 litrů,je mi to tak nějak jedno.
Audio System je také kvalitka. Jestli si chces užít basů tak třeba tento:
[ Link ] Ale ten by potřeboval pořádné živení. Myslím, že tak na 900W by to mělo začínat. Ale ta Xmax 20mm je mazec! Mam GZ 12XD-AL a hraje super. Fakt pěkné basy a kladivově přesné. To jsem nečekal a nestačil jsem zírat. A hraje v 25L. Ale také dostává 900W/RMS na 2Ohmy.
pokud řešíš objem, tak vem desítku v uzavřené a vlezeš do 20ti litrů v pohodě..jen ať se někdo vyjídří k tomu zesu...obecně blaupunkt nemusím..
hifim@ni@k - Ten repro by určitě nebyl pro mě vhodnej,to by mi moc nezahrál při citlivosti 81db,navíc mám jen 200w zesilovač,takže by z toho nic moc nebylo.
kamil306 - Ten zesík to je taky kapitola.No,všeobecně ze zkušenejch autohifistů by mi toho blaupunkta asi nikdo nedoporučil.Já se rozhodoval mezi audisonem Srx5 a tímhle blaupunktem (chtěl jsem aby to bylo v nějaký ještě přijatelný cenový relaci)..No ale nakonec jsem to risknul a vybral ten blaupunkt,protože je malinkej tak se dá dát v pohodě pod sedačku,je to digitál,takže má větší účinnost,prej se vůbec nehřeje,takže nemusim řešit další problémy okolo chlazení,chlápek co je montuje mi říkal,že neruší,nebručí a že je dobrej,takže jsem ho nakonec vzal.Namontuju ho asi přímo pod zadní sedák a zavázet nikde nebude.Zesík je na cestě,teď jen vybrat vhodnej sub k němu.Ten sub (bedýnku) chci dát do kupy přes zimu a na jaře to všechno půjde do auta.Sám jsem na ten zesík zvědavej,měl by dorazit každým dnem.
Však píšu pořádné živení :-) Tak koukni ještě na verzi 10". Stačí mu 12 litrů a citlivost 89.5.
[ Link ]
hifim@ni@k - Když už bych měl jít do 10,což jsem hodně zvažoval,beru Kappu Infinity Perfect 10.1,ten nemá moc konkurenci se mi zdá.Ale kvůli místu to nejde,navíc mám moc malou díru z kufru dovnitř.Je to jen cca 20x35cm,takže by ten 10 byl částečně zakrytej.Navíc velikost ozvučnice už by měla bejt okolo 35 litrů.
[ Link ]
Já to řešil klasickou 12" a přes loketku šel basreflex ( případně jindy přes plato ). A i když je ten otvor jen 20cm tak jsem viděl montáže i s 12". Ta zadní stěna kopírovala přesně sedačky a oproti bokům, dnu a vršku byla jakoby utopená ( třeba o 50mm ). Kvůli tomu aby bedna co nejtěsněji dosedla na sedačky. Takže membrány šla vidět jen část, ale okolo to bylo jakoby uzavřené aby šel zvuk jen do interiéru. Nevím samozřejmě jak to hrálo:-)
A co třeba Helix P8 a udělat mu 15-18L bassreflex?

