Navštíveno 5455x

Ahoj,jsem začátečník a mám pár otázek.Možná sou to blbosti,ale nerad bych něco zmastil.
Mám radio(Alpine CDE9843R) jen s jednim RCA vystupem a dotaz zni:lze zapojit přes 4 kanál(JBL GTO 1004)prední kompa i woofer?Druhá věc:na rádiu se nastavujou nějaký frekvence basů od 80 do 120 Hz,jak bych to měl zhruba mít?A nakonec:nevíte někdo kolik dá ten zesik v můstku?Dík moc za každou odpověd.

11.01.2009, 19:01 |
party_boy | Upraveno: 2009-01-11 19:02:22
Ano, můžeš zapojit 4 kanál pomocí Y adaptérů. Na rádiu bych asi nic nedělal a ladil bych frekvence až na zesilovači.
Zesik jde zapojit-kup si 2x rozdvojku na cinche k zesiku,akorad nebudes moct ovladat woofer z radia
Nevadí :-) Díval jsem se po tom zesilovači a má (pokud jsem hledal dobře) 4x100 při 4 ohmech a 4x150 při 2 ohmech. Výkon v můstku jsem nenašel, ale mohl by mít kolem těch 200 rms při 4 ohmech pokud se nemýlím.
Ok dík.Takže když mám ted nerozdvojený signálový kabely,tak je musim vyměnit,nebo můžu koupit nějaký krátký a napojit je na OUT ze zesu a spátky na front vstup?A ty frekvence na radiu?

11.01.2009, 19:52 |
DaveX použiješ toto, to ti rozdvojí každý konec RCA
[ Link ]
Signalovy kabel nech jeden a u zesilovace pouzijes toto
[ Link ] pro rozdvojeni na sub... Nevim co presne myslis s teme frekvencema, ale nic tam nemen, kdyz mas jenom jeden vystup, ovlivnovalo by to oboje jak sub tak kompa...
Ok tak koupim ty adaptery a reprokable na natazeni ke kompam.Ted mě napada dalsi blbost,mam kompa GZTC16MK2 a ty maj napájený na výhybce takový tenoučký kablíky,zati je mám napojený na radiu tak sem je tam nechal,ale nemám tam napájet něco lepšího když to pojede přes zes?

11.01.2009, 20:14 |
Lucass | Upraveno: 2009-01-11 20:16:03
S tim mustkem, jestli ma ten zesik 4x150 do 2ohmu, tak by mohl mit k 1x300W do 4ohmu.
Na zesikach si nastav propusti u komp HPF cca. 50-60Hz a u subu LPF 50-80Hz
Lucass > Souhlasim, nějak jsem to popletl, určitě bude mít víc než 200.
LubošF600 > Určitě, dodávaná kabeláž od výrobce bývá dost často k smíchu.
A k těm fekvencim.Něco tam nastavit musim.Je tam 60,80,100,120 Hz a za tim je číslo 1-4.Něco z toho musim nastavit,vypnout to nejde,skusim stahnout manuál od rádia a zjistit co to je.Já jen aby to bylo dobře,důležitý to asi neni,jen se trochu mění zvuk.To´t muj poznatek :-)
Nic na rádiu nedělej, veškerý korekce a propusti nech vypnutý. Laď to potom až na zesíku.
Tak sem vyče že ten zes je v mustku jen na 4 ohmy a ja mam 2x2 ohm sub
Na tom rádiu to musí bejt nastavený,Některou tu frekvenci vybrat musim.Bohužel
sub mám tento
[ Link ] asi mi řeknete že ten zes je na to slabej,ale na dokreslení basů mi to stačí.

11.01.2009, 20:26 |
party_boy | Upraveno: 2009-01-11 20:28:17
2x2 ohm? V odkazu je 1x4 ohm. Jestli fce na rádiu nejde vypnout, tak to na ničem neořezávej a nech tam puštěné celé pásmo. Já tohle rádio nemam, takže ti neporadim jak to nastavit.

