Navštíveno 12443x

Nemá někdo typ na nějaký dobrý tlumení? Nic lepšího než takový ty jehlanový molitany asi nebude co? Moc sem toho ale nenašel. Nemá nškdo tip kde k tomu přijít za rozumny peniz? chtel bych tak 60-70mm tlustej. Díky
NENE, to je na basy pramálo účinný. Chci ty jehlany, ale dát 500 za desku 50x50 (jediny co sem nasel) v 60mm tlouštce se mi zda docela nechutny. Obzvlaste, kdyz uvazim, ze bych potreboval aspon 4... A to ani neni samolepsici. Chtel bych ten hrotovej. boulatý jsou i samolepici za slusny penize, ale vetsinou slaby.
Tlumení na basy ? Proč chceš tlumit ? Tlumením u subu nepotlačíš stojaté vlnění. Tlumení se používá pro vytvoření většího - virtuálního objemu. Současně ale dochází ke změkčení basu.
A ty hroty nemají žádný zvukový efekt. Pouze optický. Na to jsou moc krátké. V bezdozvukové místnosti ( např. Visaton ) mají jehlany délku tuším 1m, aby plnily funkci.

19.02.2009, 08:22 |
Escudo | Upraveno: 2009-02-19 08:23:26
to neni tak úplně pravda, doporučuju prakticky vyzkoušet, protože jak ten vatelín tak jehlany stojatý vlnění potlačej poměrně dobře i když ideální úhly určitě nemají. Zkus si vzít ozvučnici, strč do ní hlavbu a zařvi, pak ji vytlum jehlanem a udělej to znova, změna obrovská...
Jinak jsou dvě možnosti tlumení, jestli jde o zhutnění ozvučnice, klidně kup tecsound 4mm, pokud o vlny, tak jehlany, popřípadě obojí. Takhle se to často řeší u stavěných PA beden

19.02.2009, 08:59 |
DaveX [ Link ] koukni tady, ale 6-7 cm to není no, nevím
DaveX ale tady tu 18-20mm penu co davas odkaz ma kazdej prodejce
jinac 6cm jehlany ma Rapid, ale to hadam ze scream uz vi :) pac cena je takova jak pise
Pokud někdo chce, tak prodáváme , máme skladem toto, pěnu s jehlanama , samolepící /lepí jako prsae/
rozměr 100x50x2,2cm stačí jen nařezat a za 5minut máš bednu "hotovou"
[ Link ]
Escudo, to je vtip, zařvat v ozvučnici ? :-D
Při 20hz je délka vlny 17m, při 20KHz 17mm. Proto má význam potlačování stojatého vlnění pouze u vyšších frekvencí. Ne u subu. Tlumení má význam pouze:
1. k vytvoření virtuálního objemu
2. ke zpevnění nestabilní ozvučnice
Takže pokud je bedna dostatečně tuhá, není zapotřebí žádného tlumení. Viz. základy na audiowebu.

19.02.2009, 11:45 |
mendo jednoznacne otestovat. pri poslednom sube som trocha testoval. po vytlmeni uz nesiel az tak hlboko ako predtym. momentalne nemam ziadne tlmenie v uzavretej a vobec mi tam nechyba
hifim..._ z praxe vím že to tak není, měl jsem problém se zesílením určitého pásma, po vytlumení se vše zálo být vyrovnanější, ale chceš li
Tlumící materiál
V praxi zvuk tlumí všechny porézní materiály (např. pěnový polystyren, pěnový polyuretan, skelné vlákno, všechny běžné textilie, porézní papír a také tělesné schránky všech živých organismů včetně každého člověka).
Do ozvučnic se tlumící materiál obvykle lepí do jejich vnitřku, někdy je s ním zaplněn celý vnitřní objem skříně reprobedny. Jedná se o velmi často materiály, které se také běžně používají jako obklady stěn v nahrávacích studiích nebo ve zkušebních prostorách amatérských muzikantů (třeba garáže amatérských bubeníků apod.).
Tlumicí materiál ve všech případech slouží jednak k přímému pohlcování vyzářeného zvuku nebo k odrážení zvukových vln do různých směrů (k difuzi a rozptylu zvukových vln).
Jedná se také (pokud možno) o úplné zamezení jakéhokoliv výstupu tohoto zadního zvuku ven z ozvučnice, důležité je to zejména u basových tónů nízkých kmitočtů, které vznikají zadním vyzařováním basového reproduktoru. Zvuk je v ozvučnici (nebo i v jiném zatlumeném prostoru) tlumícím materiálem přímo pohlcován, nepohlcený zvuk se odráží zpět. Ve vnitřku reprobedny to obvykle způsobuje nepříjemné basové dunění nebo i nežádoucí hučení basových reproduktorů způsobené superpozicí různých zvukových vln. Z tohoto důvodu také reprobedny s uzavřenou ozvučnicí mívají (středo)basový reproduktor uvnitř ozvučnice akusticky oddělený od všech ostatních reproduktorů pomocí vnitřní zvukotěsné přepážky. Tlumící materiál v ozvučnici s menším basovým reproduktorem někdy nemusí mít vůbec žádný slyšitelný efekt, ba dokonce může (dosti paradoxně a samozřejmě, že zcela nevhodně) basové tóny výrazně minimalizovat. Je proto vždy velmi vhodné poradit se s výrobcem basového reproduktoru, zdali se použití tlumícího materiálu v praxi vůbec osvědčí.