07.12.2008, 22:01 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-07 22:01:50
Jo tu montáž najdeš myslím v časopise Car-Hifi. Byla to Subaru Impreza. Pro inspiraci :-)
hifim@ni@k - to chci právě udělat aby bedna kopírovala přesně zadní část sedačky.Zepředu bude koberec a celou tu bednu přitáhnu popruhama k sedačce,takže se reprák dokonale utěsní a bude hrát jen dovnitř auta a do kufru vůbec.Tím eliminuju i vytváření různejch pazvuků co by vznikaly díky věcem co vozim v kufru.Pokud bude v opěrce dost místa ještě pro basreflex nátrubek,možná bych mohl udělat místo uzavřenky basreflex.Mě se nechce moc vyřezávat díry do plata-to by znamenalo dělat i díry do plechu,navíc by to plato mohlo rezonovat,takže další zdroj možnejch problémů.Ale jinak nápad zajímavej,reprák přes opěrku a basreflex nátrubek přes horní plato.No,každopádně se mi moc nezamlouvá dát tam třeba 12 aby byla membrána z části překrytá i když by to bylo utěsněný.Radši nechci moc experimentovat a spíš vytvořit něco o čem budu vědět,že by to mělo bejt OK.Doufám,že to bude hrát dobře a nějaký basy i z tý vyloudim.Jinak na ten reprák chci dát mřížku kvůli zmetkům zlodějskejm (až budou chtít přes opěrku hrábnout do kufru,nechci aby zničily reprák)No a kvůli mřížce bude předek taky jakoby zapuštěnej.Vyřešim to tak,že přední stěna bude dvojnásobně silná..
Já už zkusil kdeco. Dokonce došlo i na laminát kvůli vzhledu. A když už to dobře hrálo, tak spolucestujíci vzadu protestovali. Takže laminátový kryt, bedna, vše šlo po týdnu ven. To GZ 12XD-AL tlacilo jakoby ani nebylo v kufru( Xmax 18mm ). Takže když jsem někoho vezl musel jsem to zlumit. A na to nemusím mít woofer. Tak jsem naštval a řešil to takto:
[ Link ]

08.12.2008, 12:37 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-08 12:38:03
hifim@ni@k - To je pěkná zástavbička.neprotestuje pro změnu spolujezdec?))
Jinak ty konfirmáty to mě taky napadlo-máš s nima dobrou zkušenost?Myslíš,že jsou pro stavbu bedýnky lepší než klasický vruty?
Jakej průřez kabelu by měl stačit k napájení zesíku o 500w rms-pojistka 40A?Myslím,že 6mm2 by mělo bejt dostatečnejch,co?
Co pojistka k baterce-mám koupit pojistkový pouzdro a klasickou pojistku,nebo radši jistič?Co je lepší - výhody/nevýhody.
Vepředu je to super. Vzadu je problém, že musíš zvednout hlasitost tak, aby jsi ji srovnal s předky ( pokud nemáš procesor ). A tím pádem se vzadu nedá vydržet. Proto jsem volil montáž dopředu, abych zatím nepotřeboval časové korekce ( procesor, vyšší model HU ). 6mm2, to mám silnější kabel k repro :-) Průřez kabelu:
[ Link ] a podle něj pak se vybere pojiska ( pojistka jistí kabel ) Kabel bych dal 35mm2 a pojistka pak má mít max. hodnotu 130A ( ale to je max. takze o něco míň ).
Konfirmáty jsou o něco dražší a nemám pořád AKU, takže se mi líp šroubují imbusem než šroubovákem :-). Jinak je to asi jedno. Ale tu díru vrtat max o 1mm menší jinak se ta deska rozleze. Jsou i spec. vrtáky, které mají přesně tvar konfirmátu. Ale prodavačka na prodejně tvrdila, že stojí cca. 1000kč. Pouzdro kup na ANL pojistku, ne AGU. Jističe nepoužívám, mají větší přechodové odpory a povídá se, že ne vždy jsou spolehlivé.Lepidlo používám Soudal, voděodolné a hlavně ma vypěňovací schopnost. Takže několikanásobně zvětší objem a přebytek se pak krásně ořízne nožem.
Co zkusit
[ Link ] ať už v closed nebo BR? ten je na 16L , 86dB je při hodnotách 1W/1m