11.01.2009, 20:29 |
Lucass | Upraveno: 2009-01-11 20:30:16
A i kdyby 2x2ohm, tak to zapojis do serie na 4ohm, to je v klidu...
Ten sub ma dvě dvouohmovy cívky a má 250w.Tak ho mám nechat na dva kanály a 2 ohmy nebo zmustkovat zes a repro do série na 4ohmy.
tohle sem našel,ale nejsem z toho moudrej.1 Setting the bass centre frequency:
Press g or f to select the desired bass centre
frequency.
60Hz ↔ 80Hz ↔ 100Hz ↔ 120Hz ↔ 60Hz
The displayed bass frequency is emphasized.
2 Setting the bass band width (Q-Factor):
Press BAND to select the desired bass band
width.
Changes the boosted bass band width to wide or narrow.
A wide setting will boost a wide range of frequencies
above and below the centre frequency. A narrower setting
will boost only frequencies near the centre frequency.
......................................
→ 1 → 2 → 3 → 4
(Narrow)← →(Wide)
2-1 Setting the treble Centre frequency:
Press g or f to select the desired treble
centre frequency.
7.5kHz ↔ 10.0kHz ↔ 12.5kHz ↔ 15.0kHz ↔ 7.5kHz
The displayed Treble frequency is emphasized.
Máš pravdu, sub je 2x2, tedy můžeš zvolit 1 nebo 4 ohmy impedanci. Když ho budeš dávat na 2 kanály, tak se ale ujisti aby ty 2 kanály nehrály stereo. Ale když použiješ ty adaptéry, tak stejně nebudou.
K tomu nastaveni radia, nech tam Normal, to je snad naky zdurazneni bassu...

11.01.2009, 20:51 |
Lucass | Upraveno: 2009-01-11 20:53:08
Jsem nakej pomalej, moc chlastam =o) Zesik urcite zmustkovat, a sub na nej zapojit v serii, tady jsem si od Escuda vypucil schema...

Je fakt, že zmůstkovat to bude lepší.
Tak to musim nějak prozkoumat zatim sem nenašel jak to zvyraznění vypnout.Tak všem zůčastněným moc dekuju za rady fakt jste mi pomohli.
Už to vidim Ten bass control mode se da vypnout tlačítkem loud,tak se omlouvám že sem tvrdil,že to nejde.Ještě jednou dík.
OK,tak to zapojim do mustku repro do serie,mam k tomu takovy plisky do terminalu subu.Dík moc ted to mám na každej kanál zvláš´t.Znovu dškuju.
Sub zapoj takto jako je na obrazku
ohledne zesiku - vse musis nastavit na nem, ovladani z radia nepujde, jak uz bylo psano vys.
pripojeni RCA - na konec standart RCA das Y RCA - zde mensi vyber
[ Link ] 
Tak nastal další problém.Jek dostat kabely ke kompam v e dveřích?Mám mezi dveřma a autem konektor.Existuje jiná možnost než ho provrtat?Taky přidává fotky jak to vypadá v kufru.A taky sem se tady na foru dočet že dvoucívkovej sub se nemá zapojovat na dva kanály že cívky pak nejedou upně stejně,tak to musim zapojit do serie a zmustkovat,ale to už jste mi radili.

Jo a těch oválů si nevšímejte ty nehrajou jsou tam jako záplaty těch děr.

Ale kabely k tem ovalum vedou, dukladna atrapa =o)
Kufr jednoduchy, ale pekny, akorat u zesiku mi prijdou dost uzky napajeci kabely, cca. 400W RMS uz by si zaslozilo aspon tu dvacku.
Jinak s tema pruchodka, jestli je v nich misto tak provrtat, druha moznost provrtat dvere a skelet a dat druhou pruchodku, ale to je na sundani dveri atd.
JO jsou zapojeny aby tam kable nevisely,ale nehrajou.Jsou to totiž sencory.Stim napajenim to taky něco provedu.Jak silný by asi teda mělo bejt na nějakejch 600w?Dík za rady to už snad bude všechno.

15.01.2009, 20:31 |
Lucass | Upraveno: 2009-01-15 20:33:05
Zalezi na jakou delku, ale pro cca. 5m bych nedaval mensi nez 20mm2, taky se podivej co jses schopnej narvat do terminalu na zesiku, nevypadaj moc mohutne.