Navštíveno 3625x

Hodim tady jeden dotaz.Ozvucnice na woofer obdelnikova či ctvercová? a dale umístení bassreflexu? Tak hifi guru poradte kde to je nejlepsi a jake?
néní to jedno jakej má tvar??
Hlavně aby tam nebylo moc rovnoběžnejch stěn,takže čím větší "patvar" tím je to lepší,kvůli stojatýmu vlnění,nebo tam poskládat metodou "zig zag" tlumící rouno,možností je dost.Nejhorší co může bejt je klasická "tuba"

25.12.2008, 21:30 |
swep když jsem se bavil se zvukařem a konstruktérem reprobeden na venkovní akce a diskotéky, tak mi tvrdil, že pro subwooferové ozvučnice bassreflexové je nejlepší kostka, kostka která má v jedné stěně jak samotny reproduktor tak i bassreflexové nátrubky

25.12.2008, 21:32 |
swep údajně nezahraje woofer z jiného tvaru lip než z kostky
Na Audiowebu psali o tvaru ozvučnice a je stanoven určitý ideální poměr mezi stěnami. Takže ne kostka. Týká se to však klasických reprobeden a nevím jestli i subwooferu.
těžko říct jestli to má tak zásadní vliv na zvuk,důležité bude použití tlumícího materialu uvnitř boxu,tloušťka stěn boxu(stabilita),ale rozhodně i to umístění BR má vliv na výsledný frekvenční průběh boxu,jestli je na boku či ne čelní stěně boxu se projeví na celkovém průběhu.Další věcí když se to už takle řeší je to,jak je box v kufru auta umístěn,protože se musí počítat s odrazy a tak se výsledný zvuk bude 100% lišit od výsledku měrění v "ideální" bezodrazové zkušebně či někde v místnosti a natož jěště v kufru auta,chce to laborovat,zkoušet,tlumit atd. je toho hodně pro stavbu a návrh ozvučení do auta

26.12.2008, 13:34 |
tcp_radim206 | Upraveno: 2008-12-26 13:36:20
Moje zkusenost je ze woofer tlaci vic kdyz je ozvucnice patvarova a ma bassreflex na stejne stene jako woofer tak ze prave resim todle dilema pri staveji nove bedny
pak jeste otazka kolik tlumicicho materialu pouzit dovnitr? jestli vsechny steny zakryt vlnkovym molitanem nebo nechat nejake steny volne
A další věc : basreflex kulatý či obdeélníkový

26.12.2008, 19:07 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2008-12-26 19:08:53
Tlumení u subwooferu nezabraňuje stojatému vlnění, protože při 25Hz je délka vlny tuším 17m.
Tlumením je možné vytvořit virtuální objem, ale může dojít ke změkčení basu.
Tlumení stěn bude mít efekt asi pouze v případě použití např. slabší MDF.
Pokud je ozvučnice dostatečně stabilní tak bych tlumení nepoužil.
Ale je samozřejmě možnost zkusit různé varianty a uvidíš.
Vsak to jsem zkousel bez tlumeni je tvrdsi bas a s tlumenim je to takovy pocit gumovyho basu
A copak ten basreflex?
S tím žádnou zkušenost nemám. Dávám vždy kruhový.
dal bych klasiku kulaty ale na obou stranach zakulaceny!!!