08.12.2008, 19:55 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-08 20:04:25
hifim@ni@k - Chlape,když ty jseš hifimaniak,tak to se ani nedivim tomu 35mm2 napájecímu kabelu:-D.Nebo jedeš extrémní watáže.Mě se zdá 35mm2 pro moje účely poněkud přehnaný..No hele,vem to takhle P=UxI a to znamená že když mám výkon zesíku 4x55w + 1 x 200w a to je dohromady 420w..No,přidám ještě 100w jako rezervu ať nežeru.Takže by to mělo bejt nějak takhle 520w=14VxI=520/14=37,14A...Takže na můj zesilovač by měla stačit pojistka 40A s přehledem.
No a když se koukneš tady na tu tabulku,
[ Link ] tak by 4mm2 měl utáhnout 42A..No a když tam dám 6mm2,tak ten by měl už vystačit až na 52A...Když bych to chtěl mít předimenzovaný do extrému,dám tam 10mm2,ta už by měla utáhnout 73A,což bych měl skoro 100 procentní rezervu.Nebo jakej je důvod tam dávat extrémně předimenzovanej napájecí kabel když ti to jde stejně přes pojistku (třeba 40A)a to je vždycky tenkej drátek.
Ten tvůj kabel 35mm2 by utáhl 158A což je nějakejch 2212W Rms při napětí 14V v palubní síti..
Jinak rozdíl mezi ANL a AGU pojistkou je jakej?Určitě koupim tu ANL když jí doporučuješ a na jistič se vyprdnu,vyhořet nehodlám.
Pak bych ještě potřeboval poradit s Y kabelama.Budu potřebovat propojit 2 kanály se sub kanálem.Můžeš poradit jaký kabely koupit,případně co nekupovat?Nechci pak hledat zbytečně problémy..Ještě by mě zajímaly signálový kabely (od rádia k zesíku)- jaký koupit a jaký radši nekupovat?

08.12.2008, 20:08 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-08 20:09:36
jdoizo - Díky za další tip..Ale nakonec půjdu do toho hertze,udělám ozvučnici uzavřenku o 15litrech.Přes všemožný rady a infa co jsem kde načerpal a i z ahifi.cz mi toto bylo doporučeno.Takže nakonec to tak udělám.Když budu chtít dál pokoušet osud,udělám do bedny díru a můžu tam časem zkusit přidat nátrubek pro BR.
hifim@ni@k - ještě jsem našel pouzdro na pojistku AFC..Jakej je vlastně mezi nima rozdíl,mezi AFC,ANL,AGU?To je bordel ve všem,hrůza)))
Resuscit: provedebí pojistky a jiné pojistky v rozsahu "A"

08.12.2008, 21:44 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-08 21:52:25
Počítám to podle toho vzorce nahoře ( a pro těch 500W RMS ) v kterém je započítána i průměrná účinnost zesilovače ( analog cca 50% )a průměrné napětí z baterie cca 12.8V. A pak ještě používám tabulky EMMA. Vychází to podobně.A pojistkou jistíš kabel, ne zesilovač! Ten má své. AGU ( skleněné trubičky ) mají větší přechodový odpor a jsou špíše na nižší výkony. A ten ,,tenký drátek" je určitě spočítaný tak aby přenesl ten proud na tak malé vzdálenosti. Se vzrůstající vzdáleností se zvedá odpor.Koukni do té tabulky jak se to mění. Kabely to je kapitola sama o sobě :-(((. Dobrou pověst mají DLS, ale koukni na ceny.
RCA mám tento:
[ Link ] Repro tyto:
[ Link ] Mají i jiné průměry. Ale míň než 2.5mm bych nedával.
Jsou to levné kabely ale fungují. Nic levnějšího bych ale asi nekupoval. Zlaté pravidlo hifi zní: kabel je také komponent :-(
U toho RCA Alfatec je jiná fotka. Má 5+5 Cinchů.
Takže bych měl dalších pár otázek k výrobě bedny
Zajímalo by mě jak daleko od zadní stěny musí být umístěn bassreflex nátrubek.Také jak má být daleko od zadních stěn a repro.Můžu ho vést přímo podél spodní stěny?
U basreflex ozvučnic se tlumí jen boky a předek a zadek ne?Nebo jak to s tím je?jakej materiál je dobré použít dovnitř bedny na tlumení?
Jak musí být daleko zadní část reproduktoru od zadní stěny?Myslím vzdálenost magnetu od zadní stěny...
Dík za infa
Nátrubku nechávám z obou stran asi 7-10cm místa, ale jinak ho vždy umístím tam kam prostě potřebuji. Pokud je ozvučnice dostatečně tuhá tak je tlumení prakticky zbytečné. Já lepím na stěny uhlíkový molitan, ale možná to je zbytečné. S tlumením je možné také různě experimentovat. A vzdálenost magnetu od zadní stěny jsem nikdy neřešil, pokud se tam vešel.
hifim@ni@k - Myslíš,že je dobrý tu bednu zevnitř nalakovat?Tím by se ještě zpevnila.
No a jak jsem koukal na tvůj projekt s reprem u spolujezdce - tam mě zaujalo jak jsi tu přední desku očalounil.Co jsi na to použil?Koženku,nebo něco spešl?Lepí se to chemoprénem,nebo čím?Já chci bedýnku polepit starym kobercem,to by mělo stačit,ne?A ještě se trošku utlumí)))

