Navštíveno 3257x

Mam se drzet litraze BR co uvadi vyrobce 20-32L. Nebo mate nekdo zkusenosti s jinou litrazi?
Zrovna na tom pracuju. Dělam přesně 21 litru, jak je v návodu, tak jsem na to strašně zvědavý, protože si nedovedu představit, že v tak malé ozvučnici to bue dobře hrát. Výsledky budu znát, ale tak za 2 týdny a to nevím jestli ti bude něco platné. Jinak na poslech to bude v Praze, když by sis to chtěl nejdřív testnout. Možno i na tvuj zes. Já mám zatím slabý.
Já bych udělal: 32L a nátrubek 10x20 zaoblený na obou koncích a naladěná bude na 50Hz. Což je možná zbytečně vysoko.
Nebo: 37L a nátrubek 10x22 zaoblený na obou koncích a naladěná bude na 45Hz. Záleží co posloucháš?
Zkušenější mně příp. opraví :-)
vyzkoušeno a 21litrů nezahraje...chce větší, teď nevím z hlavy kolik, ale počítal mi to tuším Wattman a bylo to cirka 10-15litrů více
No posloucham negry. Na kolik Hz je nejlepsi naladit ozvucnici?
Já bych ji dal na těch 45Hz. Tzn. 37L + koš + nátrubek = cca. 40L.
to hifim@ni@k, ty máš na to program? A ještě jsem se chtěl zeptat, ladící frekvenci berete frekvenci v tu chvíli, když dosáhne největší citlivosti?
Prográmek mám. Těch 45Hz je rezonanční frekvence bedny.
Da se ten programek nekde sosnout?
To jsi mi teď dal. Kouknul jsem na ty tvoje stránky a do teď počítal ozvučnici :-). Dokonce to spočítalo bedny přesně tak jak jsou i v návodu k tomu repráku. A to ať se jednalo o uzavřené ventilované i bandpasové. Akorát ty basreflexy vycházely nějak delší. Jinak pro upřesnění já mám HX 300 D, takže tam bude taky asi nějaký rozdíl.
Tak jsem byl trochu pomalejší :-). Koukni na ty stránky od hifim@ni@ka, tam to je.

18.01.2009, 08:50 |
noclue | Upraveno: 2009-01-18 08:51:40
s pocitanim ozvucnic su 2 problemy
1. winisd basscad a spol pocitaju priebeh vo volnom priestranstve, v aute je to inak
2. vacsina TS-parametrov udavanych vyrobcami nie je uplne presna, niekedy su dokonca dost mimo...
takze treba odskusat... vacsinou treba vacsie bedne, nez udava vyrobca... je to taky marketingovy tah
Myslis, ze to bude dobre, kdyz udelam jak psal hifim@ni@k tech cca 40L 45Hz
Ještě jedna věc. Máš HX300D NEW nebo ten starší? Teď koukám, že jsou dva.

18.01.2009, 11:29 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-01-18 11:30:34
Takže HX300D New i Old mají stejné parametry. Výsledek je: Hertz HX300D, 37L+koš+nátrubek, 45Hz,nátrubek 10x22cm na obou koncích zaoblený. LspLab obsahuje i simulaci prostoru v autě. V reálu budou určitě odchylky, ale něčeho se držet musíme :-)
No uplne presne mam HX300 hi energy :o)
A jinak diky
Pro HX300 i HX300D Old i New mi to vychází stejně.
tady totok :o)
A jaky tvar te uzvucnice bude nejlepsi?

Takže je to nový model s jednou 4ohmovou cívkou? Pokud jo, tak bych ho podle Hifimaniaka naladil pro sebe, ale na negry bych ho dal kousek níž.
ladit to na 45 hz mi pripada vysoko.
Snažím se vždy o nějaký rozumný kompromis mezi laděním a velikostí bedny. Pokud nemá problém s místem, tak naladíme klidně níž :-)
Ale 45Hz není zase až tak vysoko.
Fb 45 Hz není moc na určitý styl hudby. A pro starý HX300 bych hifimaniakovo ladění viděl jako velmi vyhovující. Pro nový HXko a negry bych to dal kousek níž. Tak celkových 45L(41+koš+nátrubek) nátrubek 10x25cm oboustranně zaoblený. V jakým autě to bude?
Bude to v galantu (sedan)
Kuva to je pro me uzbekistanska vesnice :o) vsechno ostatni neni problem, ale tohle jde kolem me :o)
Martim 21: snažil jsem se na netu najít nějaké alespoň hrubé rozdělení hudební styly versus dělící frekvence a neuspěl jsem. Víš o něčem takovém? Ať mám trochu přehled. Já poslouchám spíše rock a pop a proto ladím trochu výše. Díky.
hifim@niak: oficiální rozdělení jsem taky nikde neviděl. Dřív jsem si myslel, že na rock to chce jedině uzavřenku, ale pak jsem naladil výš a už je to ono. Zvládá krásný rány z kopáku. Ale zase ty nižší basy hodně slábnou. Jedině zkusit různé druhy hudby a pak už poznáš, kdy to zvládá a kdy ne. Ale věří tomu, že se tu najde někdo, kdo už s tím má zkušenosti.