19.02.2009, 12:26 |
clown asi jako Escudo :o)
u Alpiny, Xka vyplneni bedny, byt i tim SL rounem znamenalo odstraneni "dutych" basu .., zacinam byt dokonce i spokojen :o)
Escudo: měl si to sem frknout přímo :-)
[ Link ]
jd: nj :o) zkopčil jsem první encyklopedii z googlu, píšou o tom všude snad
Ty uzavřené ozvučnice se používají v bednách často na oddělení většinou výšky od středobasu. Ale to nesouvisí se stojatým vlněním. Že jsi tlumením dosáhl lepšího průběhu je možné, ale to už není univerzální tlumeni o kterém je tu řeč. Pokud bude mít reproduktor ostřejší zvuk, tak mohu použít tlumení, abych dosáhl změkčení basu. Stejně tak, ale mohu použít zes, který má měkčí projev. To už je ale o něčem jiném. Scream prostě jen chce vycpat bednu molitanem a to si myslím je chyba.
mě by teď spíš zajímalo jestli tohle je něco co jsi přečetl, nebo jestli jsi s tim někdy laboroval, protože pro mě to bylo vcelku zásadní, i moje nadcházející bedna bude TS + jehlany, osvědčená kombinace i u lidí kteří bedny stavěj profesionálně, násobení a odraz vlnění je poměrně běžnej jev a říct že to u sub pásma neni pravda mi přijde trošku podezřelý
samozřejmě nikdo neřiká že to je nutnost, je spousta výrobců který dělaj uzavřenky prázný, ale to že se velice často tluměj je věc poměrně známá a neni to nic novýho.
Stavím ozvučnici vždy tak, aby na poklep byla tuhá. To je asi základ. Lepil jsem vždy uhlíkový molitan, ale později jsem zkoušel ho vytrhat a rozdíl jsem nepoznal.
Ale je pravda, že nejsem žádný montér a zkoušel jsem to pouze u 3 beden. Další věc je, počítáš si bednu sám, nebo používaš doporučení výrobce ? Hodně také pomáhá např. skosená zadní stěna apod. Takže určitě je moc proměnných. Ale reagoval jsem pouze na křičení do bedny v souvislosti se stojatým vlněním. Tady si myslím prostě platí fyzika, viz. délka vlny při 20Hz. Pokud samozřejmě nekřičíš na 20Hz.
upřímě? Na určitý výpočty ozvučnic mám svůj názor, pokud to je možný, snažím se přiblížit údajům výrobce pokud to je možný, pokud ne, tak se jim blížim. Největší legrace je když ti tři profi programy ukážou každej jinej výpočet a jako bunus údaje výrobce se taky lišej :o)