10.12.2008, 20:55 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-10 20:59:03
Zevnitř jsem ji nikdy nelakoval :-) Používám klasickou koženku ( asi 190kč 1x1.5m ). Na lepení používám Sigapren ( Chemopren ). V tomto případě jsem na čelo nalepil molitan ( kvůli plastičtějšímu vzhledu ) a koženku přidělal sponkovačkou. Prodávají se i potahové koberce v různých barvách. Používají se i spec. auto koženky, ale jsou drahé. Jinak na potahování je špička toto:
[ Link ] +
[ Link ]

10.12.2008, 23:53 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-10 23:53:51
hifim@ni@k - to lepidlo v linku je super,ale poněkud drahý na jednu bedýnku.Když by existovalo v menším balení,bylo by to super.
Nevíš náhodou co je naladění bedny na určitou frekvenci?To znamená,že bedna bude v tom pásmu víc basovat,nebo jak?
Já se koukal orientačně na velikost bedny a nátrubku u toho hertze co kupuju a vychází mi ladění na nějakejch 46hz a je to bassreflex.To se mi zdá trochu hodně.Na kolik je dobrý ladit bednu?
Když bych to chtěl naladit níž,potřeboval bych nátrubek hrozně dlouhej,navíc tam má bejt 62mm a to nevim kde sehnat.
Bedna se ladí objemem, u basreflexové navíc nátrubkem. Ale pouze v rámci TS parametrů.
Pracovat s TS se učím, takže mně případně opravte !
Pokud se týká wooferu Hertz HX200 tak podle Qts ( 0.64 ) je vhodný spíše do uzavřenky. Vychází mi 41L a 56Hz a při 15L 64Hz.
Když zkusím basreflex tak je tam hrb jak prase, tak nevím.
A když koukám na tvůj zes. tak by měl být lepší woofer 2 Ohmy. Když je to pětikanál. Aby jsi z něj dostal alespoň těch 250W.
Nikde jsem nenašel, jak hlubokou plánuješ tu bednu, takže nevím, jak dlouhý nátrubek mohu doporučit.
Myslím si, že HX je kvalitní woofer, ale souhlasím s maniakem, že 200W RMS pro něj neni nic moc a zasloužil by si víc.
Dal bych ho do BR, do čistých 18L(celkově tak 20L)s nátrubkem 65x150mm. Určitě někdo bude oponovat, že Fb 52Hz je moc, ale trvám si na svém, že není. Přece jen je to malý woofer. Jistý hrb tam je, ale není to nic hrozného.

11.12.2008, 11:24 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-11 11:28:44
hifim@ni@k - Pomocí jakýho prográmku to počítáš?A dá se někde stáhnout,že bych na to taky mrknul?Jinak ty TS parametry podle manuálu jsou
Re 3 ohm
Fs 51Hz
Mms 67,6gr
Qes 0,71
Qts 0,64
Qms 6,87
Cms mm/N 0,14
Sensivity db/SPL 91
Power 300w rms
Frequency 26-400hz
Xmax 11mm
Le mH@1kHz 1,21
Le mH@10kHz 0,52
Vas 9,15L
To jsou údaje přímo z manuálu k HX200.No je mi to divný ten hrb.V manuálu je vcelku rovná křivka u bassreflex ozvučnice od nějakejch 50hz při objemu Vb 16litrů Fb 42Hz, a nátrubku o průměru 62mm a délce 185mm.
Můžeš na to ještě mrknout?mě se nějak nezdá ta délka nátrubku.Ten druhej typ ES200 má mít BR ozvučnici 19litrů a nátrubek dlouhej 260mm o průměru 62mm.To se mi zdá o dost reálnější..Jestli v tom manuálu nekecaj a je otázka co je lepší.Jestli postavit bedýnku podle manuálu,nepo podle výpočtu tím prográmkem..

