Navštíveno 2944x

06.02.2009, 19:11 |
tom96 zdravím chtěl bych se obecně zeptat na rozdílné vlastnosti mezi 12" a 15"? vždycky když jsem řešil sw tak samé nabídky byli jenom 12" jelikož poslouchám hlavně hip-hop a používala se BR bedna. Tak by mě jen zajímal ten rozdíl. díky
že by 15ka víc zatlačila? :)
Na hip-hop by myslím stačila 10" BR.
hifi: jo to jo... me stacila :)

06.02.2009, 22:27 |
tom96 to midnite: no tak jasně, ale mě jde o to jak to napsat klady a zápory asi nejlíp. dyt když tady vždycky tak to pročítám tak je většinou řeč hlavně o těch 12"

06.02.2009, 22:29 |
Midnite | Upraveno: 2009-02-06 22:30:09
jelikoz 15ku musis uz i kvalitneji nakrmit a potrebuje vetsi kontrolu od monobloku :) kdyžtak mi napiš na mail nebo icq :)
A větší bednu, a ani to už néní pěkné.. :-D
Takhle obecně to je hodně těžký. 15" má větší plochu membrány Sd, vyšší VAS, pokud je výrobce seriozní tak: větší průměr cívky, silnější pohom Bl, atd. Obecně lze říci že, 15" v uzavřený bude mít lepší a rychlejší odezvu na impulzy s menší lineární výchylkou než např. 12" v bassreflexu. Ale říkám, velmi velmi obecně. Záleží na parametrech a určení.

06.02.2009, 22:31 |
tom96 nebo jestli třeba link kde se dočtu o tom víc. tak prosím o ten link.

06.02.2009, 22:56 |
tom96 ok děkuju. každopádně nejlíp tedy zůstat u 10" či 12" na takovou tu obyčejnou instalaci
jj 10´na hipec je dobra...
jak se říká, plochu ničím nenahradíš ;-)
Jak už bylo řečeno, na tu 15ku je potřeba kvalitní krmení. Určitě jezdíš na nějaký srazy apod. a víš, že dobře nakrmená 12ka s dobře naladěnym BR umí pěkně zafoukat. Obecně je to těžký určit, záleží na mnoha faktorech.
Osobně myslím že 12" naprosto dostačující!
me by treba 10" na hip hop nestacila ani omylem :)
me by 10´´ bohate na hip hop stacil ale narvat 10w7 do dveri nejde
Dle mně by 90% lidí stačila ta 10". Jen nikdy neměli pořádnou a dobře nakrmenou. 12" mi už přijde zbytečná, o 15" nemluvě. Už slušnou 12 vhodně doplnit stejně hrajícím předním systémem není sranda. Kdyby lidi věnovali tolik péče a peněz na přední systém jako vráží do subu, to by byla paráda. Znám spoustu týpků co už vyměnili několik zesů a subů a ve předu mají tovární systém zapojený na rádiu ! Taková je bohužel realita.
cendler: plochu nenahradíš, to je pravda. Ale otázka je spíše: potřebuješ vůbec takovou plochu vzhledem k tomu co posloucháš? Nebo potřebuješ spíše rychlou, menší membránu ?