Navštíveno 2956x

18.02.2009, 09:49 |
Resuscit | Upraveno: 2009-02-18 09:53:23
Chtěl bych se zeptat na takovou věc co jsem nikde nenašel,a docela bych to potřeboval upřesnit,protože se právě zabejvám stavbou bedny a nechtěl bych něco podělat.
Koupil jsem basák a výrobce u něj v návodu uvádí objem bedny v litrech.Pro různý použití je samozřejmě vždycky jinej objem bedny (Br,Bp,a uzavřenka)..No a mě jde o tohle - mám mít bednu o objemu 19,5 litrů+k tomu přičtu objem zadní části repráku což je nějakejch 1,3litru podle manuálu to znamená že budu stavět bednu o objemu 20,8 litru..To je pořád správně a teď bych měl ještě přičíst objem basreflex nátrubku a tady je ten můj kámen úrazu - jakej objem nátrubku se vlastně počítá?Jen objem toho plastu co nacpu dovnitř bedny nebo mám počítat i vzduch co je v nátrubku uvnitř v bedně??To je v litrech dost podstatnej rozdíl při průměru nátrubku 80mm a dělce 150mm.Takže počítá se jen fyzickej objem toho plastu a nebo vnější objem,i se vzduchem uvnitř jako bych do bedny šoupnul kulatinu?
Myslim si ze moc nad tim premyslis jestli bedna bude mit 20,5 litru nebo 19,8 litru je uplne jedno,nepoznas to,Todle to by se bralo v uvahu pouze kdyby jsi stavel bednu nekde v vedeckym ustavu presne na parametry repraku ale pokud mas bednu o litr vic ci min a ty resis pul litry tak je to jedno
Počítá se celkový objem nátrubku uvnitř bedny, takže pokud je délka nátrubku 150mm, vnitřní průměr 80mm a tloušťka přední stěny např. 20mm, tak objem nátrubku bude cca 0,65L. Ale jak píše radim206, není to velký rozdíl. Každý nátrubek je jinak zaoblený, každá bedna není ideálně pevná a TS parametry wooferu nejsou úplně přesné. Nějaký ten rozdíl se v tom ztratí.

18.02.2009, 12:47 |
jdoizo | Upraveno: 2009-02-18 12:59:43
Já bych jako prvnotní evedl reproduktor, protože většina výrobců udává už ozvučnici "odladěnou" přímo na repro a nemusíš se zabývat "nesmrtelností brouka subwoofera"
jdoizo
OK,takže budu počítat komplet objem nátrubku co bude v bedně-to znamená i vzduch v nátrubku uvnitř?-OK?
Dík za infa
Ano. Nátrubek budeš počítat jako kulatinu, kterou jsi strčil do bedny.