11.12.2008, 19:36 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-11 19:39:16
Martin21 - Ta bedna bude spíš takovej jehlánek.Plánuju,že bude mít okolo 16 - 20litrů.No a spodní část kde bude reprák bude uvnitř počítám cca 20-25cm,výška cca 40cm.Ten nátrubek můžu přinejhorším nechat čumět z bedýnky trochu do auta,tak 5cm by šlo a možná by to mohlo i zajímavě vypadat,pokud se to dobře udělá
Mě je spíš divný,že v manuálu k HX200 je jako bassreflex bedna jen 16l a k tomu nátrubek průměr 62 a délky 182,přitom k ES200 je už bedna pro bassreflex 19,5l a dělka nátrubku 260mm.No,asi je laděná níž.Nevim čeho se chytit,jestli udělat prostě bednu jako je doporučená k ES200,mít jí laděnou cca na 37Hz,nebo udělat podle manuálu k HX200 a mít jí laděnou cca na 46hz.Ale musí se nechat,že ta křivka u bassereflexu u HX200 s 16,5liru bedýnkou je celkem hezky plochá.Nebo udělat tu uzavřenku?Taky mě napadlo udělat bassreflex a prostě nátrubek zaslepit a uvidim jakej zvuk se mi bude líbit víc.Každopádně nechci aby to hučelo,chci pěkný čistý basy.
Reprák XH200 je už na cestě,konečně)))

11.12.2008, 19:59 |
Martin21 | Upraveno: 2008-12-11 20:09:46
Ta křivka u HX není úplně plochá, ale vypadá zajímavě. Nicméně takového efektu dosáhneš venku nebo doma v obýváku. V omezeném prostoru se křivka změní a konkrétně u HX200 se maximum posune na můj vkus zbytečně do nižších pásem. Může to být na úkor zvuku-záleží na tom, jakou posloucháš muziku. Proto je lepší postavit bednu podle určitých požadavků. Tím nechci říct, že ti doporučená ozvučnice určitě nebude vyhovovat.
Jak jsi vypočítal těch 46Hz? V manuálu píšou Fb 42Hz a mě to vychází taky úplně jinak.

11.12.2008, 20:09 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-11 20:14:50
Takhle to vypadá při těch 18L, 52Hz, nátrubek 65/156.
Ta přerušovaná čára je simulace auta.

11.12.2008, 20:15 |
Martin21 | Upraveno: 2008-12-11 20:23:50
Aaa, tady někdo přešel na LSP, nicméně doplníl jsi poctivě všechny parametry? Protože já jo, ale vrcholek simulace mi leží víc vlevo.
Už to vidim, ty používáš hodnotu QL 3. Prý je většinou 7 a více.
Co prosím tě značí ta hodnota QL ? Snažím se to zmáknout a LSP mi celkem vyhovuje. Ale vždy na něco narazím a mám asi milion otázek :-) Ale zkouším to.
Možná by nebylo špatné samotné téma TS parametry a výpočty ozvučnice. Hlavně na konkréktích příkladech.

11.12.2008, 21:42 |
Martin21 | Upraveno: 2008-12-11 21:43:04
QL je ztrátový činitel BR nebo BP ozvučnice. Prostě čím pevnější bedna, tím vyšší QL a tím lepší.
Díky. Takže běžně počítat těch 7? Bednu na 12" jsem dělal z MDF 39mm. To by byl možná zajímavý výsledek :-) Ale když jsem ji táhl do auta, tak jsem myslel že jsou to mé poslední minuty.