19.02.2009, 14:10 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-02-19 14:11:18
Ale jinak dobré téma a dobrá diskuse. Screamovi jsme asi nepomohli, protože rada je zkoušet, zkoušet a potom to zkusit ještě jednou :-D
jj konečně něco zajímavého k přečtení...
osvětlím trochu problematiku. Pokud jde o woofery v aute ktery jsou v kufru, většinou ikdyz sem si bednu delal sam, tak sem vytlumil a vetsinou postupne ubiral, az sem ubral uplne nebo zbylo jen malo. Někdo tu říkal dutej bas, což je absolutně výstižný. Taky většině lidí jde v autě o tlaky, coz mě je uplne putna. Díky tomu že woofery jsou v kufru, kterej ten zvuk částečně eliminuje a da se to i poslouchat. Už sem s tim i laboroval a dosel sem v temto vysledkum. Ted si ale delam bedny domu. A rozhodně nechci, aby to melo prednes jako SW v aute, to bych to prohodil oknem. Pravda je ta, že stojatý vlnění stojatym vlněnim, ale vliv na zvuk i na tech basek tlumeni rozhodne ma. At sem rozebral nebo videl rozebranou jakoukoliv aspon trosku slušnou domácí bednu, byla vytlumená vzdy, jinak by to hrálo hůř. I pokud jde o vylozeny SW, tak když sem vyndal repro z mojeho bývaleho domácího subwooferu Bower&Wilkins, repro mi malem vyskocilo jak to bylo nacpany. I sem trochu ubral, abych to dal vubec zpatky. At sem rozebral cokoliv bylo tam toho tolik, ze sem to ani necekal. Vyloženě nacpaný. Byl sem se podívat ve výrobě v Xavianu a konzultovali jsme to. Do levnějších beden, řekněme do 30tis Kč používaj 2cm molitan (cena) to velkejch a sakra drahejch beden používaj právě tyto jehlany a myslím, že ví proč. Nevím, že to maj v Rapidu, kouknu se. Nabízeli mi to v Xavianu, ale řekl sem že ještě popřemýšlím, protože deska 50x50cm stojí skoro 500Kč a že by se jich tam pár vešlo... Jde o 10" woofery, které budou hrát ve 40litrů closed. Výrobce nedoporučuje nic, nechává to na uživateli:-) Už sem docela přez rozpočet, ale možná právě proto už to nechci na ničem ošidit, když už. Takový ty vlnky, co jsou běžně v autohifi shopech se mi zdaj dost slaby, ale nejsem odborník. Možná by bylo lepší pár těch materiálů skombinovat. Co myslíte?

doufám, že sem neporušil nějaký autorský práva, ale to je ono:-)
Myslím Milane, že zbytečně vyhodíš prachy voknem, který by jsi mohl utratit např. za luxusní kvalitní dýhu. Stopro jsi regnutej na slovanetu, tak si vyhledej příspěvky Velkýho Boba na téma tlumení, stojáky a akustika místnosti. Ještě chvilku popřemýšlej. Jehlánky jsou moc hezký, to jo. Důležitej je matroš na jehlánky, nejlépe basotect, když už.
Na stěny beden jsem použil toto:
[ Link ] A do středu bedny rouno.
rossi.x: myslíš? No dýha je fajn,a el nikdy sem to nedelal a nevim, jak bych to zvladnl ani cim se to lepi a v jakejch formatech prodava, takze sem o ni moc nepremyslel, ale byla by fajn, tojo:-)
Frenkie: tohle je prý výborný, ale konkrítně tohle se mi zda sakra drahy. Něco hodně moc podobnyho sem koupil pod polovinou ty ceny.
hifimaniak: to je onono, ale proc je to proboha tak draha:-(
To byl jen příklad, samozřejmě nevím jakou plánuješ povrchovku :o) Jen sem htěl říct, že můžeš utratit prašule užitečnějším způsobem. Třeba za desky Rockwool nebo Orsil, výsledek na basech bude ten samej.
:-)))

Co to je v té bedně za terminál? Vypadá solidně.
scream - to co sháníš stojí běžně 30-40 Euro v rozměru 1000 X 500 X 70 nebo 100 mm
Emphaser T2

21.02.2009, 20:00 |
Phasor | Upraveno: 2009-02-21 20:02:05
Ty jehlany budou mít největší efekt na stěně za reprákem, jinde bych je asi nedával, vyhozený peníze.. Zbytek bedny pořádně vycpi rounem a pak uidíš, jak ti to bude vyhovovat.. Jinak, už to tu párkrát padlo, nezbejvá než zkoušet:D Taky mě to to teď čeká:)
2hifim@ni@k:To bouzel netusim :-(
Scream: Koukni sem
[ Link ] já od nich používám TYP 501 - S PU FILMEM na odhlučnění auta.
Super. Konečně vhodné tlumeni např. na podlahu za dobré peníze. Díky.
asi to nějak prokombinuju, jak psal Phasor, ten drahej dam jen dozadu a zbytek vytlumim něčim levnějším. Na to bych mohl fakt použít to touno a nebo nějakej ten slabší samolepící hrbatej molitan.