11.12.2008, 22:33 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-11 22:35:22
Martin21 - Právě,to jsem už nasudoval a tvrdí se všude to samý,že záleží co posloucháš a podle toho konstruovat bednu..No jo,ale to je těžký,znáš to-chvilku to a pak zase tohle,takže ladit na nějakej styl mi přijde zbytečný a nemožný.Neposlouchám snad jen dechovku a vážnou hudbu,techno,tekno.Jinak prakticky všechno,přes hip hop,rnb,sem tam disco,metal,vyjímečně country,no to je prostě podle rozpoložení a nálady.Takže na vážnou a dechárnu pls neladit:-D
No,jak jsem přišel na těch 46Hz.Na tomhle webu
[ Link ] jsem zadal v podstatě to co je v manuálu.To znamená objem bedny,průměr nátrubku a sledoval jaká mi vyjde délka nátrubku.No,v podstatě když jsem zvyšoval naladění bedny až na 46Hz,vyšla mi konečně délka nátrubku co je v manuálu jako doporučená-to znamená těch 185mm,průměru 62.
No jinak právě mě to zmátlo,protože vychází něco úplně jinýho než v manuálu.Třeba když zkusíš ten ES200 a zadáš to tam,vychází délka nátrubku tak nějak stejně jako je v manuálu-ovšem u HX200 je všechno jinak.Nechápu.
Není tedy lepší udělat tu uzavřenku,když v autě basový pásmo stejně zesílí.Ono ta křivka v obýváku nebo venku je asi fakt o ničem,protože v autě to může bejt extrémně přebasovaný.Je tedy fakt,že by basy měly jít trochu stáhnout přímo na zesilovači..

11.12.2008, 22:47 |
Resuscit | Upraveno: 2008-12-11 22:53:46
No a co tedy myslíte?Je lepší se držet manuálem k danýmu repru,dodržet objem,průměr a délku nátrubku,nebo si bednu spočítat v nějakym programu?To je právě to co mi není jasný-jestli tedy dodržet všechno,nebo to celý překopat a vycházet prakticky jen s objemu a zbytek dopočítat..Jinak bedna bude z 22mm MDF,všechny objemy jako výztuže ,zadní část repra atd samozřejmě přičtu k objemu..Už se na tu muziku a stavbu těšim,jen už bych si v tom rád udělal pořádek abych věděl co vlastně budu stavět a podle čeho)))
hifim@ni@k - pěknej gráfek,no,jen ta čára by mohla bejt vyrovnanější,obzvlášť pokud se v autě ještě zvedne.Myslíš,že bys moh zkusit stejnej rozměr(18L),jak vyjde pro uzavřenku?
A co tedy to naladění bedny?To znamená,že v tom pásmu víc basuje?Nebo k čemu to je?Ladí se i uzavřenka?Co má vlastně za význam vlastní rezonance reproduktoru - jak ta se projevuje na výsledný křivce a jak se ladí bedna vůči vlastní rezonanci repra?Někde jsem čet,že by repro měl mít Fs co nejnižší a tu jednoduše oříznout dolní propustí.No nevim,je to na mě nějak moc informací najednou,přestávám se v tom orientovat,je to složitější než se zdá na první pohled.Vlastně je to hotová věda,takže bych nerad vyrobil něco co bude hrát na houby,když už jsem tomu věnoval tolik úsilí:-D
To maniak: Těžko říct, asi bych se držel této hodnoty. 39mm? To už je tloušťka. Já teď dělám na 10" z 19mm a myslím, že to s pár výstuhami bude bohatě stačit.
To Resuscit: Nebál bych se toho, že auto s nedokrmeným 8" woofrem přebasuješ.
V tom tvém odkazu se ti do toho ještě plete tlumení a to ti taky částečně mění hodnoty.
A k tomu ladění, věř tomu, že při Fb okolo 50Hz ti to zahraje slušně skoro všechno.
Abych pravdu řekl, docela rád bych ho slyšel, ale chtělo by to aspoň těch 300W RMS.